Różne dania z naleśników
Naleśniki to danie, które możemy serwować o każdej porze dnia. Na śniadanie podajemy naleśniki na słodko. Na obiad i kolację możemy wybrać opcję obiadową czyli z mięsem bądź warzywami.
Przygotowania dobrego ciasta naleśnikowego zawsze nastręczało mi kłopotów. Rozwiązaniem okazało się dodanie tłuszczu do ciasta, a nie wylewanie go na patelnię. Oto mój sprawdzony przepis:
- mąka – 2 szkl.
- mleko – 1,5 szkl.
- woda – 1 szkl.
- jajka – 1 szt.
- olej – 2 łyżki
- cukier – 2 łyżeczki
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- sól do smaku
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Na mocno rozgrzaną patelnię wylewamy ciasto za pomocą łyżki wazowej.
Do naleśników możemy przygotować rozmaite dodatki. Standardowo podajemy naleśniki z serem: PRZEPIS
Jeśli jesteś odważna w kuchni naprawdę możesz zaszaleć z tym daniem. Do naleśników można przygotować gulasz mięsn
- – cebula
- – mięso drobiowe
- – pieczarki lub inne grzyby
- – papryka
- sos pomidorowy
- – śmietana
- – sól
- – pieprz
- – zioła prowansalskie
- – mąka
- do posypania naleśników – ser i natka pietruszki
Kroimy cebulkę i podsmażamy, aż się zrumieni, dodajemy pokrojone mięso w kostkę, paprykę i pieczarki, smażymy ok. 10min, 1,5 szklanki wody wlewamy do garnka, dodajemy kostkę rosołową oraz wszystkie podsmażone wcześniej składniki, dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy chwilkę po czym, aby zagęścić sos, mieszamy 2 łyżki mąki z wodą oraz 2-3 łyżkami śmietany i mieszamy, dodajemy do sosu, następnie dodajemy sól, pieprz, zioła prowansalskie, paprykę, gotujemy jeszcze 10-15 min. Gotowy gulasz nakładamy na naleśniki i zawijamy. Posypujemy startym żółtym serem i natką pietruszki. Zapiekamy 2-3min w piekarniku.
Nowością, która mnie ostatnio spotkała w związku z naleśnikami to naleśniki na piwie z parówką:
Z ciasta jak na naleśniki tylko rozrabianego piwem smażymy naleśniki.W każdy naleśnik zawijamy jedną parówkę polaną obficie keczupem,panierujemy w bułce tartej i obsmażamy z każdej strony na patelni.
Zobacz również:
- Przepisy na pyszne naleśniki z różnymi farszami
- Omlet w roli głównej
- Jak zrobić gorącą czekoladę do picia?
- Przepisy na grzańce i grogi