Różne dania z naleśników

4 sierpnia 2011, dodał: katarzyna.kucharska.belle
Artykuł zewnętrzny

Naleśniki to danie, które możemy serwować o każdej porze dnia. Na śniadanie podajemy naleśniki na słodko. Na obiad i kolację możemy wybrać opcję obiadową czyli z mięsem bądź warzywami.

Przygotowania dobrego ciasta naleśnikowego zawsze nastręczało mi kłopotów. Rozwiązaniem okazało się dodanie tłuszczu do ciasta, a nie wylewanie go na patelnię. Oto mój sprawdzony przepis:

  • mąka – 2 szkl.
  • mleko – 1,5 szkl.
  • woda – 1 szkl.
  • jajka – 1 szt.
  • olej – 2 łyżki
  • cukier – 2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • sól do smaku

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Na mocno rozgrzaną patelnię wylewamy ciasto za pomocą łyżki wazowej.

Do naleśników możemy przygotować rozmaite dodatki. Standardowo podajemy naleśniki z serem: PRZEPIS


Jeśli jesteś odważna w kuchni naprawdę możesz zaszaleć z tym daniem. Do naleśników można przygotować gulasz mięsny:

  • – cebula
  • – mięso drobiowe
  • – pieczarki lub inne grzyby
  • – papryka
  • sos pomidorowy
  • – śmietana
  • – sól
  • – pieprz
  • – zioła prowansalskie
  • – mąka
  • do posypania naleśników – ser i natka pietruszki

Kroimy cebulkę i podsmażamy, aż się zrumieni,  dodajemy pokrojone mięso w kostkę, paprykę i pieczarki,  smażymy ok. 10min,  1,5 szklanki wody wlewamy do garnka, dodajemy kostkę rosołową oraz wszystkie podsmażone wcześniej składniki, dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy chwilkę po czym, aby zagęścić sos, mieszamy 2 łyżki mąki z wodą oraz 2-3 łyżkami śmietany i mieszamy,  dodajemy do sosu, następnie dodajemy sól, pieprz, zioła prowansalskie, paprykę, gotujemy jeszcze 10-15 min. Gotowy gulasz nakładamy na naleśniki i zawijamy. Posypujemy startym żółtym serem i natką pietruszki. Zapiekamy 2-3min w piekarniku.

Nowością, która mnie ostatnio spotkała w związku z naleśnikami to naleśniki na piwie z parówką:

  • maka
  • 2 jajka
  • sól, szczypta
  • jasne piwo
  • 4 parówki wieprzowe
  • pikantny keczup
  • bułka tarta,

Z ciasta jak na naleśniki tylko rozrabianego piwem smażymy naleśniki.W każdy naleśnik zawijamy jedną parówkę polaną obficie keczupem,panierujemy w bułce tartej i obsmażamy z każdej strony na patelni.

Zobacz również:

  1. Przepisy na pyszne naleśniki z różnymi farszami
  2. Omlet w roli głównej
  3. Jak zrobić gorącą czekoladę do picia?
  4. Przepisy na grzańce i grogi