Waniliowy sernik na zimno na kawowym spodzie

30 stycznia 2012, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Serowe ciasto bez pieczenia z dodatkiem śmietanki, wanilii i kardamonu na genueńskim biszkopcie nasączonym kawą Brazylia Yellow Bourbon, o której przeczytać możecie pod przepisem. Uroczy wzorek zrobiony jest z kawowo-kakaowego sosu.

Waniliowy sernik na zimno na kawowym spodzie (tortownica o średnicy 24 cm)

biszkopt genueński:

3 jajka
75g drobnego cukru
60g mąki pszennej
1 1/2 łyżki kakao
30g masła
szczypta soli

masa serowa:

450g mielonego twarogu
200ml śmietanki kremówki
100g cukru pudru
100ml mleka
1 łyżka żelatyny
1/2 łyżeczki kardamonu
ziarenka z 1 laski wanilii
kilka kropli aromatu waniliowego

poncz:
60 ml zaparzonej kawy Brazylia Yellow Bourbon (1 kopiata łyżka na 60 ml wody)

sos kawowo-kakaowy:
40g masła
1 łyżka kakao
1 łyżka kawy rozpuszczalnej w proszku
1 1/2 łyżki cukru pudru
1 łyżka wody

zamiast mielonego twarogu – trzykrotnie zmielony twaróg

zamiast śmietanki kremówki – 200 ml mleka i bita śmietana w proszku, wtedy ilość cukru należy zmniejszyć do 3 łyżek
zamiast laski wanilii – 3 torebki cukru waniliowego, wtedy ilość cukru pudru należy zmniejszyć do 50g
zamiast aromatu waniliowego – 1 łyżeczka esencji waniliowej
zamiast masła – margaryna (w obu przypadkach)

Radzę nie zmieniać kawy na inną, gdyż ta dzięki swojej naturalnej słodyczy doskonale się harmonizuje z całą resztą. Jeśli takiej nie masz, to dodaj 1 łyżkę cukru i kilka kropel wody różanej do zwykłej kawy.

Biszkopt genueński: Oddziel białka od żółtek.
Rozgrzej piekarnik do 180oC.
Roztop masło w mikrofalówce bądź w rondelku i ostudź.
Białka ubij na sztywną pianę z solą, dodając pod koniec drobny cukier.
Następnie ciągle ubijając, zmniejsz obroty miksera na najniższe, jakie masz, dodawaj po jednym żółtku, każde ubijając 30 sekund.
Mąkę i kakao przesiej w misce.
Dodaj masę jajeczną do suchych składników i dokładnie, delikatnie połącz drewnianą łyżką. Dodaj masło i wymieszaj.
Wstaw do piekarnika na 18 minut. Sprawdź czy jest upieczone przy pomocy drewnianego patyczka. Odstaw do ostudzenia.
Masa serowa: Ubij śmietankę, dodając pod koniec cukier, aromat, ziarenka wanilii i kardamon.
Zagrzej mleko, aby było gorące i wymieszaj z żelatyną. Dodaj 2 łyżki twarogu, wymieszaj, połącz z resztą sera i następnie ze śmietanką.

Sos kawowo-kakaowy: Roztop masło w rondelku, dodaj pozostałe składniki, mieszaj przez 2 minuty i następnie ostudź.

Wykończenie: Nasącz całą powierzchnię biszkoptu ponczem i nałóż masę serową. Uderz o blat.
Na wierzch sernika nakładaj po łyżeczce sosu kawowo-kakaowego w równych odstępach.
Przygotuj drewniany patyczek, zanurz go w jednym groszku z sosu i przesuwając go kolistym, szybkim ruchem do następnych groszków, w ten sposób utworzysz wzorek.
Tak przygotowane ciasto włóż na noc do lodówki.

Kawowo-kakaowego sosu możesz zrobić więcej, zamknąć w słoiczku i używać do naleśników, kawy bądź innych słodkości.

Genueński biszkopt sprawdzi się doskonale w tortach.

Kawa Brazylia Yellow Bourbon zaskakuje swoimi walorami smakowymi i zapachowymi. Wyczuwalna jest słodycz kwiatów, między innymi delikatnego jaśminu i lekka goryczka pomarańczy. Jest uważana za najlepszą kawę w Brazylii ze względu na swą harmonię i subtelność. Ma łagodny, słodki smak i niską kwaskowatość. Pasuje do deserów na zimno, pączków z konfiturą z dzikiej róży i tiramisu z dodatkiem wody różanej. Taką kawę można kupić na stronie moonlightcoffee.

Testowała:

Weronika – Blog kulinarny prowadzony przez wiecznie zabieganą nastolatkę, która każdą wolną chwilę poświęca swojej pasji. Pomysły na dania przychodzą jej do głowy nie wiadomo skąd i są realizowane następnego dnia. Na stronie znajdziecie wiele słodkości, trochę słonego i kilka recenzji. Opis osoby: Nastolatka zafascynowana kulinarnym światem. Marzy o podróży do Toskanii i o założeniu kawiarenki. Prowadzenie bloga kulinarnego to dla niej przyjemność. Jest autorką wielu swoich przepisów jak i zdjęć. Adres: http://dream-about-muffins.blogspot.com (nick: dream-about-muffins)

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Waniliowy sernik na zimno na kawowym spodzie

  1. avatar One_LoVe pisze:

    wygląda znakomicie! :)

Dodaj komentarz do One_LoVe


FORUM - bieżące dyskusje

Nietypowa aranżacja biura - jak sąd…
Nietypowa ale praktyczna aranżacja biura może być jak najbardziej. Podoba mi się!
"nocne marki" - dozwolone po 22 :)
Ja bardzo późno chodzę spać, więc zanim zasnę co nie mam z tym...
Depilacja-co najlepsze?
Depilatory laserowe są bardziej precyzyjne niż IPL. Wielu ekspertów uznaje, że jest to najskuteczniejsza...
Torebka duża czy mała?
Małe torebki okazują się być świetnym dodatkiem stylizacyjnym. Dla przykładu mała torebka na łańcuszku...