URODA I ZDROWIE

Tradycyjne potrawy wielkanocne – przepisy

2 kwietnia 2021, dodał: czekoladka

Wizytówka domu podczas świąt jest stół wielkanocny. To centralne miejsce, wokół którego zbiera się cała rodzina, dlatego oprócz tego, że musi być ładnie, wyjątkowo udekorowany powinny się na nim też znaleźć tradycyjne, pięknie podane potrawy wielkanocne. Nie może wśród nich zabraknąć jajek pod różną postacią, białej kiełbasy, żurku, pasztetu, pieczonego mięsa a także bab, mazurków czy sernika.

dania wielkanocne

 

 

Biała kiełbasa pieczona z fasolą

Składniki:

Biała kiełbasa zap z fasolą!
-300g białej fasoli Jaś,
-6 białych kiełbasek,
-listek laurowy,
-5 kulek ziela angielskiego,
-1/2 łyżeczki suszonej szałwii,
-1/2 łyżeczki tymianku,
-1/3 szkl. koncentratu pomidorowego,
-sól, pieprz,
-łyżeczka przyprawy

Przygotowanie

Fasolę zalać wodą i moczyć przez całą noc. Następnie dodać listek laurowy oraz ziele angielskie i ugotować na małym ogniu do miękkości (ok.1,5godz). Posolić i pozostawić ją w wodzie. Kiełbaski ponakłuwać, przełożyć do garnka, zalać 2 szkl. wody i dodać przyprawę np. Kucharek. Gotować ok. 15 min na małym ogniu. Następnie kiełbaski wyjąć, a do połowy powstałego wywaru dodać koncentrat pomidorowy. Fasolę odcedzić, ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułożyć kiełbaski, lekko wciskając je w fasolę. Zalać pomidorowym wywarem, oprószyć tymiankiem i szałwią. Piec ok. 25min w temp. 160st.

Biała kiełbasa pieczona w piwie

Składniki:

biała pieczona
-6-8 białej, parzonej kiełbasy
-250 g cebuli shallotki
-300 ml piwa
-1 czubata łyżka musztardy
-2 ząbki czosnku
-gałązka rozmarynu
-3 gałązki tymianku (jeśli nie mamy świeżego rozmarynu i tymianku możemy wsypać po łyżeczce -suszonego).

Wykonanie:

Kiełbasę ułóż w naczyniu żaroodpornym. Cebulę obierz i pokrój w ćwiartki. Ułóż na kiełbasie. Dodaj zioła i zgniecione ząbki czosnku. Piwo wymieszaj z musztardą i polej nią kiełbasę. Piecz 30-40 minut w 200*C.

Jajka w galarecie

Składniki:

Jajka w galarecie
-1,5kg ćwiartek z kurczaka,
-3 duże marchewki,
-puszka groszku,
-5 jajek,
-50g żelatyny,
-kilka gałązek natki pietruszki,
-sól, pieprz,
-wydmuszki.

Przygotowanie

Mięso ugotować w ok. 3 litrach wody gotować do miękkości, ok. 40min. Wyjąć mięso oraz marchew, lekko przestudzić i drobno pokroić. Rosół doprawić do smaku solą i pieprzem. Całą paczkę żelatyny rozpuścić w 1/2 szkl. zimnej wody i wlać do rosołu. Dobrze wymieszać. Jajka ugotować na twardo, oskubać i pokroić w kostkę. W wydmuszkach ułożyć trochę mięsa, na to pokrojoną w kosteczkę marchewkę, odsączony groszek oraz jajka. Zalać gorącym wywarem. Wstawić do wytłoczek od jajek i wstawić do lodówki, by całkiem stężało, na całą noc. Następnie delikatnie oskubać skorupki z galarety.

Jajka faszerowane szynką szwarcwaldzką

Składniki:

jajka z szynką szw.
-6 jajek ugotowanych na twardo
-1/2 średniej cebuli
-50 g szynki szwarcwaldzkiej
-1 łyżka majonezu
-pieprz
-ew. drobno pokrojona pietruszka

Wykonanie:

Cebulę drobno pokrój i zeszklij na niewielkiej ilości oleju. Jajka przekrój na pół, wyjmij żółtka do miseczki. Dodaj majonez, drobno pokrojoną szynkę, cebulę, sporą szczyptę pieprzu i jeśli chcesz to drobno pokrojoną pietruszkę. Porządnie wymieszaj. Nadzieniem napełniaj białka jaj i układaj na półmisku.

Sałatka warstwowa z tuńczykiem i ryżem

Składniki:

warstw z tuńczykiem
-1 woreczek ugotowanego ryżu
-2 puszki tuńczyka w sosie własnym lub w oleju
-1 puszka kukurydzy
-8 ogórków konserwowych
-2 średnie cebule
-5 jajek
-jogurt naturalny
-majonez
-sól, pieprz

Wykonanie:

Jogurt wymieszać z majonezem, doprawić solą i pieprzem. Cebulę, ogórek i jajka pokroić w drobną kostkę. W misce układać warstwami, połowę ryżu, jedną puszkę tuńczyka, bez zalewy, 1 cebulkę, 4 ogórki, kukurydzę, 2,5 jajka, polać sosem majonezowym. Ułożyć drugą część warstw, polać sosem. Sałatkę udekorować żółtkiem pokrojonym w kosteczkę.

Jajka faszerowane pieczarkami i prażonym słonecznikiem

Składniki:

jajka z piecz i sł.
-10 jajek ugotowanych na twardo
-200 g pieczarek umytych i obranych
-100 g słoneczniku uprażonego na suchej patelni
-mały pęczek szczypiorku
-garść rzeżuchy
-1 łyżka majonezu
-1 łyżka jogurtu naturalnego
-pieprz, sól

Wykonanie:

Pieczarki pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na lekko naoliwionej patelni, tak by zmiękły i lekko odparowały. Wystudzić. Szczypiorek drobno posiekać. Jaja obrać, przekroić na pół, wyciągnąć żółtka. Białka odłożyć, a żółtka włożyć do miseczki. W miseczce rozgnieść żółtka widelcem, dodać odsączone pieczarki, słonecznik, majonez i jogurt, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać wszystko dokładnie. Dodać połowę szczypiorku, wymieszać. Przygotowanym farszem nadziać białka, ułożyć na talerzu, udekorować rzeżuchą i pozostałym szczypiorkiem.

Jajka faszerowane wędzonym łososiem

Składniki:

Jajka z łososiem!!
-3 jajka ugotowane na twardo,
-2 plastry łososia wędzonego,
-sól,
-pieprz,
-1,5 łyżki majonezu.
-szczypior i rzeżucha do dekoracji.

Przygotowanie

Jajka oskubać, przekroić na pół, łyżeczką delikatnie wyjąć żółtka. Łososia pokroić na mniejsze kawałki, wraz z żółtkami przełożyć do blendera, zmiksować na gładką papkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać majonez, wymieszać. Przełożyć do szprycy i masą faszerować jajka. Udekorować szczypiorem lub rzeżuchą i kulkami kolorowego pieprzu.

Pakieciki z jajkiem

Składniki:

pakieciki
-6 dużych plasterków szynki,
-3 jajka ugotowane na twardo,
-sól,
-pieprz,
-kilka liści pora lub szczypiorku.

Przygotowanie

Ugotowane na twardo jajka ostudzić, następnie oskubać i przekroić na pół. Na każdym plasterku szynki ułożyć połówkę jajka, oprószyć lekko solą i pieprzem. Złożyć jak kopertę, obwiązać kawałkiem pora lub szczypioru. I gotowe;)

Domowy pasztet mięsny

Składniki:

domowy pasztet mięsny
-1 cała kura z rosołu
-70 dkg podgardla lub boczku
-300 g wątróbki drobiowej lub wieprzowej
-3 jajka
-2 cebule
-2 marchewki
-1/2 selera
-2 listki laurowe
-5 ziarenek ziela angielskiego
-2 zwykłe bułki
-pieprz, sól, gałka muszkatołowa, pieprz ziołowy, imbir, majeranek
-2 długie keksówki wyłożyć folią aluminiową.

Wykonanie:

Podgardle lub boczek zalać wodą, ugotować razem z warzywami, zielem angielskim i listkami laurowymi. Wywar doprawić solą i pieprzem. Wszystko gotować pod przykryciem, na wolnym ogniu, aż mięso będzie bardzo miękkie. Ugotowane mięso i warzywa wyjąć z wywaru, zostawić do przestudzenia. Częścią wywaru zalać wątróbkę, doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Ostudzić. Pozostałym wywarem zalać bułki. Kurę obrać z mięsa. Wszystkie mięsa, warzywa i bułki przepuścić dwa razy przez maszynkę do mięsa na drobnych oczkach. Masę na pasztet wymieszać z 3 jajkami, doprawić do smaku pieprzem, pieprzem ziołowym, solą, gałką muszkatołową, imbirem, majerankiem. Dokładnie wymieszaną masę wlać w keksówki. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, po 30 minutach zmniejszyć do 180 i piec jeszcze godzinę. Gdyby pasztet za mocno się przyrumienił, przykryć go folią aluminiową. Przed krojeniem całkowicie wystudzić. Najlepiej żeby postał w lodówce przez 12 godzin.

Pasztet z jajecznym oczkiem

 

Składniki:

Pasztet z jajecznym oczkiem!!
-1 kg mieszanego mięsa mielonego,
-20 dag wątróbki,
-surowe jajko,
-4 jajka ugotowane na twardo,
-sól, pieprz,
-po 1/2 łyżeczki: słodkiej papryki, pieprzu, gałki muszkatołowej, imbiru, kolendry, czosnku granulowanego,
-duża cebula,
-4 łyżki bułki tartej,
-łyżeczka soli,
-2 łyżeczki chrzanu.
Przygotowanie
Wątróbkę zmielić, dodać do reszty mielonego mięsa, wymieszać. Dodać surowe jajko, bułkę tartą, chrzan i wszystkie przyprawy. Mięso dokładnie wyrobić. Keksówkę natłuścić, wyłożyć dokładnie folią aluminiową. We formie ułożyć połowę farszu, rozłożyć całe, oskubane ugotowane i zimne jajka, przykryć resztą farszu tak, by jajka były całe przykryte. Piec ok. godz w temp. 180st.

Pieczeń z jajek

 

Składniki:

Pieczeń z jajek!
-10 jajek ugotowanych na twardo,
-1 surowe jajko,
-cebula,
-40 dag pieczarek,
-3/4 puszki groszku,
-5 łyżek startego żółtego sera,
-2 łyżki majonezu,
-2 łyżki śmietany 18%,
-5 łyżek kaszy manny,
-sól, pieprz,
-szczypta ostrej papryki.

Przygotowanie

Ugotowane na twardo jajka ostudzić i oskubać. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pieczarki oczyścić, także zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać, posiekać i z pieczarkami podsmażyć na odrobinie oleju. Przestudzić i dodać do jajek wraz z odsączonym groszkiem. Wbić jajko, dodać starty żółty ser. Dodać majonez, śmietanę oraz kaszę mannę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Całość dokładnie wymieszać. Keksówkę wyłożyć folią tak, by sporo wystawało ponad brzeg by można było przykryć pieczeń. Do formy przełożyć masę, przykryć wystającą folią. Piec ok. 40min w temp. 200st. Następnie odchylić folię i piec jeszcze ok. 20min.

Żurek na zakwasie w chlebku

 

Składniki:

żurek
-600 g białej kiełbasy surowej, u mnie cienka
-porcja wędzonych żeberek
-ok. 100 ml gęstej śmietany 18%
-chrzan tarty
-kawałek pora
-1/4 selera
-2 marchewki
-pietruszka
-cebula
-2 łyżki majeranku
-2 liście laurowe
-kilka ziarenek czarnego pieprzu i ziela angielskiego
-2 ząbki czosnku
-domowy zakwas na żurek
-jajka ugotowane na twardo, minimum 1/2 na porcję
-natka pietruszki do podania

 

Wykonanie:

Białą kiełbasę i żeberka zalać wodą, ok. 2,5 litra. Gotować na małym ogniu 30 minut. Dodać listki laurowe, pieprz, ziele angielskie, marchew, seler, por, pietruszkę. Gotować godzinę. Miękkie warzywa, białą kiełbasę i żeberka odłowić. Wlać dokładnie rozmieszany zakwas, jego ilość będzie zależała od tego jak mocno kwaśny żurek lubimy. Cebulkę pokroić w kosteczkę i wrzucić do garnka. Dodać pokrojoną w plasterki białą kiełbasę i marchewkę. Chrzan rozrobić w śmietanie, dolać kilka łyżek gorącego wywaru i energicznie mieszać, by śmietana się nie zważyła. Wlać wszystko do garnka. Żurek doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem. Żurek podajemy z jajkiem i drobno posiekaną natką pietruszki.

Schab rajców

 

Składniki:

Schab rajców!!
-2,5 kg schabu wieprzowego bez kości,
-3 jajka ugotowane na twardo,
-cebula,
-1/2 puszki groszku,
-3 ząbki czosnku,
-białko,
-szczypta gałki muszkatołowej,
-8 łyżek oleju,
-łyżeczka tymianku,
-1/2 łyżeczki kminku,
-2 łyżki soli czosnkowej,
-pieprz kolorowy.

Przygotowanie

Schab umyć, natrzeć 2 ząbkami czosnku i solą, oraz świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Przykryć i odstawić na noc w chłodne miejsce. Następnie naciąć schab wzdłuż ostrym nożem tworząc dziurkę. Białko ubić na sztywną pianę, wymieszać z groszkiem, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i gałką. Nałożyć do nacięcia mięsa, wcisnąć oskubane całe jajka. Koniec zaszyć nitką. Następnie schab obsypać tymiankiem i kminkiem. Ułożyć plastry cebuli. Na dno brytfanki wlać olej, ułożyć mięso, polać je odrobiną oleju, przykryć i piec ok. godz w temp. 180 st. Następnie odkryć mięso, polać wytworzonym sosem i piec jeszcze ok. godziny.

Schab faszerowany pieczarkami

 

Składniki:

Schab faszerowany pieczarkami!
-1,5 kg schabu bez kości,
-300g pieczarek,
-cebula,
-1/2 łyżeczki ostrej papryki,
-sól, pieprz,
-1/2 łyżeczki majeranku,
-1/2 łyżeczki ziół prowansalskich,
-łyżka octu jabłkowego,
-szczypta mielonego czosnku,
-2 łyżki bułki tartej,
-łyżka oleju rzepakowego.

Wykonanie
Schab umyć, osuszyć i rozciąć wzdłuż dłuższego boku, lecz nie do końca – tak, by można było rozłożyć mięso jak książkę. Oprószyć z obu stron obficie solą i pieprzem, owinąć w folię spożywczą i włożyć na noc do lodówki. Pieczarki o cebulę obrać, drobno posiekać. Zeszklić na łyżce oleju rzepakowego. Doprawić do smaku sola i pieprzem, dodać ostrą paprykę, czosnek, zioła prowansalskie, majeranek, ocet jabłkowy oraz bułkę tartą. Wymieszać. Mięso rozłożyć wzdłuż jednego dłuższego brzegu rozłożyć farsz. Ciasno zwinąć roladę i obwiązać sznurkiem. Owinąć folią aluminiową i piec około 1,5 godziny w temp. 180st. Pół godziny przed końcem pieczenia rozciąć folię.

Schab nadziewany morelami

Składniki:

Schab nadziewany
– 2 kg schabu środkowego bez kości,
-25 dag suszonych moreli,
-puszka ananasa w syropie,
-2 łyżki oliwy,
-sól,
-łyżeczka pieprzu.

Przygotowanie

Mięso umyć, osuszyć. Natrzeć solą, odstawić do lodówki na 2 godz. morele umyć, osączyć i zalać syropem z ananasa, odstawić na 2 godz. Ananasa zblendować, połączyć z olejem i pieprzem. W schabie poprzecznie naciąć kieszeń. Natrzeć ja pastą z ananasa, następnie wypełnić osączonymi z zalewy morelami. Mięso ułożyć w brytfannie, polać obficie sosem. Piec ok. 1,5 godz w temp. 190st, polewając wytwarzającym się sosem.

Szynka po staropolsku

 

Składniki:

Szynka po staropolsku
-3 kg szynki wieprzowej bez kości,
-6 łyżek oleju,
-2 ząbki czosnku,
-po 1/2 łyżeczki:
-gorczycy,
-kolendry,
-chilli,
-słodkiej papryki,
-bazylii,
-majeranku,
-cukru,
-rozmarynu,
-szałwii,
-oregano,
-tymianku i mięty,
-łyżeczka soli,
-łyżeczka pieprzu,
-2 kulki ziela angielskiego,
-2 owoce jałowca.
Przygotowanie
Szynkę umyć i osuszyć. Wszystkie przyprawy wymieszać wraz z olejem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz lekko rozgniecione ziele angielskie oraz owoce jałowca. Gotową mieszanką natrzeć mięso, przykryć ściereczkę i odstawić w chłodne miejsce na całą noc. Następnie przełożyć do rękawa do pieczenia, jego końce dobrze zawiązać. Piec ok. 1,5 godz w temp. 180st, następnie rozciąć rękaw i piec jeszcze ok. 30-45 min.

Pascha

Składniki:

pascha
-2 litry mleka,
-laska wanilii,
-1/2 litra kwaśnej śmietany 18%
-6 jaj
-250 g miękkiego masła,
-3/4 szklanki cukru pudru,
-1 szklanka ulubionych bakalii, u mnie orzechy włoskie
-skórka z jednej pomarańczy

Wykonanie:
Bakalie dobrze jest namoczyć kilka godzin w zimnej wodzie, następnie osuszyć i pokroić nie za drobno. Mleko zagotować z rozciętą laską wanilii. Kiedy zacznie wrzeć powoli wlewać jaja roztrzepane ze śmietaną. Gotować na bardzo małym ogniu mieszając, aż cały płyn w garnku podzieli się na ser i serwatkę. Ostudzić, usunąć wanilię. Cedzak wyłożyć podwójną warstwą gazy i odcedzić ser. Maksymalnie go odcisnąć, najlepiej zostawić na noc na cedzaku, a rano docisnąć. Serek powinien być sypki. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, nie przerywając dodawać stopniowo ser i ucierać aż masa będzie gładka i jednolita. Dodać bakalie i skórkę cytrynową. Wyłożoną gazą miskę napełnić kremem. Schłodzić w lodówce kilka godzin, najlepiej przez noc. Kiedy stężeje, przewrócić na talerz do góry dnem, zdjąć gazę i dowolnie udekorować. Najlepiej smakuje, kiedy deser ogrzeje się do temperatury pokojowej.

Babka piaskowa

Składniki:

babka piaskowa
-5 jaj
-200 g masła
-150 g mąki pszennej
-250 g mąki ziemniaczanej
-200 g cukru
-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
-skórka otarta z cytryny
-1,5 łyżki kakao

Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Nie przerywając ubijania dodawać kolejno żółtka, za każdym razem dokładnie ucierając masę. Dodać sok i skórkę z cytryny. Delikatnie wmieszać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Następnie połączyć z ubitymi białkami. Odłożyć około 1/3 ciasta i wymieszać z kakao. Metalową formę natłuścić masłem i oprószyć kaszą manną, silikonowej nie ma potrzeby smarować. Wlewać masę jasną, od czasu do czasu dodając masę kakaową. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, ok. 1 godziny, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Upieczoną babkę wyciągnąć na blat i pozostawić na 10-15 minut w formie. Następnie ciasto ostrożnie wyjąć i ostudzić na kratce. Ostudzoną oprószyć cukrem pudrem.

Babka z majonezem

Składniki:

Babka majonezowa!
-6 jajek,
-3/4 szklanki mąki pszennej,
-3/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
-1 i 1/3 szklanki cukru,
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
-5 łyżek Majonezu Kętrzyńskiego stołowego,
-kilka kropel aromatu śmietankowego.

Wykonanie
Żółtka oddzielić od białek i utrzeć je z cukrem na puszystą masę. Dodać majonez, utrzeć. Wszystkie suche składniki przesiać do miseczki, dodać do żółtek wraz z kilkoma kroplami aromatu śmietankowego, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do przygotowanej formy na babkę. Piec około 40 minut w temp. 180st. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Babka z białek

Składniki:

babka z białek
-8 białek temp. pokojowa
-250 g cukru
-250 ml oleju
-200 ml letniego mleka
-430 g mąki
-2 łyżeczki sody
-szczypta soli
-skórka z cytryny
-ew. bakalie
-cukier puder do oprószenia
-Foremka do babki albo keksówka, natłuszczona i posypana bułka tartą, kaszą manną

Wykonanie:
Ubij białka na sztywno, następnie pomalutku wsypuj cukier i ubijaj aż cukier się rozpuści, masa zgęstnieje i zrobi się błyszcząca. Zmniejsz obroty i cienkim strumykiem wlewaj olej potem na zmianę wlewaj mleko i dodawaj mąkę wymieszaną z sodą i solą. Na sam koniec dodaj startą skórkę z cytryny. Przelej do foremki i piecz do suchego patyczka około 40-50 minut w 180*C.

Babka z serkiem mascarpone

 

Składniki:

Babka z mascarpone!
-4 jajka,
-2 szklanki mąki pszennej,
-szklanka cukru,
-170g masła lub margaryny,
-łyżka cukru waniliowego,
-1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
-250g serka mascarpone,
-biała polewa do dekoracji

Wykonanie:
Miękkie masło utrzeć na gładką masę, dodać serek mascarpone, dokładnie zmiksować. Następnie dodawać kolejno jajka, jedno po drugim, po każdym dokładnie miksując. Nic się nie przejmujcie, jeśli masa się zważy:) Dodać cukier oraz cukier waniliowy. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać do ciasta. Chwilę ucierać, aż składniki się połączą. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy metalowej lub do formy silikonowej, nie wymagającej natłuszczania. Równomiernie rozsmarować. Piec około 50-60 minut w temp. 160st. Ostudzić i polać polewą.

Babka marcepanowa

Składniki (wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej):

babka marcep.
-150 g masy marcepanowej
-150 g zmielonych orzechów włoskich lub pekan
-3 jaja
-100 g drobnego cukru z wanilią
-100 g mąki pszennej
-2 łyżeczki przyprawy do piernika
-200 g śmietany kremówki
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
-150 g mlecznej czekolady
-3 łyżki śmietanki kremówki
-Formę z kominem wysmarować masłem i wysypać kaszą manną.

Wykonanie:
Masę marcepanową schłodzić w lodówce i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. W misce wymieszać razem marcepan, mąkę, proszek do pieczenia, orzechy, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać powoli, cały czas ubijając cukier i żółtka. Do masy jajecznej dodać suche składniki, dokładnie wymieszać, dodać kremówkę, wymieszać. Wlać do formy. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni przez 1 godzinę, do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawić babkę jeszcze chwilę w formie, po czym wyciągnąć ją ostrożnie na kratkę i wystudzić. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, wymieszać dokładnie z kremówką. Czekoladą udekorować babkę.

Drożdżowa babka z czekoladą

Składniki:

Drożdżowa babka z czekoladą!
-2 jajka,
-100ml letniej wody,
-10g świeżych drożdży,
-1/4 szklanki cukru,
-laska wanilii,
-4 szklanki mąki pszennej,
-100g masła.

W letniej wodzie rozpuścić drożdże oraz szczyptę cukru. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać jajka, zaczyn z drożdży oraz nasiona wanilii. Dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Stale mieszając, stopniowo dosypywać mąkę na przemian z masłem. Ciasto przełożyć na stolnicę, zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Wyrabiać je przez 5 minut. Następnie przełożyć z powrotem do miski, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto wyjąć z miski, uderzyć w nie pięścią i podsypując odrobiną mąki rozwałkować na kształt prostokąta o wym. 25x40cm.

Nadzienie:

-100g gorzkiej czekolady,
-1/4 szklanki brązowego cukru,
-czubata łyżka kakao,
-40g masła,
-łyżeczka cynamonu,
-opakowanie białej polewy do dekoracji.

Wszystko przełożyć do blendera i zmiksować. Masę rozsypać na rozwałkowanym cieście. Następnie ciasto zrolować wzdłuż dłuższego boku. Ułożyć w formie na babkę z kominem, mocno sklejając ze sobą jej końce. Przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce. Piec około 35 minut w temp. 180st. Ostudzić i polać stopioną polewą.

Babka z kakao

Składniki:

babka z kakao2
-6 jajek,
-szklanka mąki ziemniaczanej,
-czubata szklanka cukru,
-2 szklanki mąki pszennej,
-6 łyżek oleju,
-cytryna,
-250 g margaryny,
-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
-3 łyżki octu,
-2 łyżki kakao.

Wykonanie
Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stale ucierając dodać olej i kolejno wbijać po jednym całym jajku. Mąki przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do masy. Dodać startą skórkę oraz sok wyciśnięty z całej cytryny. Na sam koniec dodać ocet. Do 1/3 ciasta dodać kakao, wymieszać. Połowę jasnego ciasta przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na babkę lub do formy silikonowej. Następnie wylać całe ciemne ciasto oraz resztę jasnego. Piec około 50 minut w temp. 170-180st. Przed podaniem polukrować.

Mazurek z masą orzechową i czekoladą

 

Ciasto:

Mazurek z masą orzechową!
-150g mąki pszennej,
-3 żółtka,
-60g masła lub margaryny,
-50g cukru,
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
-łyżeczka cukru waniliowego.

Mąkę przesiać wraz z proszkiem. Dodać surowe żółtka oraz cukry. Zagnieść gładkie ciasto. Ciastem wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o śr. 22cm. Nakłuć widelcem. Podpiekać 7 minut w temp. 180st.

Nadzienie:

-puszka masy orzechowej ,
-100g gorzkiej czekolady,
-garść orzechów włoskich,
-3 białka,
-1/2 szklanki cukru,
-szklanka płatków owsianych.

Czekoladę posiekać i rozłożyć na gorącym cieście. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Rozsmarować gotową masę orzechową. Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Dodać płatki owsiane, delikatnie wymieszać szpatułką. Pianę rozsmarować na wierzchu ciasta. Piec około 15-20 minut w temp. 180st. Ostudzić i polukrować.

Mazurek z mlekiem w proszku

Ciasto kruche:

mazurek mleczny2
-200g mąki pszennej,
-100g masła,
-jajko,
-2 łyżki cukru waniliowego,
-3 łyżki cukru pudru.

Mąkę przesiać, dodać cukier puder oraz cukier waniliowy. Wbić jajko, dodać masło. Całość posiekać i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć ma 30 minut do lodówki. Następnie 2/3 ciasta rozwałkować i wylepić dno formy o wym. 24x27cm. Z reszty ciasta toczyć wałeczki i splatać. Ułożyć na około ciasta, tworząc brzeg. Nakłuć widelcem. Piec 20-25minut w temp. 180st.

Masa:

-100g mleka w proszku,
-110g masła,
-150g cukru,
-łyżka cukru waniliowego.

Mleko zmieszać z cukrem i cukrem waniliowym oraz 50ml wrzątku. Masło stopić, dodać do masy. Dokładnie wymieszać, lekko przestudzić i wylać na wierzch ciasta. Odstawić, by masa zastygła. Dowolnie udekorować.

Mazurek czekoladowy bez pieczenia

Składniki:

mazurek czek bez p.
-200 g herbatników
-100 g rozpuszczonego masła
-100 g czekolady z prażynkami
Nadzienie:
-400 g czekoladowego kajmaku
-czekoladowe jajeczka do dekoracji
-mały kawałek czekolady do starcia na wierzch
-Mała forma do tart kwadratowa, prostokątna albo okrągła max 21 cm
Wykonanie:
Herbatniki zmiel dodaj rozpuszczone masło i czekoladę. Wymieszaj i wyłóż dno i boki foremki. Włóż do lodówki na minimum 15 minut. Na przygotowany spód wyłóż kajmak, wyrównaj, posyp startą czekoladą i zrób dekoracje z czekoladowych jajeczek.

Mazurek z białek na andrucie

 

Składniki:

Mazurek z białek!
-1 andrut kwadratowy,
-szklanka białek,
-szkl. cukru,
-1i1/2 szkl. mąki pszennej,
-2 szkl. bakalii (ja dałam: orzechy włoskie, suszone morele, suszone śliwki, suszona żurawina, rodzynki, płatki migdałowe),
-3 łyżki kakao.
Przygotowanie
Białka ubić na sztywno, powoli dodawać cukier. Mąkę przesiać. Dodać do ubitych białek, delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki. Bakalie posiekać, ale nie za drobno. Dodać do ciasta, wymieszać. Andruta dociąć do wymiaru blaszki (24x27cm) i ułożyć na dnie formy. Na andruta wylać ciasto, równomiernie je rozprowadzić. Piec ok. 30min w temp. 160st. Ostudzić i udekorować wg uznania.

Sernik Złota Rosa

Składniki na kruchy spód:

sernik rosa
forma o wymiarach 20×30, może być troszkę większa, wtedy sernik będzie niższy
– 300 g mąki pszennej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 100 g cukru pudru
– 100 g zimnego masła
– 1 łyżka smalcu
– 2 żółtka
– 1 jajko
– szczypta soli
Wszystkie składniki szybko zagnieść. Uformować w kulę, owinąć folią spożywczą. Schłodzić 30 minut w lodówce.
Formę wyścielić papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć do blaszki. Piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.

Składniki na masę serową:

-1 kg sera z wiaderka
-1/2 szklanki oleju
-2 szklanki mleka
-1 szklanka cukru
-1 budyń śmietankowy/waniliowy
-łyżeczka ekstraktu waniliowego
-2 jajka
-4 żółtka

Ser dokładnie utrzeć z cukrem i ekstraktem waniliowym. Następnie dodawać kolejno jajka i żółtka. Nie miksować długo, tylko tyle by składniki dokładnie się połączyły. Wsypać przesiany budyń, następnie mleko i olej. Wszystko połączyć i wylać na podpieczony spód. Masa będzie bardzo rzadka!! Piec 50 minut w 170-180 stopniach. Ja piekłam w 170! wszystko zależy od tego, jak mocne są Wasze piekarniki.

Składniki na piankę z rosą:

-6 białek
-300 ml cukru pudru

Białka ubić na sztywno. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier i dokładnie ubijać. Gotową pianę wyłożyć na sernik. Temperaturę zmniejszyć do 140 stopni, wstawić sernik i piec ok. 10 minut. Tak by tylko lekko się zrumienił. Po 10 minutach, wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i odczekać 5 minut. Wyciągnąć sernik na blat i ostudzić. Następnie schłodzić go w lodówce, najlepiej 12 godzin.

Sernik królewski

Składniki:

Sernik królewski!
-150g herbatników,
-1kg półtłustego białego sera,
-jajko,
-10 żółtek,
-5 białek,
-2 szklanki cukru,
-200g masła,
-budyń śmietankowy (40g),
-2 łyżki mąki ziemniaczanej,
-łyżeczka aromatu pomarańczowego,
-skórka starta z pomarańczy,
-szczypta soli.

Wykonanie
Na dnie formy rozłożyć warstwę herbatników. Ser zmielić. 10 żółtek utrzeć z cukrem na kogel-mogel. Dodać zmielony ser, jajko, miękkie masło pokrojone w kostkę, sproszkowany budyń oraz przesianą mąkę ziemniaczaną, zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Białka, skórkę startą z pomarańczy oraz aromat pomarańczowy dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać szpatułką. Masę wylać na ciastka, równomiernie rozprowadzić. Piec około 40 minut w temp. 170st. Zostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Przed podaniem sernik polukrować.

Sernik z kakao

Kruche ciasto:

Sernik z kakao!
-2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
-250g margaryny Palma z murzynkiem,
-szklanka cukru,
-jajko,
-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
-3 łyżki kakao,
-kilka kropel olejku migdałowego.

Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać cukier i kilka kropel olejku migdałowego. Zrobić dołek, wbić jajko, dodać pokrojoną margarynę. Całość posiekać i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie części. Każdą część owinąć w folię spożywczą, jedną z nich zamrozić, drugą włożyć do lodówki na 30 minut.

Masa serowa:

-1,30 kg półtłustego sera,
-2 szklanki cukru,
-125g margaryny Palma z murzynkiem,
-5 jajek,
-2 łyżki cukru waniliowego,
-2 łyżki mąki ziemniaczanej,
-łyżeczka proszku do pieczenia.

Ser zmielić. Dodać żółtka, cukry oraz miękką, posiekaną na kawałki margarynę. Wsypać proszek do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną. Zmiksować do połączenia się składników. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać, aż masa będzie jednolita. Część ciasta z lodówki wyłożyć na dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy, nakłuć widelcem. Na ciasto wylać masę serową. Na wierzchu zetrzeć drugą, zamrożoną część ciasta. Sernik piec około 75 minut w temp. 180st. Przed podaniem polukrować.

Sernik wiedeński

Składniki na tortownicę o średnicy 21-23 cm:

sernik wiedeński
-1 kg twarogu półtłustego
-200 g cukru
-1 łyżka cukru z wanilią
-1 budyń waniliowy bez cukru (40 g)
-8 jajek
-125 g masła
-szczypta soli

Dno tortownicy wyścielić papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Ser zmielić trzy razy. Masło roztopić i ostudzić. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą jasną masę. Stale miksując dodawać stopniowo ser i proszek budyniowy. Następnie dodać masło i zmiksować do połączenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Masę białkową dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Wylać do tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni ok. 60 minut. Do suchego patyczka. (piekłam 50 minut). Po tym czasie sernik zostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach jeszcze 30 minut. Następnie ostudzić na blacie i schłodzić w lodówce przez noc.

Składniki na polewę czekoladową:

-150 g gorzkiej czekolady
-120 ml śmietanki 30%

Czekoladę drobno posiekać. Umieścić w miseczce, dodać śmietankę i podgrzewać w kąpieli wodnej aż czekolada się rozpuści i składniki się połączą. Polewę czekoladową ostudzić, gdy zacznie gęstnieć posmarować sernik. Sernik przechowywać w lodówce, podawać w temperaturze pokojowej.

Sernik czekoladowy

Spód:

Sernik czekoladowy2 (1)
-100g maślanych herbatników,
-50g krakersów,
-5 łyżek masła,
-łyżeczka cynamonu.

Herbatniki i krakersy zmiksować w blenderze, wymieszać z cynamonem. Masło stopić, wymieszać z ciastkami. Wylepić dno tortownicy o śr. 23cm. Piec ok. 12min w temp. 180st.

Masa serowa:

-750g półtłustego twarogu,
-350g serka mascarpone,
-140g gorzkiej czekolady,
-łyżka kawy rozpuszczalnej,
-czubata szkl. cukru,
-1/3 szkl. mąki kukurydzianej,
-3 jajka,
-cukier z prawdziwą wanilia i nutką kardamonu,
-1/2 szkl. śmietany 18%.

Czekoladę stopić na parze, dodać czekoladę i ostudzić. Ser zmielić, dodać serek mascarpone, cukier, jajka oraz mąkę kukurydzianą. Dodać cukier waniliowy oraz śmietanę. Wymieszać z ostudzoną czekoladę. Wylać na podpieczony spód. Piec godzinę w temp. 180st. Pozostawić w uchylonym piekarniku na 1i1/2godz.

Polewa:

-50g mlecznej czekolady,
-60g gorzkiej czekolady,
-1/4 szkl. śmietany 30%.

Czekolady połamać na kawałki, dodać śmietankę, stopić na parze. Lekko przestudzić, polać zimny sernik.

 

 

 

Sernik cynamonowo – pomarańczowy

Spód:

Sernik cynamonowo-pomarańczowy!
-szkl. orzechów włoskich,
-1/2 szkl. płatków owsianych,
-50g herbatników maślanych,
-4 łyżki masła.

Herbatniki połamać na kawałki, wszystko przełożyć do blendera, zmielić dość drobno. Wymieszać ze stopionym masłem. Wyłożyć na dno tortownicy o śr. 23cm. Piec ok. 15 min w temp. 160st.

Masa serowa:

-500 g półtłustego twarogu,
-500 g serka mascarpone,
-3 jajka,
-szkl. cukru,
-3 łyżki mąki ziemniaczanej,
-1/2 szkl. śmietany 18%,
-łyżka śmietankowego cappuccino,
-łyżeczka świeżo startej skórki z pomarańczy,
-sok z 1/3 pomarańczy,
-szczypta cynamonu,
-100g gorzkiej czekolady.

Sery zmiksować z cukrem. Dodać kolejno jajka, wsypać przesianą mąkę, dodać śmietanę. Sok dokładnie zmieszać z kawą, połączyć z serem, zmiksować. Masę wylać na podpieczony spód. Piec 10 min w temp. 230st, następnie 60min w temp. 140st. Ostudzić w uchylonym piekarniku. Czekoladę połamać na kawałki, stopić na parze. Połową czekolady polać brzeg sernika, resztę wlać do silikonowych foremek na babeczki, tworząc koszyczki i wstawić do lodówki. Koszyczki ostrożnie wyjąć z foremek, ułożyć na wierzchu sernika, udekorować kolorowymi jajkami.

Sernik z kulkami maku

Masa makowa:

Sernik z kulkami maku!
-200g zmielonego maku,
-łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej,
-2 białka,
-kilka kropel aromatu migdałowego,
-2 łyżki orzechów włoskich,
-1/2 szklanki cukru.

Mak sparzyć wrzątkiem, ostudzić. Wymieszać z posiekaną skórką pomarańczową oraz posiekanymi orzechami, wraz z olejkiem dodać do maku. Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać do maku. Dokładnie wymieszać. 1/3 masy rozsmarować równomiernie na dnie natłuszczonej i wysypanej bułka tartą formy o wym. 23x33cm.

Masa serowa:

-1,25kg białego sera,
-5 jajek + 1 żółtko,
-110g masła,
-200g ugotowanych ziemniaków,
-380g cukru (można dać mniej),
-łyżka cukru waniliowego,
-2 łyżki budyniu waniliowego,
-1/2 pomarańczy.
Ser zmielić wraz z ziemniakami. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać do sera, zmiksować. Dodać stopione, przestudzone masło oraz cukier waniliowy. Następnie dodać sproszkowany budyń. Pomarańczę sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę na tarce o średnich oczkach a z reszty wycisnąć sok, po czym sok i skórkę dodać do masy serowej. Krótko zmiksować. Białka ubić na sztywno, dodać do masy i delikatnie wymieszać szpatułką. Masę serową rozprowadzić na blasze. Na wierzchu w równych odstępach kłaść łyżką kulki masy makowej, delikatnie wciskając je w ser. Piec około godziny w temp. 180st. Ostudzić i polukrować.

Makowiec z bezą

Ciasto:Makowiec z pianą!
-4 jajka,
-250g margaryny Palma z murzynkiem,
-2 szklanki mąki pszennej,
-2 szklanki cukru,
-4 łyżki mąki ziemniaczanej,
-łyżka proszku do pieczenia,
-kilka kropel olejku migdałowego.

Miękką margarynę utrzeć z cukrem do białości. Stale ucierając, dodawać kolejno żółtka. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Stopniowo wsypywać do ucieranej masy. Białka ubić na sztywno. Pianę wraz z olejkiem dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę.

Masa makowa:
-300g maku,
-2 białka,
-szklanka cukru,
-łyżka powideł śliwkowych,
-1 i 1/2 szklanki bakalii ( u mnie orzechy włoskie, rodzynki, migdały, suszone morele, skórka pomarańczowa).

Mak zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut. Następnie odcedzić i przekręcić przez maszynkę. Dodać cukier, posiekane bakalie i powidła śliwkowe. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą makową. Masę rozsmarować równomiernie na cieście.
Piec około 40 minut w temp. 180st.

Beza:
-4 białka,
-1/2 szklanki cukru.

Białka ubić na sztywno, stopniowo dosypując cukier w trakcie ubijania. Sztywna piane rozsmarować na wierzchu ciasta. Piec jeszcze przez około 15 minut w temp. 180st. Ostudzić i polukrować.

 

Źródła:

http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/, http://olainthekitchen.blogspot.com/, http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/

 

zobacz również:

 

  1. Biała kiełbasa – pomysłowe dania i przepisy
  2. Szynka pieczenie i różne dania – jak upiec pyszną szynkę?
  3. Jak przyrządzić soczystego indyka – różne przepisy
  4. Sałatki z jajkami w roli głównej – przepisy czytelników

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz