Jak przyrządzić soczystego indyka – różne przepisy

20 grudnia 2020, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Mięso z indyka jest bardzo zdrowe i smaczne. Jego główną zaletą jest duża zawartość białka (pierś ma aż 24% białka) przy niskiej zawartości tłuszczu. Tłuszcz ten jest jednak łatwostrawny, zawiera bardzo zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe. Mięso z indyka jest zatem polecane w szczególności dzieciom, osobom cierpiącym na cukrzycę i nadwagę, a z powodu walorów smakowych – wszystkim pasjonatom dobrej kuchni.

 indyk pieczony

 

Najchudsze części indyka zawierają jedynie 5% tłuszczu. Natomiast kiedy kawałek jest nieco bardziej tłusty, to są to głównie tylko dobre nienasycone kwasy tłuszczowe, które nie powodują wzrostu poziomu cholesterolu we krwi. Dodatkowo mięso indyka w 10 dag ma zaledwie 140 kcal. Indyk jest polecany przez dietetyków — bardzo często jest włączany do diet i niskokalorycznych jadłospisów. Mięso z indyka to doskonałe źródło witamin i minerałów z grupy B, zwłaszcza witaminy B12, kwasu foliowego i niacyny. W indyku znajdziemy także potas, cynk, magnez i żelazo, dzięki czemu łatwiej nam będzie rozładować napięcia nerwowe i mięśniowe, a także pozwoli to skutecznie przeciwdziałać zmęczeniu. Zatem obiad z kawałkiem smacznego indyczego mięsa sprawi, że będziemy mieć dużo energii, wigoru i siły.

Pamiętajmy jednak, że przy zakupie indyka należy wybierać mięso o jasnoróżowej barwie, które świadczy o naturalnej hodowli ptaka. Mięso prawie białe to oznaka tego, że pochodzi ze zmechanizowanej hodowli.indyk

Jak przygotować indyka by był soczysty?

Pieczenie to najprostszy sposób na przyrządzenie indyka, jednak niezbędna jest minimalna wiedza, aby mięso było soczyste i smaczne. Najczęstszą wadą nieumiejętnego pieczenia jest spieczenie mięsa na wiór. Aby tego uniknąć  należy przed wstawieniem formy z mięsem do nagrzanego piekarnika, umieścić filet w marynacie na około dwie godziny. Marynaty mogą być różne w zależności od upodobań; najprostsza składa się z bulionu drobiowego, sosu sojowego, czosnku i oliwy. Tajemnicą soczystej pieczeni z fileta indyczego jest niska temperatura pieczenia, ok. 160 stopni. Piec należy w odkrytej brytfance  ewentualnie w rękawie, natomiast pod koniec pieczenia trzeba rozciąć folię.

Jak długo piec indyka?

Zasada jest taka, że piecze się indyka tyle godzin, ile mięso waży dodając jeszcze godzinę. Zatem filet o wadze kilograma pieczemy dwie godziny: analogicznie  2-kilogramowy – 3 godziny itd., przez cały czas pamiętając o zachowaniu niskiej temperatury. Tak przygotowany filet kroimy na ukośne plastry i podajemy na obiad jako danie główne lub jako dodatek do pieczywa.

Jeśli duży indyk nie mieści się do ku­chenki, trzeba złamać mu mostek. Lepszym sposobem byłoby jednak już w sklepie zdecy­dować się na mniejszy okaz. Najsmaczniejsze są bowiem ptaki o wadze do 4-5 kg. Mięso dobrze jest posolić dopiero pod koniec pieczenia: zapobiega to proce­som, przez które mięso staje się twarde i żyla­ste. Ponieważ jednak indyk jest z natury mięk­ki i wymaga solenia od środka, czynność tę w jego przypadku można wykonać przed wło­żeniem do piekarnika.
Aby mięso indycze nie zrobiło się suche i łykowate, warto je również solid­nie posmarować masłem, wkładając dodatkowo kawałki masła pod skórę indyka. Natomiast żeby skóra drobiu (indyka, kurczaka lub kaczki) była zło­cista i chrupiąca, można posmarować jego powierzchnię kwaśną gęstą śmietaną z przyprawami, wśród których nie może zabraknąć sporej ilości słodkiej papryki.

 

Pieczony indyk

Składniki na farszindyk2

2 łyżki masła lub margaryny
2 posiekane łodygi sera naciowego
1 posiekana zielona papryka
1 posiekana czerwona papryka
1 duża cebula
500g pokrojonej w paski ketmii piżmowej (okry)
1 łyżka oliwy z oliwek
200g pokrojonej w kostkę, hiszpańskiej kiełbasy
500g małych, obranych i przeciętych na pół krewetek
6 filiżanek grzanek (podsmażony chleb, pokrojony w kosteczkę)
1 szklanka bulionu z kurczaka
1 duże jajko
2 łyżki posiekanej, świeżej natki pietruszki
1 łyżka sosu tabasco
7-8kg świeżego lub mrożonego indyka

Ziołowe masło z sosem tabasco

2 łyżki miękkiego masła lub margaryny
2 łyżki posiekanej, świeżej natki pietruszki
2 łyżeczki sosu tabasco
Ciemne winogrona (opcjonalnie)
Świeże zioła (opcjonalnie)

Przygotowanie farszu:

Roztopić masło na patelni na średnim ogniu, dodać selera, paprykę i cebulę. Dusić ok. 5 minut,
a następnie dodać okrę. Podsmażać kolejne 5 minut, co jakiś czas mieszając, aż warzywa staną się miękkie. Gotową mieszaninę przekładamy do osobnej miski. Ponownie rozgrzewamy patelnię
i dodajemy oliwę, a gdy będzie gorąca, wrzucamy kiełbasę i porządnie podsmażamy. Usmażoną kiełbasę dodajemy do miski z warzywami.

Na tłuszcz, który pozostał po smażeniu dodajemy krewetki i smażymy na średnim ogniu, aż staną się lekko różowe. Przekładamy całość do osobnej miski, dodajemy grzanki, bulion z kurczaka, jajko, natkę z pietruszki, tabasco i dokładnie mieszamy.

Przygotowanie indyka:

Rozgrzewamy indyka do 325 stopni Celsjusza. Czyścimy indyka z podrobów i wycinamy szyję. Indyka płuczemy pod bieżącą wodą, dobrze odsączamy i osuszamy za pomocą papierowego ręcznika.

Przygotowanie ziołowego masła z sosem tabasco:

Mieszamy miękkie masło, posiekaną natkę pietruszki i sos tabasco w małej misce. Delikatnie odzie  skórę od piersi i ręką, równomiernie smarujemy mięso indyka pod skórą. Zaszyj szyję, wypełnij  indyka farszem i zaszyj też drugi otwór. Zwiąż razem nogi indyka, a skrzydła zawiń z tyłu ptaka. Tak przygotowane mięso ułóż w brytfannie, piersią do góry.

Piecz około 3 godzin, co jakiś czas smarując tłuszczem, aż soki wypływające z indyka staną się jasne,
a po przebiciu mięsa termometrem, będzie miało ok. 90 stopni Celsjusza. Tak przyrządzonego danie wyjmujemy na półmisek i pozostawiamy go na 15 minut by odpoczął, a sos przelewamy do sosjerki.

Indyk marynowany w warzywach

Składniki:indyk w warzywach

-1 kg piersi indyczej
-2 łyżki masła + 1 łyżka oleju
-2-3 ząbki czosnku
-1/2 łyżeczki soli
-pieprz albo papryka

Zaprawa:

-marchewka
-pietruszka
-por
-kawałek selera
-2 pokruszone listki laurowe
-1/2 łyżeczki świeżego lub suszonego tymianku
-1/2 łyżeczki cukru
-łyżka soku z cytryny
-3-4 ziarna ziela angielskiego
-4 łyżki oleju

Wykonanie

Por kroimy w plasterki, resztę warzyw ścieramy na tarce. Wszystkie warzywa wymieszać razem, dodać pozostałe składniki marynaty. Mięso indyka natrzeć solą wymieszaną ze zmiażdżonym czosnkiem. Przyprawić pieprzem lub papryką. Część marynaty wyłożyć do miski, ułożyć mięso i przykryć resztą marynaty. Indyka w marynacie wstawiamy do lodówki na 1-2 dni.
Indyka wyjąć z zaprawy i przenieść do rękawa foliowego, polać masłem wymieszanym z olejem, dodać 3-4 łyżki zaprawy, zamknąć i piec w piekarniku nagrzanym do 180*C około godziny.
Jeśli lubimy chrupiące skórki możemy 10 minut przed końcem pieczenia naciąć na środku rękaw.

Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/

Indyk w orzechachindyk w orzechach

Składniki:

-600 g piersi z indyka
-100 g włoskich orzechów
-1 jajko
-3 łyżki oleju
-2 łyżeczki Majeranku
-Pieprz biały mielony
-Sól morska w młynku

Wykonanie

Indyka pokroić na 2-3 duże kawałki, oprószyć majerankiem, pieprzem, solą, panierować w jajku i zmielonych włoskich orzechach. Mięso obsmażyć na patelni, a następnie wstawić do piekarnika na 10 minut w temp. 160 st. Podawać z modrą kapustą.

Makaron z indykiem w sosie cytrynowym

 Składniki na 4 porcje:indyk w sosie cytr.

-250 g makaronu
-sól, pieprz
-300 g piersi z indyka
-2 marchewki
-1 pęczek dymki
-2 łyżki oliwy
-szklanka rosołu
-200 g śmietany
-po 2-3 łyżki soku z cytryny i jasnej zasmażki
-pietruszka, plasterki cytryny

Wykonanie

Ugotować makaron w dużej ilości wody według przepisu na opakowaniu.Piersi z indyka pokroić na małe kawałki. Marchew dokładnie umyć, obrać i drobno pokroić w słupki, dymkę umyć i posiekać.Rozgrzać oliwę lub olej w dużym rondlu i smażyć mięso razem z marchewką i dymką. Gdy indyk i warzywa się zarumienią, doprawić solą i pieprzem , a następnie zalać rosołem. Doprawić do wrzenia i gotować ok. 5 min na średnim ogniu. Potem dodać śmietanę i sok z cytryny, zagotować , a następnie dodać zasmażkę i jeszcze raz zagotować doprowadzając do wrzenia.Makaron odcedzić , podzielić na porcje. Każdą porcje polać dużą ilością sosu, ozdobić plasterkiem cytryny i pietruszką

Indyk ze szpinakiem i ricottą

Składniki dla 4 osób:indyk ze szpinakiem

-600g filetu z indyka
-100 g szpinaku
-200g sera ricotta
-Sól morska
-Marynata klasyczna

Wykonanie

Indyka pokrój w cienkie plastry, rozbij cienko tłuczkiem, posmaruj marynatą klasyczną, na każdy plaster ułóż szpinak wymieszany z serem ricotta, dopraw solą morską, złóż w kopertę, owiń plastrem wędzonego boczku , piecz kilkanaście min na ruszcie.

 

zobacz również:

 

  1. Różne przepisy z jabłkami: desery i dania mięsne
  2. Dania z krewetek – proste i szybkie przepisy
  3. Kuchnia śląska: tradycyjne potrawy i przepisy
  4. Pomysły na ciasta z dodatkiem warzyw – różne przepisy
  5. Wszystkie kulinarne inspiracje