Biała kiełbasa to mięsny przysmak, który często gości na polskich stołach. Najczęściej przygotowujemy ją parzoną z dodatkiem chrzanu lub musztardy. Niektóre gospodynie wyczarowują jednak z białej kiełbasy fantazyjne dania: pieką w aromatycznych sosach w towarzystwie przeróżnych warzyw sezonowych i przypraw. Jak przygotować białą kiełbasę? Z czym ją łączyć? Poniżej znajdziecie kilka bardzo ciekawych i pysznych propozycji…
Cebulę obrać, przekroić na pół. Jabłko umyć, pokroić na osiem części, usunąć gniazda nasienne. Białą kiełbasę nakłuć widelcem z każdej strony. Oprószyć solą, pieprzem kolorowym i chilli. Odstawić na godzinę do lodówki. W naczyniu które może być stosowane zarówno na kuchence jak i w piekarniku rozgrzać olej i obsmażyć kiełbasę na rumiano. Dodać szałwię, cebulę, jabłka i ananasa. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec przez 50 minut, następnie zdjąć pokrywkę, obsypać pestkami dyni i piec bez przykrycia jeszcze 10 minut.
Autor: http://www.fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
Fasolę zalać wodą i moczyć przez całą noc. Następnie dodać listek laurowy oraz ziele angielskie i ugotować na małym ogniu do miękkości (ok.1,5godz). Posolić i pozostawić ją w wodzie. Kiełbaski ponakłuwać, przełożyć do garnka, zalać 2 szkl. wody i dodać przyprawę np. Kucharek. Gotować ok. 15 min na małym ogniu. Następnie kiełbaski wyjąć, a do połowy powstałego wywaru dodać koncentrat pomidorowy. Fasolę odcedzić, ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułożyć kiełbaski, lekko wciskając je w fasolę. Zalać pomidorowym wywarem, oprószyć tymiankiem i szałwią. Piec ok. 25min w temp. 160st.
Biała kiełbasa z sosem chrzanowym na wstążce ząbkowanej
– Makaron Wstążka ząbkowana – 250 g
– surowa biała kiełbasa – 250 g
– olej – 2 łyżki
– chrzan tarty – 3 łyżki
– słodka śmietana 18% – 300 ml
– sól, cukier do smaku
– jajka ugotowane na twardo – 3 szt.
– natka pietruszki do dekoracji
Makaron ugotować w osolonej wodzie, następnie zahartować w zimnej i odcedzić.
Białą kiełbasę podsmażyć na złoty kolor na patelni, podlać odrobiną wody, przykryć pokrywką i poddusić 10 minut.
Śmietanę połączyć z chrzanem, doprawić do smaku solą i odrobiną cukru i doprowadzić do wrzenia.
Ciepły makaron wyłożyć na talerze, polać sosem, a na sos wyłożyć pokrojoną w grube plasterki białą kiełbasę i jajko pokrojone w cząstki. Udekorować listkami natki pietruszki.
Biała kiełbasa w piwie
-80 dag białej kiełbasy
-3 łyżki startego suchego chleba razowego
-2 szklanki piwa
-2 łyżki masła
-2 łyżeczki miodu
-Vegeta
Kiełbasy włożyć do garnka. Zalać piwem i gotować 20 minut. Wyjąć z wywaru. Na patelni zrumienić masło, dodać miód, chleb, piwo i 1 łyżeczkę Vegety. Gotować mieszając ok. 5 minut. Kiełbasy pokroić na porcje, włożyć do sosu i zagrzać. Biała kiełbasa w sosie chlebowym smakuje doskonale podawana z ryżem lub ziemniakami z wody.
Wymieszać sos sojowy z miodem i 1 łyżką oleju .Natrzeć przestudzone kiełbaski i zostawić na 30 minut .Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła z łyżką oleju .Włożyć kiełbaski .Na małym gazie opiekać przewracając ( uwaga by nie dopuścić do przypalenia ) przez 10 minut .Podawać na ciepło z chrzanem, sosem tatarskim , ćwikłą . Tak przyrządzona biała kiełbasa zyskuje specyficzny ,, przydymiony „ smak karmelu wzmocniony sosem sojowym . Jeśli kiełbasek ma być więcej można ułożyć je w brytfance i zapiec w piekarniku .Ja robię to na patelni bo potrzebuję mało tyle co na 2-3 porcje .
Biała kiełbasa z konfiturą z czerwonej cebuli
-500 g białej kiełbasy
-4 czerwone cebule
-2-3 łyżki miodu
-1 ząbek czosnku
-50 ml czerwonego wina
-2 łyżki oleju
-50 g masła
-50 ml Octu balsamicznego
-1 łyżeczka Majeranku
-Pieprz czarny mielony
-Sól morska w młynku
Kiełbasę posmarować delikatne olejem i wstawić na 20 minut do rozgrzanego do 180 st. piekarnika. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na maśle, dodać wino, ocet balsamiczny, dusić na małym ogniu około 15 minut. Pod koniec dodać miód, majeranek, doprawić solą i pieprzem. Podawać z pieczoną białą kiełbasą.
Biała kiełbasa w czerwonym winie
składniki na 6 porcji
-1 kg surowej białej kiełbasy
– 3 gałązki rozmarynu lub tymianku
-butelka wytrawnego czerwonego wina
-szklanka czarnych oliwek z pestkami
-2 szklanki Oleju Wielkopolskiego do smażenia
Białą kiełbasę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, obsmażyć na rozgrzanym Oleju Wielkopolskim, zalać czerwonym winem i gotować na najmniejszym ogniu około pół godziny dodając w czasie gotowania gałązki ziół.
Na 5 minut przed końcem gotowania dodać odsączone z zalewy oliwki.
Podawać potrawę gorącą z dodatkiem ciemnego pieczywa.
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu . Po ugotowaniu odcedzamy i układamy na talerzach . Pora kroimy w plasterki i dusimy chwilkę na masełku ,ale krótko ma być chrupki .Por doprawiamy solą i pieprzem do smaku Białą kiełbasę kroimy w plasterki i grillujemy na patelni grillowej układamy dookoła makaronu . Nakładamy por z masełkiem i podajemy ozdobione koperkiem .
Biała kiełbasa w sosie cebulowo – piernikowym
-4 małe białe kiełbaski
-2 średnie cebule
-1 gruba na 1 centymetr kromka korzennego piernika
-1 szklanka wody
-Sos sojowy
-Pieprz mielony
Białą kiełbasę zalać szklanką wody. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować 15 minut. Wyjąć kiełbasę a do wywaru wrzucić usiekaną drobno cebulę. Dusić ją przez 15 minut. Dołożyć pokruszony piernik i rozgotować go . Sos zmiksować lub przetrzeć przez sito. Doprawić sosem sojowym i mielonym pieprzem. Smaczniejsze jest gdy piernik jest z tych o korzennym smaku, mniej słodki .
Biała kiełbasa ze śliwkami i boczkiem
– 6 surowych kiełbas
– małe opakowanie suszonych śliwek
– kilka plasterków boczku wędzonego
– przyprawy: majeranek, , papryka, pieprz
Kiełbasy posypać przyprawami oraz skropić oliwą z oliwek lub olejem. Do naczynia żaroodpornego ułożyć kiełbaski, które wcześniej zawinąć w boczek, całość posypać śliwkami i zapiekać 30 minut w gorącym piekarniku nagrzanym do 220 stopni.