Sałatki z jajkami w roli głównej – przepisy czytelników | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Sałatki z jajkami w roli głównej – przepisy czytelników

19 listopada 2017, dodał: pinkmause
Artykuł zewnętrzny

Jajka są składnikiem bardzo wielu sałatek i tradycyjnych i tych bardziej oryginalnych. Są jednak i takie sałatki, w których jajka są składnikiem głównym, chociaż potrawa wcale nie musi być nazywana jajeczną. Wiosna i Wielkanoc to idealny czas na wypróbowanie takich połączeń. Przedstawiamy kilka sprawdzonych pomysłów na sałatki z jajkami.

Sałatka z wędzonym kurczakiem

Autor: dieta.tj

Składniki:
jaj1– wędzona pierś z kurczaka – 1 sztuka
– obrany por – 50 gramów
– surowe kurze jaja – 4 sztuki
– zielony groszek konserwowy bez zalewy – 16 łyżek stołowych
– obrany por – 50 gramów
– jogurt grecki – 2 łyżki stołowe
– majonez – 3 łyżki stołowe
– kukurydza, konserwowa – 18 łyżek stołowych
– siekany szczypiorek – 3 łyżki stołowe
– cukier – ½ łyżeczki
– pieprz czarny mielony – 3 szczypty
– sól o obniżonej zawartości sodu – szczypta

Przygotowanie:
Ugotuj i wystudź jajka. Umyj dobrze i bardzo drobno posiekaj pora. Następnie wymieszaj go w misce z solą. Ugotowane wcześniej jajka pokrój w drobną kostkę. To samo zrób z wędzonym kurczakiem i oba składniki dodaj do miski. Odsącz dokładnie kukurydzę i groszek. Dosyp do miski i wymieszaj razem ze innymi składnikami. Jogurt grecki wymieszaj z majonezem. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Sos dodaj do miski i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Wszystko odstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem sałatkę posyp posiekanym świeżym szczypiorem.

Sałatka z jajek, pomarańczy i kopru

Autor: Redakcja

Składniki:
– 2-3 jajka ugotowane na twardo
jaj2– bulwa kopru włoskiego użyłam zwykłego koperku
– 1/2 ogórka węża
– 2 pomarańcze
– 2 garście kiełków słonecznika ja miałam do dyspozycji kiełki brokuła zamiast słonecznikowych
– łyżka olej rzepakowy
– łyżka natki pietruszki ja użyłam garści mixu sałat
– sól czarna
– pieprz
– rukola

Przygotowanie:
Jajka obierz pokrój w ósemki, koperek posiekaj. Kiełki na sitku przelej gorącą wodą i natychmiast wypłucz w zimnej. Osącz. Nieobrany ogórek przekrój wzdłuż na pól i pokrój w półplasterki. Pomarańcze obierz i pokrój na duże kawałki. Sok zachowaj. Wszystkie przygotowane składniki wymieszaj posól, przypraw pieprzem, skrop oliwą i sokiem z pomarańczy.

Sałatka warzywna z chrupiącymi kąskami

Autor: czekoladka

Składniki:
– 1/2 główki sałaty
– 3 rzodkiewki
jaj3– 2 pomidory
– 2 jajka ugotowane na twardo
– 1 surowe jajko
– 20 dag filetu z kurczaka
– 10 dag płatków kukurydzianych
– łyżka startego parmezanu
– 3 łyżki mąki
– sól, pieprz
– łyżka musztardy z zielonym pieprzem młotkowanym
– łyżka octu jabłkowego
– 2 łyżki oliwy
– 3 łyżki majonezu
– olej do smażenia

Przygotowanie:
Mięso pokroić w cienkie kawałeczki, oprószyć solą i pieprzem. Obtaczać z rozkłóconym jajku oraz mące zmieszanej z lekko pokruszonymi płatkami. Smażyć na oleju, osączyć i ostudzić. Musztardę wymieszać z oliwą, octem, majonezem i parmezanem. Sos schłodzić w lodówce. Sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Dodać pokrojone w ósemki pomidory, rzodkiewki w plasterki i przestudzone kąski z kurczaka. Jajka oskubać, również pokroić w plastry, dodać do sałatki. Całość polać sosem. Doprawić tuż przed podaniem.

Dietetyczna sałatka szpinakowa

Autor: dietetyk medyczny

Składniki:
– 1/2 kg świeżych liści szpinaku
jaj4– mała czerwona cebula
– 6 dużych pieczarek
– 2 jajka ugotowane na twardo
– sok z cytryny
Do przygotowania sosu:
– ząbek czosnku
– 3 łyżki oliwy
– 2 łyżki sosu sojowego
– 1 łyżeczkę miodu
– sól, pieprz

Przygotowanie:
Pieczarki umyj, jeśli to konieczne obierz kapelusze ze skórki, pokrój w plastry i skrop sokiem z cytryny.
Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Oczyszczony szpinak rozdrobnij jeśli liście są duże, wymieszaj z pieczarkami, cebulą. Czosnek rozetrzyj z solą. Oliwę, łyżkę soku z cytryny, sos sojowy połącz z upłynnionym miodem, dodaj przyprawy i czosnek. Zalej sosem sałatkę. Na koniec dodaj pokrojone w ćwiartki jajka.

Sałatka z jarmużem, suszonymi pomidorami i jajkami

Autor: Redakcja

Składniki:
– jarmuż – 600 g
jaj5– Sos sałatkowy Knorr czosnkowy
– suszone pomidory – 100 g
– parmezan – 100 g
– jajka przepiórcze – 10 szt
– majonez – 3 łyżki
– oliwa z oliwek – 3 łyżki
– strąk ostrej papryki chilli
– szczypta gałki muszkatołowej
– orzeszki pinii – 50 g
– sok z połówki cytryny

Przygotowanie:
Najpierw należy odpowiednio przygotować jarmuż. Na początek musimy zanurzyć go na 10 sekund we wrzącej wodzie, po czym wypłukać w zimnej wodzie, a z liści usunąć zgrubiałe części. Następnie pokroić warzywo w paski i wymieszać w półmisku z sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i szczyptą startej gałki muszkatołowej. Kolejnym krokiem będzie dołożenie pokrojonych w paski suszonych pomidorów i przeciętych na pół ugotowanych jaj przepiórczych. Wszystko polewamy dressingiem przygotowanym z Sosu sałatkowego Knorr, majonezu i niewielkiej ilości przegotowanej wody. Tak przyrządzony sos doskonale podkreśli smak wszystkich składników kompozycji. Wierzch sałatki posypujemy startym płatkami parmezanu, prażonymi orzeszkami pinii i posiekanym chilli.

Sałatka z makaronem

Autor: myszka9988

Składniki:
– 200 g makaronu kokardki (lub penne)
jaj6– 3 jajka ugotowane na twardo
– 1 puszka tuńczyka w kawałkach
– 1 puszka czerwonej fasoli konserwowej
– 1 puszka kukurydzy konserwowej
– majonez
– 2 łyżki posiekanego szczypiorku
– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
– sól, pieprz kolorowy grubo mielony do smaku

Przygotowanie:
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odsączyć, ostudzić. Jajka pokroić na ćwiartki. Tuńczyka, fasolę, kukurydzę odsączyć z zalewy.
Połączyć wszystkie składniki z majonezem i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Jajka w zielonych gniazdkach

Autor: doprawionefantazja

Składniki:
jaj7– 3 jajka
– 6 plastrów szynki drobiowej
– ok. 50 g kiełków brokuła lub innych
– szczypiorek
Na sos chrzanowy:
– małe opakowanie jogurtu greckiego (180 g)
– 2 łyżeczki chrzanu
– odrobina soku z cytryny
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Jajka ugotuj na twardo (lub pół twardo jeśli wolisz), obierz z łupinek i przekrój wzdłuż na pół.
Jogurt grecki dokładnie wymieszaj z chrzanem, sokiem z cytryny i przyprawami.
Na talerzu ułóż szczypiorek, na nim plasterek szynki, następnie porcję kiełków i jedną połowę jajka. Zwiąż całość szczypiorkiem i udekoruj odrobiną sosu chrzanowego.

Wiosenne jajka na liściach szpinaku

Autor: iwa643

Składniki:
– 7 jajek
jaj8– 5 łyżek kukurydzy
– 2 kawałki papryki marynowanej
– przyprawa pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim
– 1 łyżka majonezu,
– 1 łyżka jogurtu,
– 25 dag twarogu
– natka pietruszki

Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo. Pięć ugotowanych jajek przekrawamy i usuwamy żółtka dwa pozostałe siekamy razem z wyjętymi żółtkami. Do posiekanych jajek dodajemy pokruszony twaróg, odcedzona kukurydzę, posiekana natkę pietruszki i pokrojoną drobno paprykę marynowaną. Doprawiamy pastę jogurtem, majonezem, dodajemy mieszankę przypraw pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim, solimy do smaku. Pastę dokładnie mieszamy i nakładamy obficie do jajek. Jajka układamy na liściach szpinaku, posypujemy obficie przyprawą.

Sałatka z tuńczykiem i łososiem

Autor: Kamila Borczyk

Składniki:
– główka zielonej sałaty
jaj9– 100 g łososia sałatkowego
– puszka tuńczyka w sosie własnym
– 2 pomidory
– 2 jajka
– 2 marchewki
– oliwa z oliwek
– sól i pieprz

Przygotowanie:
Dokładniej umyj wszystkie warzywa. Ugotuj na twardo jajka. Gotuj także marchewki – około 15 minut – aż będą miękkie. W międzyczasie porwij na kawałki sałatę, ułóż ją w misce. Pokrój na drobne kawałki łososia oraz tuńczyka. Pomidory pokrój w ćwiartki. Wszystkie składniki rozłóż równomiernie na talerzu. Posól i popieprz. Ugotowane marchewki oraz jajka pokrój na duże kawałki, na przykład w ćwiartki. Dołóż do sałatki. Skrop wszystko kilkoma łyżkami oliwy z oliwek oraz dopraw do smaku.

Sałatka kolorowa

Autor: iwa643

Składniki:
– 1 szt cukinia mała
jaj10– 1/2 szt papryka czerwona
– 1/2 szt papryka zielona
– 1/2 szt papryka żółta
– koperek
– 4 szt jajko
– 2 łyżki majonezu
– 5 łyżek jogurt naturalny
– 2 ząbki czosnku
– sól
– 1 łyżeczka sos czosnkowy w proszku

Przygotowanie:
Papryki kolorowe myjemy i usuwamy gniazdo nasienne. Kroimy w kosteczkę. Cukinie dobrze myjemy nie obieramy z skórki. Kroimy w kosteczkę solimy i odstawiamy na chwilę. Następnie łączymy cukinie z papryką. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i kroimy w ćwiartki. Jajka układamy na sałatce. Robimy sos. Łączymy majonez z jogurtem. Dodajemy wyciśnięty czosnek i ok 2 łyżeczki sosu czosnkowego sałatkowego z proszku. Mieszamy. Sos chłodzimy i zimnym polewamy sałatkę.

Wiosenna kolorowa sałatka z roszponki

Autor: Jola66

Składniki:
jaj11– 75 g mixu sałat z roszponką
– 4 jajka
– kawałek sera z czosnkiem i ziołami Rians
– kilka czarnych oliwek
– 3 plastry szynki szwarcwaldzkiej
– pieprz kolorowy do smaku

Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo, przestudzić i obrać ze skorupek. Na półmisek wyłożyć połowę opakowania mixu sałat z roszponką. Jajka pokroić w ćwiartki i ułożyć je na talerzu z sałatą. Wyłożyć na talerz szynkę pokrojoną na mniejsze kawałki. Całość posypać plasterkami czarnych oliwek i małymi kawałkami rozdrobnionego sera z czosnkiem i ziołami. Doprawić sałatkę pieprzem kolorowym.

Sałatka z jajek i sera żółtego

Autor: Pyza

Składniki:
– 5-6 jajek kurzych
jaj12– 20 dkg sera żółtego łagodnego, najlepiej śmietankowego
– 2 ogórki konserwowe
– 1 cebula cukrowa
– 3-4 łyżki gęstego majonezu
– 1 łyżeczka musztardy miodowej
– 1-2 łyżki posiekanego koperku
– 3-4 łyżki posiekanego cienkiego szczypiorku
– do smaku: sól, pieprz biały mielony

Przygotowanie:
Jajka umyć, ugotować na twardo, wystudzić, obrać ze skorupek. Jajka, ser żółty, ogórki konserwowe i cebulę pokroić w dość drobną kosteczkę, m/w tej samej wielkości. Dodać majonez, musztardę i posiekane zioła, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na 30-60 min. aby smaki się przegryzły. Podawać na liściach sałaty.

Sałatka z jajek i żółtego sera

Składniki:
jaj13– 20 dkg sera żółtego
– 1 mała puszka kukurydzy
– 2 jajka
– 1 ogórek szklarniowy
– 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
– 1 mała czerwona cebula
– 3 łyżki majonezu

Przygotowanie:
Kukurydzę i tuńczyka odcedź. Ogórka umyj, obierz i pokrój w kostkę, tak samo jajka i ser. Cebulę również obierz i pokrój w kosteczkę. Wszystkie przygotowane składniki połącz, dodaj majonez, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj.

Sałatka z jajek i buraków

Składniki:
– mieszanka sałat
– 4 jajka
jaj14– 1 burak, surowy pokrojony w cienkie plasterki
– 1/2 cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki
– 2 awokado, pokrojone w kliny
– 1 garść migdałów wędzonych
– 1 garść kaparów
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 1/4 szklanki octu jabłkowego
– sól pieprz

Przygotowanie:
Ugotować jajka, opłukać pod zimną wodą, obrać i pokroić na ćwiartki. Buraki zetrzeć na tarce, wymieszać z awokado, jajkami, kaparami i migdałami. Polać octem, położyć na sałacie. Polać oliwą, doprawić solą i pieprzem.

zobacz również:

 

  1. Sałatki warstwowe – przepisy
  2. Kotlety mielone – różne przepisy i pomysły na mięso mielone
  3. Cykoria – przyrządzanie i przepisy na potrawy z cykorii
  4. Sałatki owocowe – różne przepisy na zdrowe i oryginalne sałatki!



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...