Sałatki z jajkami w roli głównej – przepisy czytelników

19 listopada 2017, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Jajka są składnikiem bardzo wielu sałatek i tradycyjnych i tych bardziej oryginalnych. Są jednak i takie sałatki, w których jajka są składnikiem głównym, chociaż potrawa wcale nie musi być nazywana jajeczną. Wiosna i Wielkanoc to idealny czas na wypróbowanie takich połączeń. Przedstawiamy kilka sprawdzonych pomysłów na sałatki z jajkami.

Sałatka z wędzonym kurczakiem

Autor: dieta.tj

Składniki:
jaj1– wędzona pierś z kurczaka – 1 sztuka
– obrany por – 50 gramów
– surowe kurze jaja – 4 sztuki
– zielony groszek konserwowy bez zalewy – 16 łyżek stołowych
– obrany por – 50 gramów
– jogurt grecki – 2 łyżki stołowe
– majonez – 3 łyżki stołowe
– kukurydza, konserwowa – 18 łyżek stołowych
– siekany szczypiorek – 3 łyżki stołowe
– cukier – ½ łyżeczki
– pieprz czarny mielony – 3 szczypty
– sól o obniżonej zawartości sodu – szczypta

Przygotowanie:
Ugotuj i wystudź jajka. Umyj dobrze i bardzo drobno posiekaj pora. Następnie wymieszaj go w misce z solą. Ugotowane wcześniej jajka pokrój w drobną kostkę. To samo zrób z wędzonym kurczakiem i oba składniki dodaj do miski. Odsącz dokładnie kukurydzę i groszek. Dosyp do miski i wymieszaj razem ze innymi składnikami. Jogurt grecki wymieszaj z majonezem. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Sos dodaj do miski i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Wszystko odstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem sałatkę posyp posiekanym świeżym szczypiorem.

Sałatka z jajek, pomarańczy i kopru

Autor: Redakcja

Składniki:
– 2-3 jajka ugotowane na twardo
jaj2– bulwa kopru włoskiego użyłam zwykłego koperku
– 1/2 ogórka węża
– 2 pomarańcze
– 2 garście kiełków słonecznika ja miałam do dyspozycji kiełki brokuła zamiast słonecznikowych
– łyżka olej rzepakowy
– łyżka natki pietruszki ja użyłam garści mixu sałat
– sól czarna
– pieprz
– rukola

Przygotowanie:
Jajka obierz pokrój w ósemki, koperek posiekaj. Kiełki na sitku przelej gorącą wodą i natychmiast wypłucz w zimnej. Osącz. Nieobrany ogórek przekrój wzdłuż na pól i pokrój w półplasterki. Pomarańcze obierz i pokrój na duże kawałki. Sok zachowaj. Wszystkie przygotowane składniki wymieszaj posól, przypraw pieprzem, skrop oliwą i sokiem z pomarańczy.

Sałatka warzywna z chrupiącymi kąskami

Autor: czekoladka

Składniki:
– 1/2 główki sałaty
– 3 rzodkiewki
jaj3– 2 pomidory
– 2 jajka ugotowane na twardo
– 1 surowe jajko
– 20 dag filetu z kurczaka
– 10 dag płatków kukurydzianych
– łyżka startego parmezanu
– 3 łyżki mąki
– sól, pieprz
– łyżka musztardy z zielonym pieprzem młotkowanym
– łyżka octu jabłkowego
– 2 łyżki oliwy
– 3 łyżki majonezu
– olej do smażenia

Przygotowanie:
Mięso pokroić w cienkie kawałeczki, oprószyć solą i pieprzem. Obtaczać z rozkłóconym jajku oraz mące zmieszanej z lekko pokruszonymi płatkami. Smażyć na oleju, osączyć i ostudzić. Musztardę wymieszać z oliwą, octem, majonezem i parmezanem. Sos schłodzić w lodówce. Sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Dodać pokrojone w ósemki pomidory, rzodkiewki w plasterki i przestudzone kąski z kurczaka. Jajka oskubać, również pokroić w plastry, dodać do sałatki. Całość polać sosem. Doprawić tuż przed podaniem.

Dietetyczna sałatka szpinakowa

Autor: dietetyk medyczny

Składniki:
– 1/2 kg świeżych liści szpinaku
jaj4– mała czerwona cebula
– 6 dużych pieczarek
– 2 jajka ugotowane na twardo
– sok z cytryny
Do przygotowania sosu:
– ząbek czosnku
– 3 łyżki oliwy
– 2 łyżki sosu sojowego
– 1 łyżeczkę miodu
– sól, pieprz

Przygotowanie:
Pieczarki umyj, jeśli to konieczne obierz kapelusze ze skórki, pokrój w plastry i skrop sokiem z cytryny.
Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Oczyszczony szpinak rozdrobnij jeśli liście są duże, wymieszaj z pieczarkami, cebulą. Czosnek rozetrzyj z solą. Oliwę, łyżkę soku z cytryny, sos sojowy połącz z upłynnionym miodem, dodaj przyprawy i czosnek. Zalej sosem sałatkę. Na koniec dodaj pokrojone w ćwiartki jajka.

Sałatka z jarmużem, suszonymi pomidorami i jajkami

Autor: Redakcja

Składniki:
– jarmuż – 600 g
jaj5– Sos sałatkowy Knorr czosnkowy
– suszone pomidory – 100 g
– parmezan – 100 g
– jajka przepiórcze – 10 szt
– majonez – 3 łyżki
– oliwa z oliwek – 3 łyżki
– strąk ostrej papryki chilli
– szczypta gałki muszkatołowej
– orzeszki pinii – 50 g
– sok z połówki cytryny

Przygotowanie:
Najpierw należy odpowiednio przygotować jarmuż. Na początek musimy zanurzyć go na 10 sekund we wrzącej wodzie, po czym wypłukać w zimnej wodzie, a z liści usunąć zgrubiałe części. Następnie pokroić warzywo w paski i wymieszać w półmisku z sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i szczyptą startej gałki muszkatołowej. Kolejnym krokiem będzie dołożenie pokrojonych w paski suszonych pomidorów i przeciętych na pół ugotowanych jaj przepiórczych. Wszystko polewamy dressingiem przygotowanym z Sosu sałatkowego Knorr, majonezu i niewielkiej ilości przegotowanej wody. Tak przyrządzony sos doskonale podkreśli smak wszystkich składników kompozycji. Wierzch sałatki posypujemy startym płatkami parmezanu, prażonymi orzeszkami pinii i posiekanym chilli.

Sałatka z makaronem

Autor: myszka9988

Składniki:
– 200 g makaronu kokardki (lub penne)
jaj6– 3 jajka ugotowane na twardo
– 1 puszka tuńczyka w kawałkach
– 1 puszka czerwonej fasoli konserwowej
– 1 puszka kukurydzy konserwowej
– majonez
– 2 łyżki posiekanego szczypiorku
– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
– sól, pieprz kolorowy grubo mielony do smaku

Przygotowanie:
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odsączyć, ostudzić. Jajka pokroić na ćwiartki. Tuńczyka, fasolę, kukurydzę odsączyć z zalewy.
Połączyć wszystkie składniki z majonezem i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Jajka w zielonych gniazdkach

Autor: doprawionefantazja

Składniki:
jaj7– 3 jajka
– 6 plastrów szynki drobiowej
– ok. 50 g kiełków brokuła lub innych
– szczypiorek
Na sos chrzanowy:
– małe opakowanie jogurtu greckiego (180 g)
– 2 łyżeczki chrzanu
– odrobina soku z cytryny
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Jajka ugotuj na twardo (lub pół twardo jeśli wolisz), obierz z łupinek i przekrój wzdłuż na pół.
Jogurt grecki dokładnie wymieszaj z chrzanem, sokiem z cytryny i przyprawami.
Na talerzu ułóż szczypiorek, na nim plasterek szynki, następnie porcję kiełków i jedną połowę jajka. Zwiąż całość szczypiorkiem i udekoruj odrobiną sosu chrzanowego.

Wiosenne jajka na liściach szpinaku

Autor: iwa643

Składniki:
– 7 jajek
jaj8– 5 łyżek kukurydzy
– 2 kawałki papryki marynowanej
– przyprawa pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim
– 1 łyżka majonezu,
– 1 łyżka jogurtu,
– 25 dag twarogu
– natka pietruszki

Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo. Pięć ugotowanych jajek przekrawamy i usuwamy żółtka dwa pozostałe siekamy razem z wyjętymi żółtkami. Do posiekanych jajek dodajemy pokruszony twaróg, odcedzona kukurydzę, posiekana natkę pietruszki i pokrojoną drobno paprykę marynowaną. Doprawiamy pastę jogurtem, majonezem, dodajemy mieszankę przypraw pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim, solimy do smaku. Pastę dokładnie mieszamy i nakładamy obficie do jajek. Jajka układamy na liściach szpinaku, posypujemy obficie przyprawą.

Sałatka z tuńczykiem i łososiem

Autor: Kamila Borczyk

Składniki:
– główka zielonej sałaty
jaj9– 100 g łososia sałatkowego
– puszka tuńczyka w sosie własnym
– 2 pomidory
– 2 jajka
– 2 marchewki
– oliwa z oliwek
– sól i pieprz

Przygotowanie:
Dokładniej umyj wszystkie warzywa. Ugotuj na twardo jajka. Gotuj także marchewki – około 15 minut – aż będą miękkie. W międzyczasie porwij na kawałki sałatę, ułóż ją w misce. Pokrój na drobne kawałki łososia oraz tuńczyka. Pomidory pokrój w ćwiartki. Wszystkie składniki rozłóż równomiernie na talerzu. Posól i popieprz. Ugotowane marchewki oraz jajka pokrój na duże kawałki, na przykład w ćwiartki. Dołóż do sałatki. Skrop wszystko kilkoma łyżkami oliwy z oliwek oraz dopraw do smaku.

Sałatka kolorowa

Autor: iwa643

Składniki:
– 1 szt cukinia mała
jaj10– 1/2 szt papryka czerwona
– 1/2 szt papryka zielona
– 1/2 szt papryka żółta
– koperek
– 4 szt jajko
– 2 łyżki majonezu
– 5 łyżek jogurt naturalny
– 2 ząbki czosnku
– sól
– 1 łyżeczka sos czosnkowy w proszku

Przygotowanie:
Papryki kolorowe myjemy i usuwamy gniazdo nasienne. Kroimy w kosteczkę. Cukinie dobrze myjemy nie obieramy z skórki. Kroimy w kosteczkę solimy i odstawiamy na chwilę. Następnie łączymy cukinie z papryką. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i kroimy w ćwiartki. Jajka układamy na sałatce. Robimy sos. Łączymy majonez z jogurtem. Dodajemy wyciśnięty czosnek i ok 2 łyżeczki sosu czosnkowego sałatkowego z proszku. Mieszamy. Sos chłodzimy i zimnym polewamy sałatkę.

Wiosenna kolorowa sałatka z roszponki

Autor: Jola66

Składniki:
jaj11– 75 g mixu sałat z roszponką
– 4 jajka
– kawałek sera z czosnkiem i ziołami Rians
– kilka czarnych oliwek
– 3 plastry szynki szwarcwaldzkiej
– pieprz kolorowy do smaku

Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo, przestudzić i obrać ze skorupek. Na półmisek wyłożyć połowę opakowania mixu sałat z roszponką. Jajka pokroić w ćwiartki i ułożyć je na talerzu z sałatą. Wyłożyć na talerz szynkę pokrojoną na mniejsze kawałki. Całość posypać plasterkami czarnych oliwek i małymi kawałkami rozdrobnionego sera z czosnkiem i ziołami. Doprawić sałatkę pieprzem kolorowym.

Sałatka z jajek i sera żółtego

Autor: Pyza

Składniki:
– 5-6 jajek kurzych
jaj12– 20 dkg sera żółtego łagodnego, najlepiej śmietankowego
– 2 ogórki konserwowe
– 1 cebula cukrowa
– 3-4 łyżki gęstego majonezu
– 1 łyżeczka musztardy miodowej
– 1-2 łyżki posiekanego koperku
– 3-4 łyżki posiekanego cienkiego szczypiorku
– do smaku: sól, pieprz biały mielony

Przygotowanie:
Jajka umyć, ugotować na twardo, wystudzić, obrać ze skorupek. Jajka, ser żółty, ogórki konserwowe i cebulę pokroić w dość drobną kosteczkę, m/w tej samej wielkości. Dodać majonez, musztardę i posiekane zioła, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na 30-60 min. aby smaki się przegryzły. Podawać na liściach sałaty.

Sałatka z jajek i żółtego sera

Składniki:
jaj13– 20 dkg sera żółtego
– 1 mała puszka kukurydzy
– 2 jajka
– 1 ogórek szklarniowy
– 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
– 1 mała czerwona cebula
– 3 łyżki majonezu

Przygotowanie:
Kukurydzę i tuńczyka odcedź. Ogórka umyj, obierz i pokrój w kostkę, tak samo jajka i ser. Cebulę również obierz i pokrój w kosteczkę. Wszystkie przygotowane składniki połącz, dodaj majonez, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj.

Sałatka z jajek i buraków

Składniki:
– mieszanka sałat
– 4 jajka
jaj14– 1 burak, surowy pokrojony w cienkie plasterki
– 1/2 cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki
– 2 awokado, pokrojone w kliny
– 1 garść migdałów wędzonych
– 1 garść kaparów
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 1/4 szklanki octu jabłkowego
– sól pieprz

Przygotowanie:
Ugotować jajka, opłukać pod zimną wodą, obrać i pokroić na ćwiartki. Buraki zetrzeć na tarce, wymieszać z awokado, jajkami, kaparami i migdałami. Polać octem, położyć na sałacie. Polać oliwą, doprawić solą i pieprzem.

zobacz również:

 

  1. Sałatki warstwowe – przepisy
  2. Kotlety mielone – różne przepisy i pomysły na mięso mielone
  3. Cykoria – przyrządzanie i przepisy na potrawy z cykorii
  4. Sałatki owocowe – różne przepisy na zdrowe i oryginalne sałatki!