Sałatki warstwowe – przepisy

30 listopada 2017, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Podczas wszelkich imprez czy na świątecznym stole świetnie sprawdzą się sałatki układane warstwami. Zazwyczaj podaje się je w szklanych misach, by warstwy były dobrze widocznie i cieszyły nie tylko podniebienie, lecz też oko. Można je przygotować z przeróżnych składników: kurczaka, warzyw, owoców i ryb, przekładane gęstym i pysznym majonezowym sosem lub gęstym jogurtem, smakują wybornie! Zanurz łyżkę w kolorowej sałatce i wydobądź dla siebie najsmaczniejsze kąski, a oto one:

Sałatka Gyros I wersja

 

Składniki:

gyros1
-1/2 kapusty pekińskiej, może być sałata lodowa
-papryka czerwona
-czerwona cebula
-1/2 puszki kukurydzy
-6 dużych ogórków konserwowych
-dwie piersi kurczaka
-łyżka przyprawy gyros
-ok. 4 dużych łyżek majonezu
-ok. 4 dużych łyżek gęstego jogurtu naturalnego
-sól, pieprz
-2 ząbki czosnku
-keczup – niekoniecznie

Piersi kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kosteczkę. Oprószyć przyprawą do gyrosa, odstawić na 30 minut do lodówki. Następnie usmażyć na niewielkiej ilości oleju i odstawić do wystudzenia. Majonez połączyć z jogurtem, dodać drobno posiekany czosnek. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Kapustę i cebulę poszatkować. Paprykę i ogórki pokroić w plasterki. W dużej misce układać kolejno: Kapustę, kurczaka, cebulę, paprykę, ogórka, sos jogurtowo-majonezowy , kapustę, kurczaka, cebulę, paprykę, ogórka, sos jogurtowo-majonezowy, kapustę, kukurydzę. Schłodzić w lodówce kilka godzin.

 
Sałatka Gyros II wersja

Składniki:

Gyros! (2)
-750g filetu z kurczaka,
-2 łyżki przyprawy do gyrosa,
-3 łyżki ketchupu,
-2 łyżki majonezu,
-puszka kukurydzy,
-7 kiszonych ogórków,
-1/2 główki małej kapusty pekińskiej.

Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Podsmażyć na odrobinie oleju, na koniec posypać przyprawą do gyrosa i ostudzić. Majonez zmieszać z ketchupem. Mięso ułożyć na dnie miski, najlepiej przezroczystej, polać ketchupem. Ułożyć kiszone ogórki pokrojone w kostkę, posypać opłukaną i odsączoną kukurydzą. Posmarować majonezem i polać ketchupem. Na wierzchu ułożyć poszatkowaną kapustę pekińską.

Sałatka Gyros III wersja

Składniki:

Gyros!
-1/2 kg filetu z kurczaka,
-2 łyżki przyprawy do gyrosa,
-3 łyżki ketchupu,
-2 łyżki majonezu,
-1/2 puszki kukurydzy,
-3 pomidory,
-3 kiszone ogórki,
-2 tosty,
-szczypta ostrej papryki,
-1/2 kapusty pekińskiej.

Wykonanie
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Podsmażyć na odrobinie oleju, na koniec posypać przyprawą do gyrosa i ostudzić. Majonez zmieszać z ketchupem i papryką. Mięso ułożyć na dnie miski, polać sosem. Ułożyć kiszone ogórki pokrojone w kostkę, posypać kukurydzą. Ponownie polać sosem. Ułożyć pokrojone w kostkę pomidory, posypać tostami pokrojonymi w kosteczkę. Polać resztą sosu. Na wierzchu ułożyć poszatkowaną kapustę pekińską. Udekorować pomidorami, ogórkiem i kukurydzą.

Warstwowa ze śledziem

Składniki:

warst ze śl.
– 2 zielone śledzie
– 3 małe cebule
– 1 czerwona papryka
– 250 g marynowanych kurek
Sos:
– 2 łyżki jogurtu naturalnego
– 2 czubate łyżki majonezu
– 2 łyżeczki musztardy
– ½ łyżeczki cukru
– 1 łyżeczka koperku
– sól i pieprz
Wykonanie
W miseczce wymieszaj wszystkie składniki sosu, dopraw solą i pieprzem. Śledzie opłucz i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę i paprykę pokrój w kostkę a grzyby odsącz na sitku. Układaj warstwami najpierw śledzie, potem cebula, 1/2 sosu, papryka, grzyby i na koniec sos. Włóż do lodówki żeby smaki się przegryzły.

Sałatka z mango, pomidorem i fetą

Składniki na 2 porcje:

sałatka z mango!!
-1/2 małego mango
-pomidor
-mała czerwona cebulka
-ok. 120 g sera sałatkowego typu feta
-łyżka soku z limonki
-po 2 łyżeczki drobno posiekanej bazylii i natki pietruszki + listki do dekoracji
-saszetka Oleju Kujawskiego z bazylią
-świeżo mielony pieprz
-opcjonalnie sól, ostrożnie, ponieważ ser jest słony

Wykonanie:
Olej wlać do kubeczka, doprawić świeżo mielonym pieprzem. Cebulę drobno posiekać, skropić sokiem z limonki. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki. Pokroić w kostkę, wsypać do miseczki, zalać łyżką oleju z bazylią i zamieszać. Mango i fetę pokroić w kosteczkę. Na talerzach rozsypać posiekaną bazylię i natkę pietruszki. Na nich ustawić pierścienie i układać kolejno składniki. Zacząć od fety, lekko ją docisnąć skropić olejem, na to cebulka – docisnąć, mango – docisnąć, odsączony pomidor – docisnąć. Schłodzić 30 minut w lodówce. Ściągnąć pierścienie, skropić delikatnie olejem, udekorować kosteczkami fety i natką pietruszki.

 
Warstwowa sałatka z brokułem, fetą i słonecznikiem

Składniki:

Warstwowa sałatka z brokułem!
-brokuł ok. 400g,
-300g domowej pieczeni (u mnie pieczony schab),
-pomidor,
-puszka kukurydzy,
-120g sera feta,
-1/2 czerwonej papryki,
-150g łuskanego słonecznik,
-sól,
-szczypta cukru.
Sos:
-2 łyżki majonezu,
-4 łyżki jogurtu naturalnego,
-2 ząbki czosnku,
-szczypta cukru,
-sól, pieprz.

Wykonanie
Czosnek drobniutko posiekać lub przecisnąć przez praskę, wymieszać wraz z jogurtem i majonezem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Brokuł podzielić na różyczki i włożyć do wrzątku z dodatkiem szczypty soli oraz szczypty cukru. Gotować do miękkości, około 20 minut. Odcedzić i przestudzić. Następnie drobno posiekać. Pieczeń pokroić w kosteczkę, ułożyć na dnie miski, najlepiej przezroczystej. Przykryć posiekanym brokułem. Ser feta odsączyć i pokroić w kosteczkę, ułożyć jako kolejną warstwę sałatki. Polać cienką warstwą sosu. Pomidora i paprykę umyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Rozłożyć na fecie. Posypać odsączoną i opłukaną zimną wodą kukurydzą. Rozsmarować resztę sosu. Słonecznik podprażyć na suchej patelni i ostudzić. Posypać wierzch sałatki.

Sałatka z awokado i rzeżuchą

Składniki:

sał z awokado i łos.
-2 sztuki awokado
-4 jajka
-150 g wędzonego łososia
-1 żółta papryka
-1/2 ogórka zielonego wężowego
-100 g ryżu
-pęczek szczypiorku
-majonez
-sól i pieprz

Jajka gotujemy na twardo. Ryż gotujemy do miękkości. Awokado przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę, wydrążamy miąższ i kroimy w kostkę. Z papryki usuwamy nasiona, kroimy w kostkę. Jajka i ogórka kroimy w kostkę, łososia w paseczki. W salaterce układamy warstwowo: awokado, jajka, odrobina majonezu, sól i pieprz, ryż, ryba, majonez, sól i pieprz, papryka, szczypiorek, majonez, sól i pieprz, ogórek. Przed podaniem można jeszcze dodatkowo posypać rzeżuchą.

Sałatka z gulaszem angielskim

Składniki na 4 porcje:

sałz gulasz.
-6 jajek
-100 g żółtego sera
-1 puszka gulaszu angielskiego
-1 duża cebula
-6 ogórków konserwowych
-4 duże marchewki
-1 mała śmietana
-1 mały słoiczek majonezu
-pieprz

Wykonanie:
Majonez łączymy ze śmietaną doprawiamy pieprzem . Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Oddzielamy biała od żółtek. Białka ścieramy na tarce o dużych oczkach na dno szklanej miski . Wierzch białek smarujemy sosem z majonezu i śmietany . Kolejną warstwą jest starty na tarce o dużych oczkach ser żółty , posmarowany sosem. Następnie dajemy rozdrobniony gulasz angielski. Smarujemy wierzch sosem. Cebulę sparzamy wrzątkiem i kroimy w kostkę ,rozkładamy na posmarowany sosem gulasz angielski . Kolejną warstwą są pokrojone w kostkę ogórki konserwowe również posmarowane sosem, a następną ugotowana marchewka starta na tarce posmarowana sosem. Ostatnią warstwą są starte na tarce żółtka.

Sałatka jarzynowa z grzybkiem

 

Składniki na formę o średnicy 18 cm:

sał jarz z grz.
-1 słoik pieczarek marynowanych
-1 pęczek natki pietruszki
-3 ugotowane marchewki
-4 jaja ugotowane na twardo
-5 ogórków konserwowych
-1 mała cebulka
-1/2 puszki groszku konserwowego
-3 ugotowane ziemniaki
-1/4 ugotowanego selera
-1 ugotowana pietruszka
-majonez
-sól, pieprz

Tortownicę wykładamy dokładnie folią spożywczą tak by wystawała ponad formę. Jeśli trzeba używamy kilku kawałków foli. Na dno formy wykładamy pieczarki, tak by leżały na kapeluszach. Natkę siekamy i wykładamy na pieczarkach. Marchew kroimy w drobną kosteczkę, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez, mieszamy i wykładamy na natkę pietruszki. Jaja kroimy w kosteczkę, doprawiamy solą, pieprzem i majonezem i wykładamy na marchewkę. Ogórki i cebulkę drobno kroimy, dodajemy groszek, wszystko razem mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez, mieszamy i wykładamy na jajka. Ziemniaki, seler i pietruszkę drobno kroimy, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy z majonezem. Wykładamy na ogórki. Równamy. Sałatkę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem sałatkę wykładamy na talerz w ten sposób że ściągamy folię z góry, przykrywamy formę dużym talerzem i obracamy ją do góry nogami. Naczynie ściągamy i delikatnie zdejmujemy folię. Sałatkę kroimy tak jak tort.

 
Warstwowa sałatka urodzinowa

Składniki:

sałatka urodzinowa2
-200g ryżu,
-2 puszki tuńczyka w wodzie,
-4 jajka ugotowane na twardo,
-20dag żółtego sera w kostce,
-puszka kukurydzy,
-pęczek szczypiorku,
-5 łyżek majonezu,
-łyżeczka ziół prowansalskich.

Wykonanie:
Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Ostudzić, ułożyć na dnie miski. Posmarować 2 łyżkami majonezu. Jajka ostudzić, obrać i pokroić w kostkę, ułożyć na majonezie, oprószyć ziołami prowansalskimi. Tuńczyka i kukurydzę odsączyć. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odsączonego tuńczyka rozłożyć na jajkach, posypać startym serem, wyłożyć kukurydzę. Posmarować pozostałymi 3 łyżkami majonezu. Udekorować posiekanym szczypiorkiem oraz kukurydzą.

Warstwowa z ananasem

Składniki:

warstwowa z ananasem
-puszka ananasa
-puszka kukurydzy
-4 jajka ugotowane na twardo
-szynka
-1 średnie jabłko
-kawałek selera (około 50g)
-1 duży por albo dwa małe
-3/4 szklanki majonezu
– 1/2 szklanki śmietanki 12%
-sól i pieprz

Jabłka i seler ścieramy na tarce o średnich oczkach. Jajka, szynkę i ananasa kroimy w kostkę.
Przygotować sos: majonez wymieszać ze śmietaną, przyprawić solą i pieprzem. Układamy składniki warstwowo: seler, jabłko, kukurydza, część sosu, jajka, szynka, ananas, pozostała część sosu, por pokrojony w plasterki. Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.

Sałatka kijowska

Składniki:

sał. kijowska
-puszka tuńczyka w oleju
-cebula
-4 jajka
-4 ziemniaki średniej wielkości
-2 marchewki
-majonez
-sól i pieprz

Wykonanie:
Jajka, ziemniaki i marchew ugotować do miękkości. Sałatkę przygotować układając warstwami:
tuńczyk, 2 ziemniaki pokrojone w kostkę, majonez, sól i pieprz, marchewka starta na tarce , cebula, majonez, sól i pieprz, białka jajek pokrojone w kostkę, reszta ziemniaków, majonez, sól i pieprz, żółtka starte na tarce.

Źródło:

http://olainthekitchen.blogspot.com/, http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/,

http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/

 

zobacz również

  1. Bitki wołowe, wieprzowe – różne przepisy na smaczny obiad

  2. Kotlety mielone – różne przepisy i pomysły na mięso mielone

  3. Sycące potrawy z fasoli – przepisy

  4. Sałatki – pomysłowe przepisy na różne okazje