Sałatki warstwowe – przepisy | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Sałatki warstwowe – przepisy

30 listopada 2017, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Podczas wszelkich imprez czy na świątecznym stole świetnie sprawdzą się sałatki układane warstwami. Zazwyczaj podaje się je w szklanych misach, by warstwy były dobrze widocznie i cieszyły nie tylko podniebienie, lecz też oko. Można je przygotować z przeróżnych składników: kurczaka, warzyw, owoców i ryb, przekładane gęstym i pysznym majonezowym sosem lub gęstym jogurtem, smakują wybornie! Zanurz łyżkę w kolorowej sałatce i wydobądź dla siebie najsmaczniejsze kąski, a oto one:

Sałatka Gyros I wersja

 

Składniki:

gyros1
-1/2 kapusty pekińskiej, może być sałata lodowa
-papryka czerwona
-czerwona cebula
-1/2 puszki kukurydzy
-6 dużych ogórków konserwowych
-dwie piersi kurczaka
-łyżka przyprawy gyros
-ok. 4 dużych łyżek majonezu
-ok. 4 dużych łyżek gęstego jogurtu naturalnego
-sól, pieprz
-2 ząbki czosnku
-keczup – niekoniecznie

Piersi kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kosteczkę. Oprószyć przyprawą do gyrosa, odstawić na 30 minut do lodówki. Następnie usmażyć na niewielkiej ilości oleju i odstawić do wystudzenia. Majonez połączyć z jogurtem, dodać drobno posiekany czosnek. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Kapustę i cebulę poszatkować. Paprykę i ogórki pokroić w plasterki. W dużej misce układać kolejno: Kapustę, kurczaka, cebulę, paprykę, ogórka, sos jogurtowo-majonezowy , kapustę, kurczaka, cebulę, paprykę, ogórka, sos jogurtowo-majonezowy, kapustę, kukurydzę. Schłodzić w lodówce kilka godzin.

 
Sałatka Gyros II wersja

Składniki:

Gyros! (2)
-750g filetu z kurczaka,
-2 łyżki przyprawy do gyrosa,
-3 łyżki ketchupu,
-2 łyżki majonezu,
-puszka kukurydzy,
-7 kiszonych ogórków,
-1/2 główki małej kapusty pekińskiej.

Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Podsmażyć na odrobinie oleju, na koniec posypać przyprawą do gyrosa i ostudzić. Majonez zmieszać z ketchupem. Mięso ułożyć na dnie miski, najlepiej przezroczystej, polać ketchupem. Ułożyć kiszone ogórki pokrojone w kostkę, posypać opłukaną i odsączoną kukurydzą. Posmarować majonezem i polać ketchupem. Na wierzchu ułożyć poszatkowaną kapustę pekińską.

Sałatka Gyros III wersja

Składniki:

Gyros!
-1/2 kg filetu z kurczaka,
-2 łyżki przyprawy do gyrosa,
-3 łyżki ketchupu,
-2 łyżki majonezu,
-1/2 puszki kukurydzy,
-3 pomidory,
-3 kiszone ogórki,
-2 tosty,
-szczypta ostrej papryki,
-1/2 kapusty pekińskiej.

Wykonanie
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Podsmażyć na odrobinie oleju, na koniec posypać przyprawą do gyrosa i ostudzić. Majonez zmieszać z ketchupem i papryką. Mięso ułożyć na dnie miski, polać sosem. Ułożyć kiszone ogórki pokrojone w kostkę, posypać kukurydzą. Ponownie polać sosem. Ułożyć pokrojone w kostkę pomidory, posypać tostami pokrojonymi w kosteczkę. Polać resztą sosu. Na wierzchu ułożyć poszatkowaną kapustę pekińską. Udekorować pomidorami, ogórkiem i kukurydzą.

Warstwowa ze śledziem

Składniki:

warst ze śl.
– 2 zielone śledzie
– 3 małe cebule
– 1 czerwona papryka
– 250 g marynowanych kurek
Sos:
– 2 łyżki jogurtu naturalnego
– 2 czubate łyżki majonezu
– 2 łyżeczki musztardy
– ½ łyżeczki cukru
– 1 łyżeczka koperku
– sól i pieprz
Wykonanie
W miseczce wymieszaj wszystkie składniki sosu, dopraw solą i pieprzem. Śledzie opłucz i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę i paprykę pokrój w kostkę a grzyby odsącz na sitku. Układaj warstwami najpierw śledzie, potem cebula, 1/2 sosu, papryka, grzyby i na koniec sos. Włóż do lodówki żeby smaki się przegryzły.

Sałatka z mango, pomidorem i fetą

Składniki na 2 porcje:

sałatka z mango!!
-1/2 małego mango
-pomidor
-mała czerwona cebulka
-ok. 120 g sera sałatkowego typu feta
-łyżka soku z limonki
-po 2 łyżeczki drobno posiekanej bazylii i natki pietruszki + listki do dekoracji
-saszetka Oleju Kujawskiego z bazylią
-świeżo mielony pieprz
-opcjonalnie sól, ostrożnie, ponieważ ser jest słony

Wykonanie:
Olej wlać do kubeczka, doprawić świeżo mielonym pieprzem. Cebulę drobno posiekać, skropić sokiem z limonki. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki. Pokroić w kostkę, wsypać do miseczki, zalać łyżką oleju z bazylią i zamieszać. Mango i fetę pokroić w kosteczkę. Na talerzach rozsypać posiekaną bazylię i natkę pietruszki. Na nich ustawić pierścienie i układać kolejno składniki. Zacząć od fety, lekko ją docisnąć skropić olejem, na to cebulka – docisnąć, mango – docisnąć, odsączony pomidor – docisnąć. Schłodzić 30 minut w lodówce. Ściągnąć pierścienie, skropić delikatnie olejem, udekorować kosteczkami fety i natką pietruszki.

 
Warstwowa sałatka z brokułem, fetą i słonecznikiem

Składniki:

Warstwowa sałatka z brokułem!
-brokuł ok. 400g,
-300g domowej pieczeni (u mnie pieczony schab),
-pomidor,
-puszka kukurydzy,
-120g sera feta,
-1/2 czerwonej papryki,
-150g łuskanego słonecznik,
-sól,
-szczypta cukru.
Sos:
-2 łyżki majonezu,
-4 łyżki jogurtu naturalnego,
-2 ząbki czosnku,
-szczypta cukru,
-sól, pieprz.

Wykonanie
Czosnek drobniutko posiekać lub przecisnąć przez praskę, wymieszać wraz z jogurtem i majonezem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Brokuł podzielić na różyczki i włożyć do wrzątku z dodatkiem szczypty soli oraz szczypty cukru. Gotować do miękkości, około 20 minut. Odcedzić i przestudzić. Następnie drobno posiekać. Pieczeń pokroić w kosteczkę, ułożyć na dnie miski, najlepiej przezroczystej. Przykryć posiekanym brokułem. Ser feta odsączyć i pokroić w kosteczkę, ułożyć jako kolejną warstwę sałatki. Polać cienką warstwą sosu. Pomidora i paprykę umyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Rozłożyć na fecie. Posypać odsączoną i opłukaną zimną wodą kukurydzą. Rozsmarować resztę sosu. Słonecznik podprażyć na suchej patelni i ostudzić. Posypać wierzch sałatki.

Sałatka z awokado i rzeżuchą

Składniki:

sał z awokado i łos.
-2 sztuki awokado
-4 jajka
-150 g wędzonego łososia
-1 żółta papryka
-1/2 ogórka zielonego wężowego
-100 g ryżu
-pęczek szczypiorku
-majonez
-sól i pieprz

Jajka gotujemy na twardo. Ryż gotujemy do miękkości. Awokado przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę, wydrążamy miąższ i kroimy w kostkę. Z papryki usuwamy nasiona, kroimy w kostkę. Jajka i ogórka kroimy w kostkę, łososia w paseczki. W salaterce układamy warstwowo: awokado, jajka, odrobina majonezu, sól i pieprz, ryż, ryba, majonez, sól i pieprz, papryka, szczypiorek, majonez, sól i pieprz, ogórek. Przed podaniem można jeszcze dodatkowo posypać rzeżuchą.

Sałatka z gulaszem angielskim

Składniki na 4 porcje:

sałz gulasz.
-6 jajek
-100 g żółtego sera
-1 puszka gulaszu angielskiego
-1 duża cebula
-6 ogórków konserwowych
-4 duże marchewki
-1 mała śmietana
-1 mały słoiczek majonezu
-pieprz

Wykonanie:
Majonez łączymy ze śmietaną doprawiamy pieprzem . Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Oddzielamy biała od żółtek. Białka ścieramy na tarce o dużych oczkach na dno szklanej miski . Wierzch białek smarujemy sosem z majonezu i śmietany . Kolejną warstwą jest starty na tarce o dużych oczkach ser żółty , posmarowany sosem. Następnie dajemy rozdrobniony gulasz angielski. Smarujemy wierzch sosem. Cebulę sparzamy wrzątkiem i kroimy w kostkę ,rozkładamy na posmarowany sosem gulasz angielski . Kolejną warstwą są pokrojone w kostkę ogórki konserwowe również posmarowane sosem, a następną ugotowana marchewka starta na tarce posmarowana sosem. Ostatnią warstwą są starte na tarce żółtka.

Sałatka jarzynowa z grzybkiem

 

Składniki na formę o średnicy 18 cm:

sał jarz z grz.
-1 słoik pieczarek marynowanych
-1 pęczek natki pietruszki
-3 ugotowane marchewki
-4 jaja ugotowane na twardo
-5 ogórków konserwowych
-1 mała cebulka
-1/2 puszki groszku konserwowego
-3 ugotowane ziemniaki
-1/4 ugotowanego selera
-1 ugotowana pietruszka
-majonez
-sól, pieprz

Tortownicę wykładamy dokładnie folią spożywczą tak by wystawała ponad formę. Jeśli trzeba używamy kilku kawałków foli. Na dno formy wykładamy pieczarki, tak by leżały na kapeluszach. Natkę siekamy i wykładamy na pieczarkach. Marchew kroimy w drobną kosteczkę, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez, mieszamy i wykładamy na natkę pietruszki. Jaja kroimy w kosteczkę, doprawiamy solą, pieprzem i majonezem i wykładamy na marchewkę. Ogórki i cebulkę drobno kroimy, dodajemy groszek, wszystko razem mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez, mieszamy i wykładamy na jajka. Ziemniaki, seler i pietruszkę drobno kroimy, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy z majonezem. Wykładamy na ogórki. Równamy. Sałatkę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem sałatkę wykładamy na talerz w ten sposób że ściągamy folię z góry, przykrywamy formę dużym talerzem i obracamy ją do góry nogami. Naczynie ściągamy i delikatnie zdejmujemy folię. Sałatkę kroimy tak jak tort.

 
Warstwowa sałatka urodzinowa

Składniki:

sałatka urodzinowa2
-200g ryżu,
-2 puszki tuńczyka w wodzie,
-4 jajka ugotowane na twardo,
-20dag żółtego sera w kostce,
-puszka kukurydzy,
-pęczek szczypiorku,
-5 łyżek majonezu,
-łyżeczka ziół prowansalskich.

Wykonanie:
Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Ostudzić, ułożyć na dnie miski. Posmarować 2 łyżkami majonezu. Jajka ostudzić, obrać i pokroić w kostkę, ułożyć na majonezie, oprószyć ziołami prowansalskimi. Tuńczyka i kukurydzę odsączyć. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odsączonego tuńczyka rozłożyć na jajkach, posypać startym serem, wyłożyć kukurydzę. Posmarować pozostałymi 3 łyżkami majonezu. Udekorować posiekanym szczypiorkiem oraz kukurydzą.

Warstwowa z ananasem

Składniki:

warstwowa z ananasem
-puszka ananasa
-puszka kukurydzy
-4 jajka ugotowane na twardo
-szynka
-1 średnie jabłko
-kawałek selera (około 50g)
-1 duży por albo dwa małe
-3/4 szklanki majonezu
– 1/2 szklanki śmietanki 12%
-sól i pieprz

Jabłka i seler ścieramy na tarce o średnich oczkach. Jajka, szynkę i ananasa kroimy w kostkę.
Przygotować sos: majonez wymieszać ze śmietaną, przyprawić solą i pieprzem. Układamy składniki warstwowo: seler, jabłko, kukurydza, część sosu, jajka, szynka, ananas, pozostała część sosu, por pokrojony w plasterki. Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.

Sałatka kijowska

Składniki:

sał. kijowska
-puszka tuńczyka w oleju
-cebula
-4 jajka
-4 ziemniaki średniej wielkości
-2 marchewki
-majonez
-sól i pieprz

Wykonanie:
Jajka, ziemniaki i marchew ugotować do miękkości. Sałatkę przygotować układając warstwami:
tuńczyk, 2 ziemniaki pokrojone w kostkę, majonez, sól i pieprz, marchewka starta na tarce , cebula, majonez, sól i pieprz, białka jajek pokrojone w kostkę, reszta ziemniaków, majonez, sól i pieprz, żółtka starte na tarce.

Źródło:

http://olainthekitchen.blogspot.com/, http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/,

http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/

 

zobacz również

  1. Bitki wołowe, wieprzowe – różne przepisy na smaczny obiad

  2. Kotlety mielone – różne przepisy i pomysły na mięso mielone

  3. Sycące potrawy z fasoli – przepisy

  4. Sałatki – pomysłowe przepisy na różne okazje

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Sałatki warstwowe – przepisy

  1. avatar SALSA pisze:

    Czy jest możliwość podania przepisu na sałatkę z pierwszego zdjęcia

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...