Sycące potrawy z fasoli – przepisy

9 lutego 2020, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

10 lutego to Światowy Dzień Roślin Strączkowych. Fasola to niezwykle wartościowy produkt, który zimą okazuje się zbawienny podczas przygotowywania sycących posiłków. Fasola to źródło potasu, fosforu, wapnia i białka roślinnego, a także witamin z grupy B. W przeciwieństwie do grochu nie zawiera sodu. Fasola ma też lekkostrawną skrobię i substancje hamujące rozrost tkanek nowotworowych (inhibitory proteazy), a także rozpuszczalny błonnik, który pomaga usuwać z organizmu nadmiar cholesterolu. Oto kilka przepisów na pomysłowe dnia z fasoli:

Krokiety z fasoli

Składniki:
-4 ugotowane ziemniaki,
-puszka białej fasoli,
-150 g półtłustego twarogu,
-3 jajka,
-czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
-szklanka bułki tartej,
– sól, pieprz,
-szczypta ostrej papryki.

Wykonanie:
Ugotowane, zimne ziemniaki wymieszać z odsączoną i opłukaną fasolą oraz pokruszonym twarogiem. Zmiksować przy pomocy blendera na puree. Wbić 2 jajka, dodać mąkę ziemniaczaną oraz 1/2 szklanki bułki tartej. Dokładnie wymieszać, doprawić do smaku. Masę wyrabiać ręką, formować podłużne, nie duże krokiety. Panierować w rozkłóconym jajku oraz bułce tartej. Smażyć na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.


Pierogi z fasolą i boczkiem

Ciasto:
-20 dag mąki pszennej,
-żółtko,
-łyżeczka masła,
-sól,
-1/2 szkl wrzącego mleka.

Z powyższych składników zagnieść ciasto i odstawić je na 15min. Następnie rozwalkowac i wycinąć kółka.

Farsz:
-szkl. fasoli Jaś,
-25 dag wędzonego boczku,
-cebula,
-sól, pieprz.

Fasolę namoczyć we wodzie całą noc, następnie ugotować. Boczek pokroić w kosteczkę, cebulę posiekać, podsmażyć razem. Dodać do fasoli, zmiksować za pomocą blendera na gładkie puree. Doprawić do smaku. na wycięte krążki nakładać po łyżeczce farszu, dokładnie zlepiać pierogi. Gotować ok. 10 min w osolonej wodzie od momentu wypłynięcia. Pierogi podawać z podsmażonym boczkiem.

Gołąbki z fasolą

Składniki:

-kapusta włoska
-1/2 kg mięsa mielonego
-1 cebula
-1 bułeczka czerstwa
-1 szklanka gotowanej fasoli Jaś
-1 marchew
-2 łyżki mąki
-vegeta
-pieprz
-2 listki laurowe
– koncentrat pomidorowy
-zielona pietruszka

Wykonanie:
Liście kapusty sparzyć w gotującej wodzie, Mięso mielone zagnieść ze startą na tarce cebulą i marchewką oraz namoczoną i odciśniętą bułeczką, doprawić do smaku. Wyrobić masę, kłaść porcjami na liście kapusty i kłaść po kilka fasolek. Zawinąć w liście i ułożyć ściśle w garnku. Resztę fasoli wrzucić na wierzch. Zalać 1/2 l wody dodać koncentrat i gotować około 1 godziny. Na koniec zaprawić sos mąką. Podgotować jeszcze kilka minut. Posypać zieloną pietruszką. Podawać z ziemniakami.

Biała kiełbasa zapiekana z fasolą

Składniki:

-300g białej fasoli Jaś,
-6 białych kiełbasek,
-listek laurowy,
-5 kulek ziela angielskiego,
-1/2 łyżeczki suszonej szałwii,
-1/2 łyżeczki tymianku,
-1/3 szkl. koncentratu pomidorowego,
-sól, pieprz,
-kilka pomidorków koktajlowych

Przygotowanie
Fasolę zalać wodą i moczyć przez całą noc. Wodę odlać, Do garnka włożyć fasolę, dolać 2 szklanki wody. Następnie dodać listek laurowy oraz ziele angielskie i ugotować na małym ogniu do miękkości (ok.1,5godz). Posolić i odlać zbyt dużą ilość wody. Kiełbaski ponakłuwać, przełożyć do garnka, dodać pomidorki koktajlowe. Gotować ok. 15 min na małym ogniu. Następnie kiełbaski wyjąć, a do połowy powstałego wywaru dodać koncentrat pomidorowy. Fasolę odcedzić, ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułożyć kiełbaski, lekko wciskając je w fasolę. Zalać pomidorowym wywarem, oprószyć tymiankiem i szałwią. Piec ok. 25min w temp. 160st.

Fasola ze śliwkami suszonymi i pieczarkami

Składniki:

-40 dkg suchej fasoli piękny Jaś
-1/2 litra soku z marchewki (dałam z kartonu) plus cała marchewka
-20 dkg wędzonego boczku parzonego
-1 mała cebula
-5 małych pieczarek
-7 śliwek suszonych kalifornijskich
-1 łyżka oleju
-posiekana natka z pietruszki
-sól
-pieprz

Wykonanie:
Fasolę umyć, zalać wodą i odstawić na całą noc żeby napęczniała. Na drugi dzień wodę wylać i zalać świeżą, dodając 1/2 łyżeczki soli. Gotować 25 min na małym ogniu. Po tym czasie dodać sok z marchewki i gotować jeszcze około 15 min. Cebulę, boczek wędzony, marchewkę,  pieczarki i śliwki drobniutko pokroić. Boczek podsmażyć z cebulą, dodać śliwki i pieczarki. Wszystko smażyć na bardzo małym ogniu 10 min na dużej patelni. Na koniec dodać odcedzoną fasolę i podsmażać na małym ogniu delikatnie mieszając około 2 min. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą oraz dosypać posiekaną natkę pietruszki.


Sałatka ziemniaczana z fasolą

Składniki:

-3 ziemniaki
-1/2 szklanki białej fasoli
-czarne oliwki
-zielona pietruszka

 

Wykonanie:
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonym wrzątku do miękkości, przestudzić i pokroić w kostkę. Fasolę gotować do miękkości przez około 1,5 godziny. Cebulę i zieloną pietruszkę drobno posiekać. Wszystko razem wymieszać.

Wieprzowina duszona z fasolą

Składniki:

-1/2 kg karkówki wieprzowej bez kości,
-1/2 kg szynki wp bez kości,
-500 g fasoli Jaś,
-1/2 łyżeczki ostrej papryki,
-sól, pieprz,
-330 ml soku pomidorowego,
-1/2 kostki mięsnej,
-duża cebula,
-1/2 szkl. oleju,
-łyżeczka mąki.

Wykonanie:

Fasolę namoczyć na noc. Drugiego dnia ją zagotować. Mięso umyć, pokroić w kostkę, cebule posiekać w półtalarki, podsmażyć na oleju. Doprawić. Dodać sok pomidorowy, kostkę mięsną oraz fasolę razem z wodą. Dusić na małym ogniu ok. 1,5 godz, od czasu do czasu mieszając i podlewając wodą. Na koniec zagęścić mąką z wodą.


Zapiekanka pasterska


Składniki:

-1 kg pasternaku lub ziemniaków (u mnie po 0,5 kg pietruszki i ziemniaków)
-250 g czerwonej fasoli z puszki
-1 czerwona papryka
-1 cebula
-2 ząbki czosnku
-500 g mielonego mięsa wołowego
-400 g krojonych pomidorów z puszki
-sól, pieprz
-2 łyżki oliwy i 2 łyżki masła
-2 łyżeczki mielonego kuminu
-4 plasterki mozzarelli
-ewentualnie gałka muszkatołowa

Wykonanie:
Pietruszkę i ziemniaki obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki i gotować do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane utłuc na puree z 2 łyżkami masła i doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej mięso. Cebulę, czosnek i paprykę obrać, umyć i pokroić w kostkę, dodać do mięsa. dusić kilka minut. Dodać fasolkę odsączoną z zalewy i pomidory. Dusić kolejnych kilka minut. Doprawić solą, pieprzem i 2 łyżeczkami kuminu. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Naczynie żaroodporne posmarować delikatnie oliwą. Do naczynia wyłożyć mięso z warzywami. Na to ułożyć puree ziemniaczane. Na wierzch zapiekanki wyłożyć mozzarellę i oprószyć szczyptą kuminu. Zapiekać 20 minut.

Fasolka po bretońsku

Składniki:

-1kg fasoli „Piękny Jaś”,
-200 g boczku wędzonego,
-1 kg kiełbasy np. zwyczajnej,
-2 duże marchewki,
-po kawałku pora i selera,
-3 cebule,
-koncentrat pomidorowy (mała puszka),
-4 łyżki pikantnego keczupu,
-sól, pieprz,
-łyżeczka przyprawa do fasolki po bretońsku,
-łyżeczka majeranku,
-olej do smażenia,
-1,5 łyżki mąki.
Fasolę moczyć przez 12 godz. W tej samej wodzie ją ugotować wraz z oczyszczonymi pokrojonymi w kostkę warzywami oraz pokrojonym w kostkę boczkiem. Gotować do miękkości czyli około 80minut. Kiełbasę pokroić również w kostkę i podsmażyć. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na odrobinie oleju. Gdy fasolę będzie miękka dodać kiełbasę oraz cebulę. Dodać koncentrat i keczup, dodać przyprawy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zaciągnąć mąką rozrobioną z odrobiną wodą (można to jednak pominąć).


Fasolka z pulpecikami

składniki:

-1kg fasoli „Piękny Jaś”,
-20 dag boczku wędzonego,
-60dag mięsa mielonego,
-1 kg kiełbasy np. zwyczajnej,
-2 duże marchewki,
-po kawałku pora i selera,
-czerwona papryka,
-2 ogórki kiszone,
-3 cebule,
-koncentrat pomidorowy (mała puszka),
-4 łyżki pikantnego keczupu,
-sól, pieprz,
-łyżeczka przyprawa do fasolki po bretońsku,
-łyżeczka majeranku,
-olej do smażenia,
-3 łyżki mąki.
Fasolę moczyć 12 godz. Warzywa oczyścić, wszystkie pokroić w kosteczkę, dodać do fasoli. Boczek pokroić w kostkę, dodać do garnka i gotować wszystko około 1,5 godziny. Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na odrobinie oleju. Gdy fasola będzie miękka dodać kiełbasę oraz cebulę. Dodać koncentrat i keczup, dodać przyprawy. Zaciągnąć mąka rozrobioną z odrobiną zimnej wody.

Kociołek meksykański

Składniki:

-80 dag kiełbasy np. zwyczajnej,
-1/2 kg mieszanego mięsa mielonego,
-2 cebule,
-3 ząbki czosnku,
-4 pomidory,
-4 marchewki,
-2 czerwone papryki,
-szczypta chilli,
-olej rzepakowy,
-puszka czerwonej fasoli,
-1/2 kg fasoli Jaś,
-sól, pieprz.
Fasolę Jaś zalać wodą i moczyć całą noc. Następnie gotować ją ok. 45 min na małym ogniu. Kiełbasę pokroić w kostkę, cebule w plasterki, podsmażyć. Wraz z powstałym tłuszczem dodać do fasoli. Dodać oczyszczoną i pokrojoną w plasterki marchewkę. Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę, czosnek posiekać, dodać do garnka. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 min. Na oleju podsmażyć na sypko mięso mielone, doprawić solą i pieprzem, dodać do reszty. Pomidory pokroić w kosteczkę, wrzucić do kociołka wraz z odsączoną i opłukaną czerwoną fasolą. Dusić ok. 5 min. Na koniec doprawić szczyptą chilli.

Zupa fasolowa na boczku

Składniki:

-1/2 kg fasoli Jaś,
-20 dag wędzonego boczku,
-1/2 kg kiełbasy np. zwyczajnej,
-3 marchewki,
-kawałek pora i selera,
-pietruszka,
-sól, pieprz,
-łyżeczka majeranku,
-łyżeczka rozmarynu,
-5 dużych ziemniaków,
-szczypta ostrej papryki,
-łyżeczka przyprawy do fasolki po bretońsku.

 

Fasolę moczyć całą noc w w żywej wodzie. Odlać wodę, Do dużego garnka wlać litr wody żywej zagotować i dodać fasolę. Do fasoli dodać pokrojony w kosteczkę boczek, gotować ok. 20 min. na małym ogniu. Dodać obrane i pokrojone w kostkę warzywa (prócz ziemniaków). Gotować ok. 30 min na małym ogniu. Kiełbasę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i podsmażyć na suchej patelni. Dodać do zupy wraz z ziemniakami. Dodać przyprawy, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować ok. 20 min, aż warzywa będą całkowicie miękkie.

Fasola z kaszą

składniki:

-15 dag kaszy jęczmiennej
-20 dag fasoli
-40 dag wędzonych wieprzowych żeberek
-2 marchwie
-1 pietruszka z nacią
-3 dag selera
-3 łyżki oleju
-Sól
-pieprz ziarnisty
-listek laurowy
-majeranek

Namoczoną fasolę zagotuj i odcedź. Zalej ponownie wodą i gotuj do miękkości. Posól przed końcem gotowania. Odcedź i zachowaj wodę. Równocześnie w drugim garnku ugotuj opłukaną kaszę, a w trzecim żeberka. Gdy żeberka będą miękkie, usuń kości a mięso pokrój w kostkę. Zachowaj wywar. Marchew, pietruszkę i seler pokrój w plasterki i usmaż na oleju. W razie potrzeby dolej nieco wywaru z mięsa, wrzuć liść laurowy i majeranek. Do dużego garnka włóż wszystkie ugotowane składniki. Dodaj, jeśli to konieczne, wywaru z mięsa i wody z fasoli. Posól i popieprz do smaku, dodaj siekany czosnek i nać pietruszki. Wszystko jeszcze raz zagotuj. Jeśli wolisz kwaskowy smak, dodaj trochę octu.

Kurczak po meksykańsku z fasolą

Składniki :

-4 pałki z kurczaka, dwa udka lub 4 podudzia lub większa ilość
-1 puszka białej fasoli w sosie własnym z puszki
-½ szklanki wody
-½ szklanki pikantnego ketchupu
-4 małe papryczki chili
-2 łyżki oleju słonecznikowego
-przyprawa do drobiu ( lub zmieszane wg własnego smaku, papryka, Vegeta, Pieprz mielony , curry – czy czym kto tam kurczaka naciera)

Pałeczki natrzeć przyprawą. Obsmażyć na rozgrzanym oleju na rumiano. Papryczki wypestkować i drobno pokroić. Wrzucić na tłuszcz obok kurczaka i chwile smażyć. Przełożyć do rondelka z grubym dnem. Na patelnię wlać wodę i zagotować. Przelać do rondelka z kurczakiem. Dodać ketchup. Dusić na małym gazie pod uchyloną pokrywką 15 minut. Dołożyć odsączona z zalewy fasolkę. Dusić 10 minut na małym gazie. Podawać w miseczkach posypane natką pietruszki z podgrzanymi tortillami ( lub chlebkiem pita czy nawet naszym pieczywem ), albo jak ktoś woli to z ziemniaczkami.

Pulpeciki z fasolą w sosie pomidorowym

Składniki :

-20 dag mięsa mielonego ( drobiowe , wieprzowe, wieprzowo-wołowe , mieszane )
-5 łyżeczek kaszy manny ( płaskich )
-½ jajka
-sól
-szczypta cukru
-¼ szklanki wody
-2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
-pieprz mielony
-majeranek
-2 łyżeczki przecieru pomidorowego
-1 łyżka masła
-1 łyżeczka mąki
-1 puszka fasoli ziarnistej w sosie własnym ( tak ok. 30 dag )

Wykonanie:
Mięso wymieszać z jajkiem , 3 łyżeczkami kaszy manny, 1 łyżki pietruszki .Doprawić szczyptą soli i pieprzu .Uformować 2 pulpety i obtoczyć w reszcie kaszy manny .Gotować w osolonej wodzie przez 20 minut . W czasie kiedy gotują się pulpety odsączyć fasolkę .W garnuszku roztopić masło i wsypać mąkę . Wymieszać .Dołożyć przecier pomidorowy i wlać wodę . Włożyć fasolkę . Wymieszać . Zagotować . Doprawić do smaku solą , pieprzem , majerankiem i szczypta cukru. Pulpety wyjąć z wody .Podawać ułożone na fasolce , posypane reszta natki pietruszki z ziemniakami puree ( lub jako danie kolacyjne z chlebem ).

Źródło:
http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/, http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/

 

zobacz również:

  1. Sycące sałatki na zimę: pomysłowe przepisy

  2. Dania z ziemniaków – różne przepisy

  3. Rozgrzewające i sycące pożywne zupy – przepisy

  4. Smaczne Inspiracje