Barabola, kartofel, pyra, grula, bulwa, perka, to tylko niektóre nazwy ziemniaka funkcjonujące w regionalnych gwarach. Do Europy ziemniaki trafiły z Ameryki Południowej w XVI wieku, a do Polski sto lat później. Otrzymała je w darze od swojego męża Jana III Sobieskiego królowa Marysieńka. Był to prezent z okazji zwycięskiej odsieczy Wiednia.
Gdyby przyjrzeć się drodze ziemniaków po Europie, historie wszędzie wydają się być podobne. W każdym niemal kraju początkowo ziemniaki miały fatalną sławę. Uważano, że szkodzą nie tylko ludziom, ale i zwierzętom. Z tego powodu, jak również ze względu na urodę kwiatów tego warzywa, ziemniaki traktowane były jako rośliny ozdobne. Potrzeba było czasu, aby roślina ta została doceniona i rozpowszechniona na szeroką skalę. Dziś potraw z ziemniaków jest bez liku. Od sałatek ziemniaczanych, przez kluski, placki, budynie, frytki, chipsy itd. Oto kilka sprawdzonych przepisów na potrawy, w których królują ziemniaki.
Ziemniaki Hasselback
Przepis na ziemniaki Hasselback pochodzi ze Szwecji, gdzie ponad 200 lat temu w restauracji Hasselbacken po raz pierwszy podano cienko ponacinane, pieczone ziemniaki.
Składniki:
1 kg średniej wielkości ziemniaków
6 ząbków czosnku
oliwa
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180-200 stopni. Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy, nacinamy w poprzek ostrym nożem, nie przecinamy ich jednak do końca. Obieramy czosnek i każdy ząbek kroimy w bardzo cienkie plasterki, które wkładamy między nacięcia w ziemniakach. Tak przygotowane ziemniaki układamy w posmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym i delikatnie polewamy oliwą. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku przez około 1 godzinę. Po godzinie zdejmujemy folię i dopiekamy jeszcze od 15 do 30 minut, aż skórka się przyrumieni. Po upieczeniu przyprawiamy solą, pieprzem i posypujemy koperkiem.
Zapiekane plasterki ziemniaków ze śmietaną
Idealne ziemniaki jako przystawka do dań mięsnych na uroczysty obiad lub imprezę. Są delikatne w smaku i szybko się je przygotowuje.
składniki:
8 ziemniaków średniej wielkości
pół szklanki słodkiej śmietanki 30 %
gotowa przyprawa do ziemniaków
olej
opcjonalnie: cebula lub boczek
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, umyć i wysuszyć. Pokroić w plasterki o grubości 0,3 cm. Ziemniaki wymieszać z 3 łyżkami oleju i przyprawą. Układać w naczyniu żaroodpornym i piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni C około 15 minut. Po tym czasie wlać słodką śmietankę i piec jeszcze około 10 minut. Można też posiekać cebule lub boczek i zapiekać wraz ze śmietaną.
Ziemniaki po francusku
Są bardzo podobne do ziemniaków ze śmietanka, jednak w tym przypadku zapiekamy je w dużej ilości mleka przez co zyskują lekko serowy posmak:
składniki:
1 kg dużych ziemniaków
2 ząbki czosnku
szklanka mleka
1/2 szklanki kremówki
gałka muszkatołowa
pieprz
sól
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na cienkie plasterki jednakowej grubości i ułożyć warstwami w wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu do zapiekania. Polać śmietaną wymieszaną z mlekiem, roztartym czosnkiem, gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Wstawić do gorącego piekarnika (nagrzanego do 200°C) i piec około godziny.
Grillowane faszerowane ziemniaki
Farsz przypomina nadzienie pierogów ruskich, dlatego z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom tego przysmaku. Twaróg można też zastąpić serem feta, śmietaną lub tartym parmezanem. Ziemniaki pieczone są w folii, więc można je przygotować zarówno na grillu, jak i w piekarniku.
Składniki:
5 średniej wielkości ziemniaków
150 g wędzonego boczku
2 cebule
100 g twarogu
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie, następnie odstawiamy do ostygnięcia. W między czasie podsmażamy pokrojony w kostkę boczek i cebule. Ostudzone ziemniaki przekrawamy na połowę i łyżeczką ostrożnie wydrążamy środek. Miąższ ziemniaków i twaróg rozgniatamy widelcem i mieszamy z boczkiem i cebulą. Farsz doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki napełniamy farszem, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy na grillu około 20 minut. Podajemy posypane ulubionymi świeżymi ziołami lub polane gęstą śmietaną ze szczypiorem.
Gnocchi z masłem szałwiowym
Gnocchi to delikatne, włoskie kluseczki. Przypominają nasze polskie kopytka. Gnocchi z powodzeniem mogą służyć jako smaczny dodatek lub samodzielne danie. Doskonale komponują się z różnymi sosami np pomidorowym, pesto, serowym czy grzybowym.
Składniki:
1 kg ziemniaków
100g mąki pszennej
1 łyżka soli
świeżo zmielony pieprz
1 roztrzepane jajko
Dodatkowo:
masło
odrobina oliwy
listki szałwii
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości, około 30-40 minut. Gdy będą miękkie odcedzamy i obieramy gdy są jeszcze gorące. Natychmiast rozgniatamy je praską lub mielimy maszynką. Jeszcze ciepłe wykładamy na stolnicę lub blat dodajemy sól, pieprz, przesianą mąkę, na środku robimy dołek i wlewamy do niego jajko. Zagniatamy składniki do środka, szybko łączymy je ze sobą w kulę, nie wyrabiamy. Kroimy na kawałki i dłońmi rolujemy walki o średnicy 1,5 cm, podsypujemy mąką w razie konieczności. Kroimy w poprzek na 1 cm kawałki. Za pomocą widelca robimy w gnocchi delikatne wgłębienia.
Gotujemy partiami w dużej ilości osolonej wody. Wyławiamy łyżką cedzakową gdy tylko wypłyną na powierzchnię.
Na patelni na małym ogniu podgrzewamy oliwę i masło. Dodajemy listki szałwii i smażymy je około 4 minut, przyprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Gratin Dauphinois
Zapiekanka z cienkich plasterków ziemniaków zatopionych w gęstym, kremowym sosie śmietanowym. Prawdziwy przysmak z prostych składników.
Składniki:
1 kg ziemniaków
300 ml mleka
300 ml śmietany 30%
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżeczka soli
1 ząbek czosnku
2 łyżki miękkiego masła
Przygotowanie:
Obieramy ziemniaki i kroimy w plasterki trzymilimetrowej grubości (najlepiej za pomocą krajalnicy). Wrzucamy do garnka z mlekiem, śmietaną, gałką muszkatołową, musztardą i solą. Gotujemy na wolnym ogniu 10 minut.
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Przecinamy ząbek czosnku na połowę i nacieramy nim ścianki naczyń lub. naczynia żaroodpornego, następnie smarujemy je masłem.
Przekładamy ziemniaki razem z sosem, w którym się gotowały, do małych naczyń lub jednego dużego naczynia żaroodpornego, równomiernie je rozkładając. Pieczemy, aż ziemniaki się przyrumienią około 30-40 minut. Podajemy gorące jako samodzielne danie lub dodatek do dań mięsnych.
Babka ziemniaczana
Babka ziemniaczana była bardzo popularnym daniem w rolniczych częściach wschodnich regionów Polski, zamieszkanych przez ludność białoruską. Utarte i doprawione ziemniaki wstawiało się do rozgrzanego pieca chlebowego przed wyjściem w pole. Po powrocie na zmęczonych domowników czekała pożywna kolacja, którą spożywano z kwaśnym mlekiem.
Składniki:
2 kg ziemniaków
200g boczku wędzonego
2 duże cebule
2 jajka
3 czubate łyżki mąki pszennej
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Przekładamy na sito i odstawiamy na chwilę aby ociekły.
W tym czasie podsmażamy na patelni boczek i cebulę pokrojone w kostkę.
Do ziemniaków dodajemy jajka, mąkę, przyprawy, podsmażony boczek z cebulą, zmiażdżone ząbki czosnku i wszystko razem dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki i zapiekamy w piekarniku przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C.
Knedle ze śliwkami
W tej prostej potrawie kryje się tak wiele wspomnień z dzieciństwa…. Charakterystyczna goryczka węgierek zamknięta w miękkich, ziemniaczanych kluseczkach.
Składniki:
500 g śliwek węgierek
cynamon mielony
700 g ugotowanych ziemniaków
jajko
250 g mąki (w wersji bezglutenowej mąki ziemniaczanej)
szczypta soli
1/2 szklanki cukru
4-5 łyżek masła
2 łyżki bułki tartej
Przygotowanie:
Śliwki myjemy, osuszamy, drylujemy, oprószamy cynamonem. Ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa. Przekładamy je na stolnicę, wbijamy jajko, dodajemy mąkę, szczyptę soli i zagniatamy jednolite ciasto. Odcinamy kawałek ciasta, formujemy z niego wałek o średnicy około 4 cm i kroimy w kawałki po 3 cm. Rozpłaszczamy je je na okrągłe placuszki. Na każdy nakładamy śliwkę, odrobinę masła i szczyptę cukru. Ciasto zlepiamy nad śliwką i mokrymi lub obsypanymi mąką dłońmi nadajemy całości kulisty kształt. W ten sam sposób przygotowujemy knedle z reszty ciasta. Ważne, by ciasta nie trzymać za długo na blacie, bo stanie się zbyt rzadkie. Knedle wrzucamy na lekko osolony wrzątek, gotujemy 4 minuty od ponownego zawrzenia wody. Wyjmujemy ostrożnie łyżką cedzakową. Bułkę tartą rumienimy na pozostałym rozgrzanym maśle. Przed podaniem polewamy nią knedle.
Zapiekanka z ziemniakami i batatami
Pieczone warzywa smakują wyśmienicie same, jako danie wegetariańskie, ale stanowią też idealny dodatek do mięs czy ryb. Podczas pieczenia wysoka temperatura wydobywa z warzyw całą słodycz, intensywny smak i aromat.
Składniki:
1 duży batat
2 ziemniaki
2 czerwone cebule
2 białe cebule
1 żółta papryka
1 czerwona papryka
1 główka czosnku
1 cukinia
1 bakłażan
4 łyżki oliwy
czarny pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C.
Kroimy batat w grubą, mniej więcej 4-centymetrową kostkę, ziemniaki zaś nieco drobniej (około 2,5 cm), ponieważ batat piecze się szybciej. Cebule kroimy na ósemki, papryki, cukinię i bakłażan- w 2,5 cm kostkę. Rozdzielamy ząbki czosnku, nie obieramy ich. Wszystko razem dokładnie mieszamy z oliwą w naczyniu żaroodpornym. Doprawiamy czarnym pieprzem. Nie dodajemy soli, bo sprawi że warzywa puszczą sok. Doprawić solą możemy po upieczeniu. Pieczemy około 50 minut, warzywa powinny być upieczone, a nawet gdzieniegdzie przyrumienione.
Hiszpańska tortilla z szynką
Sycąca, rozgrzewająca hiszpańska tortilla ziemniaczana prosto z piekarnika. Do przygotowania hiszpańskiej tortilli potrzeba przede wszystkim jajek, śmietany, ziemniaków – ugotowanych, na przykład takich, które zostały z poprzedniego dnia po obiedzie. To danie świetnie nadaje się na zagospodarowanie resztek z lodówki, bo ilość i rodzaj dodatków w zasadzie zależy głównie od naszej wyobraźni…
Składniki:
2 ząbki czosnku
1 cebula
2 papryczki chilli
oliwa do smażenia
4 ugotowane ziemniaki
150g szynki
5 jajek
75g kwaśnej śmietany
150g startego żółtego sera
sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Z papryczek usuwamy pestki i też drobno kroimy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, podduszamy na niej cebulę, następnie dodajemy czosnek, paprykę i pokrojoną w paski szynkę. Wszystko razem dusimy około 8 minut, następnie studzimy.
Ziemniaki kroimy w drobną kostkę i mieszamy z pozostałymi warzywami.
Jajka musimy roztrzepać i wymieszać ze śmietaną i serem.
Do jajek dodajemy warzywa, przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystko przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o średnicy 24 cm, wygładzamy powierzchnię.
Tortillę pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 35 minut.
Zapiekanka ziemniaczana z jajkiem
Składniki:
1 kg ziemniaków
350g kiełbasy
100g boczku
2 duże cebule
200ml śmietany
200g sera korycińskiego (lub dowolnego żółtego)
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
szczypiorek
3 jajka
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki i gotujemy w wodzie z solą około 5 do 10 minut, następnie odcedzamy. Boczek kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnie i smażymy. Kiełbasę kroimy w plasterki i dodajemy do smażącego się boczku. Cebulę kroimy w piórka i wrzucamy do boczku i kiełbasy. Smażymy kilka minut.
Na dno naczynia do zapiekania wykładamy połowę ziemniaków. Następnie kiełbasę z boczkiem i cebulą i kolejną warstwę ziemniaków. Zapiekankę polewamy śmietaną przyprawioną solą, pieprzem i gałką. Ser kroimy w drobną kostkę i posypujemy nim zapiekankę. Zapiekamy 20 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie wyjmujemy zapiekankę z piekarnika, robimy łyżką wgłębienia do których wbijamy po 1 jajku. Jajka lekko przyprawiamy solą i pieprzem. Zapiekankę wstawiamy ponownie do piekarnika i zapiekamy 10-15 minut, do momentu, aż białka jajek się zetną. Przed podaniem zapiekankę posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Zupa krem z ziemniaków z wędzonym pstrągiem i pesto
Kremowa zupa nie musi być nudna, ani przypominać papki dla niemowląt. Dodatki w postaci pesto z pietruszki i pistacji oraz wędzona ryba sprawią, że z pewnością będzie wyjątkowa. Nie musicie obawiać się czosnku, który w tej zupie jest delikatny i lekko słodki. To dzięki pieczeniu stracił swój ostry smak, a zyskał delikatną słodycz.
Składniki:
Zupa:
400 g ziemniaków
główka czosnku
z cebula
biała część pora
łodyga selera naciowego
1 l bulionu warzywnego
biały pieprz
sól
oliwa
Pesto:
pęczek pietruszki
3 łyżki prażonych pistacji
1 ząbek czosnku
1 czubata łyżka startego parmezanu
4 łyżki oliwy Monini z pieprzem
Dodatkowo:
wędzony filet z pstrąga
koperek
Przygotowanie:
Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę (im mniejsza tym szybciej ziemniaki się ugotują). W garnku rozgrzewamy 3 łyżki oliwy i podsmażamy na niej delikatnie ziemniaki.
W międzyczasie nieobrane ząbki czosnku skrapiamy oliwą i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Pieczemy około 10 minut, do momentu aż będzie miękki i bez problemu będzie można wycisnąć go z łupinki.
Gdy ziemniaki się podsmażą do garnka dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, por pokrojony w półtalarki i seler naciowy pokrojony w cienkie plasterki. Dodajemy szczyptę soli i podsmażamy, aż cebula, por i seler zmiękną. Wtedy całość zalewamy bulionem i gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą zupełnie miękkie. Wtedy do zupy dodajemy ząbki czosnku wyciśnięte z łupinek. Zdejmujemy z ognia i blendujemy na jednolity krem. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta, możemy dodać więcej bulionu. Doprawiamy białym pieprzem.
Wszystkie składniki pesto umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę.
Gotową zupę przed podaniem dekorujemy kawałkami wędzonego pstrąga, pesto i gałązkami koperku.
Pyzy z mięsem
Pyzy to bardzo ekonomiczne i oszczędne danie, w którym swoją drugą szansę dostają ugotowane ziemniaki. To dobry sposób na wykorzystanie zalegających resztek np z niedzielnego obiadu. Pyzy tradycyjnie gotuje się w wodzie, moje jednak trafiły do piekarnika, co chyba wyszło im na dobre.
Składniki:
Ciasto:
3 ugotowane ziemniaki
6 surowych ziemniaków
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Farsz:
200 g ugotowanego/upieczonego mięsa, następnie zmielonego
1/2 cebuli, drobno posiekanej
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
1 łyżeczka suszonego majeranku
sól
pieprz
3 łyżki rosołu lub wody
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania farszu. Do zmielonego mięsa dodajemy cebulę, czosnek, przyprawy, rosół. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub ucieramy blenderem na puree. Surowe ziemniaki trzemy na drobnej tarce, przekładamy na sito wyłożone ściereczką i porządnie odciskamy płyn. Mieszamy tarte ziemniaki z ugotowanymi i mąką ziemniaczaną.
Mokrą dłonią odrywamy trochę ciasta, formujemy kulkę, którą spłaszczamy dłonią na placek. Na środek nakładamy farsz mięsny i zaklejamy formując kulę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Na dnie piekarnika możemy ustawić naczynie z wrzącą wodą. Para wodna spowoduje, że pyzy nie wysuszą się nadmiernie podczas pieczenia.
Do nagrzanego piekarnika wkładamy blaszkę z pyzami i pieczemy około 40 minut. Przed pieczeniem możemy delikatnie spryskać pyzy wodą.
Pyzy podajemy ze smażoną cebulką, boczkiem lub kiełbasą, w zależności od tego co Wam zalega w lodówce.