Tarta z papryką i cukinią
Składniki:
– 2 czerwone papryki, pokrojone w paski
– 1 słodki ziemniak, pokrojony w plastry
– 1 cukinia, cienko pokrojona obieraczką
– 1 czerwona cebula, cienko pokrojona
– 275 g gotowego ciasta francuskiego
– 2 łyżki zielonego pesto
– 100 g sera feta
– 10 mieszanych kolorowych pomidorów baby
– 1 jajko
– 1 łyżeczka suszonego oregano
– 1 łyżka mieszanych nasion lub orzeszki piniowe
– 1 garść bazylii
– ocet balsamiczny
– oliwa z oliwek
– sól, czarny pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Ułożyć paprykę i słodkie ziemniaki w żaroodpornym naczyniu, pokropić oliwą z oliwek, posypać solą i pieprzem. Piec przez 10-15 min. Na patelni podsmażyć cukinie, dodać czerwoną cebulę i podsmażać z odrobiną oleju, aż będą miękkie. Rozwałkować ciasto francuskie bardzo cienko. Wyłożyć blachę do pieczenia pergaminem do pieczenia i ostrożnie umieść ciasto. Całość nakłuć widelcem i obficie posmarować ubitym jajkiem. Umieścić w piekarniku i piec przez 10-12 min. Wyjąć ciasto i warzywa z piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 180 st. C. Posmarować ciasto pesto i posypać ugotowanymi warzywami, a następnie serem feta i pomidorami. Posmarować krawędzie ubitym jajkiem, posypać oregano i piec ok. 8-10 min. Wyjąć z piekarnika i skropić oliwą z oliwek, odrobiną octu balsamicznego i posypać bazylią oraz nasionami.
Tarta z brokułami i twarogiem
Składniki:
Ciasto:
– 100 g twarogu półtłustego
– 50 g masła lub margaryny
– 100 g maki pełnoziarnistej
– solidna szczypta soli
Nadzienie:
– 300 g różyczek brokuła (ok. 3/4 jednego)
– 100 g jogurtu greckiego
– 1 jajko
– 50 g sera cheddar
– 1/2 łyżeczki przyprawy warzywnej z solą
– 1/4 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
Twaróg wymieszać z masłem. Dodać mąkę i sól. Wyrobić dokładnie na jednolite ciasto i owinąć folią spożywczą. Włożyć do lodówki na przynajmniej godzinę. Po tym czasie wylepić dno i brzegi natłuszczonej tortownicy. Podpiekać ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do 190 st. C. Brokuła podzielić na różyczki i zblanszować (ok. 7 min.). Lekko ostudzić i posiekać na mniejsze części pozostawiając trochę różyczek w całości. Wymieszać z jajkiem, jogurtem greckim, przyprawą warzywną i pieprzem. Farsz przełożyć do podpieczonego spodu i piec 20 min. w 190 st. C. Następnie wierzch posypać startym serem i piec jeszcze ok. 5 min.
Tarta z warzywami na cieście filo
Składniki:
– 8 dużych liści buraka ćwikłowego
– 2 dymki, cienko pokrojone
– 2 średnie cukinie, pokrojone w plasterki
– 8 pomidorów koktajlowych
– ½ szklanki dżemu cebulowego
Nadzienie:
– 4 duże jajka
– ½ szklanki śmietany
– 2 łyżeczki mix przypraw
– mała garść mięty, posiekanej
– 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
– sól morska i pieprz mielony
– 1 szklanka startego sera Cheddar
– 200 gram ricotta
– 6 arkuszy ciasta filo
– ¼ szklanki roztopionego masła
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 160 st. C. Zblanszować liście buraków w rondlu z wrzącą wodą, aż będą miękkie. Odcedzić i odświeżyć w zimnej wodzie. Umieść w czystym ręczniku i wykręć nadmiar wody. Liście grubo posiekać. Ubić jajka, śmietanę, przyprawy, miętę i czosnek razem i obficie przyprawić. Wymieszać oba sery. Posmarować każdy arkusz filo stopionym masłem i ułożyć w formie. Posypać burakiem, wiosenną cebulą i cukinią, a następnie łyżką nadzienia. Dodać pomidory i kilka łyżek dżemu cebulowego. Piec przez około 30 min.
Tarta z rukwią wodną i cebulą
Składniki:
– opakowanie (375 g) lekkiego ciasta francuskiego
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 duża czerwona cebula, cienko pokrojona
– 1½ łyżeczki miodu
– 1 łyżeczka musztardy pełnoziarnistej
– 1 łyżka octu z czerwonego wina
– 100 g dojrzałego sera Cheddar, cienko krojonego
– garść rukwi wodnej
– 1 małe jabłko, cienko pokrojone
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C Rozwinąć ciasto trzymając je na papierze, a następnie ułożyć na dużej blasze do pieczenia. Zrobić obramowanie ok. 2,5 cm od krawędzi, uważając, aby nie przeciąć go całkowicie. Przekłuć widelcem, a następnie piec przez 15 min. Rozgrzać olej na patelni na średnim ogniu i dodać wszystkie oprócz kilku plasterków cebuli. Dodać ½ łyżeczki miodu, doprawić i smażyć delikatnie przez 6-8 min., aż będą miękkie. Wmieszać musztardę. W misce wymieszać ocet, 1 łyżkę wody i pozostały miód ze szczyptą soli. Dodać zarezerwowaną cebulę. Docisnąć podstawę ciasta grzbietem łyżki, a następnie przykryć podstawę smażoną cebulą, posypać ok. trzy czwarte sera. Piec przez 5 min. Ułożyć rukiew wodną, pozostały ser i jabłko na wierzchu. Odcedzić marynowaną cebulę i rozrzucić na wierzchu.
Tarta z brokułami i kurczakiem
Składniki:
Kruche ciasto:
– 270 g mąki pszennej
– 130 g masła zimnego
– 1 łyżeczka soli
– 1 jajko
– 1 łyżka śmietany 18%
Farsz:
– 2 filety z kurczaka (ok. 500 g)
– 1/2 brokuła
– 7-8 pomidorów suszonych
– 300 g sera gouda
– 300 g śmietany 18%
– 3 jajka
– 3 ząbki czosnku
– 1 płaska łyżeczka rozmarynu
– 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
– szczypta chili
– 2 łyżki oleju
– sól, pieprz do smaku
– ok. 4 łyżki pestek dyni
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na kruche ciasto szybko wyrobić przy pomocy malaksera lub ręcznie. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i lekko spłaszczyć. Włożyć do lodówki na co najmniej 30 min. Formę do tarty wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Po wyjęciu ciasta z lodówki, cienko je rozwałkować i przełożyć do formy, dokładnie wylepiając nim jej dno i boki. Ciasto w formie wstawić do lodówki na kolejną godzinę. Piekarnik nastawić na 200 st. C. Ciasto wyjąć z lodówki i ponakłuwać widelcem. Wyłożyć na nie papier do pieczenia, na który położyć kulki ceramiczne lub groch czy też fasolę w celu obciążenia ciasta. Tak piec kruche ciasto przez ok. 18 min., następnie zdjąć obciążenie i podpiec kolejne 5 min. lub do momentu aż kruchy spód się zarumieni. Kurczaka oczyścić i pokroić w małą kostkę. Obtoczyć go w łyżce oleju, słodkiej papryce, rozmarynie oraz chili. Odstawić na co najmniej 20 min. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i dodać kurczaka. Przesmażyć go przez około 6 min. Brokuła podzielić na różyczki i gotować w osolonej wodzie przez 2 min. Odcedzić i od razu polać zimną wodą. Osuszyć brokuły na sitku. W misce wymieszać śmietanę, jajka, ser starty na małych oczkach, czosnek przeciśnięty przez praskę, pieprz oraz sól (dałam płaską łyżeczkę). Na podpieczony kruchy spód wyłożyć osuszone brokuły, przesmażonego kurczaka (bez oleju, który został na patelni) i pomidory suszone pokrojone w paseczki. Na to wylać masę jajeczną. Tak przygotowaną tartę piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 20-30 min.
Zielona tarta z porem i szparagami
Składniki:
Ciasto:
– 280 g mąki z ciecierzycy
– 230 g masła solonego, pokrojonego w kostkę
– ½ łyżeczki suszonego tymianku lub rozmarynu
– 3-4 łyżki zimnej wody
Do wypełnienia:
– 1 por, drobno pokrojony
– 2 łyżki masła
– 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
– 5 średnich jaj
– 250 ml mleka
– skórka z ½ cytryny
– 2 garście (50 g) mieszanki szczypiorku, liści mięty i koperku, grubo posiekanych
– 200 g fety pokruszonej
– 200 g świeżego groszku
– 100 g bobu
– 350 g szparagów
Przygotowanie:
Przy pomocy robota kuchennego wymieszać ciasto z mąki, masła, tymianku lub rozmarynu oraz soli i pieprzu. Dodać wodę i ponownie mieszać, aż utworzy się kula. Wyłożyć ciasto i rozwałkować w gruby naleśnik. Zawinąć w papier do pieczenia i schłodzić w lodówce przez 30 min. lub w zamrażarce przez 15 min. Po schłodzeniu rozwałkować ciasto między dwoma arkuszami lekko posypanego mąką papieru do pieczenia, aż osiągnie grubość ok. 4 mm. Ułożyć ciasto, wyjmując papier w foremce. Umieść w lodówce na godzinę lub zamrażarce na 30 min. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Piec ciasto ok. 25 min. Na dużej patelni podsmażyć por na maśle. Dodać szczyptę soli, pieprzu i czosnku. W dużej misce wymieszać jajka, mleko, skórkę z cytryny i połowę ziół z dobrą szczyptą soli i pieprzu. Włożyć por na ciasto, posypać fetą, a następnie rozrzucić groszek i bób. Ułożyć szparagi na wierzchu i polać jajkiem. Piec przez 40 min.
Tarta z grillowanymi warzywami
Składniki:
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– 1/3 szklanki oliwy z oliwek
– 1 bakłażan, pokrojony w plastry
– 2 cukinie, pokrojone
– 1 papryka
– 8-10 pomidorów cherry
– 1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w plastry
– 2 arkusze ciasta francuskiego
– 1/4 szklanki koncentratu pomidorowego
– 1/4 szklanki sosu owocowego
– garść posiekanego świeżego tymianku, oregano lub natki pietruszki
– 85 g fety, pokruszonej
– sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
W małej misce wymieszać czosnek i oliwę z oliwek. Naoliwić grill i skropić warzywa mieszanką oleju czosnkowego po obu stronach. Grillować kawałki bakłażana i cukinii oraz połówki papryki po obu stronach, aż będą miękkie. Pokroić na mniejsze kawałki. Grillować pomidory i cebulę na płycie grillowej, aż zmiękną, w razie potrzeby dodać odrobinę oleju. Blaszkę wyłożyć arkuszami ciasta. Widelcem przekłuć ciasto. W małej misce wymieszać pastę pomidorową i chutney i rozłożyć na cieście. Położyć grillowane warzywa i posiekane ziołach, posypać rozdrobnioną fetą i doprawić solą i pieprzem. Piec przez 20-30 min.
Tarta kukurydziana z warzywami
Składniki:
Tarta kukurydziana:
– oliwa z oliwek
– 1 szklanka mąki z kukurydzy
– ostry Cheddar, tarty (około 1 szklanki)
– 1 łyżeczka cukru
– ½ łyżeczki soli
– 1 duże jajko
– 1⁄3 szklanki mleka (2%)
– 1 ½ łyżki oliwy z oliwek
Nadzienie warzywne:
– 3 małe pomidory pokrojone w plastry
– 1 pęczek dymki lub zielonej cebuli
– 2 pieczarki portobello, pokrojone w plastry
– 2 małe czerwone papryki, pokrojone w paski
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– sól i zmielony czarny pieprz do smaku
– ostry Cheddar, tarty (około 1 szklanki)
– 8 grzybów enoki
– 2 łyżki startego parmezanu
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Wymieszać mąkę kukurydzianą, cheddar, cukier i sól. W innej misce ubić jajko, aż się spieni, dodać mleko i olej i kolejno dodać suche składniki i dobrze wymieszać. Ciastem wyłożyć blaszkę do pieczenia. Piec przez 12-18 min. do uzyskania jasnego koloru. Wyjąć z piekarnika. Na blaszce ułożyć pomidory, cebulę, portobellos i paprykę w jednej warstwie i skropić oliwą z oliwek. Doprawić solą i pieprzem. Piec warzywa przez 15 min. Ułożyć warstwę warzyw na cieście. Położyć warstwę czerwonej papryki i posypać startym cheddarem. Położyć warstwę cebuli i warstwę plasterków pomidora. Posypać pozostałym cheddarem. Ułożyć grzyby enoki na wierzchu i posypać parmezanem. Piec tartę przez 30 min.
Tarta ze szczypiorkiem i kozim serem
Składniki:
– 90 g zwykłej mąki
– 75 g zwykłej mąki razowej
– 75 g płatków owsianych
– 125 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
– 250 ml pełnego mleka
– 4 duże jajka
– 125 g dojrzałego cheddaru
– ½ pęczek świeżego szczypiorku
– 4 łyżki sosu śliwkowego
– 50 g kruchego koziego sera
Przygotowanie:
Wsypać mąki i płatki do robota kuchennego i zmielić składniki. Dodać masło i mieszać, aż ciasto przyjmie postać bułki tartej. Dodać 2 łyżki zimnej wody i mieszać, aż ciasto zmieni się w kulkę. Przenieść ciasto na lekko posypaną mąką powierzchnię i rozwałkować do postaci dużego koła, około 7 cm większego niż tarta (o grubości około 0,5 cm). Wyłożyć tartę do foremki i delikatnie docisnąć ciasto do krawędzi i rowków. Odciąć nadmiar i przekłuć podstawę widelcem. Schłodzić przez 30 min. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Piec ciasto przez 25 min. Zmiksować mleko i jajka z szczyptą soli i pieprzu. Dodać cheddar, posiekać szczypiorek i dodać do mieszanki. Wysmarować ciasto sosem śliwkowym, tak aby przykryć podstawę tarty, rozkładając ją równomiernie. Wlać nadzienie serowe, a następnie rozsypać ser kozi. Piec przez 25 min.
Tarta z brokułami i pieczarkami
Składniki:
Ciasto:
– 250 g mąki
– 0,25 łyżeczki proszku do pieczenia (15 g)
– 130 g masła
– 1 łyżka oleju
– 0,5 łyżeczki soli
– 0,25 szklanki wody
Nadzienie:
– 400 g brokułów świeżych (same różyczki)
– 250 g pieczarek
– 150 g szynki
– 250 ml śmietany 18%
– 2 jajka
– 1 szczypta soli
– 1 szczypta pieprzu
– 1 szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Mąkę przesiać razem z proszkiem. Dodać zimne masło, sól, olej i posiekać nożem do uzyskania drobnej kruszonki. Dolać wodę i zagnieść całość na gładkie ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 30 min., aby się schłodziło. Brokuły podzielić na małe kawałki, wsypać do miski i zalać wrzącą wodą. Pieczarki oczyścić, pokroić na plasterki i poddusić na oleju, a kiedy sok odparuje, wsypać szynkę i razem podsmażyć. Brokuły wylać na sito do odsączenia. Formę do tarty wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę, a następnie nakłuć widelcem i przykryć papierem do pieczenia, na który wysypać suchą fasolę. Wstawić do piekarnika. Piec w temp. 200 st. C przez 15 min. Po tym czasie zdjąć papier z fasolą i kontynuować pieczenie przez 10 min. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Pieczarki z szynką doprawić solą i pieprzem, podobnie brokuły. Farsz nałożyć na ciasto i wyrównać łyżką. Śmietanę wymieszać z jajkami, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i zalać ciasto. Całość wstawić do piekarnika. Piec w temp. 200 st. C przez ok. 30-35 min.
Tarta z brokułami i marchewką
Składniki:
– 250 g mąki pszennej
– 125 g zimnego masła
– 1 jajko
– ¼ łyżeczki soli
– 2-3 łyżki wody
– 100 g groszku
– 400 g brokułów
– 250 g marchewki
– 1 cebula
– 1 żółta papryka
– 100 g pomidorków koktajlowych
– 4 jajka
– 125 ml mleka
– 100 g startego sera żółtego
– olej
– sól i pieprz
Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Wylepić nim dno i boki tortownicy. Wstawić do lodówki na 30 min. Piec 15 min. w temp. 180 st. C. Brokuł (podzielony na różyczki), groszek oraz marchewkę (pokrojoną w kostkę) zblanszować. Pomidorki przekroić na pół. Na rozgrzanym oleju przesmażyć posiekaną cebulę oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Jajka wymieszać z mlekiem i serem. Doprawić solą i pieprzem. Na cieście rozłożyć warzywa. Zalać masą jajeczną. Piec 35 min. w temperaturze 180 st. C.
Tarta z warzywami z kurkumą
Składniki:
Kruche ciasto:
– 150 g mąki pszennej
– 100 g mąki migdałowej
– 50 g mąki gryczanej
– 50 ml oliwy
– 100 ml wody
– szczypta soli
Nadzienie:
– 10 kwiatów cukinii
– 2 marchewki
– 2 bakłażany
– 2 cukinie
– 2 jaja
– 40 g startego parmezanu
– 120 g śmietany
– 1 łyżeczka kurkumy
– sól, pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st. C. W mikserze zmiksować mąkę pszenną, gryczaną i migdałową ze szczyptą soli oraz oliwą. Ciasto zagnieść, stopniowo dodając wodę. Ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm, następnie przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastem wylepić formę razem z bokami a nadmiar ciasta odciąć nożem. Ciasto nakłuć widelcem, podpiec ok. 15 min. Warzywa dokładnie umyć. Z marchwi i cukinii wykroić cienkie podłużne plasterki, które należy ugotować na parze (ok. 1-2 min.). Warzywa osuszyć i odstawić do wystygnięcia. Bakłażana pokroić w podłużne, cienkie plasterki. W misce zmiksować jajka ze śmietaną. Dodać starty parmezan, doprawić solą, pieprzem i kurkumą. Sos dokładnie wymieszać. Plasterki bakłażana, marchwi i cukinii ułożyć na cieście, jeden na drugim, tworząc okrąg. Na warzywa wylać sos z kurkumą. Tartę piec ok. 35-40 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Tartę wyjąć z piekarnika, po bokach tarty ułożyć kwiaty cukinii. Kwiaty cukinii delikatnie spryskać oliwą, po czym tartę włożyć ponownie do piekarnika i zapiec do uzyskania złotego koloru.
Tarta z warzywami korzeniowymi
Składniki:
– 2 średnie marchewki (240 g), obrane
– 2 średnie pasternaki (500 g), obrane
– 2 małe słodkie ziemniaki (350 g), obrane
– 2 obrane rzepy (450 g)
– 1⁄4 szklanki (60 ml) oliwy z oliwek
– sól morska i mielony czarny pieprz
– 1⁄3 szklanki (80 ml) wody
– 1 szklanka (220 g) drobnego cukru
– 1 łyżka czerwonego octu winnego
– 100 g sera typu stracchino lub taleggio, w plasterkach
– 4 arkusze ciasta francuskiego
– 6 gałązek tymianku cytrynowego do podania
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 220 st. C. Pokroić marchewki, pasternak, słodkie ziemniaki i rzepę w plastry o grubości 1 cm. Podzielić na 2 duże blachy do pieczenia skropić oliwą i posypać solą i pieprzem. Piec przez 30 min. i uzyskania złotego koloru i miękkości. Wodę i cukier podgrzać mieszając, aż cukier się rozpuści. Gotować bez mieszania przez 6-8 min. i uzyskania jasnego karmelu. Zdjąć z ognia i ostrożnie dodać ocet, mieszając. Wylać karmel równomiernie na blachę do pieczenia. Ułożyć warzywa na karmelu i posypać serem. Ułożyć 4 plastry ciasta na wierzchu warzyw. Delikatnie docisnąć nakładające się ciasto, aby uszczelnić i wsunąć wystające krawędzie. Przenieść tartę do piekarnika piec przez 20 min. Zmniejszyć temp. do 180 st. C i piec przez kolejne 20 min.
Tarta z zielonym groszkiem i szparagami
Składniki:
– 320 g ciasta francuskiego (jedno opakowanie)
– 1-2 łyżki mleka
– 1 pęczek szparagów, przycięte
– 1 duży por, pokrojony w plastry
– ¼ szklanki groszku
– 1 ząbek czosnku
– pęczek świeżej pietruszki
– ½ świeżej cytryny
– sól i pieprz do smaku
– ½ szklanki gładkiego sera ricotta
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Rozwałkować ciasto francuskie. Posmarować całe ciasto francuskie mlekiem i piec przez 20 min. na złoty kolor. Ugotować szparagi i pory razem (3 min.), wyjąć łyżką cedzakową i ostudzić pod zimną bieżącą wodą, a następnie osuszyć. W tym samym garnku z wodą ugotować groszek, (2-3 min.). Odcedzić i spłukać groszek zimną wodą, osuszyć. Wrzucić gotowane pory do robota kuchennego, dodać garść świeżej pietruszki (ok. ¼ szklanki), 1 średni lub duży ząbek czosnku i posiekać. Dodać świeży sok z cytryny (około 1 łyżki stołowej) oraz sól i pieprz do smaku. Rozgrzać patelnię, dodać trochę oleju i podsmażyć szparagi (ok. 1 min.). Ciasto tarty wypełnić ricottą i porami, na wierzchu ułożyć szparagi i groszek. Dodaj ricottę, a następnie udekorować resztą liści pietruszki, pieprzem i wycisnąć sok z cytryny.
zobacz również:
Lekkie sałatki polecane przez dietetyka
Dieta ryżowa jadłospis – przepisy na lekkie i zdrowe dania z ryżu
Odchudzanie po 40-tce – dlaczego tyjemy?
Dietetyczne koktajle – przepisy