Szynka z morelowym farszem
Soczyste mięso od szynki naszpikowane suszonymi morelami i upieczone.
Czas : 2 godziny
Składniki :
- 2 kg mięsa od szynki bez kości ( tzw. kulka )
- 15 suszonych moreli
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżka mielonej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu
- szczypta soli
- 2 łyżki maggi w płynie
- 1 łyżka konfitury morelowej
- 5 łyżek oleju z pestek winogron
- 4 cebule
Przygotować marynatę z 2 łyżek oliwy ,maggi , konfitury morelowej i przypraw ( papryki , pieprzu , soli i majeranku ). Natrzeć dobrze mięso . W środku zrobić kieszeń i włożyć w nią morele .Kieszeń spiąć szpilką do mięs. Przykryć szczelnie mięso i zostawić na 12 godzin w lodówce.
W garnku o grubym dnie ( szerokości takiej by po bokach mięsa było po 5 cm luzu , a nad mięsem jeszcze raz tyle wolnego miejsca co mięso zajmuje ) rozgrzać resztę oleju i obsmażyć na nim wyjęte z marynaty mięso – tak by było obrumienione ze wszystkich stron .Dodać pokrojone cebule. Zalać mięso wodą na 5 cm nad górę mięsa. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i dusić 2-2,5 godziny kilkukrotnie przewracając. Gdyby poziom wody sięgał niżej niż do 1/4 wysokości mięsa dolać po 1/2 szklanki ). Gdy mięso będzie już zupełnie miękkie, wyjąć je i ostudzić . Kroić dopiero przestudzone bo może się pokruszyć. Jeśli mięso ma być podawane na ciepło , a było pieczone wcześniej można je podgrzać w sosie lub zawinięte w folię aluminiową na parze lub w piekarniku .Sos po wyjęciu mięsa można przetrzeć przez sito, zmiksować, dodać do niego śmietanki, zagęścić utartym piernikiem lub razowcem – jak kto lubi. Mięso jest bardzo kruche , soczyste, a sos jest przepyszny.
Tak samo można piec inne mięsa wieprzowe- karkówkę, schab, łopatkę, żeberka .
Mięso można natrzeć, zostawić w lodówce na 12 godzin, a potem zamrozić i wyjąć gotowe do pieczenia.