Szynka z morelowym farszem

18 lipca 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Soczyste mięso od szynki naszpikowane suszonymi morelami i upieczone.

Czas : 2 godziny

Składniki :

  • 2 kg mięsa od szynki bez kości ( tzw. kulka )
  • 15 suszonych moreli
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżka mielonej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • szczypta soli
  • 2 łyżki maggi w płynie
  • 1 łyżka konfitury morelowej
  • 5 łyżek oleju z pestek winogron
  • 4 cebule

Przygotować marynatę z 2 łyżek oliwy ,maggi , konfitury morelowej  i przypraw  ( papryki , pieprzu , soli i majeranku ). Natrzeć dobrze mięso . W środku zrobić kieszeń i włożyć w nią  morele .Kieszeń spiąć szpilką do mięs. Przykryć szczelnie mięso i zostawić na 12 godzin w lodówce.

W garnku o grubym dnie ( szerokości takiej by po bokach mięsa było po 5 cm luzu , a nad mięsem jeszcze raz tyle wolnego miejsca co mięso zajmuje ) rozgrzać resztę oleju i obsmażyć na nim wyjęte z marynaty mięso – tak by było obrumienione ze wszystkich stron .Dodać  pokrojone cebule. Zalać mięso wodą na 5 cm nad górę mięsa. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i dusić 2-2,5 godziny kilkukrotnie przewracając. Gdyby poziom wody sięgał niżej niż do 1/4  wysokości mięsa dolać po 1/2 szklanki ). Gdy mięso będzie już zupełnie miękkie, wyjąć je i ostudzić . Kroić dopiero przestudzone bo może się pokruszyć. Jeśli mięso ma być podawane na ciepło , a było pieczone wcześniej można je podgrzać w sosie lub zawinięte w folię aluminiową na parze lub w piekarniku .Sos po wyjęciu mięsa można przetrzeć przez sito, zmiksować, dodać do niego śmietanki, zagęścić utartym piernikiem lub razowcem – jak kto lubi. Mięso jest bardzo kruche , soczyste, a sos jest przepyszny.

Tak samo można piec inne mięsa wieprzowe- karkówkę, schab, łopatkę, żeberka .

Mięso można natrzeć, zostawić w lodówce na 12 godzin, a potem zamrozić i wyjąć gotowe do pieczenia.

file1311015926