Skuteczna walka z infekcjami dzięki colostrum!
W okresie jesienno-zimowym jesteśmy narażeni na wiele chorób i infekcji, które stanowią wyzwanie dla naszego układu odpornościowego. Warto więc skorzystać z alternatywnej możliwości profilaktyki i leczenia, którą dają preparaty produkowane na bazie colostrum. Stanowią one skuteczną ochronę przed jesiennymi patogenami i wspomagają organizm w walce z sezonowymi infekcjami.
Kiedy dni stają się krótsze i mniej słoneczne, mamy mniej energii i coraz więcej czasu spędzamy wewnątrz budynków, a nasza aktywność fizyczna maleje. To wszystko sprawia, że stajemy się bardziej narażeni na różne jesienne infekcje. Zdecydowana większość komórek odpornościowych zlokalizowana jest w przewodzie pokarmowym człowieka, dlatego też organ ten odgrywa główną rolę w utrzymaniu zdrowia, a tym samym w regulacji odpowiedzi immunologicznej organizmu. Z tego względu szczególnie istotna jest skuteczna odbudowa zachwianej równowagi bakteryjnej w jelicie za pomocą odpowiednio dobranych probiotyków i prebiotyków. Preparatem sprzyjającym szybszej regeneracji bariery jelitowej i doskonałym immunostymulatorem jest m.in. colostrum (siara bydlęca).
Colostrum charakteryzuje się unikalnym składem. Zawiera ono nie tylko wszystkie niezbędne składniki odżywcze w formie wysoko przyswajalnej oraz czynniki wzrostowe, ale także związki immunologicznie aktywne. Są one niezbędne dla prawidłowej ochrony przed patogenami. Dlatego siara jako suplement diety znajduje szerokie zastosowanie w profilaktyce i leczeniu zarówno niemowląt, jak i osób dorosłych. Żywność i suplementy diety wyprodukowane na bazie siary wykorzystuje się w leczeniu różnego rodzaju infekcji, chorób nowotworowych oraz zaburzeń funkcjonowania układu odpornościowego. Literatura donosi o jej właściwościach immunomodulacyjnych, a także przeciwbakteryjnych, przeciwwirusowych, przeciwpasożytnicznych, przeciwgrzybicznych, przeciwnowotworowych i przeciwzapalnych.
Colostrum pochodzące z mleka krowiego stanowi bogate źródło składników odżywczych oraz komponentów wspomagających układ odpornościowy. Zawiera 40-krotnie więcej związków aktywnych biologicznie niż colostrum pochodzące z mleka ludzkiego, dlatego jest uważane za najsilniejszy naturalny immunostymulant znany nauce. Jest przesycone komórkami odpornościowymi, takimi jak leukocyty, makrofagi, limfocyty T i limfocyty B oraz przeciwciałami odpowiedzialnymi za odporność bierną. Dodatkowo zawiera ponad 250 bioaktywnych związków w wysokim stężeniu, jak: hormony, enzymy utleniające bakterie, poliamidy, pochodne kwasów nukleinowych, pochodne aminokwasów, sole mineralne, a także witaminy z grupy B oraz A, C, D i E, stanowiące bogate źródło antyoksydantów. Organiczne colostrum wykorzystywane do produkcji Genoscope Colostrum zawiera wszystkie występujące w przyrodzie naturalne czynniki wzrostu oraz pełny łańcuch aminokwasów.
Liczne właściwości colostrum zawdzięcza obecności takich składników, jak: immunoglobuliny, białka serwatkowe i kazeinowe pełne aminokwasów egzogennych, laktoferyna, lizozym, laktoalbumina oraz kolostrynina. W jego składzie nie brakuje również substancji mineralnych: wapnia, fosforu, magnezu, potasu i sodu. Jest składnikiem o wysokim profilu bezpieczeństwa, bez działań niepożądanych. Suplementacja jest polecana zarówno u dzieci, jak i dorosłych.
Colostrum pozwala aktywować układ odpornościowy, gdyż na wielu poziomach reguluje homeostazę jelit, dzięki czemu redukuje ryzyko rozwoju lokalnych stanów zapalnych oraz poprawia stan mikrobioty jelitowej, co usprawnia wchłanianie składników pokarmowych. Według literatury colostrum ogranicza rozwój mikroflory patogennej, utrudniając adhezję szkodliwych bakterii do komórek nabłonka jelitowego, a także stymuluje rozwój naturalnej flory fizjologicznej, która dodatkowo chroni przed zakażeniami mikroorganizmami oraz ich nadmiernym wzrostem. Symbiotyczne bakterie mikroflory jelitowej, pochodzące z colostrum, odpowiadają za szereg korzystnych dla organizmu procesów, takich jak wytwarzanie kwasów organicznych obniżających pH w jelitach, stymulacja wzrostu nabłonka okrężnicy, redukcja stężenia cholesterolu w surowicy, eliminacja czynników kancerogennych oraz wytwarzanie witamin. Bakterie te zwalczają mikroflorę patogenną poprzez współzawodnictwo o składniki pokarmowe, wysycają receptory na powierzchni komórek nabłonka, stymulują wytwarzanie naturalnych przeciwciał oraz limfocytów T i makrofagów.
Zachowanie homeostazy jelitowej ma zbawienny wpływ na przebieg funkcji immunologicznych, ponieważ zdrowe jelita to również lepsza odporność swoista całego organizmu. Kluczową kwestią jest wybór sprawdzonego producenta wybranego suplementu, bo tylko to gwarantuje jakość surowca i prawidłowy proces jego przygotowania do sprzedaży. Oprócz tego warto wybrać preparat, który nie był modyfikowany, dzięki czemu nie został pozbawiony cennych substancji aktywnych. Aby zapewnić sobie jak najlepszą jakość stosowanego colostrum, warto zdecydować się na suplement produkowany przez firmę Genoscope , eksperta na międzynarodowym rynku colostrum od 14 lat.