Sernik z bezą na kruchym spodzie

13 lutego 2017, dodał: EKSPERTKA

  • Facebook
  • Google Plus
  • NK
  • Wykop
  • Twitter
  • Blogger
  • Print
  • Email

 

Ten apetyczny sernik z bezą to doskonały deser, który oprócz wybornego smaku , przywodzi na myśl ośnieżone stoki gór i białe szaleństwo w zimowym słońcu. Lekka beza – jak biały puch – skrywa  wilgotne, delikatne ciasto, a kruchy spód podkreśla łagodny smak sernika. Jego sekretem jest twarożek Mój Ulubiony o pysznym śmietankowym smaku oraz kremowej konsystencji. Połączenie kruchości bezy i spodu z miękkością sera to duet idealny. Sprawdzi się zarówno na specjalne okazje , jak i na co dzień.

 

Sprawdzony przepis na sernik z bezą

Składniki:

CIASTO
250 g mąki
150 g masła 25 g cukru pudru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
4 żółtka

MASA SEROWA:
1 kg Twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony
100 g masła
200 g cukru
1 cukier wanilinowy
4 jajka
1 żółtko
1 opakowanie budyniu waniliowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
350 ml mleka

BEZA
5 białek
250 g cukru

Wszystkie składniki ciasta wymieszaj mikserem lub posiekaj nożem. Wyłóż na stół i szybko zagnieć gładkie ciasto. Zawiń w folię i odstaw na 20 minut do lodówki. Wysoką blaszkę o wymiarach 22 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek i wyłóż nim dno przygotowanej blaszki. Nakłuj widelcem. Wstaw do nagrzanego do 180°C. piekarnika i piecz około 15 minut.

Masło roztop w rondelku. Jajka i żółtko ubij z cukrem i cukrem wanilinowym na puch. Dodaj twaróg, budyń w proszku i mąkę ziemniaczaną, wymieszaj. Na koniec wlej mleko i roztopione masło, ponownie wymieszaj. Przygotowaną masę wylej na podpieczony spód. Całość wstaw ponownie do piekarnika i piecz około 45 minut w 180°C.
W tym czasie przygotuj masę bezową. Białka ubij mikserem na sztywną pianę. Podczas ubijania dodawaj do piany małymi partiami cukier. Otrzymana beza musi być sztywna i gładka. Na upieczone ciasto wyłóż masę bezową i równo rozprowadź. Dodatkowo możesz przy pomocy dużego widelca zrobić na bezie dekoracyjne fale.
W piekarniku zmniejsz temperaturę do 150°C. Sernik włóż ponownie do pieca i piecz jeszcze około 20 minut- do momentu, aż beza lekko się zarumieni. Sernik wystudź w uchylonym piekarniku.

O PRODUKCIE „Mój Ulubiony”

Twarożek kanapkowo-sernikowy to naturalny twaróg o śmietankowym, wyśmienitym smaku i gęstej, jednolitej konsystencji. Bez konserwantów, substancji zagęszczających i stabilizatorów. Technologia produkcji gwarantuje zachowanie najcenniejszych składników mleka tj. białko, wapń i witaminy z grupy B. Doskonały do kanapek, może stanowić również podstawę dla past kanapkowych, dipów, deserów i ciast. Przeznaczony do wypieków serników. Nie wymaga dodatku tłuszczu.

  


Dostępny w trzech gramaturach:

200g cena około: 2,90 zł;

450g cena około: 5,75 zł;

1kg cena około: 11,60 zł.

 

Biuro prasowe: Anna Korzeń, Tel: 881 405 280, [email protected]


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Sernik z bezą na kruchym spodzie

  1. avatar Dobrodziejka napisał(a):

    bardzo lubię sernik na bazie tego era, moim zdaniem jest najlepszy, chociaż robiła ostatnio sernik z jogurtów greckich i był bardzo delikatny w smaku..

Dodaj komentarz

Rozwiąż poprawnie równanie: *


Aleja handlowa

Drożdże piwne
Gwarantowana poprawa wyglądu skóry, włosów i paznokci
Cena:
27 zł
Piękna pościel z satynowej bawełny
Zapewnia komfort snu i dodaje sypialni luksusu! Więcej wzorów na www.udekorujwnetrze.com
Cena:
95,00 zł
10% CBD naturalny olejek z kwiatów konopi
konopieizdrowie.pl
Cena:
579,90 zł

FORUM - bieżące dyskusje

Program do rozliczenia PITu
Zachęcam do skorzystania z programu do rozliczania PITu na stronie: oraz do przekazania...
Makijaż permanetny Warszawa
ja się boję takiego permanetnego osobiście wolę malowac takim produktem . Mam ładnie...
idealna skóra twarzy
Na skóre twarzy bardzo dobre są produkty z wszelkie podkłady, fluidy...
Sposoby na jesienną chandrę:)
Popieram przedmówcę. ----
facebook