Schab z tajskim smaczkiem

30 grudnia 2009,
dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Z oryginalną kuchnią tajską to za wiele wspólnego nie ma – ale „smaczek jest” .

Czas : 45 minut

Składniki :

2 kotlety schabowe

1 plasterek imbiru świeżego

3 łyżki oleju ( ryżowy )

2 łyżeczki ,, zielonej pasty curry „

1 łyżeczka proszku curry

½ marchewki utartej na grubej tarce jarzynowej

2 łyżki pokrojonej w cienkie paseczki papryki

¼ pora pokrojonego w pół plasterki

3 łyżki utartej na grubej tarce białej rzodkwi

2 łyżki wiórek kokosowych

1 szklanka mleczka kokosowego

garść bambusa z puszki pokrojonego w słupki

szczypta soli

1 łyżeczka pieprzu cytrynowego

Mięso pokroić w paseczki .Posolić i posypać pieprzem .W woku rozgrzać olej . Włożyć imbir i chwilę smażyć . Dorzucić mięso i mieszając smażyć na rumiano .Odłożyć na bok . Na pozostały w woku tłuszcz wsypać marchew i rzodkiew .Smażyć 5 minut ( mieszając ) .Dodać bambus , wiórki kokosowe, pastę curry , proszek curry – zalać mlekiem kokosowym .Dusić ok. 15 minut . Dołożyć mięso . Wymieszać .Ogrzewać jeszcze 5 minut .

Podawać z ryżem na sypko .

file1262199308



FORUM - bieżące dyskusje

Wolontariat zagraniczny
Ja bym chętnie podróżowała w taki sposób, ale niestety trzeba pracować...
Cukrzyca za ciąża
Według mnie to wahania hormonów odpowiadają za cukrzycę w ciąży, a nie dieta...
Sieć C&A
No niestety, dziś wiele ubrań to typowe jednorazówki o marnej jakości...
57 proc. osób do 40 roku życia nie …
I to są osoby, które zwykle miały więcej rodzeństwa, a co będzie z pokoleniem...