Schab z tajskim smaczkiem
Z oryginalną kuchnią tajską to za wiele wspólnego nie ma – ale „smaczek jest” .
Czas : 45 minut
Składniki :
2 kotlety schabowe
1 plasterek imbiru świeżego
3 łyżki oleju ( ryżowy )
2 łyżeczki ,, zielonej pasty curry „
1 łyżeczka proszku curry
½ marchewki utartej na grubej tarce jarzynowej
2 łyżki pokrojonej w cienkie paseczki papryki
¼ pora pokrojonego w pół plasterki
3 łyżki utartej na grubej tarce białej rzodkwi
2 łyżki wiórek kokosowych
1 szklanka mleczka kokosowego
garść bambusa z puszki pokrojonego w słupki
szczypta soli
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
Mięso pokroić w paseczki .Posolić i posypać pieprzem .W woku rozgrzać olej . Włożyć imbir i chwilę smażyć . Dorzucić mięso i mieszając smażyć na rumiano .Odłożyć na bok . Na pozostały w woku tłuszcz wsypać marchew i rzodkiew .Smażyć 5 minut ( mieszając ) .Dodać bambus , wiórki kokosowe, pastę curry , proszek curry – zalać mlekiem kokosowym .Dusić ok. 15 minut . Dołożyć mięso . Wymieszać .Ogrzewać jeszcze 5 minut .
Podawać z ryżem na sypko .