Risotto z pomidorami malinowymi, krewetkami i sosem TABASCO®

21 września 2012, dodał: 5tka
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

12-16 tygrysich krewetek

4 łyżki oliwy z oliwek

8-15 kropel Tabasco®

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka rozmarynu

2 łyżki masła

Na risotto:

200 g ryżu

1 szalotka

1 ząbek czosnku

3 łyżki oliwy z oliwek

100 ml białego wina

700 ml bulionu warzywnego

500 g pomidorów

30 g masła

80 g startego sera, np. Grana Padano

Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Uważnie czyścimy krewetki, kroimy pomidory i doprawiamy wszystko do smaku solą i pieprzem. Na patelnię dodajemy oliwę z oliwek i drobno krojone szalotki i mieszamy z posiekanym czosnkiem. Następnie wrzucamy ryż, masło i dolewamy białego wina. Całość dusimy pod przykryciem ok. 17 minut, co jakiś czas mieszając i dolewając bulionu aby danie się nie przypaliło. Następnie dodajemy pomidory i dolewamy resztę bulionu. W dalszej kolejności dodajemy krewetki, TABASCO®, czosnek, rozmaryn, masło i starty ser. Całość podsmażamy jeszcze ok. 2 minut i można serwować.

file1348236933



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Motyle w obiektywie
Gdzie one latają o tej porze roku? Ja ich w moich okolicach nie spotykam....
Motyle w obiektywie
https://w.fotka.com/024/123/2e6b905b31.jpg https://w.fotka.com/024/123/9ea41a32b6.jpg https://w.fotka.com/024/123/830abd9232.jpg https://w.fotka.com/024/123/38604270b6.jpg https://w.fotka.com/024/123/ebb4908516.jpg Rusałka Kratkowiec - Araschnia levana. Wiosenna szata barwna.
Błąd lekarski?
Nie bardzo wierzę , że coś nie działa bo to taki organizm....
Multicooker: Philipsa czy Redmonda?
Ja nie mam i jakoś żyję ☺