Marynowana papryka z pieprzem i kolendrą Appetita

21 września 2012, dodał: Weczek
Artykuł zewnętrzny
Do papryki użyłam przypraw Apetita. To dalszy ciąg mojego ich testowania. O opakowaniach już pisałam już wcześniej. Po prostu mnie zachwycają, a przyprawy możecie obejrzeć sami tutaj: http://mowia-weki.blogspot.com/2012/09/weczki-weczki-papryka-marynowana.html#more. Kolorowym pieprzem mogłabym wypełnić szklane naczynie (dużo, dużo pierzu!) i potraktować jako ozdrobę – stroik. Teraz pomyślałam, że świetnie zdobiłby piękny tort. Dekoracja byłaby teoretycznie jadalna, ale czy taka ilość pieprzu… Przecież taka piękna równowaga byłaby dla słodkiego… Co można jeszcze ciekawego uczynić z kolorowym pieprzem w ilości sporej?
Składniki:
kilkanaście sztuk papryki o ulubionym kolorze
1-2 cebule
1/2 szklanki octu
1 szklanka cukru
5 szklanek wody
1 łyżka soli
Do każdego słoika: kilka ziaren czarnego pieprzu, kilka ziaren kolorowego pieprzu, kilkanaście ziaren kolendry, kilka ziaren gorczycy, kawałek liścia laurowego, łyżeczka oliwy lub oleju

Do papryki użyłam przypraw Appetita. To dalszy ciąg mojego ich testowania. O opakowaniach już pisałam już wcześniej. Po prostu mnie zachwycają, a przyprawy możecie obejrzeć sami tutaj: http://mowia-weki.blogspot.com/2012/09/weczki-weczki-papryka-marynowana.html#more. Kolorowym pieprzem mogłabym wypełnić szklane naczynie (dużo, dużo pierzu!) i potraktować jako ozdobę – stroik. Teraz pomyślałam, że świetnie zdobiłby piękny tort. Dekoracja byłaby teoretycznie jadalna, ale czy taka ilość pieprzu… Przecież taka piękna równowaga byłaby dla słodkiego… ;) Co można jeszcze ciekawego uczynić z kolorowym pieprzem w ilości sporej? Macie jakieś pomysły?

Składniki:

  • kilkanaście sztuk papryki o ulubionym kolorze
  • 1-2 cebule
  • 1/2 szklanki octu
  • 1 szklanka cukru
  • 5 szklanek wody
  • 1 łyżka soli
  • Do każdego słoika: kilka ziaren czarnego pieprzu, kilka ziaren kolorowego pieprzu, kilkanaście ziaren kolendry, kilka ziaren gorczycy, kawałek liścia laurowego, łyżeczka oliwy lub oleju

Spore kawałki papryki (powiedzmy jeden strąk podzielony na osiem części) wrzucić do wrzątku razem z 1-2 pokrojonymi w krążki cebulami. Obgotować przez około 3-5 minut. Przełożyć do słoików – upychać je dość ciasno, ale bez przesady. Do każdego słoika wsypać wyżej wymienione przyprawy i oliwę. Z octu, cukru, wody i soli zagotować zalewę. Zaraz po wypełnieniu słoika, zakręcać go. W zależności od ilości słoików zalewy przygotować więcej. Paprykę pasteryzować przez około 10-15 minut (od zagotowania).

file1348226187



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz