Puree ziemniaczano-fasolowe
Artykuł zewnętrzny
Doskonale komponuje się z wieprzowiną , wędlinami na gorąco i potrawami z grilla .
Czas : 30 minut
Składniki :
4 średnie ziemniaki ( najlepiej młode )
¾ puszki ziaren białej fasoli w zalewie ( puszka o objętości 400 g )
¼ puszki ziaren czerwonej fasoli w zalewie ( puszka objętości 400 g )
sól
pieprz biały mielony
2 łyżki masła
¼ szklanki słodkiej śmietanki 18 %
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie .Odcedzić .
Fasolę odcedzić ( a czerwoną dodatkowo przepłukać ) – podgrzać osobno.
Wymieszać ziemniaki z białą fasolą ( 1/3 objętości użytej pozostawić ) , dodać masło i śmietankę .Utłuc na gładkie puree ( można zmiłować lub użyć robota kuchennego ) .Doprawić do smaku solą i pieprzem .Delikatnie domieszać pozostałe ziarna .