Przepis na zdrowy, dietetyczny i pobudzający deser lodowy

16 maja 2013, dodał: Dr. Jacob's
Artykuł zewnętrzny

Mocniejsze słońce i wyższe temperatury za oknem to czas, kiedy zaczynamy przyglądać się bliżej temu, co jemy. Liczymy kalorie i unikamy podjadania, gdyż wkrótce trzeba będzie założyć strój kąpielowy i pokazać się na plaży. Czy wszyscy jednak potrafimy oprzeć się słodkościom? Proponujemy zdrowy, niskokaloryczny, a jednocześnie pobudzający deser lodowy. Zastąpienie kalorycznych produktów, takich jak śmietana czy cukier, ich zdrowymi odpowiednikami sprawi, że będziemy mogli cieszyć się słodką przekąską bez wyrzutów sumienia. Dodatkowo, przygotowanie całości na bazie bogatej w magnez, wapń i błonnik probiotycznej, nie zakwaszającej organizmu kawy, spowoduje pobudzenie i lepszą koncentrację.

 

Do przygotowania lodów kawowych potrzebujemy:

  • 3 łyżki zdrowej, probiotycznej kawy (najlepiej Chi Cafe balans)
  • 100 ml mleka migdałowego
  • 300 ml śmietany sojowej min. 30 %
  • 3 łyżki naturalnego słodzika (np. SteviaBase)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieścić w wysokim naczyniu. Miksować przez pierwszą minutę na najniższym poziomie. Następnie przez ok. 2 minuty – na najwyższym poziomie. Wstawić do zamrażalnika na kilka godzin. Nakładać gorącą łyżką do lodów do pucharków lub wafli. Można udekorować listkiem mięty, orzechami i ewentualnie gorzką czekoladą.

Smacznego!

 

file1368697922



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz