Polędwiczka wieprzowa z żurawiną

31 maja 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Lubię polędwiczki z dwóch powodów jest smaczna i szybko się ją robi.

Czas : 45 minut

Składniki :

  • 1 polędwiczka wieprzowa ok.35 dag
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 przyprawa mini kostka Czosnek ( Knorr )
  • 1/2 łyżeczki papryki mielonej
  • 1 łyżka przyprawy Delikat w płynie
  • 1/2 kostka do mięs pieczeniowa ( Knorr )
  • 2 szklanki wody
  • 3 łyżki śmietanki do kawy w proszku
  • 1 łyżeczka mąki

Polędwiczkę przeciąć na 3 części wzdłuż. Upleść warkocz i zawiązać go nicią do wiązania mięsa na obu końcach (oczywiście można robić polędwiczkę w całości). Mięso natrzeć rozkruszoną kostką czosnkową, papryką, Delikatem. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej i włożyć na gorący polędwiczkę. Obsmażać na rumiano z obu stron .Dosypać drobno pokrojoną cebulę i też lekko obsmażyć . Podlać wodą. Dodać kostkę pieczeniową. Dusić 45 minut .Jeśli płyn za bardzo odparuje to go uzupełnić . Gdy mięso jest już miękkie powinno zostać ok 2/3 szklanki sosu. Wyjąć polędwiczkę. Usunąć nici i podzielić mięso na 2 porcje. Do sosu wsypać śmietankę. Mąkę zmieszać z kilkoma łyżkami wody i wlać do garnka. Zamieszać – zagotować. Sos doprawić do smaku żurawiną.

Polędwiczkę podawać z ziemniakami z wody i żurawiną do mięs. Ja kupuję  Żurawinę błotną (z Krakowskiego kredensu – jest pyszna).

I jeszcze jedno- czemu używam śmietanki w proszku – po prostu nie chciałam zwiększać ilości sosu a zrobić go kremowym- delikatnym.

file1306827381