Polędwiczka wieprzowa z żurawiną
Lubię polędwiczki z dwóch powodów jest smaczna i szybko się ją robi.
Czas : 45 minut
Składniki :
- 1 polędwiczka wieprzowa ok.35 dag
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 przyprawa mini kostka Czosnek ( Knorr )
- 1/2 łyżeczki papryki mielonej
- 1 łyżka przyprawy Delikat w płynie
- 1/2 kostka do mięs pieczeniowa ( Knorr )
- 2 szklanki wody
- 3 łyżki śmietanki do kawy w proszku
- 1 łyżeczka mąki
Polędwiczkę przeciąć na 3 części wzdłuż. Upleść warkocz i zawiązać go nicią do wiązania mięsa na obu końcach (oczywiście można robić polędwiczkę w całości). Mięso natrzeć rozkruszoną kostką czosnkową, papryką, Delikatem. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej i włożyć na gorący polędwiczkę. Obsmażać na rumiano z obu stron .Dosypać drobno pokrojoną cebulę i też lekko obsmażyć . Podlać wodą. Dodać kostkę pieczeniową. Dusić 45 minut .Jeśli płyn za bardzo odparuje to go uzupełnić . Gdy mięso jest już miękkie powinno zostać ok 2/3 szklanki sosu. Wyjąć polędwiczkę. Usunąć nici i podzielić mięso na 2 porcje. Do sosu wsypać śmietankę. Mąkę zmieszać z kilkoma łyżkami wody i wlać do garnka. Zamieszać – zagotować. Sos doprawić do smaku żurawiną.
Polędwiczkę podawać z ziemniakami z wody i żurawiną do mięs. Ja kupuję Żurawinę błotną (z Krakowskiego kredensu – jest pyszna).
I jeszcze jedno- czemu używam śmietanki w proszku – po prostu nie chciałam zwiększać ilości sosu a zrobić go kremowym- delikatnym.