Mini pierożki w złotym bulionie

31 maja 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Robię przy okazji 2 albo 3 potrawy – jedną z nich są te pierożki

Czas : 2,5 godziny

Składniki :

Na bulion :

  • 1kg wieprzowych żeberek ( chude , tzw. paski )
  • 2 uda z kurczaka
  • 3 marchewki ( młode )
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 1 cebula
  • 1/2 pora
  • 2 ziela angielskie
  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • kawałek gałązki maggi ogrodowego
  • szczypta trawy cytrynowej
  • maggi
  • 1 kostka bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 10 szklanek wody
  • szczypta kurkumy

Na pierożki :

  • mąka
  • 1/2 szklanki wrzącej wody
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki zmielonego mięsa z zupy ( ja mielę mięso z góry 1 udka i kawałka żeberek – na każdy pierożek trzeba 1/2 łyżeczki mięsa )
  • Do posypania ;
  • 4 łyżki szczypioru ( dolna biała część od młodej cebulki )

Umyte i pokrojone mięso ułożyć w garnku razem  przyprawami ( ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liść laurowy, grzybek, kostkę bulionu warzywnego) . Zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować na małym gazie 1 godzinę (przy lekko uchylonej pokrywce ). Dodać warzywa  i gotować jeszcze 1 godzinę . Dołożyć natkę i lubczyk i gotować jeszcze 15 minut .Płyn ma odparować do objętości ok. 5 szklanek . Wyjąć mięso i warzywa . Bulion przecedzić . Doprawić do smaku dodać kurkumę .

Zmielić odpowiednią ilość mięsa ( robię to w Rozdrabniaczu). Doprawić solą, pieprzem mielonym i maggi. Podzielić na 50 kulek.

Szklankę mąki zalać 1/2 szklanki wrzątku. Osolić. Wyrabiać ciasto podsypując mąką aż zrobi się gładkie i sprężyste .

Podzielić ciasto na 3 części – rozwałkowywać na cienkie płaty na posypanym mąką blacie. Kieliszkiem do jajek wykrawać kółka .Nakładać na każde farsz kółko i zlepiać mini pierożki . Układać na wysypanej mąką tacce . Przykryć lnianą ściereczką .

Zagotować w garnku osoloną wodę i wkładać do niej pierożki ( w 2 partiach ). Gotować 2 minuty od wypłynięcia ( zmniejszać gaz jak wypłyną ) .Wyjmować łyżką cedzakową .

Układać na talerzach lub w głębokich miseczkach ( po 10-13 szt. na porcję ), polewać gorącym bulionem. Posypać pokrojonym szczypiorem.

Wbrew pozorom nie jest to potrawa która zajmuje pół dnia. Ja robię tak. Dzień wcześniej gotuję bulion. Wyjmuję mięso i dzielę na obiady ( część na te pierożki , resztę żeberek do panierowania , resztę udek z kurczaka na potrawkę , z warzyw po dodaniu dodatków będzie sałatka , resztę bulionu użyję na cytrynową  potrawkę ).

Zrobienie pierożków nie zajmuje więcej czasu niż pół godziny ( uwierzcie że to bardzo szybko idzie jak się parę razy potrenuje ) – robię rano- przykrywam ściereczką i leżą.

Przed obiadem tylko gotuję we wrzątku – podgrzewam bulion i już .Na dwa następne dni mam już obiad podszykowany.

I jeszcze jedno – jeśli ktoś woli tradycyjne smaki to zupełnie spokojne może nie dodawać kurkumy i trawy cytrynowej- będzie zwykły bulion równie smaczny.

file1306827202



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz