Pasta z wątróbki do smarowania pieczywa

14 marca 2022, dodał: Iwona Marczewska
Artykuł zewnętrzny

„Coś do chleba” to produkt, który musi znaleźć się w każdym domu. Różnego typu smarowidełka mają ten plus, że nie musimy używać masła i margaryny do kanapek, oszczędzając tym samym na kaloriach. Poza tym są pysznym urozmaiceniem dla serów i wędlin, które zwykle kładziemy na pieczywo. Jednym z nich jest pasta, której nie kupimy w sklepie, ale możemy przygotować ją same – z wątróbki i warzyw.

 

Składniki:

– 200 g drobiowych wątróbek,
– 1 duża cebula,
– 40 g marchewki,
– 20 g korzenia selera,
– 20 g korzenia pietruszki,
– 6 łyżek wody,
– 2 łyżki oleju,
– 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
– majeranek,
– bazylia,
– czosnek w proszku,
– sól i pieprz,
– 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego.

Przygotowanie:

Włoszczyznę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Gdy się zrumieni dodać resztę warzyw i 3 łyżki wody. Podsmażać, aż warzywa zmiękną. Wątróbki obmyć, oczyścić, posiekać. Dorzucić do warzyw i dodać kolejne trzy łyżki wody. Smażyć przez 6 minut. Pod koniec smażenia doprawić solą, pieprzem, czosnkiem, bazylią i majerankiem. Dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać. Przełożyć do garnka i zblendować na pastę. Schłodzoną pastę przechowywać w lodówce. Można nią smarować kanapki, faszerować warzywa lub nadziewać paszteciki z ciasta.

Czy robicie czasem swoje smarowidła do chleba? Pasty, pasztety, hummusy?