Odchudzająca zupa warzywna

24 kwietnia 2023, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Zupa ta jest niezwykle sycąca, a obecność pływających w niej niezmiksowanych kawałków warzyw powoduje jej wyszczuplające działanie! Jednoczesna obecność w jednym daniu elementów płynnych i stałych powoduje, że przechodzą one z nierówną szybkością przez przewód pokarmowy. Kawałki zatrzymane w żołądku, aż do zupełnego ich rozłożenia rozciągają go i powodują uczucie sytości w sposób mechaniczny.

Płynny bulion przechodzi dużo szybciej przez żołądek i znajduje się jelicie cienkim gdzie zawarte w nim substancje odżywcze stymulują receptory ścianę jelita i powodują sytość chemiczna. W ten sposób zupa ta szybko i długotrwale ogranicza uczucie głodu. Ten posiłek polecany jest osobom wracającym po pracy, które nie mogą się powstrzymać przed zjedzeniem obfitego posiłku.

 

Zupa cud

składniki:

– 4 ząbki czosnku

– 6 dużych cebul

– 2 puszki pomidorów bez skórki

– duża główka kapusty

– 2 zielone papryki

– 1 seler

– 3 litry wody

– 3 łyżeczki płatków drożdżowych

Warzywa obrać i pokroić w średniej wielkości kawałki, włożyć do garnka, dodać płatki. Gotować we wrzącej wodzie przez około 10 minut, potem zmniejszyć ogień i gotować do miękkości.

 

Zobacz również:

  1. Najczęstsze pułapki jedzeniowe

  2. Najlepsze spalacze tłuszczu

  3. Jajka w dietach podchudzających

  4. Popijać czy nie popijać?

  5. Lista najbardziej szkodliwych potraw