Do wykonania muffin z zielonej herbaty pod pierzynką będą potrzebne następujące składniki:
- 200 g cukru,
- 4 jajka,
- 200 g margaryny,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 szklanki mleka,
- 2 torebki ulubionej zielonej herbaty,
- troszeczkę zielonego barwnika (ja używam sypkiego).
Pierzynka:
- śmietana 30%,
- cukier puder ok 2 łyżek.
Wykonanie ciasta:
Piekarnik nagrzać do 160 stopni, jeśli będziemy piec na termoobiegu, a jeśli pieczemy tradycyjnie, to piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Miękką margarynę wymieszać z cukrem, następnie dodać jajka, wymieszać.
Składniki suche, tj.: mąka, herbata (drobno mielona), proszek do pieczenia przesiać razem i dodawać do masy jajecznej naprzemiennie z mlekiem, w którym rozpuszczony jest barwnik zielony. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, aż do chwili uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.
Ciasto nałożyć do foremek, i piec przez ok. 20 minut w nagrzanym piekarniku lub do suchego patyczka.
Z podanej porcji wychodzi ok 16 muffin.
Pierzynka:
Bitą śmietanę ubijać z cukrem pudrem. Cukier dodajemy wg własnych upodobań.
Przestudzone muffiny dekorujemy bitą śmietaną, którą dodatkowo można udekorować sezonowymi owocami lub płatkami czekolady.
Smacznego!