Muffiny z zielonej herbaty pod pierzynką

26 października 2012, dodał: Kuanan
Artykuł zewnętrzny

Do wykonania muffin z zielonej herbaty pod pierzynką będą potrzebne następujące składniki:

  • 200 g cukru,
  • 4 jajka,
  • 200 g margaryny,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 2 torebki  ulubionej zielonej herbaty,
  • troszeczkę zielonego barwnika (ja używam sypkiego).

Pierzynka:

  • śmietana 30%,
  • cukier puder ok 2 łyżek.

Wykonanie ciasta:
Piekarnik nagrzać do 160 stopni, jeśli będziemy piec na termoobiegu, a jeśli pieczemy tradycyjnie, to piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Miękką margarynę wymieszać z cukrem, następnie dodać jajka, wymieszać.
Składniki suche, tj.: mąka, herbata (drobno mielona), proszek do pieczenia przesiać razem i dodawać do masy jajecznej naprzemiennie z mlekiem, w którym rozpuszczony jest barwnik zielony. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, aż do chwili uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.
Ciasto nałożyć do foremek, i piec przez ok. 20 minut w nagrzanym piekarniku lub do suchego patyczka.
Z podanej porcji wychodzi ok 16 muffin.

Pierzynka:
Bitą śmietanę ubijać z cukrem pudrem. Cukier dodajemy wg własnych upodobań.

Przestudzone muffiny dekorujemy bitą śmietaną, którą dodatkowo można udekorować sezonowymi owocami lub płatkami czekolady.

Smacznego!

file1351278529



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz