Makaron i oliwa – sprawdzona klasyka

14 grudnia 2012, dodał: 5tka
Artykuł zewnętrzny

W drugiej połowie grudnia przedświąteczna gorączka osiąga szczyt. Często brakuje czasu nawet na przyrządzenie porządnego obiadu. Wtedy najlepiej sięgnąć po makaron, który idealnie nadaje się na błyskawiczny obiad, lekką przekąskę i efektowną kolację. Może wystąpić jako danie główne i praktyczny dodatek do wszystkiego. Jednak by wyczarować niezapomniane danie, trzeba użyć właściwych składników. Oliwa z pierwszego tłoczenia i wyraźne w smaku dodatki sprawią, że danie będzie smaczne i pochłonięte z niekłamaną przyjemnością.

Makaron z sosem to najszybszy i jednocześnie najprostszy sposób na obiad i gwarancja trafionego pomysłu.  Szeroki wybór form: nitek, świderków, kolanek, wstążek, kokardek a nawet literek, zapewnia bogactwo możliwości. Może pełnić pierwszoplanową rolę lub być jednym z wielu składników. Liczbę potraw, które można przyrządzić z pomocą makaronu, ogranicza jedynie nasza wyobraźnia, bo znakomicie komponuje się z wieloma różnymi dodatkami. Idealnie pasuje do dań podawanych na słodko, z owocami lub białym serem i miodem. Równie wybornie smakuje z grzybami, rybami, serwowany w towarzystwie sosów, a nawet solo, polany jedynie dobrą oliwą. Jeśli jednak zamiast oliwy z pierwszego tłoczenia wykorzystamy zwyczajny olej, pasta będzie mdła
i mało kogo zachwyci.

Na rynku można odnaleźć różne rodzaje oliw, a zdecydowanie najzdrowszą z nich (i najmniej przetworzoną) jest oliwa Extra Virgine tłoczona na zimno, np. Bertolli Originale. Ta odmiana ze względu na niską temperaturę spalania i wyraźny, owocowy aromat będzie wyśmienitą partnerką do wszelkich past z warzywami, makaronowych sałatek i rożnego rodzaju sosów. Nieco innym produktem jest oliwa z oliwek, np. Carbonell, w której skład wchodzi oliwa rafinowana (oczyszczona) i odmiana z pierwszego tłoczenia. Ten rodzaj jest zdecydowanie delikatniejszy od wersji z pierwszego tłoczenia, dzięki czemu w żaden sposób nie wpływa na smak potraw i może być wykorzystywany do smażenia lub zapiekania makaronu. W zależności od dania, które będzie przygotowane z dodatkiem oliwy, należy wybrać odpowiednią jej odmianę.

Spaghetti aglio, olio e peperoncino to nic innego jak spaghetti z czosnkiem, oliwą i ostrą papryczką. Szybki, łatwy, niedrogi, smaczny i odpowiedni na nagły głód. Dla niektórych to znany i dość powszechny przepis, a Ci, którzy jeszcze go nie próbowali – zdecydowanie powinni. Każdego makaronowego łasucha zaspokoi też aromatyczny pomidorowo-mięsny sos, długie nitki makaronu i parmezan. Czy jest ktoś, kto nigdy nie jadł spaghetti bolognese? Kolejną tradycyjną pastą jest włoska Carbonara, która oryginalnie jest gotowana bez śmietany, a więc nie ma tak dużo kalorii, jak by się mogło wydawać.  A na koniec klasyka gatunku – lasagne – mięsna, wegetariańska, z rybą, z owocami morza, taka, jakiej dusza zapragnie. Jaki makaron zagości dziś na Twoim stole?

file1355483721



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz