Łosoś smażony z pieczarkami
Artykuł zewnętrzny
Łosoś w każdej postaci jest smaczny. To taka szybka bardzo smaczna jego postać.
Czas : 30 minut
Składniki :
- 2 kawałki łososia ( steki , filet )
- 8 dużych pieczarek
- 4 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 łyżki oliwy aromatyzowanej truflami lub prawdziwkami
- 4 łyżki masła klarowanego ( lub jeśli nie ma to prawdziwe – nie mix )
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
- pieprz mielony
Łososia skropić sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć z obu stron. Na jednej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju słonecznikowego i 2 łyżki klarowanego masła i smażyć na rumiano pokrojone w grube plastry pieczarki. Gdy będą gotowe lekko posolić. W trakcie smażenia pieczarek na drugiej mniejszej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju słonecznikowego, oliwę aromatyzowaną i 2 łyżki masła. Położyć łososia i usmażyć na rumiano z obu stron. Pieczarki razem z tłuszczem przełożyć na łososia razem z tłuszczem i dusić na małym gazie przez 5 minut.
Podawać z ziemniakami z wody i sałatą.
nadesłane: Babciagramolka