Łosoś smażony z pieczarkami

30 marca 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Łosoś w każdej postaci jest smaczny. To taka szybka bardzo smaczna jego postać.

Czas : 30 minut

Składniki :

  • 2 kawałki łososia ( steki , filet )
  • 8 dużych pieczarek
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki oliwy aromatyzowanej truflami lub prawdziwkami
  • 4 łyżki masła klarowanego ( lub jeśli nie ma to prawdziwe – nie mix )
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz mielony

Łososia skropić sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć z obu stron. Na jednej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju słonecznikowego i 2 łyżki klarowanego masła i smażyć na rumiano pokrojone w grube plastry pieczarki. Gdy będą gotowe lekko posolić. W trakcie smażenia pieczarek na drugiej mniejszej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju słonecznikowego, oliwę aromatyzowaną i 2 łyżki masła. Położyć łososia i usmażyć na rumiano z obu stron. Pieczarki razem z tłuszczem przełożyć na łososia razem z tłuszczem i dusić na małym gazie przez 5 minut.
Podawać z ziemniakami z wody i sałatą.

nadesłane: Babciagramolka