Lasagne ziemniaczana

30 marca 2011, dodał: dorka
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • ok.1 kg.ziemniaków,
  • 40 dkg.mielonego mięsa,
  • 1 kg. białej kapusty,
  • 2 pomidory,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 4 łyżki masła,
  • 4 łyżki mąki,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka buliionu,
  • 10 dkg.żółtego sera,
  • 1 łyżka oleju,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól i pieprz.

Wykonanie:

Ziemniaki obrać,ugotować, ostudzić i pokroić w plasterki. Na patelni na łyżce oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Dodać do tego mięso mielone,pokrojone pomidory i koncentrat. Doprawić solą i pieprzem.Wszystko razem smażyć kilka minut. W rondlu lub na głębokiej patelni roztopić łyżkę masła, włożyć liście kapusty, wlać pół szklanki wody, posolić i dusić pod przykryciem ok.5 min. Osącz na sicie. Mąkę lekko zrumienić na pozostałym maśle, dodać mleko i bulion, doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Całość zagotować ciągle mieszając. W formie ułożyć warstwę: ziemniaki,mięso, kapusta, ziemniaki. Każdą warstwę polać sosem. Górę posypać serem. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok.30 min. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 10 min. wtedy lasagne lepiej się kroi.


file1301519794



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz