Likopen w diecie może mieć dobroczynny wpływ na zmniejszenie zagrożenia osteoporozą poprzez redukcję stresu oksydacyjnego i obniżenie poziomu markerów obrotu kostnego u kobiet po menopauzie . U kobiet tych likopen w diecie znacznie podwyższa ogólną gęstość kości całego układu kostnego, natomiast gęstość kości w lędźwiowej części kręgosłupa pozytywnie zależy od ilości beta-karotenu w diecie. Zarówno działanie likopenu, jak i beta-karotenu, jest niezależne od ilości retinolu w diecie .
Te korzystne zmiany w układzie kostnym są bezpośrednio zależne od poziomu likopenu w organizmie, jako że poziom likopenu w surowicy kobiet po menopauzie, u których rozwinęła się osteoporoza, jest znacznie niższy niż normalnie . U mężczyzn zarówno gęstość kości całego układu kostnego, jak i gęstość kości w kręgosłupie lędźwiowym są pozytywnie związane ze spożywaniem likopenu. Badania laboratoryjne wykazały, że likopen znacznie wzmaga proliferację i różnicowanie osteoblastów, komórek odpowiedzialnych za tworzenie się kości, natomiast hamuje podstawową oraz stymulowaną przez hormon przytarczyczny resorpcję minerałów przez osteoklasty i tworzenie się wielojądrowych osteoklastów oraz osteoklastów produkujących ROS. U zwierząt z eksperymentalną osteoporozą (po usunięciu jajników) podawanie napojów wzbogaconych w likopen powoduje wzrost gęstości kości w porównaniu ze zwierzętami kontrolnymi.
na podstawie: www.lycolife.pl
Pierwszy na świecie napój zawierający skoncentrowany likopen (silny przeciwutleniacz chroniący organizm przed rozwojem nowotworów) uzyskany z pomidorów robi obecnie wielką furorę wśród zwolenników zdrowego żywienia.
Skład: Napój likopenowy LycoLife produkowany jest z naturalnych surowców na bazie wody głębinowej z dodatkiem koncentratu likopenu uzyskanego z pomidorów polskiej hodowli. Nie posiada on w swym składzie dodatku cukru białego, żadnych środków konserwujących, słodzików, sztucznych barwników czy soli. Zawiera cukier naturalnie występujący w owocach. D
Zobacz również:
- Gdy brakuje żelaza- czyli jak nie dać się anemii
- Warto jeść pomidory!
- Faszerowane pomidory na ciepło
- Nadziewane pomidory jako zimne przekąski