Kurczak po prowansalsku
Ten kurczak jest naprawdę świetny na wiosenny obiad: soczyste mięso pod pomidorową pierzynką z wyrazistymi oliwkami, świeżymi ziołami to świetny pomysł na obiad.
Można go podawać z ryżem lub świeżą bagietką i lampką wina. Jest prosty w wykonaniu i bardzo smaczny, możliwości jego modyfikacji jest też wiele: można dodać lampkę wina podczas pieczenia, świeży rozmaryn lub posypać na koniec szczypiorkiem.
składniki:
– 1 kurczak
– czarne oliwki
– 1 cebula
– 2 szalotki
– 4 ząbki czosnku
– 4 pomidory lub pomidory z puszki
– 1 łyżka koncentratu pomidorowego
– sól
– czarny pieprz
– zioła prowansalskie
– 2 gałązki pomidorków koktajlowych
– 2 łyżki oliwy
Kurczaka podzielić na części i ułożyć w żaroodpornej formie, cebulę obrać, pokroić w piórka, szalotki posiekać, pomidory umyć i pokroić. Przygotowane warzywa dodać do mięsa z nie obranymi ząbkami czosnku i koncentratem pomidorowym, posypać solą, pieprzem i ziołami. Gałązki pomidorów opłukać i obłożyć nimi kurczaka. Kurczaka skropić oliwą i piec około 30 minut w temp 210 stopni C podlewając wytwarzającym się sosem. Można podlać bulionem i lampką czerwonego wytrawnego wina. Podawać ze świeżymi ziołami.
zobacz również:
- Kurczak pieczony ze śliwkami i sałatką z porów
- Kurczak po myśliwsku w warzywach
- Kurczak panierowany z serem
- Inspirujące przepisy na kurczaka naszych czytelników!