Kurczak po prowansalsku

15 marca 2017, dodał: coolinarna
Artykuł zewnętrzny

Ten kurczak jest naprawdę świetny na wiosenny obiad: soczyste mięso pod pomidorową pierzynką z wyrazistymi oliwkami, świeżymi ziołami to świetny pomysł na obiad.

Można go podawać z ryżem lub świeżą bagietką i lampką wina. Jest prosty w wykonaniu i bardzo smaczny, możliwości jego modyfikacji jest też wiele: można dodać lampkę wina podczas pieczenia, świeży rozmaryn lub posypać na koniec szczypiorkiem.

składniki:

– 1 kurczak
– czarne oliwki
– 1 cebula
– 2 szalotki
– 4 ząbki czosnku
– 4 pomidory lub pomidory z puszki
– 1 łyżka koncentratu pomidorowego
– sól
– czarny pieprz
– zioła prowansalskie
– 2 gałązki pomidorków koktajlowych
– 2 łyżki oliwy

Kurczaka podzielić na części i ułożyć w żaroodpornej formie, cebulę obrać, pokroić w piórka, szalotki posiekać, pomidory umyć i pokroić. Przygotowane warzywa dodać do mięsa z nie obranymi ząbkami czosnku i koncentratem pomidorowym, posypać solą, pieprzem i ziołami. Gałązki pomidorów opłukać i obłożyć nimi kurczaka. Kurczaka skropić oliwą i piec około 30 minut w temp 210 stopni C podlewając wytwarzającym się sosem. Można podlać bulionem i lampką czerwonego wytrawnego wina. Podawać ze świeżymi ziołami.

 

zobacz również:

  1. Kurczak pieczony ze śliwkami i sałatką z porów
  2. Kurczak po myśliwsku w warzywach
  3. Kurczak panierowany z serem
  4. Inspirujące przepisy na kurczaka naszych czytelników!

 

 

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Moje odkrycie kosmetyczne tego roku
Moje kosmetyczne odkrycie to olejek wonny ogrody sułtana. Bosko pachnie, jasmin, owoce, kwiaty...
botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...