Dietetyczne słodkości – 5 przepisów na pyszne desery | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Dietetyczne słodkości – 5 przepisów na pyszne desery

15 marca 2017, dodał: Milena
Artykuł zewnętrzny

Kiedy staramy się zrzucić zbędne kilogramy, pierwszym co eliminujemy z naszej diety są desery. Fakt przyklejenie się do pudełka ciasteczek czy tabliczki czekolady po ciężkim dniu pracy nie jest dobrym pomysłem, ale jeśli słodki posiłek byłby zdrowy i niskokaloryczny to, czemu nie skorzystać z takiej formy poprawy nastroju. I tu pojawia się odwieczne pytanie czy coś może być pyszne, zdrowe i do tego słodkie? Oczywiście, że tak!

 

Oto przepisy na 5 smacznych i niskokalorycznych deserów, po które spokojnie można sięgnąć bez poczucia winy

Mus cytrynowy z truskawkami 

Czas: 15 minut przygotowania + 5 minut gotowania + 180 minut chłodzenia

Składniki:

2 szklanki truskawek

7g żelatyny

¾ szklanki cukru

2 łyżeczki startej skórki cytryny

½ szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

1 łyżka oliwy extra virgin

1 duże jajko

1 i 1/3 szklanki jogurtu 0%

 

Sposób wykonania:

1.Truskawki obierz z liści, umyj i pokrój na grube kawałki.

2.Rozrób żelatynę w ¼ szklanki zimnej wody. Pozostaw na 5 minut.

3.Do małego garnka dodaj ¼ szklanki wody, cukier, skórkę z cytryny, sok z cytryny, oliwę i jajko i jogurt. Wymieszaj wszystko za pomocą trzepaczki do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając aż do nagrzania (około 5 minut).

4.Dodaj żelatynę i mieszaj całość do momentu, gdy żelatyna się całkowicie rozpuści (około 1 minutę).

5.Zdejmij garnek z ognia, a jego zawartość wlej do średniej wielkości miski i ochłodź do temperatury pokojowej, co jakiś czas mieszając.

6.Ułóż w 8 pucharkach na przemian truskawki i mus cytrynowy. Odstaw pucharki do zastygnięcia (około 3 godziny).

 

Pieczone brzoskwinie faszerowane orzechami

Czas: 30 minut przygotowania + 35 minut pieczenia

Składniki:

5 dużych brzoskwiń, dojrzałych ale twardych

10 połówek suszonych moreli

2 łyżeczki esencji migdałowej

1 łyżka brandy

1 duże jajko (białko)

1/3 szklanki pokrojonych i ublanszowanych orzechów

¼  szklanki brązowego cukru

 

Sposób wykonania:

1.Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C

2.Napełnij wodą do połowy duży garnek wody, a następnie doprowadź wodę do wrzenia.

3.Przekrój na pół 4 brzoskwinie i usuń z nich pestki (nie obieraj skórki)

4.Umieść połówki brzoskwiń w gorącej wodzie i gotuj je do momentu aż zaczną mięknąć (około 2 minuty).

5.Używając łyżki durszlakowej przenieś brzoskwinie na papierowe ręczniczki by się osuszyły.

6.Umieść połówki brzoskwiń w płytkim naczyniu do pieczenia, wyciętą stroną ku górze.

7.By przygotować nadzienie obierz, wypestkuj i pokrój w kawałeczki pozostałą brzoskwinię, a następnie umieść je w średniej wielkości misce.

8.Dodaj do miski suszone morele, esencję migdałową, brandy i białko z jajka. Wymieszaj wszystko.

9.Rozgrzej mały rondelek na dużym ogniu (około 1 minuty), dodaj do niego orzechy. Mieszaj i podrzucaj orzechami aż staną się złociste i lekko przypieczone.

10.Dodaj orzechy do miseczki i wszystko wymieszaj.

11.Nałóż czubato nadzienie do każdej połówki brzoskwini w miejsce, w którym wcześniej znajdowała się pestka. Posyp brązowym cukrem i przykryj naczynie folią.

12.Piecz brzoskwinie do momentu aż będą miękkie (około 25 minut). Po czym usuń folię i zwiększ temperaturę w piekarniku do 200°C. Piecz jeszcze 5 minut aż górna warstwa się zarumieni.

 

Szarlotka jaglano-owsiana

Czas: 15 minut przygotowania + 35-45 minut pieczenia

Składniki:

1 szklanka płatków jaglanych

1 szklanka płatków owsianych

250g jabłek

1 jajko

1 łyżeczka oleju kokosowego

1 łyżeczka słodzidła

1 łyżeczka proszku do pieczenia

oliwa z oliwek

 

Sposób wykonania:

1.Wsyp do miski płatki jaglane i owsiane.

2.Dodaj jajko, proszek do pieczenia, olej kokosowy i wszystko wymieszaj przy pomocy widelca.

3.Dodaj 1 łyżeczkę słodziła i ponownie wymieszaj.

4.Jabłka obierz i zetrzyj na tarce.

5.Przełóż składniki z miski do garnka lub większej miski. Dodaj jabłka i ponownie dokładnie wymieszaj przy pomocy widelca.

6.Naczynie w którym będzie pieczona szarlotka, wysmaruj oliwą z oliwek. Do tak przygotowanego naczynka przełóż przygotowaną masę.

7.Piecz 35-45 minut w piekarniku nagrzanym do 150°C i włączonym termoobiegu.

 

Ciasto czekoladowe z fasoli

Czas: 15 minut przygotowania + 45 minut pieczenia

 

Składniki:

320 g czerwonej fasoli

20g kakao

2 białka jaj

2 całe jajka

garść daktyli

łyżka sody oczyszczonej

szczypta soli

¼ szklanki wody

 

Sposób wykonania:

1.Wsyp wszystkie składniki do miski i dokładnie je zmiksuj przy pomocy blendera.

2.Przełóż przygotowaną masę do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

3.Piecz 45 minut w temperaturze 180°C.

Te przepisy z pewnością warto dodać do swojej książki kucharskiej.Smacznego!

 

zobacz również:

  1. Dietetyczne obiady – pomysłowe przepisy na dania obiadowe i kolacje
  2. Dietetyczne potrawy – różne, smaczne przepisy
  3. Dietetyczne koktajle – przepisy
  4. Dietetyczne desery – różne przepisy na lekkie słodkości

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Dietetyczne słodkości – 5 przepisów na pyszne desery

  1. avatar Margaretkaw pisze:

    Pomysłowe i smaczne desery, najbardziej zaciekawiło mnie ciasto z fasoli :)

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...