Kurczak pieczony ze śliwkami i sałatką z porów
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- cały niewielki kurczak
- cynamon, kardamon, pieprz, sól, mielone goździki, imbir, rozmaryn
- cebula
- śliwki świeże
- rodzynki
- jeden por
- masło
- śmietanka słodka
- olej
- bulion warzywny 1/2 litra
- ewentualnie czerwone wino
Kurczaka natrzeć solą. Do dużego woka wlać kilka łyżek oleju, dodać przyprawy: cynamon, goździki (może być tez garam masala), podsmażać ze wszystkich stron całego kurczaka. Wyjąć, na ten sam tłuszcz dodać masło, cebulę, oraz przyprawy mieszać. Dodać rodzynki, śliwki i bulion lub wino i chwilkę smażyć. Do dużego rondla włożyć kurczaka oraz zalać go sosem i piec w nagrzanym piekarniku około 1,5 h.
sałatka porowa:
W rondlu roztopić masło. Włożyć posiekana cebulkę i pokrojone w paski pory, dosolić do smaku, Wlać słodką śmietankę.
Kurczaka podawać gorącego z ryżem i sałatką z porów. Pyszne!!!