Kurczak po myśliwsku w warzywach

26 sierpnia 2013, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Skład:

  • 80 dag filetów z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 puszka pomidorów krojonych z czosnkiem Valfrutta 425 g
  • 2 marchewki
  • 1 seler
  • 1 por
  • 1 pietruszka
  • 1 strąk zielonej papryki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Olitalia
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • 2 listki laurowe
  • 2 pęczki natki pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Filety mocno natrzeć solą i pieprzem. Oczyszczoną marchewkę, pietruszkę i seler pokroić w kostkę, por w cieniutkie krążki. Cebulę i paprykę obrać i posiekać. Na mocno rozgrzanej oliwie podpiec kawałki kurczaka, aż do uzyskania złotobrązowego koloru. Dodać cebulkę, paprykę, warzywa, listki laurowe i natkę pietruszki. Całość krótko podsmażyć. Pomidory z czosnkiem rozdrobnić, przełożyć z zalewą do mięsa, przykryć, dusić 45 – 50 min na małym ogniu. Sos pomidorowy przyprawić do smaku pieprzem, solą oraz odrobiną cukru, dokładnie wymieszać. Dusić w nim kurczaka jeszcze 10 – 15 min. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu ze świeżym pieczywem.

kurczak po myśliwsku