Kurczak panierowany z serem

6 maja 2013, dodał: Marta Małecka
Artykuł zewnętrzny

KurczakWiosna, a wraz z nią ciągnie się za nami słoneczne lenistwo. Oto sposób na szybki, prosty i tani obiadek. Polecam z kaszą lub po swojsku: z ziemniakami, okraszonymi tłuszczykiem i/ lub koperkiem. Chwila przyjemności bez liczenia kalorii;)

 

Składniki:

1.5 kg kurczaka

4 łyżki mąki

jajko

2 łyżki wody

szklanka utartego sera żółtego

tłuszcz do pieczenia

sól i pieprz

 

Kurczaka umyć pod bieżącą wodą i podzielić na 4 porcje. Obtoczyć do w mące z solą i pieprzem. Jajko ubić z wodą, połączyć z serem. Powstałą mieszanką obtoczyć kurczaka i układać na rozgrzanym ruszcie. Piec 10-15 minut, a następnie przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy i piec kolejne 10-15 minut.

 

Przepis pochodzi z książki Kuchnia Polska M. Orłowskiej, wyd. O-press.



FORUM - bieżące dyskusje

Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...
Kolczyki
Fajne są takie z dodatkiem naturalnych kamieni, np. hematytu, kwarcu itp.