Serdecznie dziękujemy wszystkim za ogrom pysznych i zdrowych przekąsek, jakie zaprezentowaliście w konkursie z marką Dan Cake – do wygrania były 3 opiekacze do kanapek panini!
Zadanie konkursowe brzmiało: Podaj swój sprawdzony sposób na szybką, pożywną i zdrową przekąskę…
Komisja redakcyjna wyłoniła 3 autorów pomysłowych przekąsek, ale było to niezmiernie trudne zadanie! Oto 3 osoby, do których trafia opiekacze:
Milla
Szybki i sprawdzony przepis na pożywny placek, który każdego zaskoczy swoim smakiem (nie żartuję!). Ale na szczęście jest to pozytywne zaskoczenie, bo przepis co prawda nie jest oklepany, ale szybko znajduje nowych fanów.
-2 bataty
-granat
-szpinak i rukola
-cebula
-sól i pieprz
-oliwa
Bataty i cebule obrać i zetrzeć na tarce (najlepiej nie na najmniejszych oczkach). Szpinak i rukolę bardzo drobno posiekać i wymieszać z batatami i cebulą. Doprawić. Na patelnię wylać odrobinę oliwy i gdy tłuszcz się rozgrzeje wyłożyć na niego naszą masę z batatów i zieleniny. Smażyć przez ok.10 minut aż placuszek będzie lekko zarumieniony. Wyłożyć go na talerz i posypać owocami granatu. Można także rozsmarować na placku serek ricotta bądź mascarpone i dopiero dodać granat.
Mniam, ale się zrobiłam głodna!
Mariola Grzęda
Tatar z tuńczyka na ziemi z lasu składniki
1 opakowanie tuńczyka w oleju
1 cebula czerwona
1 ogórek kiszony
1 papryka czerwona marynowana
sos
1 łyżka musztardy rosyjskiej
1 łyżka glassy balsamicznej
Dekoracje
grzybki marynowane
1 papryka zielona marynowana
szczypiorek
tymianek Wykonanie
Przygotowanie sosu. Do miseczki wlewamy 2 łyżki oleju z tuńczyka
dodajemy musztardę, glasę wszystko dokładnie mieszamy wstawiamy do
lodówki w celu schłodzenia.
Paprykę czerwoną, zieloną, cebulę i ogórek kroimy w kostkę. Na
talerzu pędzlem smarujemy sos, na którym stawiamy rant. Na spód
układamy paprykę czerwoną, ogórek kiszony, cebulę czerwoną, tuńczyka
oleju. Na sosie układamy pokrojoną zieloną paprykę, grzybki,
szczypiorek, tymianek. Można doprawiać solą i pieprzem jak ktoś lubi
bardziej wyrazisty smak.
Katarzyna Lewandowska
Placuszki z cukinii z sosem miętowym: cukinie zetrzeć na tarce, dodać jajko, pół szklanki maki, troszkę mleka, sól i pieprz, jogurt wymieszać z posiekanymi listkami mięty. Placuszki smazyć na rozgrzanym tłuszczu i polać sosem, pycha!
serdeczne gratulacje!
Opis nagrody: Opiekacz do Panini Marki Dan Cake, to doskonałe rozwiązanie dla miłośników włoskich przekąsek. To także szybki i wygodny pomysł na podgrzanie lunchu w pracy i w domu – słodkich bułeczek lub wytrawnych kanapek. Urządzenie jest łatwe w obsłudze, posiada system blokady, ponadto zajmuje mało miejsca. Projektanci zadbali o nienagrzewający się uchwyt i mechanizm zawijania przewodu – zapewniające bezpieczeństwo obsługi. Opiekacz do panini pozwoli odkryć Ci wiele inspirujących i prostych przepisów.
Nagrody wysyła redakcja. Laureatów powiadomimy osobiście.
Regulamin konkursów dostępny TUTAJ
zobacz również:
Letni Konkurs CLEANIC– do wygrania, aż 7 atrakcyjnych zestawów!
Letni konkurs z Ahmad Tea! Wygraj zestaw herbat!
Konkurs z marką Wendre! Dbamy o Twój sen
Lato z Urodaizdrowie.pl – Wakacyjny relaks z nagrodami!
Moja zdrowa i przepyszna przekąska to zawsze pełnoziarnisty chleb pokrojony w trójkąciki.Każdy trójkącik muśnięty delikatnym smarowidełkiem /masło o niskiej zawartości tłuszczu lub majonez light/posypany drobniutko posiekaną natką pietruszki.A na te trójkąciki dowolne przybranie.Łososia kawałeczki i cebulki czerwonej niteczki.Sera feta odrobinka i oliwki lub pomidora ksztynka ,a na to przepyszna,maleńka sardynka.Jakiejś pasty domowej łyżeczka lub inne dobrodziejstwa,ale ważne by na chlebku była pietruszeczka bo to ona smak daje i wigoru dodaje!
A ja gdy ochotę mam to moją przekąską są słodkie sandwiche z mlecznych bułek.
Potrzebuję do tego zaledwie:
– bułki mleczne
– olej kokosowy
– syrop klonowy
– serek mascarpone
Bułeczki przekrawam na pół, jedną część smaruję je olejem kokosowym, nakładam odrobinę serka mascarpone i rozsmarowuję na całości i polewam małą ilością syropu, przykrywam drugą częścią bułki i wkładam do opiekacza.
Gdy już się zrobią- wyjmuję i wcinam je ze smakiem, aż palce oblizuję. Wiem, że to bomba kaloryczna, ale raz się żyje ;)
Tosty z bazyliowym pesto z wędzonym łososiem często goszczą na moim stole. Ich przygotowanie zajmuje mi mniej niż 15 minut, a są pożywną przekąską.
Składniki na pesto:
– pęczek świeżej bazylii
– 2 ząbki czosnku
– garść orzechów nerkowca
– kawałek startego parmezanu
– oliwa
– sól
oraz:
– 4 kromki ulubionego pieczywa tostowego
– 2 wędzone brzuszki łososia
– masło
Sposób przygotowania:
Najpierw przygotowujemy bazyliowe pesto. Jako, że ma być użyte do tostów zamiast je blendować postanowiłam je posiekać, aby miało ciekawszą konsystencję. Bazylię i czosnek drobno posiekać. Orzechy pokroić, tak by miały wyczuwalną strukturę. Całość połączyć, dodać parmezan, 2 łyżki oliwy, szczyptę soli i wszystko wymieszać.
Oddzielić mięso łososia od skóry i porwać na mniejsze kawałki. Dodać go do bazyliowego pesto i delikatnie wymieszać.
Kromki zrumienić w tosterze. Na przypieczoną kromkę ułożyć przygotowane pesto z łososiem, przykryć drugą kromką. Można je jeść tak przygotowane lub jeżeli ktoś woli by nadzienie kanapki również było ciepłe powinien wierzch tostów posmarować odrobiną masła, ułożyć je na patelni grillowej, obciążyć i grillować 3 minuty. Obrócić i grillować jeszcze przez dwie minuty.
Smacznego!:)
Najbardziej lubie grzanki z serem zoltym. Zeby sie nie spalily, czesto je obtaczam w jajku i smaze na patelni, ale z opiekaczem byloby o niebo latwiej.
Moja ulubiona, szybka, pożywna i baaardzo zdrowa przekąska to owocowa bomba witaminowa: sałatka owocowa.
Do jej przygotowania możemy użyć różnych składników, takich jakie lubimy i mamy pod ręką. Składniki, które bardzo lubię i zawsze używam do mojej sałatki owocowej to: truskawki, wiśnie, maliny, kiwi, ananas, pomarańcze, jagody, winogrona, brzoskwinie i śliwki. Większość składników zbieram z mojego własnego sadu, więc wiem, że są zdrowie i zawsze świeże.
Przygotowanie owocowej sałatki jest bardzo proste:
Najpierw nasze owocki należy umyć. Następnie trzeba się z nich pozbyć niepotrzebnych skórek i pestek. Zatem drylujemy wiśnie. Ze śliwek i brzoskwini też należy pozbyć się pestek. Kiwi, ananasa i pomarańcze obieramy ze skórki. Gdy już pozbyliśmy się niepotrzebnych rzeczy należy większe owoce pokrajać na mniejsze kawałki i wszystkie wrzucić do miski.
Owocowa sałatka jest bardzo pożywna, nasyci każdego domownika. Świetnie sprawdza się też na przyjęciach. Smacznego ! :)
Moja propozycja to:
Warzywne chrupki z chudym twarożkiem
Przygotowanie: chudy ser ugnieść i wymieszać z jogurtem, dodać sól, pieprz, przełożyć do miseczki i udekorować rzodkiewkami i krakersami. Warzywa: marchew, papryka, seler naciowy, ogórek – warzywa oczyścić i pokroić w słupki, włożyć do szklanego pojemnika. Warzywa kolejno zanurzać w twarożku i chrupać, przygryzając krakersami.
Moja ulubiona przekąska obfita w zdrowie i pełnię smaku to tzw owocojogurt :)
a składa się on z owoców , płatków oraz jogurtu naturalnego. Nie wymaga to precyzyjnego przepisu każdy wybiera owoce wg własnego uznania oraz ich ilość . Przykładowo mój ulubiony składa się z kawałków brzoskwini , truskawek oraz jagód. Baardzo owocowo ;) do tego na wierzch płatki kukurydziane rozdrobnione i nic tylko wcinać!
Przygotowany własnoręcznie bez konserwantów i barwników.
lekkie i kremowe, mało kaloryczne a zarazem dzięki owocom i płatkom sycące , przepyszne i orzeźwiające dla każdego dbającego o linię jak i tych dbających o prawidłową pracę ” brzuszka „,przepełnione witaminami i wspomagające naszą odporność, innymi słowy przyjemne z pożytecznym :) bon appetit! ;)
Pozdrawiam
Ewelina
Moja super szybka przekąska:
Sucharki mini (najlepiej z sonko) smaruję serkiem almette (zależy jaki lubisz). Na serek nakładam wędzonego łososia (lub kawałeczi ulubionej szynki), plasterki suszonego pomiroda i wszystko przykrywam kiełkami (ja najbardziej lubię kiełki z rzodkiewki).
Mega polecam!
Pyszne i zdrowe ciasteczka – alternatywa dla wszystkich tych, którzy kochają słodkości. :)
Składniki:
2 szklanki daktyli
1 szklanka orzechów ( rodzaj według upodobania)
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka rodzynek
pół szklanki pestek dyni lub słonecznika
siemię lniane do posypania
łyżka miodu (jak ktoś lubi bardzo słodkie)
Przygotowanie:
1.Daktyle zalać gorącą wodą i zostawić na godzinę.
2.Po godzinie daktyle zmiksować razem z wodą. Dodać resztę składników uprzednio poruszonych, również zmiksować. Ewentualnie dodać łyżkę miodu. Ma powstać papka z grudkami.
3. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Na papierze do pieczenia uformować ciasteczka, posypać siemieniem. Piec 25-30 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika, przełożyć na talerz. Jeść po ostudzeniu.
Smacznego! :)
Mój sposób na zdrową i szybką przekąskę jest nie tylko sycący, ale też tani! Potrzebujemy:
– seler naciowy
– jogurt
– rodzynki, pistacje lub dowolne bakalie.
Seler kroimy na podłużne kawałki, które rozdzielamy tak, by tworzyły 'łódeczki’. Następnie wypełniamy je jogurtem i posypujemy dobranymi przez nas dodatkami. Smacznego :)