Gorące dni nadal przed nami, dlatego postanowiliśmy uprzyjemnić Wam czas na wakacjach i zaspokoić pragnienie zimną, zdrową wodą z limitowanych dzbanków Epoka Lodowcowa 5 firmy AQUAPHOR!
Zadanie konkursowe brzmiało:
Podaj przepis na orzeźwiający drink lub napój na bazie wody filtrowanej, który można serwować z lodem!
5 autorów najciekawszych przepisów otrzymuje dzbanek z serii Epoka Lodowcowa AQUAPHOR Time!
brendi
Drodzy fani letniego orzeźwienia.
Mój przepis polecam Wam do spróbowania.
Do blendera truskawki, maliny i liście mięty pakujemy.
Dokładnie je w kielichu z odrobiną przefiltrowanej wody rozdrabniamy.
By różnorodnie było w naszej wodzie.
Z kiwi i winogron zróbmy podobne lodowe łodzie.
Następnie do formy na kostki lodu nasze musy wlewamy.
Niestety trochę na ich gotowość odczekamy.
Gdy już się kostki kolorowe zamrożą.
Na dnie pięknego dzbanka się wygodnie ułożą.
Wszystko przefiltrowaną wodą od AQUAPHOR zalewamy.
Listki melisy cytrynowej i plasterki cytryn wkładamy.
I gdy się lekko nasze kostki rozmrożą,
Naszą wodę naturalnie i smacznie słodzą.
To już koniec naszej rymowanki. Jednak wytłumaczę Wam jeszcze mój przepis. Otóż gdy wrzucałam do wody same owoce i kostki lodu – moja woda była bez smaku – ponieważ owoce by puściły swój aromat i smak – muszą być rozdrobnione. One także posiadają włókna, a niektóre także błonki. Jedynie wyciśnięte lub rozdrobnione gwarantują smak. Przeważnie owe owoce lądowały w koszu, mój przepis i pomysł pomoże przenieść Wam ich smak prosto i bezpośrednio do wody. A Wy macie pewność, że nic się już nie zmarnuje. To dużo lepsza alternatywa do słodzonych napojów czy konserwowanych soków. A daje o wiele więcej przyjemności. Woda po upływie czasu świetnie zmienia kolor. Jeśli nie lubisz gdy w Twojej wodzie pływają cząstki owoców – przefiltruj ją dodatkowo przez gazę lub sito. Ja osobiście uwielbiam to tęczowe zjawisko:)
Anna Maciejewska
LETNIE ORZEŹWIENIE
Składniki:
– garść borówek
– 1 mandarynka
– 1/2 cytryny
– 1/2 marchewki
– woda filtrowana 400 ml
– kostki lodu
Borówki umyj pod bieżącą wodą i włóż do słoika. Mandarynkę umyj, obierz i podziel na kawałki. Cytrynę wyparz i pokrój na średniej wielkości plasterki. Marchew umyj i pokrój obierakiem wzdłuż na wąskie paski, włóż do słoika. Wrzuć kostki lodu. Zalej wszystko wodą. Odstaw do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Następnego dnia delektuj się zdrową, orzeźwiającą wodą.
pinkmause
Napój grejpfrutowo–arbuzowy
Składniki na 4 szklanki:
– 1 kg arbuza
– 1 l wody
– sok wyciśnięty z 1 czerwonego grejpfruta
– sok z 1 cytryny
– plasterki limonki
– lód
Sposób przygotowania:
Arbuza pokroić na mniejsze części, usunąć pestki, zmiksować. Dodać do niego sok z grejpfruta, wodę i sok z cytryny. Przelać do szklanek wypełnionych lodem. Zamieszać i dodać plasterki limonki.
W wersji wieczorowej cudownie komponuje się z ginem ;)
Gabika
Mrożona herbata z płatków róży z dodatkiem malin
Składniki:
0,5 l wrzątku
2 łyżeczki dobrej jakościowo herbaty z płatków róży
5 dag świeżych malin
2-4 kostki cukru (wg uznania)
lód w kostkach
kilka listków świeżej mięty do dekoracji
Przefiltrować wodę i doprowadzić do wrzenia. Herbatę i umyte maliny zalać wrzątkiem, odczekać kilkanaście minut, aż napar nabierze odpowiedniego aromatu i smaku. Następnie przecedzić go przez gęste sitko, wrzucić kostki cukru, całość wymieszać. Po ostudzeniu schłodzić w lodówce, Przed podaniem jeszcze dodać kilka kostek lodu, oraz świeże owoce maliny i listki mięty dla ozdoby.
Samanta
Ponieważ jestem fanką wakacyjnych drinków, podzielę się z wami tym najciekawszym:)
Potrzebne nam są:
– 2 arbuzy(żółty i czerwony)
– melon
– truskawki według uznania
– pinacolada – polecam kokosową
– kilka kostek lodu
Odkrawamy z arbuzów górną część – ok. 5 cm. Wydrążamy każdy do osobnych misek. Przecieramy miąższ przez sitko. Do żółtego arbuza dodajemy melona, a do czerwonego truskawki. Obie papki blendujemy. Wlewamy z powrotem do arbuzów i dodajemy pinacoladę. Ozdabiamy miętą i cytryną. Pamiętamy, aby arbuzy postawić w miskach, żeby się nie przewróciły. Dokładamy po kilka kostek lodu i słomki – i wszyscy znajomi mogą się napić czegoś dobrego:)
Serdecznie gratulujemy!
Opis nagrody:
Dzbanek do codziennego użytku w kuchni i nie tylko w niej. Poręczna rączka, ergonomiczny kształt oraz zastosowana uchylna pokrywka, sprawiają, że dzbanek jest niezwykle funkcjonalny. Doskonale nadaje się do chłodzenia wody w lodówce. Dzięki specjalnej pokrywce typu „flip-flop” umożliwia łatwe nalanie wody bez zdejmowania całej pokrywki. Dzbanek jest łatwy w utrzymaniu czystości, można go myć w zmywarce.
aquaphor.pl
Zobacz również:
- Włoskie garnki z terakoty – nagroda!
- Letni konkurs Eveline Cosmetics – do wygrania zestawy kosmetyków!
- Konkurs z Collagenshop.pl – do wygrania kuracja!
- Gorące smaki lata – konkurs na Forum z marką Knorr!
Mój przepis na pyszny i orzeźwiający napój na bazie wody:
tylko dwa składniki!
– ogórek świeży
– cytryna
Wyciskam sok z połówki cytryny, drugą połowę kroję w cienkie plastry i wrzucam do dużego dzbanka. Ogórek świeży kroję także w cienkie plasterki. Całość zalewam przefiltrowaną świeżutką wodą i dorzucam kilka kostek lodu.
Ogórek dodaje wodzie swojej świeżości a cytryna kwaskowego posmaku. Idealne połączenie na letnie upały i nie tylko! Jest to woda, która dodatkowo super oczyszcza organizm i ułatwia spalanie zbędnych kilogramów, polecam wszystkim wypróbować to połączenie! :) oczywiście proporcje można dostosować do własnych upodobań.
Pierwszy raz tą wodę zrobiła mi moja młodsza siostra i nie wierzyłam, że będzie czuć w niej posmak ogórka, ot tak wrzuconego do środka. I się myliłam :) Ogórek łatwo oddaje swój smak i napój staje się pysznie odświeżający :)
Pozdrawiam wszystkich i życzę udanego lata!!! :)))
Drink Limonki i cytryny.
Idealny na upalne dni, ale jeśli masz ochotę na coś mocniejszego możesz dodać do każdej szklanki miarkę wódki lub dżinu :)
Przepis na trzy porcje:
białko
3-4 stołowe łyżki cukru pudru
2 limonki pokrojone w ósemki
1 posiekana gałązka trawy cytrynowej
4 kostki lodu
1/2 filiżanki filtrowanej wody
4 plasterki limonki
odrobina wody sodowej
Przygotowanie:
Natrzeć krawędzie szklanki białkiem i zanurzyć w cukrze. Do miksera wrzucić kawałki limonki i trawę cytrynową, wsypać resztkę cukru i kostki lodu. Wlać wodę i przez kilka sekund miksować. Przecedzić do przygotowanych szklanek, dorzucić plasterek limonki i uzupełnić dowolną ilością wody sodowej. I gotowe. Smacznego.
Drodzy fani letniego orzeźwienia.
Mój przepis polecam Wam do spróbowania.
Do blendera truskawki, maliny i liście mięty pakujemy.
Dokładnie je w kielichu z odrobiną przefiltrowanej wody rozdrabniamy.
By różnorodnie było w naszej wodzie.
Z kiwi i winogron zróbmy podobne lodowe łodzie.
Następnie do formy na kostki lodu nasze musy wlewamy.
Niestety trochę na ich gotowość odczekamy.
Gdy już się kostki kolorowe zamrożą.
Na dnie pięknego dzbanka się wygodnie ułożą.
Wszystko przefiltrowaną wodą od AQUAPHOR zalewamy.
Listki melisy cytrynowej i plasterki cytryn wkładamy.
I gdy się lekko nasze kostki rozmrożą,
Naszą wodę naturalnie i smacznie słodzą.
To już koniec naszej rymowanki. Jednak wytłumaczę Wam jeszcze mój przepis. Otóż gdy wrzucałam do wody same owoce i kostki lodu – moja woda była bez smaku – ponieważ owoce by puściły swój aromat i smak – muszą być rozdrobnione. One także posiadają włókna, a niektóre także błonki. Jedynie wyciśnięte lub rozdrobnione gwarantują smak. Przeważnie owe owoce lądowały w koszu, mój przepis i pomysł pomoże przenieść Wam ich smak prosto i bezpośrednio do wody. A Wy macie pewność, że nic się już nie zmarnuje. To dużo lepsza alternatywa do słodzonych napojów czy konserwowanych soków. A daje o wiele więcej przyjemności. Woda po upływie czasu świetnie zmienia kolor. Jeśli nie lubisz gdy w Twojej wodzie pływają cząstki owoców – przefiltruj ją dodatkowo przez gazę lub sito. Ja osobiście uwielbiam to tęczowe zjawisko:)
Ponieważ jestem fanką wakacyjnych drinków, podzielę się z wami tym najciekawszym:)
Potrzebne nam są:
– 2 arbuzy(żółty i czerwony)
– melon
– truskawki według uznania
– pinacolada – polecam kokosową
– kilka kostek lodu
Odkrawamy z arbuzów górną część – ok. 5 cm. Wydrążamy każdy do osobnych misek. Przecieramy miąższ przez sitko. Do żółtego arbuza dodajemy melona, a do czerwonego truskawki. Obie papki blendujemy. Wlewamy z powrotem do arbuzów i dodajemy pinacoladę. Ozdabiamy miętą i cytryną. Pamiętamy, aby arbuzy postawić w miskach, żeby się nie przewróciły. Dokładamy po kilka kostek lodu i słomki – i wszyscy znajomi mogą się napić czegoś dobrego:)
Mój przepis jest bardzo prosty. Kiedy potrzebuję orzeźwienia rozglądam się w swojej kuchni i korzystam z tego, co mam i eksperymentuję. Tak powstają różne oranżady, lemoniady, koktajle – wszystkie z wodą i lodem, a do tego zwykle owoce (pomarańcze, cytryny, jabłka, maliny, czasem jagody czy gruszki), do tego bazylia albo mięta, a czasem ogórek… Wszystko zależy od tego, co mam pod ręką i na co jest sezon. :)
Mój ulubiony przepis, to pół cytryny, ogórek, 5 liści bazylii i litr wody z lodem. Pycha! ?
Przepis na orzeźwiający drink to jedno słowo – kreatywność!
Orzeźwiająca woda smakowa z ogórkiem, miętą i limonką – idealna na upalne letnie dni.
Składniki
ilość sztuk: 1 ,5 l
3-4 plastry limonki
3-4 plastry ogórka
10 listków mięty
1,5 l wody
kostki lodu
Sposób przygotowania
Przygotowanie: 10min.
Do dzbanka wkroić limonkę oraz kilka plastrów ogórka. Dodać świeże listki mięty.
Całość zalać wodą.
Napój schłodzić w lodówce. Podawać z lodem.
Mrożona herbata z płatków róży z dodatkiem malin
Składniki:
0,5 l wrzątku
2 łyżeczki dobrej jakościowo herbaty z płatków róży
5 dag świeżych malin
2-4 kostki cukru (wg uznania)
lód w kostkach
kilka listków świeżej mięty do dekoracji
Przefiltrować wodę i doprowadzić do wrzenia. Herbatę i umyte maliny zalać wrzątkiem, odczekać kilkanaście minut, aż napar nabierze odpowiedniego aromatu i smaku. Następnie przecedzić go przez gęste sitko, wrzucić kostki cukru, całość wymieszać. Po ostudzeniu schłodzić w lodówce, Przed podaniem jeszcze dodać kilka kostek lodu, oraz świeże owoce maliny i listki mięty dla ozdoby.
Składniki:
Lemoniada cytrynowa
1/2 kg cytryny
1/2 szkl cukru
2 gałązki mięty
1 1/2 l wody mineralnej
Sposób przygotowania:
Cytryny dokładnie szorujemy. Następnie kroimy w plasterki i układamy w naczyniu. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na ok 30 minut aby owoce puściły sok.
Umytą miętę zalewamy 1 szklanką gorącej wody, przykrywamy i odstawiamy do zaparzenia na kilka minut. Następnie studzimy.
Do cytryn wlewamy wodę i wystudzony napar miętowy. Napój można dosłodzić do smaku.
Schładzamy w lodówce. Podajemy z kostkami lodu. Mniam!
Bananowe kakao krok po kroku
czas: 10 minut liczba porcji: 2
Składniki:
1 banan
50 g migdałów
2 łyżeczki kakao gorzkiego
450 ml mleka migdałowego, owsianego, koziego lub innego, które lubicie
Krok 1:
Migdały mielę w młynku do kawy lub maszynce by były drobne, można też rozdrobnić już blenderem po dodaniu płynu. Mleko podgrzewam.
Kakao przepis
Krok 2:
Wszystkie składniki wrzucam do wysokiego naczynia i miksuję na gładki krem. W razie potrzeby można dodać więcej mleka. Aby kakao było puszyste jeszcze ubijam spieniaczem do mleka :) Smacznego.
2 gałązki rozmarynu
mała garstka świeżej mięty
4 czubate łyżeczki zielonej herbaty
litr wody
łyżka soku z cytryny
do osłodzenia 1 – 2 łyżki soku z agawy (w ostateczności cukier)
Połowę wody zagotuj, wrzuć rozmaryn i mięte, po jakiś dziesięciu minutach zieloną herbatę. Po kilku minutach przecedź, dodaj do smaku syrop i sok z cytryny. Schłodź w lodówce lub wiaderku z lodem.
Idealne orzeźwienie na nadchodzące upały. Uwielbiam!<3 Nie dość, że pyszne to zdrowe:)