Konkurs wiosenny Aquaphor – wyniki!

13 marca 2019, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Serdecznie dziękujemy za ogromną ilość nadesłanych komentarzy na portalu i facebooku oraz maili w związku z naszym konkursem wiosennym zorganizowanym wraz z marką AQUAPHOR! Miło nam ogłosić, że dzbanki ze szklaneczkami trafiają do:

 

Iga

AGNES

Mój przepis to kolorowa sałatka, idealna do zjedzenia przed treningiem. Robię ją w dwóch wersjach – warzywnej i owocowej, w zależności od nastroju. Jestem osobą aktywną, często ćwiczę, dbam również o swoją dietę, dlatego ta sałatka tak bardzo przypadła mi do gustu. Jej niska kaloryczność oraz zawartość witamin to dla mnie ogromny plus. Co najlepsze – jej przygotowanie zajmuje mi mniej niż 10 minut!

Składniki:

Baza do obu sałatek:
– mieszanka sałat
– orzechy włoskie
– ser feta lub mozzarella

Sałatka warzywna:
– pomidorki koktajlowe
– żółta papryka
– oliwki

Przygotowanie:
Pomidorki koktajlowe przekroić na pół, paprykę oczyścić i pokroić w małą kostkę. Do miski wsypać zawartość paczki z sałatami, a następnie dodać pokrojone warzywa oraz oliwki. Ser feta/ mozzarellę pokroić w kostkę, orzechy przełamać na małe części i wrzucić do reszty. Wszystko delikatnie wymieszać. Można dodać odrobinę oliwy do smaku.

Sałatka owocowa:
– truskawki
– arbuz
– granat

Przygotowanie:
Truskawki pokroić na małe kawałki, z arbuza wydrążyć kuleczki. Z granatu wyciągnąć pestki i razem z resztą owoców wrzucić na przygotowaną wcześniej w misce zawartość paczki sałat. Ser feta/mozzarellę pokroić w kostkę i dodać do owoców. Na koniec wrzucić rozdrobnione orzechy włoskie. Delikatnie wymieszać.

Smacznego! :)

Agnieszka Hubner

Mam świetny pomysł na wiosenną sałatkę z kiełkami brokułu i rzodkiewki, kurczakiem, serem feta i dresingiem z pomelo. Pyszna, orzeźwiająca.
Składniki:
mix sałat ok 200 g
40 g kiełków warzyw np brokułu, rzodkiewki
chilli kolorowe: czerwone, żółte, zielone, pomarańczowe
1/4 owocu pomelo miąższ
5 pomidorków koktajlowych
150 g sera feta
upieczona pierś lub udko z kurczaka
gruszka
dresing: sok z 1/2 cytryny, sok z 1/4 pomelo, łyżeczka miodu, łyżeczka musztardy, oregano, tymianek, bazylia szczypta, sól, 2 łyżki oliwy z oliwek
(proporcja 2:1 oliwa do soku)
Sposób:
Gruszkę pokroić w plastry i grillować na suchej patelni.
Sałatę rozłożyć na półmisku, dodać pokrojoną w kostkę fetę, kiełki, pomidorki i pomelo pokrojone, gruszkę w paski pokrojoną, chilli w plasterkach, na wierzchu ułożyć upieczone kawałki mięsa.
Zrobić dresing do sałatki, którym należy polać przed samym podaniem porcję. Wymieszać podane składniki.
Smacznego

serdeczne gratulacje! Redakcja wysyła nagrody w ciągu 7 dni na własny koszt

 

 

Nagrodami w konkursie byly zestawy zawierające dzbanek filtrujący Amethyst Aquaphor wraz z eleganckimi szklaneczkami.

Dzbanek filtrujący Amethyst

Wyjątkowo popularny dzbanek filtrujący o pojemności 2,8 l, wyposażony w żebrowaną pokrywkę umożliwiającą nalewanie wody bez konieczności jej zdejmowania oraz mechaniczny wskaźnik zużycia wkładu, który ułatwia codzienne korzystanie z dzbanka i przypomina o konieczności terminowej wymiany wkładów.

Uniwersalny wymienny wkład filtrujący B25 Maxfor skutecznie usuwa z wody wodociągowej wszelkie szkodliwe zanieczyszczenia, takie jak: związki organiczne, żelazo, ołów i chlor, usuwa osady i nieprzyjemny zapach. Wszystkie elementy dzbanka zostały wyprodukowane z wysokiej jakości bezpiecznych materiałów BPA free.

https://aquaphor.com/

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

42 komentarzy do Konkurs wiosenny Aquaphor – wyniki!

  1. avatar Agnes pisze:

    Mój przepis to kolorowa sałatka, idealna do zjedzenia przed treningiem. Robię ją w dwóch wersjach – warzywnej i owocowej, w zależności od nastroju. Jestem osobą aktywną, często ćwiczę, dbam również o swoją dietę, dlatego ta sałatka tak bardzo przypadła mi do gustu. Jej niska kaloryczność oraz zawartość witamin to dla mnie ogromny plus. Co najlepsze – jej przygotowanie zajmuje mi mniej niż 10 minut!

    Składniki:

    Baza do obu sałatek:
    – mieszanka sałat
    – orzechy włoskie
    – ser feta lub mozzarella

    Sałatka warzywna:
    – pomidorki koktajlowe
    – żółta papryka
    – oliwki

    Przygotowanie:
    Pomidorki koktajlowe przekroić na pół, paprykę oczyścić i pokroić w małą kostkę. Do miski wsypać zawartość paczki z sałatami, a następnie dodać pokrojone warzywa oraz oliwki. Ser feta/ mozzarellę pokroić w kostkę, orzechy przełamać na małe części i wrzucić do reszty. Wszystko delikatnie wymieszać. Można dodać odrobinę oliwy do smaku.

    Sałatka owocowa:
    – truskawki
    – arbuz
    – granat

    Przygotowanie:
    Truskawki pokroić na małe kawałki, z arbuza wydrążyć kuleczki. Z granatu wyciągnąć pestki i razem z resztą owoców wrzucić na przygotowaną wcześniej w misce zawartość paczki sałat. Ser feta/mozzarellę pokroić w kostkę i dodać do owoców. Na koniec wrzucić rozdrobnione orzechy włoskie. Delikatnie wymieszać.

    Smacznego! :)

  2. avatar Anna Walisiak pisze:

    Moja ulubiona sałatka to „Sałatka z rukolą”. Uwielbiam ostry smak rukoli a w połączeniu z poniższymi składnikami to po prostu magia.

    Skadniki:
    rukola, pomidory suszone,makaron kokardki,podpróżony słonecznik,miód, musztarda,zielone pesto.

    Wykonanie:

    Do miski wrzucamy rukolę, ugotowany makaron, podprażony słonecznik, pokrojone pomidory suszone. Całość polewamy sosem przygotowanym z 1 łyczki miodu, pesto oraz musztardy.

    I tak naprawdę to wszystko i tak szybko. To jest moja propozycja sałatki. To moje popisowa sałatka efektownie, smacznie i wiosennie przy tym wyglądająca. Zródłem smaku jest połączenie rukoli oraz slodkego smaku miodu. To idelna sałatka na wiosenne spotkania z rodziną i przyjaciółmi.
    Smacznego!!!

  3. avatar Karolina pisze:

    Moja propozycja to lekka, pełnowartościowa sałatka,
    dla mnie to istna najsmaczniejsza gratka.
    W niej samo zdrowie króluje
    po zjedzeniu takiej sałatki pełną sytość czuję. Na talerzu pięknie się prezentuje,
    swoimi kolorami oczy raduje.

    ZDROWA I KOLOROWA SAŁATKA
    Składniki:
    – 400 g paluszków krabowych
    – pęczek rzodkiewki
    – paczka jarmużu
    – szklanka komosy ryżowej
    – kiełki mix

    Sos:
    – 3 łyżki oliwy z oliwek
    – 2 łyżki soku z cytryny
    – łyżka pasty z tuńczyka
    – łyżeczka imbiru
    – do smaku sól morska czosnkowa z ziołami

    Przygotowanie: Komosę ryżową gotuję w osolonej wodzie. Spulchniam widelcem i zostawiam w garnku do przestudzenia. Drobno siekam jarmuż. W misce mieszam składniki sosu: imbir, pastę z tuńczyka, oliwę z oliwek i sok z cytryny. Dodaję ostudzoną komosę, jarmuż, pokrojone na kawałki paluszki krabowe i pokrojoną rzodkiewkę. Całość starannie mieszam i posypuję kiełkami.??

  4. avatar Joasia pisze:

    Pyszna, prosta i kolorowa sałatka z dodatkiem nowalijek.

    Główni bohaterowie to:
    6 dużych rzodkiewek
    3 średnie długie ogórki
    400 g szynki
    duży pęczek szczypiorku
    majonez

    Ogórki obrać i pokroić w średnią kostkę a rzodkiewki w plasterki. Dodać pokrojoną szynkę. Dodać drobno posiekany szczypiorek, następnie majonez, wymieszać i cieszyć się smakiem wiosny na talerzu :)

  5. avatar PoProstu Ania pisze:

    Moja ulubiona wiosenna sałatka smakuje pierwszym słońcem, pachnie piknikiem, a smakuje jak rarytas :) jest dość prosta do wykonania i bardzo smaczna. Składniki:
    słoik groszku
    puszka ananasów
    puszka kukurydzy
    30/40 dag szynki
    5-6 ugotowanych na twardo jajek
    majonez lub jogurt naturalny (co kto woli).
    Sól, pieprz

    Przygotowanie:
    Gotujemy jajka, które po ostygnięciu kroimy w drobną kosteczkę
    Odcedzamy ananasy i groszek na cedzaku
    Groszek po odcedzeniu wsypujemy do miski, natomiast ananasy kroimy w małe cząsteczki i po pokrojeniu także wsypujemy do miski
    Dodajemy odcedzoną kukurydzę
    Kroimy szynkę i dodajemy do powyższych składników
    Mieszamy wszystkie komponenty i dodajemy do nich majonez (lub jogurt, jeśli ktoś nie używa majonezu).
    Ponownie mieszamy, dodają c szczyptę pieprzu i dwie szczypty soli.
    Po wymieszaniu sałatki z majonezem wstawiamy ją na parę godzin do lodówki, aby „przeszła”.
    Po 3-4 godzinach sałatka jest gotowa do spożycia, można ją zabrać na piknik czy na wycieczkę :)

  6. avatar Grażyna pisze:

    Wiosenna sałatka z kwiatami forsycji i młodymi listkami czarnego bzu – smaczna i pełna witaminy C
    Składniki na sałatkę dla 1,2 osób:
    Burak pieczony – 1/2 – 1 szt.
    Pomarańcza – 1/2 szt
    Roszponka – 2 garście
    Kiełki dowolne – łyżka stołowa
    Kwiaty forsycji – garść
    Listki czarnego bzu – 10 listków
    Parmezan – ewentualnie kilka płatków

    Sos:
    Oliwa – 1 łyżka
    Sok wyciśnięty z pomarańczy – 3 łyżki
    Sok wyciśnięty z cytryny – 1 łyżka
    Miód – 1/2 łyżeczki (opcjonalnie)

    Kwiaty, sałatę i listki czarnego bzu płuczemy i osuszamy.
    Pomarańczę obieramy ze skórki i kroimy w półplasterki.
    Z jednego plastra wyciskamy sok, dodajemy sok z cytryny, miód i oliwę. Następnie należy wszystkie składniki wymieszać i przygotować sos.
    Nakładamy do miseczki sałatę, dodajemy cieniutkie plastry buraka oraz pokrojoną pomarańczę. Posypujemy kiełkami , listkami i kwiatami. Całość polewamy przygotowanym sosem, dodajemy również kilka cienkich plastrów parmezanu i resztę kwiatów do ozdoby.
    Może ktoś się zdziwić, że w koktajlu są kwiaty forsycji ale są jadalne i są dość bogate w rutynę, najlepiej je zrywać z oddalonych od ulicznego ruchu miejsc zanim pojawią się zielone listki, czyli właśnie teraz. Są świetnym dodatkiem do sałatek i koktajli. Lekko gorzkawe, dobrze smakują z soczystymi i bogatymi w witaminę C owocami. Dzięki temu w warunkach domowych możemy „wyprodukować ” rutinoscorbin… Podobnie jest z listkami czarnego bzu, które są o tej porze znakomitym źródłem witamin i minerałów i wspomagają wiosenną detoksykację organizmu.
    Witaj wiosno!!!

  7. avatar Angelika pisze:

    Więc bierzemy różnego typu sałaty,
    Może być masłowa, lodowa, rzymska i rwiemy ją na płaty,
    Możemy dodać startą marchewkę,
    I w plasterki pokrojony ogórek, pomidor i rzodkiewkę.
    Lubię też dodać paprykę i kukurydzę z puszki,
    I obowiązkowo natkę pietruszki.
    Do tego z 2 garści kiełków,
    I już kończymy krojenie warzyw pomalutku.
    Teraz jeszcze został do zrobienia sos,
    Taki już Ci nasz kulinarny los,
    Bierzemy oliwę z oliwek mieszamy z aromatycznymi ziołami,
    I to wszystko się smakowicie komponuje z kielkami

  8. avatar Angelika pisze:

    Więc bierzemy różnego typu sałaty,
    Może być masłowa, lodowa, rzymska i rwiemy ją na płaty,
    Możemy dodać startą marchewkę,
    I w plasterki pokrojony ogórek, pomidor i rzodkiewkę.
    Lubię też dodać paprykę i kukurydzę z puszki,
    I obowiązkowo natkę pietruszki.
    Do tego z 2 garści kiełków,
    I już kończymy krojenie warzyw pomalutku.
    Teraz jeszcze został do zrobienia sos,
    Taki już Ci nasz kulinarny los,
    Bierzemy oliwę z oliwek mieszamy z aromatycznymi ziołami,
    I to wszystko się smakowicie komponuje z kiełkami.

  9. avatar Urszulas pisze:

    Kocham wiosnę!
    Za co?
    Oczywiście – za rzodkiewkę!
    Uwielbiam w swojej kuchni sezonowość i nią chce zarazić wszystkich proponując wiosenną sałatkę ze szparagami, kaszą bulgur i rzodkiewką. Wyrazistości dodaje pokrojona w kostkę świeża, czerwona papryka. Całość łączę sosem z soku z cytryny, oliwy i posiekanego czosnku. Oryginalnego smaku doda grillowany polski oscypek, gorący, przecięty w pól ułożony na górze wiosennej fuzji smaków. Do tego listki mięty oraz kolendry i gotowe!
    To moja wymarzona wersja szybkiego lunchu. Kreatywne i zdrowe połączenie, które dostarcza siły na resztę dnia. Pomysł jest zaczerpnięty z kuchni libańskiej, w której tradycyjnie jada się tabbouleh, czyli sałatkę na bazie bulguru i czerwonych warzyw. Ja dodałam w swoim pomyśle odrobinę polskości i garść wiosennych inspiracji. Mam nadzieję, że namówiłam innych do przyrządzenia tej niekonwencjonalnej, wiosennej sałatki.

  10. avatar earthling pisze:

    Według Bartolomeo Scappi – szesnastowiecznego, włoskiego kucharza – sekretem smacznej sałatki jest przede wszystkim użycie we właściwych proporcjach tych trzech składników: soli, oleju/oliwy oraz octu. Sformułował on nawet takie oto „święte” prawidło sałatkowe: „Insalata ben salata, Poco aceta & ben oliata”. I wyjaśnił, że oznacza to, aby w pierwszej kolejności sałatkę obficie posolić, potem skroplić ją dużą ilością oleju, a na końcu dodać tylko odrobinę octu. I muszę przyznać, że odkąd stosuję się do owego zalecenia, to rzeczywiście nawet zwykła mieszanka sałat smakuje mi wyśmienicie. A ponieważ jest coś magicznego w kosztowaniu posiłków, którymi raczyli się pradawni mieszkańcy naszego świata, to postanowiłam wiernie odtworzyć jedną z propozycji Bartolomea. Oto ona:
    Mieszankę sałat (np. roszponkę, szpinak, jarmuż, sałatę lodową) wymieszać z posiekaną natką pietruszki i mieszanką ziół (szałwią, rozmarynem i tymiankiem). Doprawić solą, pieprzem, oliwą i octem winnym z czerwonego wina.
    Przepis ten okazał się na tyle dobry, że zagościł na stałe w mojej kuchni i uważam, że jest on naprawdę świetnym sposobem na urozmaicenie obiadu zieleninką – jest wyjątkowo prosty, bardzo smaczny, a przy tym posiada w sobie zaklętą moc. Czuję niemal, jak gdybym wykradła tajemną recepturę na idealną sałatkę wprost z zakurzonego, bacznie strzeżonego przepiśnika Bartolomea, ukrytego gdzieś w jego renesansowej izbie… :)

Dodaj komentarz do Anna Walisiak


FORUM - bieżące dyskusje

Nietypowa aranżacja biura - jak sąd…
Nietypowa ale praktyczna aranżacja biura może być jak najbardziej. Podoba mi się!
"nocne marki" - dozwolone po 22 :)
Ja bardzo późno chodzę spać, więc zanim zasnę co nie mam z tym...
Depilacja-co najlepsze?
Depilatory laserowe są bardziej precyzyjne niż IPL. Wielu ekspertów uznaje, że jest to najskuteczniejsza...
Torebka duża czy mała?
Małe torebki okazują się być świetnym dodatkiem stylizacyjnym. Dla przykładu mała torebka na łańcuszku...