Pyszności od firmy Primavika — wyniki konkursu!

17 października 2014, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

936535_162306260616841_656432389_n

Miło nam ogłosić wyniki w konkursie kulinarnym z firmą PRIMAVIKA! Dziękujemy za wspólną zabawę i podzielnie się z nami wszystkimi smakowitymi, zdrowymi i wegetariańskimi przepisami.

Do wygrania były 3 bogate zestawy składające się z 10  pysznych i wyjątkowych produktów – zdrowa żywność bez dodatków i konserwantów:

– masło migdałowe
– masło sezamowe słodzone agawą
– masło orzechowe z kawałkami czekolady
– musztarda ekologiczna BIO
– ketchup bez cukru dla dzieci BIO
– buraczki pychota BIO
– hummus paprykowy
– paprykarz wegetariański
– sznycelki
-pulpety w sosie pomidorowym

Aby wygrać kosz pełen smakołyków od firmy PRIMAVIKA wystarczyło  polubić funpage firmy na Facebooku oraz zamieścić w komentarzu pod tym artykułem lub na naszym funpage TUTAJ przepis na ulubione danie wegetariańskie.

 

kechup-dla-dzieci-305x319migdałowe-305x319

W tej edycji konkursu nagrody wędrują do autorek następujących przepisów:

Baśka:

PRZEPIS NA ORIENTALNE PIEROŻKI Z PIEKARNIKA

Składniki na ciasto:
– 2 szkl. mąki orkiszowej
– 1 szkl. mąki kukurydzianej
– łyżeczka kurkumy
– szczypta soli
– szczypta pieprzu cayenne
– 3 łyżki oleju rzepakowego
– 1/3 szkl. wody

Mąkę mieszamy w misce wraz z przyprawami i olejem. Mieszając stopniowo dodajemy wodę. Zagniatamy elastyczną kulę i odstawiamy na 20 minut do lodówki.

Składniki farszu:
– filiżanka soczewicy
– 1 cebula
– 3 marchewki
– pół selera
– 3 niewielkie ziemniaki
– pół brokułu
– sok z połowy cytryny
– 3 łyżki sosu sojowego
– łyżeczka przyprawy garam masala
– 3 łyżki oleju rzepakowego
Namaczamy soczewicę przez 30 min., a następnie gotujemy przez około 20 min. Marchewkę, ziemniaki, seler i brokuł gotujemy przez 15 min. w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Następnie blendujemy soczewicę  i ugotowane warzywa z dodatkiem oleju. Do farszu dodajemy podsmażoną cebulę, sos sojowy, sok z cytryny i przyprawę garam masala. Wszystko dokładnie mieszamy.
Ciasto cienko wałkujemy, wykrawamy kółka, nakładamy farsz i sklejamy pierogi.
Gotowe pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. na 25-30 min.
Pierożki podajemy z ulubionym sosem – ja uwielbiam je z sosem czosnkowym, ale wyśmienicie smakują również z pastą z avocado.
SMACZNEGO!

 

gadulka:

domowy wegetariański burger

zrobiłam dwa dni temu tu zdjecie https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10204869410644586&set=a.10203022468792194.1073741887.1519137806&type=1&theater

puszka ciecierzycy w puszce. chilli, 3 ząbki czosnku, pieprz, sos sojowy – to wszystko miksujemy
garść oliwek, kilka suszonych pomidorów, papryka drobno pokrojoną
dodajemy jajko i odrobinę bułki tartej – formujemy kotlety i smażymy na oleju. bierzemy bułkę pełnoziarnistą smarujemy pastą marchewkową
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10204839566258495&set=a.10203022468792194.1073741887.1519137806&type=1&theater

12 średniej wielkości marchewek
1-2 łyżki oleju rzepakowego
0,5 łyżeczki cynamonu
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
szczypta soli, szczypta pieprzu
Płaska łyżeczka kminu rzymskiego
2 ząbki czosnku
2 ziarna kardamonu
Kilka ziarenek kolendry

1/4 papryczki chili

1. Marchewkę obieramy, wykładamy na blaszkę, polewamy olejem i wstawiamy do piekarnika na 2 godziny
2. Gdy marchewka będzie miękka, kroimy ją na mniejsze kawałki, wrzucamy do miski.
3. Kardamon i kolendrę rozdrabniamy w moździerzu.
4. Do marchewki dorzucamy wszystkie przyprawy, chili, rozdrobniony kardamon i kolendrę.
5. Całość blenderujemy na gładką maskę.
pyszna z chlebem

, dodajemy sałatę, pomidor

i mamy hamburgera

 

primavera77:

Jesienna chrupiąca wegetariańska tarta

Po ciepłym spacerze, postanowilam zrobić tartę jesienną. Pogoda na zbieranie lisci była sprzyjająca i złota. Ciepełko biło od wszystkiego. Niestety ,pod wieczór pociemniało i zerwała się burza…tym bardziej chciałam zatrzymać tę złotą jesień- suchą i słoneczną na nieco dłużej…i oddałam się słodkiej nostalgii.

Składniki na kruchy spód- czyli na miodowe ciasto- dlatego spód jest ciemny!
-180 g mąki
-30 g cukru
-1 łyżka miodu
-1 łyżka wody
-1 jajo
-80 g margaryny
-1 łyżeczka sody

Na wierzch tarty
-jabłka pokrojone w plastry
-Masło orzechowe czekoladowe Primavika – wybrałam ten produkt gdyż masło czekoladowe w odróżnieniu od innych tego typu kremów nie jest czekoladą, gdyż 62% jego składu stanowią orzechy ziemne. Smak masła jest wyjątkowy – mocno orzechowy i delikatnie czekoladowy. Zawiera też cynk, cenne kwasy tłuszczowe i lecytynę. Jest produktem bezglutenowym, przeznaczonym również dla dzieci, dla wegan i wegetarian
-mieszanka ziaren prażonych Cynamonowy Raj od Ziarenkowo – orzechy arachidowe, sezam,słonecznik, cynamon, kardamon, gozdziki- idelane połączenie do tej właśnie tarty
-miód rozpuszczony w kąpieli wodnej
-mielony cynamon

Ze wszystkich podanych składników na kruchy spód , wyrób gładką kulę i wylep ciastem ,posmarowaną uprzednio masłem, formę do tarty.
Ponakłuwaj widelcem. Piecz w 180 stopniach około 7 minut. Sprawdzajcie , może być dłużej. Tarta będzie miała brązowy odcień, miód to sprawia.
Wyjmij z piekarnika i wystudz kompletnie .Nie wyjmuj z formy.
W kąpieli wodnej roztop masło orzechowe czekoladowe Primavika .
Wymieszaj z 1 kopiastą łyżką mieszanki ziaren od Ziarenkowo .
Posmaruj tartę z wierzchu póki masło jest jeszcze ciepłe.
Jak zauważyliście, brakuje trójkącika- ktoś nie wytrzymał po prostu i sobie odkroił.
Poukładaj jabłka na wierzchu.
Posyp je delikatnie cynamonem.
Następnie polej, roztopionym w kąpieli wodnej miodem.
Włóż do nagrzanego do 200 st.piekarnika, na górną „półkę” i włącz grilla. Lub tylko górną grzałkę. Spód nie musi się już piec-chodzi o to by jabłka zmiękły pod wpływem miodu a skórka lekko pomarszczyła się.
Ja dałam na 5-7 minut.
Wyjmij. Pokrój jak pizzę póki gorąca, gdyż jak przestygnie mogłaby się łamać. Z formy w której się piekła, wyłóż na zimny , duży talerz,odstaw do ostygnięcia, nie przykrywaj, bo spód zmięknie.

Smacznego jesiennego chrupania !

 

Serdecznie gratulujemy!

 zobacz również:

  1. Pozostałe konkursy
  2. Kulinarne Inspiracje
  3. Przepisy Czytelników
  4. Strefa Wegetariańska

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

84 komentarzy do Pyszności od firmy Primavika — wyniki konkursu!

  1. avatar Laura pisze:

    A ja uwielbiam i bardzo polecam kanapki z grillowanego bakłażana, grillowanej papryki, świeżego szpinaku i koziego sera. Latem grillujemy na świeżym powietrzu a jesienią i zimą można użyć grillowanej patelni.
    Składniki:
    2 bakłażany
    2 garście liści młodego szpinaku
    2 papryki (1 czerwona i 1 żółta)
    kozi ser
    oliwa z oliwek, sól, pieprz i świeże oregano

    Umytego bakłażana pokroić na plastry o grubości około 1 cm. Paprykę umyć i pokroić również na plastry. Plastry bakłażana posmarować oliwą z oliwek, posypać świeżym oregano i lekko posolić. Na grillu (ruszcie)lub grillowej patelni upiec plastry papryki a następnie plastry bakłażana około 2-3 minuty, aż będą miękkie i złociste. Na połowę grillowanych plastrów bakłażana położyć umyte i osuszone liście szpinaku, posypać oregano, położyć plaster dobrej jakości koziego sera, plaster upieczonej papryki i przykryć drugim plastrem upieczonego bakłażana. Grillować jeszcze chwilkę, aż ser lekko się rozpuści.
    Laura

  2. avatar plomien77 pisze:

    Brokułowe drzewko.
    Dzieciaki były zachwycone tak podaną zapiekanką.
    Składniki:
    Na ciasto:
    • 2 szklanki mąki
    • 2 żółtka
    • 20 dag margaryny
    • Szczypta soli i cukru
    Nadzienie:
    • 1 brokuł
    • Kilka strąków zielonej fasolki szparagowej
    • 2 marchewki
    • Puszka zielonego groszku
    • Szklanka startego żółtego sera
    • 3 jaja + 2 białka
    • Szklanka gęstej śmietany
    • Sól, pieprz tymianek

    Przygotowanie:
    • Z podanych składników przygotuj kruche ciasto. Schłódź około 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjmij przekrój na pół, rozwałkuj i wylep nim blaszki. Nakłuj widelcem, żeby nie urosło i piecz przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
    • Umyj warzywa pod bieżącą wodą. Marchewki obierz, a z fasolek usuń końcówki. Włóż warzywa do wrzącej, osolonej wody i gotuj kilka minut, aby były półtwarde. Wyłóż je na durszlak i pozostaw , aby ostygły.
    • Umyj brokuły, usuń ich liście oraz końcówki łodyg i włóż je w całości do osolonej wrzącej wody. Gotuj je 3-4 minuty.
    • Przekrój brokuły na połowy i ułóż je na cieście. To będzie drzewko. Z fasolki ułóż płot i chmurkę , z marchewki owoce i słonko , a z groszku trawę. Włóż blaszki na 10 minut do piekarnika.
    • Wymieszaj śmietanę z tartym serem, jajkami, solą pieprzem i tymiankiem. Wyjmij blaszki wylej delikatnie na ciasto z warzywami. I wstaw blaszki ponownie do piekarnika na 10 minut.

  3. avatar plomien77 pisze:

    Tarta jesienna.
    Dzieciaki szybko i z wielkim apetytem zjadły taką uśmiechniętą tartę.
    Składniki:
    Ciasto:
    • 2 szklanki mąki
    • 2 żółtka
    • 20 dag margaryny
    • Szczypta soli i cukru
    Nadzienie:
    • por
    • 1 papryka czerwona
    • 300 g piersi kurczaka
    • Cebula czerwona
    • ½ puszki kukurydzy
    • ½ szklanki zielonego groszku
    • 1 szklanka śmietany 22%
    • 100 g żółtego sera
    • 2 jajka (można też dodać pozostałe 2 białka)
    • Przyprawa do kurczaka
    • Słodka papryka
    • Oregano
    • Zioła prowansalskie
    • Sól, pieprz
    • Oliwa z oliwek do smażenia
    Dekoracja:
    • 2 oliwki
    • 4 pomidorki koktajlowe
    • Natka pietruszki
    Przygotowanie:
    • Z podanych składników przygotuj kruche ciasto. Schłódź około 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjmij, rozwałkuj i wylep nim formę do tarty. Nakłuj widelcem, żeby nie urosło i piecz przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
    • Przygotuj farsz. Kurczaka pokrój w kostkę, paprykę w paseczki, cebulę w pióra a pora w krążki. Cebulę zeszklij na oliwie, dodaj kurczaka. Dopraw solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka oraz papryką słodką. Gdy kurczak będzie usmażony, na patelnie wrzuć pora i paprykę. Duś pod przykryciem około 10 minut. Na koniec dodaj kukurydzę i groszek oraz zioła i cały farsz przełóż na spód od tarty (można odłożyć kilka krążków pora do dekoracji).
    • Śmietanę wymieszaj z jajkami . Dodaj starty ser. Dopraw solą i pieprzem. Sos równomiernie wylej na tarte.
    • Zapiekaj około 30 minut w 180 stopniach.
    • Tarte udekoruj warzywną buźką z pomidorków koktajlowych, oczkami z oliwek, noskiem z cebuli i włoskami z pora i natki.

  4. avatar model1983 pisze:

    Tarta włoska.
    Jest łatwa do zrobienia i bardzo smaczna

    Składniki:
    Ciasto:
    • 2 szklanki mąki
    • 2 żółtka
    • 20 dag margaryny
    • Szczypta soli i cukru
    Nadzienie:
    • 2 pory, olej
    • 1 papryka czerwona
    • 1 szklanka śmietany 22%
    • 10 dag żółtego sera
    • 2 jajka i 2 białka
    • 10 oliwek
    • Sól, pieprz
    Przygotowanie:
    • Z podanych składników przygotuj kruche ciasto. Schłódź.
    • Pory oczyść, posiekaj, przesmaż na 2-3 łyżkach oleju. Umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w paseczki czerwoną paprykę.
    • Śmietanę wymieszaj z jajkami i białkami. Dodaj starty ser. Dopraw solą i pieprzem.
    • Schłodzonym ciastem wylep formę na tartę. Wlej masę jajeczną. Rozłóż przesmażone pory, paprykę i oliwki. Wstaw do piekarnika i piecz około 40 minut w 180 stopniach.

  5. avatar model1983 pisze:

    Tarta brokułowa.
    Jest łatwa do zrobienia i bardzo smaczna.

    Składniki:
    Na ciasto:
    • 2 szklanki mąki
    • 2 żółtka
    • 20 dag margaryny
    • Szczypta soli i cukru
    Nadzienie:
    • 40-50 dag brokułu
    • 15 dag żółtego sera
    • 3 jaja + pozostałe 2 białka
    • Szklanka rosołu lub bulionu z kostki
    • ¾ szklanki gęstej śmietany
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • Łyżka ostrej musztardy
    Dekoracja:
    • Małe kuleczki mozzarelli
    • Kilka pomidorków koktajlowych
    Przygotowanie:
    • Z podanych składników przygotuj kruche ciasto. Schłódź około 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjmij, rozwałkuj i wylep nim formę do tarty. Nakłuj widelcem, żeby nie urosło i piecz przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
    • Brokuły pokroić, dodać utarty ser i mąkę, wymieszać i rozłożyć równą warstwą na podpieczonym spodzie tarty. Jaja , śmietanę, bulion i musztardę dokładnie wymieszać lub zmiksować. Otrzymanym sosem polać brokuły. Na wierzchu ułożyć kuleczki mozzarelli i pomidorki koktajlowe. Zapiekać w temperaturze 175 stopni około 40 minut. Podawać na gorąco lub zimno.

  6. avatar Monika pisze:

    Moja kulinarna propozycja to zapiekanka z kaszy jaglanej i pomidorów, czyli istna dzika fuzja smaków, która rozbudza w subtelny sposób bodźce zmysłowe, otula kubki smakowe kwintesencją, niewinnego grzechu, droczy się z językiem głębią, magicznych naparów i wpływa na stymulację wyjątkowych wrażeń dla spragnionego wegetariańskich intryg podniebienia. Zobaczycie tak się będziecie zajadać, że aż uszyska będą się trząść. Polecam z głębi serducha! Palce lizać ;)

    1 duża cebula
    1 łyżka masła lub margaryny
    200 g kaszy jaglanej
    600 l bulionu warzywnego (z proszku instant)
    3 duże pomidory
    1 pęczek natki
    300 g mrożonego zielonego groszku
    sól
    świeżo mielony czarny pieprz
    60 g goudy
    1 łyżka mąki pełnoziarnistej do panierowania

    *Cebulę należy obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Masło lub margarynę stopić w garnku i zeszklić na niej cebulę. Dodać kaszę, całość krótko poddusić i zalać bulionem. Nakryć garnek pokrywką i gotować zupę przez ok. 10 minut na średnim ogniu. Po tym czasie wyłączyć gaz i zostawić kaszę na ok. 20 minut, żeby spęczniała.

    * Następnie należy rozgrzać piekarnik do temp. 200 stopni. Pomidory przekroić na pół, wykroić ogonki, a owoce wypestkować i pokroić w kostkę.Natkę drobno posiekać. 1 łyżkę natki zostawić, a pozostałą część włożyć do kaszy. Dodać mrożony groszek i doprawić całość solą i pieprzem.

    *Formę do zapiekanek wysmarować tłuszczem. Do tak przygotowanej formy włożyć masę z kaszy. Goudę zetrzeć i wymieszać z mąką do panierowania. Tą mieszanką oprószyć zapiekankę. Całość zapiekać na środkowej półce piekarnika przez ok. pół godziny. Przed podaniem oprószyć resztą natki.

    Szczególnie polecam podawać z sosem jogurtowym, by nadać niepowtarzalnych walorów smakowych ;)

  7. avatar pjmk pisze:

    Makaron w żółtych pomidorach z rukolą
    makron kokardki 10 dag
    pomidory żółte 2 sztuki
    sól do smaku
    pieprz kolorowy grubo mielony do smaku
    oregano 1 łyżeczka
    oliwa z oliwek 4 łyżki
    czosnek 1 ząbek
    rukola 1 garść

    Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente.
    Pomidory opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Na oliwie podsmażyć zmiażdżony czosnek z oregano, dodać pomidory chwilę dusić. Doprawić do smaku. Włożyć makaron wymieszać chwilę razem smażyć. Na koniec wymieszać z rukolą.

  8. avatar paulina2157 pisze:

    Makaron w żółtych pomidorach z rukolą
    makron kokardki 10 dag
    pomidory żółte 2 sztuki
    sól do smaku
    pieprz kolorowy grubo mielony do smaku
    oregano 1 łyżeczka
    oliwa z oliwek 4 łyżki
    czosnek 1 ząbek
    rukola 1 garść

    Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente.
    Pomidory opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Na oliwie podsmażyć zmiażdżony czosnek z oregano, dodać pomidory chwilę dusić. Doprawić do smaku. Włożyć makaron wymieszać chwilę razem smażyć. Na koniec wymieszać z rukolą.

  9. avatar paulina2157 pisze:

    Cukinia faszerowana kaszą gryczaną

    cukinia 1 sztuka
    kasza gryczana 1 woreczek
    cebula 1 sztuka
    masło 1 łyżka
    pomidor 1 sztuka
    natka pietruszki 0,5 pęczka
    pieczarki 8 dag,
    sól i pieprz do smaku

    Cukinie opłukać i przekroić na pół. Z cukinii wydrążyć środki.
    Kasze ugotować według przepisu na opakowaniu.
    Pieczarki oczyścić pokroić w kostkę, natkę posiekać. Na maśle podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulkę. Dodać pieczarki i podsmażyć. Doprawić do smaku sola i pieprzem. Pomidora sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Pomidora dodać do cebuli z pieczarkami i wymieszać. Do kaszy dodać natkę. Dodać usmażone warzywa i wymieszać.
    Farszem napełnić cukinię i piec w temp. 180 stopni przez 30 minut.

  10. avatar batonzo pisze:

    Orzechowe ciasto z cieciorki.
    Składniki:
    ugotowana szklanka ciecierzycy, 2 jajka, orzechy i rodzynki ile kto lubi, łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki miodu.
    Ugotowaną cieciorkę mielimy, dodajemy pozostałe składniki i ucieramy na gładka masę. Pieczemy w temp. 180 stopni około 40-50 minut. Ciasto jest wilgotne i zwarte. Ja uwielbiam je z sosem karmelowym.

Dodaj komentarz do model1983


FORUM - bieżące dyskusje

Motyle w obiektywie
Gdzie one latają o tej porze roku? Ja ich w moich okolicach nie spotykam....
Motyle w obiektywie
https://w.fotka.com/024/123/2e6b905b31.jpg https://w.fotka.com/024/123/9ea41a32b6.jpg https://w.fotka.com/024/123/830abd9232.jpg https://w.fotka.com/024/123/38604270b6.jpg https://w.fotka.com/024/123/ebb4908516.jpg Rusałka Kratkowiec - Araschnia levana. Wiosenna szata barwna.
Błąd lekarski?
Nie bardzo wierzę , że coś nie działa bo to taki organizm....
Multicooker: Philipsa czy Redmonda?
Ja nie mam i jakoś żyję ☺