Pyszności od firmy Primavika — wyniki konkursu! | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Pyszności od firmy Primavika — wyniki konkursu!

17 października 2014, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

936535_162306260616841_656432389_n

Miło nam ogłosić wyniki w konkursie kulinarnym z firmą PRIMAVIKA! Dziękujemy za wspólną zabawę i podzielnie się z nami wszystkimi smakowitymi, zdrowymi i wegetariańskimi przepisami.

Do wygrania były 3 bogate zestawy składające się z 10  pysznych i wyjątkowych produktów – zdrowa żywność bez dodatków i konserwantów:

– masło migdałowe
– masło sezamowe słodzone agawą
– masło orzechowe z kawałkami czekolady
– musztarda ekologiczna BIO
– ketchup bez cukru dla dzieci BIO
– buraczki pychota BIO
– hummus paprykowy
– paprykarz wegetariański
– sznycelki
-pulpety w sosie pomidorowym

Aby wygrać kosz pełen smakołyków od firmy PRIMAVIKA wystarczyło  polubić funpage firmy na Facebooku oraz zamieścić w komentarzu pod tym artykułem lub na naszym funpage TUTAJ przepis na ulubione danie wegetariańskie.

 

kechup-dla-dzieci-305x319migdałowe-305x319

W tej edycji konkursu nagrody wędrują do autorek następujących przepisów:

Baśka:

PRZEPIS NA ORIENTALNE PIEROŻKI Z PIEKARNIKA

Składniki na ciasto:
– 2 szkl. mąki orkiszowej
– 1 szkl. mąki kukurydzianej
– łyżeczka kurkumy
– szczypta soli
– szczypta pieprzu cayenne
– 3 łyżki oleju rzepakowego
– 1/3 szkl. wody

Mąkę mieszamy w misce wraz z przyprawami i olejem. Mieszając stopniowo dodajemy wodę. Zagniatamy elastyczną kulę i odstawiamy na 20 minut do lodówki.

Składniki farszu:
– filiżanka soczewicy
– 1 cebula
– 3 marchewki
– pół selera
– 3 niewielkie ziemniaki
– pół brokułu
– sok z połowy cytryny
– 3 łyżki sosu sojowego
– łyżeczka przyprawy garam masala
– 3 łyżki oleju rzepakowego
Namaczamy soczewicę przez 30 min., a następnie gotujemy przez około 20 min. Marchewkę, ziemniaki, seler i brokuł gotujemy przez 15 min. w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Następnie blendujemy soczewicę  i ugotowane warzywa z dodatkiem oleju. Do farszu dodajemy podsmażoną cebulę, sos sojowy, sok z cytryny i przyprawę garam masala. Wszystko dokładnie mieszamy.
Ciasto cienko wałkujemy, wykrawamy kółka, nakładamy farsz i sklejamy pierogi.
Gotowe pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. na 25-30 min.
Pierożki podajemy z ulubionym sosem – ja uwielbiam je z sosem czosnkowym, ale wyśmienicie smakują również z pastą z avocado.
SMACZNEGO!

 

gadulka:

domowy wegetariański burger

zrobiłam dwa dni temu tu zdjecie https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10204869410644586&set=a.10203022468792194.1073741887.1519137806&type=1&theater

puszka ciecierzycy w puszce. chilli, 3 ząbki czosnku, pieprz, sos sojowy – to wszystko miksujemy
garść oliwek, kilka suszonych pomidorów, papryka drobno pokrojoną
dodajemy jajko i odrobinę bułki tartej – formujemy kotlety i smażymy na oleju. bierzemy bułkę pełnoziarnistą smarujemy pastą marchewkową
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10204839566258495&set=a.10203022468792194.1073741887.1519137806&type=1&theater

12 średniej wielkości marchewek
1-2 łyżki oleju rzepakowego
0,5 łyżeczki cynamonu
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
szczypta soli, szczypta pieprzu
Płaska łyżeczka kminu rzymskiego
2 ząbki czosnku
2 ziarna kardamonu
Kilka ziarenek kolendry

1/4 papryczki chili

1. Marchewkę obieramy, wykładamy na blaszkę, polewamy olejem i wstawiamy do piekarnika na 2 godziny
2. Gdy marchewka będzie miękka, kroimy ją na mniejsze kawałki, wrzucamy do miski.
3. Kardamon i kolendrę rozdrabniamy w moździerzu.
4. Do marchewki dorzucamy wszystkie przyprawy, chili, rozdrobniony kardamon i kolendrę.
5. Całość blenderujemy na gładką maskę.
pyszna z chlebem

, dodajemy sałatę, pomidor

i mamy hamburgera

 

primavera77:

Jesienna chrupiąca wegetariańska tarta

Po ciepłym spacerze, postanowilam zrobić tartę jesienną. Pogoda na zbieranie lisci była sprzyjająca i złota. Ciepełko biło od wszystkiego. Niestety ,pod wieczór pociemniało i zerwała się burza…tym bardziej chciałam zatrzymać tę złotą jesień- suchą i słoneczną na nieco dłużej…i oddałam się słodkiej nostalgii.

Składniki na kruchy spód- czyli na miodowe ciasto- dlatego spód jest ciemny!
-180 g mąki
-30 g cukru
-1 łyżka miodu
-1 łyżka wody
-1 jajo
-80 g margaryny
-1 łyżeczka sody

Na wierzch tarty
-jabłka pokrojone w plastry
-Masło orzechowe czekoladowe Primavika – wybrałam ten produkt gdyż masło czekoladowe w odróżnieniu od innych tego typu kremów nie jest czekoladą, gdyż 62% jego składu stanowią orzechy ziemne. Smak masła jest wyjątkowy – mocno orzechowy i delikatnie czekoladowy. Zawiera też cynk, cenne kwasy tłuszczowe i lecytynę. Jest produktem bezglutenowym, przeznaczonym również dla dzieci, dla wegan i wegetarian
-mieszanka ziaren prażonych Cynamonowy Raj od Ziarenkowo – orzechy arachidowe, sezam,słonecznik, cynamon, kardamon, gozdziki- idelane połączenie do tej właśnie tarty
-miód rozpuszczony w kąpieli wodnej
-mielony cynamon

Ze wszystkich podanych składników na kruchy spód , wyrób gładką kulę i wylep ciastem ,posmarowaną uprzednio masłem, formę do tarty.
Ponakłuwaj widelcem. Piecz w 180 stopniach około 7 minut. Sprawdzajcie , może być dłużej. Tarta będzie miała brązowy odcień, miód to sprawia.
Wyjmij z piekarnika i wystudz kompletnie .Nie wyjmuj z formy.
W kąpieli wodnej roztop masło orzechowe czekoladowe Primavika .
Wymieszaj z 1 kopiastą łyżką mieszanki ziaren od Ziarenkowo .
Posmaruj tartę z wierzchu póki masło jest jeszcze ciepłe.
Jak zauważyliście, brakuje trójkącika- ktoś nie wytrzymał po prostu i sobie odkroił.
Poukładaj jabłka na wierzchu.
Posyp je delikatnie cynamonem.
Następnie polej, roztopionym w kąpieli wodnej miodem.
Włóż do nagrzanego do 200 st.piekarnika, na górną „półkę” i włącz grilla. Lub tylko górną grzałkę. Spód nie musi się już piec-chodzi o to by jabłka zmiękły pod wpływem miodu a skórka lekko pomarszczyła się.
Ja dałam na 5-7 minut.
Wyjmij. Pokrój jak pizzę póki gorąca, gdyż jak przestygnie mogłaby się łamać. Z formy w której się piekła, wyłóż na zimny , duży talerz,odstaw do ostygnięcia, nie przykrywaj, bo spód zmięknie.

Smacznego jesiennego chrupania !

 

Serdecznie gratulujemy!

 zobacz również:

  1. Pozostałe konkursy
  2. Kulinarne Inspiracje
  3. Przepisy Czytelników
  4. Strefa Wegetariańska

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

84 komentarzy do Pyszności od firmy Primavika — wyniki konkursu!

  1. avatar Laura pisze:

    A ja uwielbiam i bardzo polecam kanapki z grillowanego bakłażana, grillowanej papryki, świeżego szpinaku i koziego sera. Latem grillujemy na świeżym powietrzu a jesienią i zimą można użyć grillowanej patelni.
    Składniki:
    2 bakłażany
    2 garście liści młodego szpinaku
    2 papryki (1 czerwona i 1 żółta)
    kozi ser
    oliwa z oliwek, sól, pieprz i świeże oregano

    Umytego bakłażana pokroić na plastry o grubości około 1 cm. Paprykę umyć i pokroić również na plastry. Plastry bakłażana posmarować oliwą z oliwek, posypać świeżym oregano i lekko posolić. Na grillu (ruszcie)lub grillowej patelni upiec plastry papryki a następnie plastry bakłażana około 2-3 minuty, aż będą miękkie i złociste. Na połowę grillowanych plastrów bakłażana położyć umyte i osuszone liście szpinaku, posypać oregano, położyć plaster dobrej jakości koziego sera, plaster upieczonej papryki i przykryć drugim plastrem upieczonego bakłażana. Grillować jeszcze chwilkę, aż ser lekko się rozpuści.
    Laura

  2. avatar plomien77 pisze:

    Brokułowe drzewko.
    Dzieciaki były zachwycone tak podaną zapiekanką.
    Składniki:
    Na ciasto:
    • 2 szklanki mąki
    • 2 żółtka
    • 20 dag margaryny
    • Szczypta soli i cukru
    Nadzienie:
    • 1 brokuł
    • Kilka strąków zielonej fasolki szparagowej
    • 2 marchewki
    • Puszka zielonego groszku
    • Szklanka startego żółtego sera
    • 3 jaja + 2 białka
    • Szklanka gęstej śmietany
    • Sól, pieprz tymianek

    Przygotowanie:
    • Z podanych składników przygotuj kruche ciasto. Schłódź około 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjmij przekrój na pół, rozwałkuj i wylep nim blaszki. Nakłuj widelcem, żeby nie urosło i piecz przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
    • Umyj warzywa pod bieżącą wodą. Marchewki obierz, a z fasolek usuń końcówki. Włóż warzywa do wrzącej, osolonej wody i gotuj kilka minut, aby były półtwarde. Wyłóż je na durszlak i pozostaw , aby ostygły.
    • Umyj brokuły, usuń ich liście oraz końcówki łodyg i włóż je w całości do osolonej wrzącej wody. Gotuj je 3-4 minuty.
    • Przekrój brokuły na połowy i ułóż je na cieście. To będzie drzewko. Z fasolki ułóż płot i chmurkę , z marchewki owoce i słonko , a z groszku trawę. Włóż blaszki na 10 minut do piekarnika.
    • Wymieszaj śmietanę z tartym serem, jajkami, solą pieprzem i tymiankiem. Wyjmij blaszki wylej delikatnie na ciasto z warzywami. I wstaw blaszki ponownie do piekarnika na 10 minut.

  3. avatar plomien77 pisze:

    Tarta jesienna.
    Dzieciaki szybko i z wielkim apetytem zjadły taką uśmiechniętą tartę.
    Składniki:
    Ciasto:
    • 2 szklanki mąki
    • 2 żółtka
    • 20 dag margaryny
    • Szczypta soli i cukru
    Nadzienie:
    • por
    • 1 papryka czerwona
    • 300 g piersi kurczaka
    • Cebula czerwona
    • ½ puszki kukurydzy
    • ½ szklanki zielonego groszku
    • 1 szklanka śmietany 22%
    • 100 g żółtego sera
    • 2 jajka (można też dodać pozostałe 2 białka)
    • Przyprawa do kurczaka
    • Słodka papryka
    • Oregano
    • Zioła prowansalskie
    • Sól, pieprz
    • Oliwa z oliwek do smażenia
    Dekoracja:
    • 2 oliwki
    • 4 pomidorki koktajlowe
    • Natka pietruszki
    Przygotowanie:
    • Z podanych składników przygotuj kruche ciasto. Schłódź około 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjmij, rozwałkuj i wylep nim formę do tarty. Nakłuj widelcem, żeby nie urosło i piecz przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
    • Przygotuj farsz. Kurczaka pokrój w kostkę, paprykę w paseczki, cebulę w pióra a pora w krążki. Cebulę zeszklij na oliwie, dodaj kurczaka. Dopraw solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka oraz papryką słodką. Gdy kurczak będzie usmażony, na patelnie wrzuć pora i paprykę. Duś pod przykryciem około 10 minut. Na koniec dodaj kukurydzę i groszek oraz zioła i cały farsz przełóż na spód od tarty (można odłożyć kilka krążków pora do dekoracji).
    • Śmietanę wymieszaj z jajkami . Dodaj starty ser. Dopraw solą i pieprzem. Sos równomiernie wylej na tarte.
    • Zapiekaj około 30 minut w 180 stopniach.
    • Tarte udekoruj warzywną buźką z pomidorków koktajlowych, oczkami z oliwek, noskiem z cebuli i włoskami z pora i natki.

  4. avatar model1983 pisze:

    Tarta włoska.
    Jest łatwa do zrobienia i bardzo smaczna

    Składniki:
    Ciasto:
    • 2 szklanki mąki
    • 2 żółtka
    • 20 dag margaryny
    • Szczypta soli i cukru
    Nadzienie:
    • 2 pory, olej
    • 1 papryka czerwona
    • 1 szklanka śmietany 22%
    • 10 dag żółtego sera
    • 2 jajka i 2 białka
    • 10 oliwek
    • Sól, pieprz
    Przygotowanie:
    • Z podanych składników przygotuj kruche ciasto. Schłódź.
    • Pory oczyść, posiekaj, przesmaż na 2-3 łyżkach oleju. Umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w paseczki czerwoną paprykę.
    • Śmietanę wymieszaj z jajkami i białkami. Dodaj starty ser. Dopraw solą i pieprzem.
    • Schłodzonym ciastem wylep formę na tartę. Wlej masę jajeczną. Rozłóż przesmażone pory, paprykę i oliwki. Wstaw do piekarnika i piecz około 40 minut w 180 stopniach.

  5. avatar model1983 pisze:

    Tarta brokułowa.
    Jest łatwa do zrobienia i bardzo smaczna.

    Składniki:
    Na ciasto:
    • 2 szklanki mąki
    • 2 żółtka
    • 20 dag margaryny
    • Szczypta soli i cukru
    Nadzienie:
    • 40-50 dag brokułu
    • 15 dag żółtego sera
    • 3 jaja + pozostałe 2 białka
    • Szklanka rosołu lub bulionu z kostki
    • ¾ szklanki gęstej śmietany
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • Łyżka ostrej musztardy
    Dekoracja:
    • Małe kuleczki mozzarelli
    • Kilka pomidorków koktajlowych
    Przygotowanie:
    • Z podanych składników przygotuj kruche ciasto. Schłódź około 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjmij, rozwałkuj i wylep nim formę do tarty. Nakłuj widelcem, żeby nie urosło i piecz przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
    • Brokuły pokroić, dodać utarty ser i mąkę, wymieszać i rozłożyć równą warstwą na podpieczonym spodzie tarty. Jaja , śmietanę, bulion i musztardę dokładnie wymieszać lub zmiksować. Otrzymanym sosem polać brokuły. Na wierzchu ułożyć kuleczki mozzarelli i pomidorki koktajlowe. Zapiekać w temperaturze 175 stopni około 40 minut. Podawać na gorąco lub zimno.

  6. avatar Monika pisze:

    Moja kulinarna propozycja to zapiekanka z kaszy jaglanej i pomidorów, czyli istna dzika fuzja smaków, która rozbudza w subtelny sposób bodźce zmysłowe, otula kubki smakowe kwintesencją, niewinnego grzechu, droczy się z językiem głębią, magicznych naparów i wpływa na stymulację wyjątkowych wrażeń dla spragnionego wegetariańskich intryg podniebienia. Zobaczycie tak się będziecie zajadać, że aż uszyska będą się trząść. Polecam z głębi serducha! Palce lizać ;)

    1 duża cebula
    1 łyżka masła lub margaryny
    200 g kaszy jaglanej
    600 l bulionu warzywnego (z proszku instant)
    3 duże pomidory
    1 pęczek natki
    300 g mrożonego zielonego groszku
    sól
    świeżo mielony czarny pieprz
    60 g goudy
    1 łyżka mąki pełnoziarnistej do panierowania

    *Cebulę należy obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Masło lub margarynę stopić w garnku i zeszklić na niej cebulę. Dodać kaszę, całość krótko poddusić i zalać bulionem. Nakryć garnek pokrywką i gotować zupę przez ok. 10 minut na średnim ogniu. Po tym czasie wyłączyć gaz i zostawić kaszę na ok. 20 minut, żeby spęczniała.

    * Następnie należy rozgrzać piekarnik do temp. 200 stopni. Pomidory przekroić na pół, wykroić ogonki, a owoce wypestkować i pokroić w kostkę.Natkę drobno posiekać. 1 łyżkę natki zostawić, a pozostałą część włożyć do kaszy. Dodać mrożony groszek i doprawić całość solą i pieprzem.

    *Formę do zapiekanek wysmarować tłuszczem. Do tak przygotowanej formy włożyć masę z kaszy. Goudę zetrzeć i wymieszać z mąką do panierowania. Tą mieszanką oprószyć zapiekankę. Całość zapiekać na środkowej półce piekarnika przez ok. pół godziny. Przed podaniem oprószyć resztą natki.

    Szczególnie polecam podawać z sosem jogurtowym, by nadać niepowtarzalnych walorów smakowych ;)

  7. avatar pjmk pisze:

    Makaron w żółtych pomidorach z rukolą
    makron kokardki 10 dag
    pomidory żółte 2 sztuki
    sól do smaku
    pieprz kolorowy grubo mielony do smaku
    oregano 1 łyżeczka
    oliwa z oliwek 4 łyżki
    czosnek 1 ząbek
    rukola 1 garść

    Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente.
    Pomidory opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Na oliwie podsmażyć zmiażdżony czosnek z oregano, dodać pomidory chwilę dusić. Doprawić do smaku. Włożyć makaron wymieszać chwilę razem smażyć. Na koniec wymieszać z rukolą.

  8. avatar paulina2157 pisze:

    Makaron w żółtych pomidorach z rukolą
    makron kokardki 10 dag
    pomidory żółte 2 sztuki
    sól do smaku
    pieprz kolorowy grubo mielony do smaku
    oregano 1 łyżeczka
    oliwa z oliwek 4 łyżki
    czosnek 1 ząbek
    rukola 1 garść

    Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente.
    Pomidory opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Na oliwie podsmażyć zmiażdżony czosnek z oregano, dodać pomidory chwilę dusić. Doprawić do smaku. Włożyć makaron wymieszać chwilę razem smażyć. Na koniec wymieszać z rukolą.

  9. avatar paulina2157 pisze:

    Cukinia faszerowana kaszą gryczaną

    cukinia 1 sztuka
    kasza gryczana 1 woreczek
    cebula 1 sztuka
    masło 1 łyżka
    pomidor 1 sztuka
    natka pietruszki 0,5 pęczka
    pieczarki 8 dag,
    sól i pieprz do smaku

    Cukinie opłukać i przekroić na pół. Z cukinii wydrążyć środki.
    Kasze ugotować według przepisu na opakowaniu.
    Pieczarki oczyścić pokroić w kostkę, natkę posiekać. Na maśle podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulkę. Dodać pieczarki i podsmażyć. Doprawić do smaku sola i pieprzem. Pomidora sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Pomidora dodać do cebuli z pieczarkami i wymieszać. Do kaszy dodać natkę. Dodać usmażone warzywa i wymieszać.
    Farszem napełnić cukinię i piec w temp. 180 stopni przez 30 minut.

  10. avatar batonzo pisze:

    Orzechowe ciasto z cieciorki.
    Składniki:
    ugotowana szklanka ciecierzycy, 2 jajka, orzechy i rodzynki ile kto lubi, łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki miodu.
    Ugotowaną cieciorkę mielimy, dodajemy pozostałe składniki i ucieramy na gładka masę. Pieczemy w temp. 180 stopni około 40-50 minut. Ciasto jest wilgotne i zwarte. Ja uwielbiam je z sosem karmelowym.

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...