Konkurs na FB ze sklepem SwojskieSpecjaly.pl – wyniki!

3 kwietnia 2014, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Zbliżają się święta – czas biesiadowania i zajadania się kulinarnymi przysmakami. Wszystkim miłośnikom tradycyjnej polskiej kuchni dziekujemy za udział w konkursie ze wspaniałymi nagrodami od sklepu SwojskieSpecjaly.pl!

swojskie

Aby wziąć udział w konkursie należało:
1. Polubić stronę sponsora na Facebooku
2.Udostępnić konkurs z profilu Urodaizdrowie na swoim profilu na Facebooku
3. Podać TUTAJ przepis na dowolne danie z wykorzystaniem dowolnego produktu ze sklepu swojskiespecjaly.pl Wasze wypowiedzi wpisujcie w komentarzach pod artykułem konkursowym na portalu lub na naszym Facebooku.

Nagrodami w konkursie były 2 zestawy zawierające tradycyjne mięsne wędzonki oraz książki kulinarne!

Nagroda za miejsce 1 wędruje do Dominiki Róg (Na Widelcu):

– wiejski stół z szynką 4 kg

zdjęcie poglądowe konkurs

Skład zestawu:
szynka bez tłuszczu (wędzona w siatce) 1 kg
szynka z tłuszczykiem (wiązana) 1 kg
boczek wędzony 1 kg
mix kiełbas wędzonych (palcówki i ogniskowej) 1 kg

– książki:  Kuchnia polska oraz Przystawki z ziemniaków we współczesnej kuchni

CAM00588

Nagroda za miejsce 2 wędruje do Alicji Śnieżek (Alice139):

– wiejski stół z szynką 4 kg

zdjęcie poglądowe konkurs

Skład zestawu:
szynka bez tłuszczu (wędzona w siatce) 1 kg
szynka z tłuszczykiem (wiązana) 1 kg
boczek wędzony 1 kg
mix kiełbas wędzonych (palcówki i ogniskowej) 1 kg

książki: Tradycyjne potrawy wielkanocne, Przysmaki drożdżowe, Smalec we współczesnej kuchni

CAM00585

Oto nagrodzone wpisy:

NaWidelcu (Dominika Róg)   

Drodzy Panowie oraz Panie,
swojskie specjały są nam znane,
w ich pysznym miodzie gustujemy
i poczęstować innych chcemy.

Starań naprawdę niewiele trzeba,
by wyczarować gwiazdkę z nieba
oraz słodycze w sklepach kuszące
zrobione w domu są zniewalające.

Domowa chałwa z dodatkami – SKŁADNIKI:
250 gram sezamu
5 łyżek miodu
łyżka rodzynków
łyżka wiórek kokosowych
2 kostki białej czekolady
łyżka rodzynków
łyżeczka migdałów
łyżeczka sproszkowanej wanilii

PRZYGOTOWANIE:
W miseczce zalewamy wrzątkiem rodzynki. Każdy migdał kroimy na 3. Na patelni prażymy sezam. W blenderze miksujemy go wraz z wanilią na gładką, jednolitą masę o konsystencji zbliżonej do piasku. Mieszamy z miodem i ugniatamy. Wkładamy do przygotowanych foremek silikonowych. Formy wkładamy na 10 minut do zamrażalnika (w tym momencie są już gotowe, można wyjąć chałwę z foremek), a następnie do lodówki (w celu przechowywania).
Wersje smakowe:
-zwykła- bez dodatków
-orzechowa- w rękach ugniatamy masę z orzechami
-kokosowa- formę posypałam wiórkami, a następnie samą chałwę, wiórki lekko przycisnęłam
-z rodzynkami

DOMOWE ŻELKI
Składniki:
3 łyżki miodu
6 łyżek wody
1 łyżka żelatyny
2 łyżki soku z cytryny

W garnuszku mieszam sok z cytryną, wodę oraz miód. Podgrzewam, ale nie dopuszczam do wrzenia.
Dodaję żelatynę i mieszam aż się rozpuści.
Nalewam do foremek. Wkładam do foremek na co najmniej 1 godzinę.
Wyjmuję żelki delikatnie podważając boki każdego z żelek.
Najłatwiej korzystać z foremki z gumą od spodu. Wystarczy „wycisnąć” i żelki wypadają bez problemu.

Alice139 (Alicja Śnieżek)

Kuchnia to dla mnie azyl, zacisze domowe,
W której to nieraz tracę głowę.
Kuchareczka ze mnie początkująca,
ale cały czas się w kulinariach rozwijająca.
Staram się w wolnej chwili eksperymentować,
By rodzince, a tak dokładnie to ich kubkom smakowym zaimponować.
Dlatego z przyjemnością na http://www.swojskiespecjaly.pl wirtualnie się wybrałam,
i na bazie niektórych produktów takie oto danie sobie zafundowałam.
To FASZEROWANA SZYNKA W GALARECIE,
Jej smakowitości się nie oprzecie.
Najpierw składniki podam,
a potem sposób przygotowania dodam.
– 150 g Szynki bez tłuszczu w siatce wędzonej
w plasterki bardzo dokładnie pokrojonej.
Farsz to takie „zjawisko”,
które z tą szynką chce być blisko.
– 2 papryki czerwone,
– 2 ogórki konserwowe
– 1 łyżka gęstej śmietany,
– bez 2 łyżek majonezu nie dam sobie rady.
– 1 łyżka Miodu Rzepakowego
– 1 łyżeczka bulionu sproszkowanego
– łyżka Chrzanu Nadwarciańskiego tartego łagodnie
– 3 łyżki żelatyny by wszystko trzymało się „modnie”
– 5 łyżek kukurydzy konserwowej
– szczypta soli, pieprz – przyprawy odlotowej.
Teraz czas na wykonanie,
które jest łatwe niesłychanie.
Paprykę w piekarniku opiekam ,
i razem z ogórkiem w kosteczkę siekam.
Zapraszam kukurydzę,
ze śmietaną i majonezem się nie nudzę.
Wszystko pieprzę i solę,
na tzw. niewypał nie pozwolę.
Z farszem to już niewielkie zamieszanie,
i potem to palce lizać danie.
W 1 szklance gorącej wody,
rozdrabniam bulion- nie dla ochłody.
Dodaję żelatynę namoczoną,
rozmieszam i do ostygnięcia odstawioną.
Na deseczce plasterki szynki świetnie się prezentują,
i właśnie teraz ciężar na sobie poczują.
Ten farsz na nie nakładam,
zawijam w roladki i na półmisku układam.
Teraz czas na ich rozpieszczanie,
ma miejsce tężejącej galarety ich zalewanie.
Z wierzchu np. szczypiorkiem dekoruję,
danie nie tylko estetycznie imponuje.
Myślałam, że dodam zdjęcie,
by wzrosło napięcie,
Proszę wyobraźnią poruszyć,
i tym daniem się wzruszyć.
Nie pozostaje mi nic innego,
jak po prostu życzyć Smacznego!!

Informacja o fundatorze nagród:

 Twoje źródło zdrowej, tradycyjnie wytwarzanej żywności!

Sprzedajemy wyłącznie świeże i prawdziwe jedzenie, nieskażone sztucznymi dodatkami szkodliwymi dla zdrowia. Naszym mottem jest zadowolenie Klientów, dlatego dbamy o najwyższą jakość i wyjątkowy smak naszych produktów. Tradycyjne wędliny produkujemy wyłącznie z mięsa wieprzowego, według sprawdzonych i uznanych podlaskich receptur, z dodatkiem tylko naturalnych przypraw. Produkty są wytwarzane na Twoje specjalnie zamówienie!

Regulamin:

1. Organizatorem konkursu jest serwis Urodaizdrowie.pl we współpracy ze sklepem

2. Konkurs trwa od 27 marca do 3 kwietnia 2014 r. włącznie.

3. Laureaci zostaną wybrani w dniu 4 kwietnia 2014 r.

4. Wyniki konkursu zostaną ogłoszone w dniu 4 kwietnia 2014 r.

5. Laureaci zostaną powiadomieni o wygranej drogą mailową.

6. Sponsor wysyła nagrody w ciągu 7 dni od daty otrzymania adresów laureatów.

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

21 komentarzy do Konkurs na FB ze sklepem SwojskieSpecjaly.pl – wyniki!

  1. avatar NaWidelcu pisze:

    Drodzy Panowie oraz Panie,
    swojskie specjały są nam znane,
    w ich pysznym miodzie gustujemy (http://www.swojskiespecjaly.pl/pl/p/Cynamonowy-krem-400g/25),
    i poczęstować innych chcemy.

    Starań naprawdę niewiele trzeba,
    by wyczarować gwiazdkę z nieba
    oraz słodycze w sklepach kuszące
    zrobione w domu są zniewalające.

    Domowa chałwa z dodatkami – SKŁADNIKI:
    250 gram sezamu
    5 łyżek miodu
    łyżka rodzynków
    łyżka wiórek kokosowych
    2 kostki białej czekolady
    łyżka rodzynków
    łyżeczka migdałów
    łyżeczka sproszkowanej wanilii

    PRZYGOTOWANIE:
    W miseczce zalewamy wrzątkiem rodzynki. Każdy migdał kroimy na 3. Na patelni prażymy sezam. W blenderze miksujemy go wraz z wanilią na gładką, jednolitą masę o konsystencji zbliżonej do piasku. Mieszamy z miodem i ugniatamy. Wkładamy do przygotowanych foremek silikonowych. Formy wkładamy na 10 minut do zamrażalnika (w tym momencie są już gotowe, można wyjąć chałwę z foremek), a następnie do lodówki (w celu przechowywania).
    Wersje smakowe:
    -zwykła- bez dodatków
    -orzechowa- w rękach ugniatamy masę z orzechami
    -kokosowa- formę posypałam wiórkami, a następnie samą chałwę, wiórki lekko przycisnęłam
    -z rodzynkami

    Obrazek: http://gotujzgulgotkiem.blogspot.com/2013/05/domowa-chawa-oraz-najnowszy-zakup.html

    DOMOWE ŻELKI

    Składniki
    3 łyżki miód ,
    6 łyżek woda ,
    1 łyżka żelatyna ,
    2 łyżki sok z cytryny

    W garnuszku mieszam sok z cytryną, wodę oraz miód. Podgrzewam, ale nie dopuszczam do wrzenia.
    Dodaję żelatynę i mieszam aż się rozpuści.
    Nalewam do foremek. Wkładam do foremek na co najmniej 1 godzinę.
    Wyjmuję żelki delikatnie podważając boki każdego z żelek.
    Najłatwiej korzystać z foremki z gumą od spodu. Wystarczy „wycisnąć” i żelki wypadają bez problemu

    Zdjęcie: http://gotujzgulgotkiem.blogspot.com/2013/06/sodki-dzien-dziecka-domowe-zelki.html

  2. avatar Alice139 pisze:

    Kuchnia to dla mnie azyl, zacisze domowe,
    W której to nieraz tracę głowę.
    Kuchareczka ze mnie początkująca,
    ale cały czas się w kulinariach rozwijająca.
    Staram się w wolnej chwili eksperymentować,
    By rodzince, a tak dokładnie to ich kubkom smakowym zaimponować.
    Dlatego z przyjemnością na http://www.swojskiespecjaly.pl wirtualnie się wybrałam,
    i na bazie niektórych produktów takie oto danie sobie zafundowałam.
    To FASZEROWANA SZYNKA W GALARECIE,
    Jej smakowitości się nie oprzecie.
    Najpierw składniki podam,
    a potem sposób przygotowania dodam.
    – 150 g Szynki bez tłuszczu w siatce wędzonej , ( http://swojskiespecjaly.pl/pl/p/Szynka-wiejska-wedzona-bez-tluszczu-waga-0%2C8-1%2C4kg/4 )
    w plasterki bardzo dokładnie pokrojonej.
    Farsz to takie „zjawisko”,
    które z tą szynką chce być blisko.
    – 2 papryki czerwone,
    – 2 ogórki konserwowe
    – 1 łyżka gęstej śmietany,
    – bez 2 łyżek majonezu nie dam sobie rady.
    – 1 łyżka Miodu Rzepakowego ( http://swojskiespecjaly.pl/pl/p/Miod-rzepakowy-400g/14 )
    – 1 łyżeczka bulionu sproszkowanego
    – Łyżka Chrzanu Nadwarciańskiego tartego łagodnie,( http://swojskiespecjaly.pl/pl/p/Chrzan-Nadwarcianski-tarty-lagodny-170g/70 )
    – 3 łyżki żelatyny by wszystko trzymało się „modnie”
    – 5 łyżek kukurydzy konserwowej
    – szczypta soli, pieprz – przyprawy odlotowej.
    Teraz czas na wykonanie,
    które jest łatwe niesłychanie.
    Paprykę w piekarniku opiekam ,
    i razem z ogórkiem w kosteczkę siekam.
    Zapraszam kukurydzę,
    ze śmietaną i majonezem się nie nudzę.
    Wszystko pieprzę i solę,
    na tzw. niewypał nie pozwolę.
    Z farszem to już niiewielkie zamieszanie,
    i potem to palce lizać danie.
    W 1 szklance gorącej wody,
    rozdrabniam bulion- nie dla ochłody.
    Dodaję żelatynę namoczoną,
    rozmieszam i do ostygnięcia odstawioną.
    Na deseczce plasterki szynki świetnie się prezentują,
    i właśnie teraz ciężar na sobie poczują.
    Ten farsz na nie nakładam,
    zawijam w roladki i na półmisku układam.
    Teraz czas na ich rozpieszczanie,
    ma miejsce tężejącej galarety ich zalewanie.
    Z wierzchu np. szczypiorkiem dekoruję,
    danie nie tylko estetycznie imponuje.
    Myślałam, że dodam zdjęcie,
    by wzrosło napięcie,
    Proszę wyobraźnią poruszyć,
    i tym daniem się wzruszyć.
    Nie pozostaje mi nic innego,
    jak po prostu życzyć Smacznego !!

  3. avatar Barbara pisze:

    Przyznam szczerze, że kocham kulinarne wariacje, które wprawiają domowników w artystyczne zakłopotanie i miłe udręczenie dla jęzora. Szukam ekstremalnych doznań i co najistotniejsze zawsze świetnie się bawię. Wciąż poszukuję czegoś nowego. Moja niepokorna fantazyjna propozycja to pyszne risotto z kabanosami. Takie połączenie może zadziwić… Teoretycznie banalna potrawa, składająca się z ryżu i kabanosów, a jednak na długo nie pozwala o sobie zapomnieć. Oczywiście nie z powodu niestrawności, czy nieestetycznych doznań dla podniebienia. Nie, nie… takich atrakcji nie przewidujemy :P

    A więc do dzieła. Kabanosy już mamy: http://www.swojskiespecjaly.pl/pl/p/Kabanosy-wedzone-tradycyjne/39

    Do przygotowania Risotto z kabanosami potrzebujemy:

    175 g ryżu arborio
    2 pęta kabanosów, pokrojone w ukośne plastry
    1 duża cebula, pokrojona w kostkę
    1 ząbek czosnku, drobno posiekany
    1/2 papryczki scotch bonnet, bez gniazd nasiennych, drobno pokrojonej
    2 pieczarki, pokrojone w kostkę
    2 łyżki oleju
    1 łyżka masła
    1 litr rosołku (może być z kostki)
    ser grana padano (lub parmesan), do podania
    pieprz do smaku

    A teraz czas na zabawę:
    Olej rozgrzewamy na dużej patelni, dodajemy cebulę i smażymy do momentu, aż będzie miękka. Do cebuli dodajemy czosnek, papryczkę, pieczarki i kabanosy. Smażymy jeszcze kilka minut po czym dodajemy ryż. Mieszamy wszystko, do momentu aż ryż będzie dobrze obtoczony przez powstały sos. Dodajemy ok pół szklanki rosołku, mieszamy i gotujemy na niewielkim gazie. Czynność podlewania rosołkiem kontynuujemy, aż ryż będzie miękki a całość rosołku niemalże całkowicie wchłonięta. Do risotto dodajemy masło i podajemy natychmiast z wiórkami sera grana padano i świeżo zmielonym pieprzem.

    Proste? Owszem banał, a jakie smakowite! Polecam z głębi serducha, gdyż potrawa jest unikalną fuzją smaków, która rozbudza w subtelny sposób bodźce zmysłowe, otula kubki smakowe kwintesencją, niewinnego grzechu, droczy się z językiem głębią, magicznych naparów i wpływa na stymulację wyjątkowych wrażeń dla spragnionego ekstremalnych intryg podniebienia ;)

    Smacznego głodomory!

  4. avatar Paulina Piotrowska pisze:

    Wybrałam ze sklepu „swojskie specjały” ser koryciński naturalny i wykorzystałabym do pierogów.

    Pierogi z serem i kaszą gryczaną

    Pierogi robiła moja babcia, potem mama, a teraz ja. Pochodzą z Lubelszczyzny, a tam mieszkała babcia i mama i urodziłam się ja . Teraz przeniosłam przepis w inny rejon Polski i też ma powodzenie :)

    składniki:

    ciasto na pierogi (jakie kto robi) – myślę, że ok szklanka mąki + woda +sól+ ewentualnie jajko

    farsz:
    woreczek kaszy gryczanej (ok. 100g)-nie więcej
    sera korycińskiego ok.250g
    sól, pieprz
    mięta najlepiej swieża, ja daję sporo bo lubię
    cebulka, pokrojona w kostę, podduszona
    jajko

    kaszę ugotowac w osolonej wodzie, połaczyc z serem (ser należy dokładnie rozgniesc), cebulką, miętą, doprawic pieprzem i solą.
    Ciasto zagniesc, rozwałkowac, ulepic pierogi, ugotowac w osolonej lekko wodzie.
    Na osobnym talerzyku (lub obok pierogów) nałożyc dośc gęstą śmietanę (ale może byc też 18-tka), jeśc maczjąc kawałki pierogów w smietanie. Ja smietany nie solę i nie słodzę, ale jak ktos chce, to można posolic, bo to danie z tych słonych , nie na słodko. Są pyszne, polecam!

  5. avatar immortelle pisze:

    Sam widok tych pięknych szyneczek od razu skojarzył mi się z jednym z moich ulubionych dań śniadaniowych :) A są to muffinki serowo-szynkowe. Uwielbiam je zjadać zwłaszcza na ciepło.

    Składniki:

    200g mąki
    150g twarożku
    2 łyżki startego dowolnego żółtego sera
    50g szynki wiejskiej wędzonej bez tłuszczu (oczywiście ze sklepu „Swojskie Smaki”)
    2 dymki
    jajko
    2 łyżki oleju
    60ml mleka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    sól, pieprz, zioła – wedle własnych upodobań (u mnie zwykle są to zioła prowansalskie) :)

    Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulkę i drobno pokrojoną szynkę. Jajko roztrzepać z twarożkiem, żółtym serem i mlekiem, doprawić pieprzem, solą, ziołami. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masę jajeczną i przestudzoną cebulę z szynką. Powstałą masę przełożyć łyżką do formy na muffiny, przy czym każdy otwór należy wypełnić do ok. 2/3.
    Piec przez ok. 25 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka :)
    Z podanych proporcji wychodzi ok. 20 sztuk chrupiących, aromatycznych babeczek wprost idealnych na wielkanocne (i nie tylko!) śniadanie.

  6. avatar Waldemar Bera pisze:

    Szanowni Jurorzy,
    Którzy prace konkursowe oceniacie
    Czasem naprawdę o dziwne rzeczy pytacie
    Z całym szacunkiem dla Waszej przebiegłości
    I przez nikogo nie przeniknionej mądrości
    Czy Wy o tym nie wiecie
    Że najlepsze produkty mają SwojskieSpecjały na całym świecie Moja Babcia sie w ich sklepie zaopatruje i pysznosci nam przygotowuje Więc do mojej Babci wpadam noi …zawsze sie najadam!!!!!;-) Moja Babcia robi najlepszą galaretę z Mielonki tradycyjnej na świecie Galareta jest robiona oczywiście według starych receptur ale troche nowoczesności także Babcia wprowadziła a efekty widac na zdjeciu;-) A oto przepis 70-80 dkg Mielonki Tradycyjnej Swojskie Specjały http://www.swojskiespecjaly.pl/pl/p/Mielonka-tradycyjna/65
    20 dkg żeberek wieprzowych
    2 średnie nóżki wieprzowe
    1marchewki
    1 pietruszka
    czosnek
    cebula
    świeży lubczyk, pietruszka
    50 g- 60 g żelatyny na 2 litry wywaru
    ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, Mięso wymoczyć w zimnej wodzie Nóżki wieprzowe dokładnie oczyścić i przeciąć na pół. Nóżki natrzeć solą, pieprzem i wegetą, dać do miski, dodać pokrojony czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia mięso przełożyć do garnka, dodać żeberka zalać zimną wodą i nastawić do gotowanie. Jak zacznie się powoli gotować, zszumować. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, sól, czosnek, włoszczyznę. Gotować na wolnym ogniu, przez około 3 godziny. Żeberka należy wyjąć wcześniej z wywaru, aby się nie rozgotowały. Nastepnie Mielonke drobno pokroić Galaretę zdjąć z ognia, wyjąć mięso na deskę , aby ostygło. Warzywa usunąć. Wywar przecedzić przez sitko i gazę. Odmierzyć 2 litry wywaru z tego odlać 1 szklankę ,mocno podgrzać , wymieszać w nim żelatynę i wlać z powrotem do tego odmierzonego 2litry wywaru. Ładne, chude mięso przebrać, rozdrobnić i wrzucić do wywaru.Dodać pokrojona Mielonke Całość doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Butelkę plastikową z szeroką szyjką dokładnie wymyć ( może być to butelka po mleku),przełożyć mięso z Mielonka i galaretą napełniając bo brzegi. Zakręcić dokładnie i odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia w pozycji leżącej. Jak już galareta zastygnie,przelać butelkę z galaretą gorąca wodą ,rozciąć delikatnie plastik i wyjąć galaretę. Z Mielonki Tradycyjnej http://www.swojskiespecjaly.pl/…/Mielonka…/65wyciąć ogon, uszy i ryjek, doczepić do naszej świnki za pomocą goździków. Oczy zrobić z oliwek. Półmisek udekorować zieloną sałatą. Smacznego. Ps na wszystkich przyjeciach świnka Babci robi furrore a do tego jest przepyszna

  7. avatar Marta Sikora pisze:

    Zapraszam na…

    POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W MARYNACIE CYTRUSOWEJ

    Składniki:

    1 kg polędwiczek wieprzowych
    1 pomarańcza
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    sól, czarny pieprz

    Marynata:

    3 łyżki soku pomarańczowego
    2 łyżki soku grejpfrutowego
    1 łyżka soku z cytryny
    2 łyżki keczupu
    2 łyżki sosu sojowego
    1 łyżka miodu rzepakowego (produkt z swojskiespecjaly.pl)

    Wykonanie:

    1)Polędwiczki umyć, osuszyć, pokroić w cienkie plastry, lekko rozbić, włożyć do naczynia. Mięso zalać marynatą przygotowaną z podanych składników. Wstawić na 3-4h do lodówki.

    2) Polędwiczki z zalewą przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec pod przykryciem ok. 20 minut w temp. 200 stopni C.

    3) Sos z pieczenia zlać, rozprowadzić mąką rozdrobnioną kilkoma łyżkami zimnej wody, doprawić solą i pieprzem. Dołożyć cząstki pomarańczy oczyszczone z białych błon i pestek. Przykryte naczynie wstawić na 5 min. do gorącego piekarnika. Polędwiczki podawać polane z sosem, z ryżem.

    SMACZNEGO!

    Pychotka ;)

  8. avatar Kazimiera pisze:

    ŻUREK NA ŻEBERKACH WĘDZONYCH

    Składniki: ok.400g żeberek tradycyjnych wędzonych
    włoszczyzna, sól, 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie,
    żurek polski – zakwas owsiano-żytni(ok,1/2 litra)
    1 łyżka mąki,
    ok.150g boczku wędzonego tradycyjnego pokrojonego w kostkę
    1,5 łyżki majeranku

    Sposób przygotowania:

    Z żeberek, włoszczyzny, przypraw, wywar warzę(2 litry),
    już po przecedzeniu żur wlać się odważę.
    Dodam majeranek, czosnek pokrojony,
    w międzyczasie boczek w kostkę podsmażony.
    Do żurku dokładam i mąką podprawiam
    z ziemniaczkami żurek w talerzu się zjawia :)
    Smacznego! :)

  9. „Gołąbki z ziemniakami, pęczakiem i pieczarkami”

    Składniki:

    1 kg mącznych ziemniaków
    1 szklanka kaszy pęczak
    pół szklanki kaszy manny
    250 g wędzonego boczku ze sklepu Swojskie Specjały
    1 czerwona cebula
    50 g smalcu
    łyżeczka soli
    łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
    10 dużych pieczarek
    3 ząbki czosnku
    szczypta lubczyku

    Dodatkowo:

    300 ml śmietany 18 %
    3 łyżki chrzanu
    1 l bulionu drobiowego
    12 liści kapusty
    50 g smalcu
    szczypta soli
    łyżeczka cukru

    Przygotowanie:

    Na patelni rozgrzewamy kawałek smalcu i podsmażamy pokrojony w drobną kostkę boczek z cebulą. Kiedy zaczną się robić skwarki – dodajemy starty czosnek oraz starte na grubych oczkach pieczarki.
    Odstawiamy do ostygnięcia.

    Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach, dokładnie odciskamy na sitku i przekładamy do miski. Dodajemy oba rodzaje kasz, boczek z pieczarkami i doprawiamy solą, pieprzem.

    Z kapusty wycinamy głąb i wkładamy ją do wrzątku z cukrem(same zaczną po chwili lekko odchodzić). Oddzielamy dwanaście liści uważając by się nie poparzyć.

    W garnku o grubym dnie roztapiamy kawałek smalcu.

    Na liść kapusty nakładamy trzy łyżki farszu i zwijamy. Wkładamy na rozgrzany smalec i podsmażamy piętnaście minut. Następnie gołąbki zalewamy bulionem i zostawiamy na 75 minut bez przykrycia, co jakiś czas sprawdzając czy bulion nie wyparował.

    Przed podaniem wyciągamy gołąbki i do bulionu dodajemy śmietanę i chrzan, lekko doprawiamy solą.
    Podajemy z sosem.

  10. avatar Magdalena pisze:

    Mój przepis to:

    CIASTO CEBULOWE
    Składniki:
    na ciasto:
    50 dag mąki,
    3 dag drożdży,
    1/2 szklanki mleka,
    10 dag margaryny,
    1 łyżeczka soli
    na wierzch:
    1,5 kg cebuli,
    20 dag boczku wędzonego tradycyjnego SWOJSKIE SPECJAŁY,
    3/4 szklanki kwaśnej śmietany,
    4 jajka,
    1 łyżka kminku,
    szczypta soli
    oraz:
    margaryna do posmarowania formy.

    Sposób przygotowania:
    1. Mąkę przesiać do miski. We wgłębieniu w mące przygotować rozczyn: wkruszyć drożdże, wlać letnie mleko i zamieszać z niewielką ilością mąki. Pozostawić na 15 min do wyrośnięcia.
    2. Margarynę stopić, razem z solą wlać do mąki z rozczynem i wyrabiać tak długo, aż będą powstawały pęcherzyki powietrza. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na 30 min do wyrośnięcia.
    3. Formę posmarować margaryną. Piekarnik nagrzać do temp. 200 stopni.
    4. Cebulę obrać, pokroić w plastry lub poszatkować.
    5. Boczek pokroić w kostkę, wysmażyć na patelni. Dodać krążki cebuli, zeszklić.
    6. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę. Zostawić na 15 min do ponownego wyrośnięcia.
    7. Śmietanę rozmieszać z jajkami, solą i kminkiem. Dodać cebulę z boczkiem, wymieszać. Masę rozprowadzić na cieście.
    8. Piec 30 – 40 min na środkowym poziomie piekarnika.

    Ciasto cebulowe najlepiej smakuje na ciepło. Rewelacja :)

Dodaj komentarz do Kazimiera


FORUM - bieżące dyskusje

Nietypowa aranżacja biura - jak sąd…
Nietypowa ale praktyczna aranżacja biura może być jak najbardziej. Podoba mi się!
"nocne marki" - dozwolone po 22 :)
Ja bardzo późno chodzę spać, więc zanim zasnę co nie mam z tym...
Depilacja-co najlepsze?
Depilatory laserowe są bardziej precyzyjne niż IPL. Wielu ekspertów uznaje, że jest to najskuteczniejsza...
Torebka duża czy mała?
Małe torebki okazują się być świetnym dodatkiem stylizacyjnym. Dla przykładu mała torebka na łańcuszku...