Konkurs na FB ze sklepem SwojskieSpecjaly.pl – wyniki!

3 kwietnia 2014, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Zbliżają się święta – czas biesiadowania i zajadania się kulinarnymi przysmakami. Wszystkim miłośnikom tradycyjnej polskiej kuchni dziekujemy za udział w konkursie ze wspaniałymi nagrodami od sklepu SwojskieSpecjaly.pl!

swojskie

Aby wziąć udział w konkursie należało:
1. Polubić stronę sponsora na Facebooku
2.Udostępnić konkurs z profilu Urodaizdrowie na swoim profilu na Facebooku
3. Podać TUTAJ przepis na dowolne danie z wykorzystaniem dowolnego produktu ze sklepu swojskiespecjaly.pl Wasze wypowiedzi wpisujcie w komentarzach pod artykułem konkursowym na portalu lub na naszym Facebooku.

Nagrodami w konkursie były 2 zestawy zawierające tradycyjne mięsne wędzonki oraz książki kulinarne!

Nagroda za miejsce 1 wędruje do Dominiki Róg (Na Widelcu):

– wiejski stół z szynką 4 kg

zdjęcie poglądowe konkurs

Skład zestawu:
szynka bez tłuszczu (wędzona w siatce) 1 kg
szynka z tłuszczykiem (wiązana) 1 kg
boczek wędzony 1 kg
mix kiełbas wędzonych (palcówki i ogniskowej) 1 kg

– książki:  Kuchnia polska oraz Przystawki z ziemniaków we współczesnej kuchni

CAM00588

Nagroda za miejsce 2 wędruje do Alicji Śnieżek (Alice139):

– wiejski stół z szynką 4 kg

zdjęcie poglądowe konkurs

Skład zestawu:
szynka bez tłuszczu (wędzona w siatce) 1 kg
szynka z tłuszczykiem (wiązana) 1 kg
boczek wędzony 1 kg
mix kiełbas wędzonych (palcówki i ogniskowej) 1 kg

książki: Tradycyjne potrawy wielkanocne, Przysmaki drożdżowe, Smalec we współczesnej kuchni

CAM00585

Oto nagrodzone wpisy:

NaWidelcu (Dominika Róg)   

Drodzy Panowie oraz Panie,
swojskie specjały są nam znane,
w ich pysznym miodzie gustujemy
i poczęstować innych chcemy.

Starań naprawdę niewiele trzeba,
by wyczarować gwiazdkę z nieba
oraz słodycze w sklepach kuszące
zrobione w domu są zniewalające.

Domowa chałwa z dodatkami – SKŁADNIKI:
250 gram sezamu
5 łyżek miodu
łyżka rodzynków
łyżka wiórek kokosowych
2 kostki białej czekolady
łyżka rodzynków
łyżeczka migdałów
łyżeczka sproszkowanej wanilii

PRZYGOTOWANIE:
W miseczce zalewamy wrzątkiem rodzynki. Każdy migdał kroimy na 3. Na patelni prażymy sezam. W blenderze miksujemy go wraz z wanilią na gładką, jednolitą masę o konsystencji zbliżonej do piasku. Mieszamy z miodem i ugniatamy. Wkładamy do przygotowanych foremek silikonowych. Formy wkładamy na 10 minut do zamrażalnika (w tym momencie są już gotowe, można wyjąć chałwę z foremek), a następnie do lodówki (w celu przechowywania).
Wersje smakowe:
-zwykła- bez dodatków
-orzechowa- w rękach ugniatamy masę z orzechami
-kokosowa- formę posypałam wiórkami, a następnie samą chałwę, wiórki lekko przycisnęłam
-z rodzynkami

DOMOWE ŻELKI
Składniki:
3 łyżki miodu
6 łyżek wody
1 łyżka żelatyny
2 łyżki soku z cytryny

W garnuszku mieszam sok z cytryną, wodę oraz miód. Podgrzewam, ale nie dopuszczam do wrzenia.
Dodaję żelatynę i mieszam aż się rozpuści.
Nalewam do foremek. Wkładam do foremek na co najmniej 1 godzinę.
Wyjmuję żelki delikatnie podważając boki każdego z żelek.
Najłatwiej korzystać z foremki z gumą od spodu. Wystarczy „wycisnąć” i żelki wypadają bez problemu.

Alice139 (Alicja Śnieżek)

Kuchnia to dla mnie azyl, zacisze domowe,
W której to nieraz tracę głowę.
Kuchareczka ze mnie początkująca,
ale cały czas się w kulinariach rozwijająca.
Staram się w wolnej chwili eksperymentować,
By rodzince, a tak dokładnie to ich kubkom smakowym zaimponować.
Dlatego z przyjemnością na http://www.swojskiespecjaly.pl wirtualnie się wybrałam,
i na bazie niektórych produktów takie oto danie sobie zafundowałam.
To FASZEROWANA SZYNKA W GALARECIE,
Jej smakowitości się nie oprzecie.
Najpierw składniki podam,
a potem sposób przygotowania dodam.
– 150 g Szynki bez tłuszczu w siatce wędzonej
w plasterki bardzo dokładnie pokrojonej.
Farsz to takie „zjawisko”,
które z tą szynką chce być blisko.
– 2 papryki czerwone,
– 2 ogórki konserwowe
– 1 łyżka gęstej śmietany,
– bez 2 łyżek majonezu nie dam sobie rady.
– 1 łyżka Miodu Rzepakowego
– 1 łyżeczka bulionu sproszkowanego
– łyżka Chrzanu Nadwarciańskiego tartego łagodnie
– 3 łyżki żelatyny by wszystko trzymało się „modnie”
– 5 łyżek kukurydzy konserwowej
– szczypta soli, pieprz – przyprawy odlotowej.
Teraz czas na wykonanie,
które jest łatwe niesłychanie.
Paprykę w piekarniku opiekam ,
i razem z ogórkiem w kosteczkę siekam.
Zapraszam kukurydzę,
ze śmietaną i majonezem się nie nudzę.
Wszystko pieprzę i solę,
na tzw. niewypał nie pozwolę.
Z farszem to już niewielkie zamieszanie,
i potem to palce lizać danie.
W 1 szklance gorącej wody,
rozdrabniam bulion- nie dla ochłody.
Dodaję żelatynę namoczoną,
rozmieszam i do ostygnięcia odstawioną.
Na deseczce plasterki szynki świetnie się prezentują,
i właśnie teraz ciężar na sobie poczują.
Ten farsz na nie nakładam,
zawijam w roladki i na półmisku układam.
Teraz czas na ich rozpieszczanie,
ma miejsce tężejącej galarety ich zalewanie.
Z wierzchu np. szczypiorkiem dekoruję,
danie nie tylko estetycznie imponuje.
Myślałam, że dodam zdjęcie,
by wzrosło napięcie,
Proszę wyobraźnią poruszyć,
i tym daniem się wzruszyć.
Nie pozostaje mi nic innego,
jak po prostu życzyć Smacznego!!

Informacja o fundatorze nagród:

 Twoje źródło zdrowej, tradycyjnie wytwarzanej żywności!

Sprzedajemy wyłącznie świeże i prawdziwe jedzenie, nieskażone sztucznymi dodatkami szkodliwymi dla zdrowia. Naszym mottem jest zadowolenie Klientów, dlatego dbamy o najwyższą jakość i wyjątkowy smak naszych produktów. Tradycyjne wędliny produkujemy wyłącznie z mięsa wieprzowego, według sprawdzonych i uznanych podlaskich receptur, z dodatkiem tylko naturalnych przypraw. Produkty są wytwarzane na Twoje specjalnie zamówienie!

Regulamin:

1. Organizatorem konkursu jest serwis Urodaizdrowie.pl we współpracy ze sklepem

2. Konkurs trwa od 27 marca do 3 kwietnia 2014 r. włącznie.

3. Laureaci zostaną wybrani w dniu 4 kwietnia 2014 r.

4. Wyniki konkursu zostaną ogłoszone w dniu 4 kwietnia 2014 r.

5. Laureaci zostaną powiadomieni o wygranej drogą mailową.

6. Sponsor wysyła nagrody w ciągu 7 dni od daty otrzymania adresów laureatów.

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

21 komentarzy do Konkurs na FB ze sklepem SwojskieSpecjaly.pl – wyniki!

  1. avatar IZA STAR pisze:

    Mój posag z jakim wyjechałam z domu to:
    *ANIELSKA CIERPLIWOŚĆ;
    *ZAPARZANIE NAJLEPSZEJ KAWY NA ŚWIECIE- ZWANEJ TUTAJ SZWARC KOFYJ
    *i jedyna potrawa, która mi zawsze wychodziła to FORSZMAK, gdzie tylko na wschodzie smakował mi najlepiej. Teraz dzięki SwojskieSpecjały.pl uda się każdemu i najbardziej wybrednym trafi do gustu. A Ja będę miała spokój, że mnie-małozdolną, Johan ze Sląska nie pogoni ;)

    Składniki dla dwojga, ale trzeci jakiś niezapowiedziany, też się naje:
    – 0,5 kg wieprzowiny,
    – 0,5 kg kiełbasy wiejskie wędzonej (made in SwojskieSpecjały.pl),
    – puszka pomidorów,
    – 2-3 ogórki kwaszone Narwiańskie (made in SwojskieSpecjały.pl),
    – czerwona papryka, duża cebula pokrojona w kostkę,
    – 1 łyżka słodkiej papryki w proszku, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz,
    – 0,5l rosołu, łyżka mąki, smalec swojski domowy (made in SwojskieSpecjały.pl),
    Mięso kroimy w kostkę. Obsmażamy na patelni i przekładamy do dużego garnka, na tym samym tłuszczu rumienimy cebulę, a na koniec wędzonkę posypujemy mąką i lekko podpiekamy. Podsmażone składniki dorzucamy do garnka z mięsem. Pozostały na patelni tłuszcz zalewamy rosołem i mieszamy, a następnie przelewamy do garnka. Dodajemy liść laurowy, ziele, posiekaną paprykę oraz paprykę w proszku. Forszmak dusimy do miękkości przez około 1,5 godziny. Na koniec dokładamy pokrojone w paseczki ogórki kiszone, zmiksowane pomidory i do smaku sól, pieprz oraz śmietanę do zabielenia.

    FORSZMAK można podać z Chlebem orkiszowym na zakwasie (made in SwojskieSpecjały.pl), kaszami lub kartoflami.

    Polubione i udostępnione:
    https://www.facebook.com/184725011449/photos/a.10151248600066450.491665.184725011449/10152331521521450/?type=1&theater#!/izajan.starnowska/posts/490128521115077?stream_ref=6

  2. avatar patulka pisze:

    Przyznam, że w kuchni nie lubię przesiadywać,
    Po kilka godzin dziennie tam bywać.
    Dania proste i szybkie, to moja wizytówka,
    I takie właśnie wymyśla ma główka.
    Na słodką przekąskę ochotę ma rodzina,
    Myślę i dumam – marsowa ma mina.
    Wnet pomysł do głowy wpada mi doskonały,
    Pomoże mi sklep „Swojskie Specjały”.
    CIASTECZKA OWSIANE Z KREMEM CYNAMONOWYM,
    Pyszne i zdrowe w zaciszu domowym.
    Oto przedstawiam krótką listę składników,
    Lecz różnych dodatków można dać bez liku:
    – 100 g masła śmietankowego
    – 100 g mąki pszennej
    – 100 ml śmietany (12% lub 18%)
    – 3 duże łyżki KREMU CYNAMONOWEGO (ze sklepu Swojskie Specjały)
    – 100 g płatków owsianych górskich
    – 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    Składniki wszystkie wymieszać dokładnie,
    A później zagnieść w kształtną kulkę ładnie.
    Na minut trzydzieści do lodówki włożyć,
    W tym czasie rozgrzać piekarnik, papier położyć.
    Dużą łyżką nakładać na niego ciasteczka,
    Ja mam foremkę, co ma kształt jak owieczka.
    Teraz tylko w 180-u stopniach pieczenie,
    I po 20-u minutach są ciastka jak marzenie.
    Zapach cynamonu po domu się rozchodzi,
    Krem cynamonowy pyszny smak przywodzi!

    Polubione i udostępnione:
    https://www.facebook.com/bozena.osowiecka/posts/264253957089636?stream_ref=10

  3. avatar Zojka7 pisze:

    Rozpoczyna się sezon grillowy, a więc przepis na cukinię, lub bakłażana z grilla.
    Składniki:
    1 sztuka bakłażana lub cukinii
    50g szynki chłopskiej dojrzewającej
    150g sera korycińskiego z ziołami prowansalskimi
    1 pęczek koperku
    2 łyżki oleju, lub oliwy
    2 łyżki soku z cytryny
    10 sztuk orzechów włoskich
    papryka słodka
    pieprz
    sól
    Koperek, orzechy, olej i sok z cytryny rozdrobnić i wymieszać(najwygodniej blenderem)-powstanie rodzaj sosu.
    Doprawić papryką, pieprzem, solą.
    Warzywo pokroić w dość grube krążki.
    Krążki obtoczyć w przygotowanym wcześniej sosie, ułożyć na tacce i opiec z jednej strony.
    Przewrócić krążki na drugą stronę i na każdym położyć kawałek sera.
    W tym momencie w rogach tacki(lub na tacce oddzielnej) ułożyć też plasterki szynki.
    Po kilku minutach szynkę poukładać na krążkach, odczekać chwilkę, aby przywarła do gorącego sera i podawać.
    Można to wszystko polać jeszcze dowolnym sosem, ale zapewniam, że nie ma takiej potrzeby.
    Danie podać można jako samodzielną przystawkę, jako dodatek do mięsa, lub najprościej, do przyrządzonej również na grillu, kiełbasy ogniskowej wędzonej. A dla głodomorów postawić na stole koszyczek z kromkami chleba orkiszowego na zakwasie(nasyci i ułatwi trawienie).
    Jeśli ktoś lubi smaki bardzo wyraziste, to najlepszym dodatkiem może być Chrzan Nadwarciański tarty, ostry.
    Takie danie smakuje wybornie i chociaż jest przy nim trochę zachodu, to efekt wart jest włożonej pracy i poświęconego czasu.
    Ważne przy tym jest, żeby warzywa były świeże, a dodatki najwyższej jakości. Właśnie takie, jak zawarte w przepisie,a oferowane przez „Swojskie Specjały”.

  4. avatar Ania pisze:

    Dobry wieczór,
    zapraszam na polędwiczki wieprzowe w piwie i miodzie.

    Składniki:
    1 piwo ciemne łagodne
    2 polędwiczki wieprzowe
    250 ml wina białego wytrawnego
    1 duża łyżka miodu balsamicznego ostrego
    łyżka masła
    15 dag suszonej żurawiny
    10 dag posiekanych orzechów włoskich
    10 dag posiekanych orzeszków ziemnych
    10 dag kandyzowanej skórki cytrynowej
    sól i pieprz
    olej rzepakowy do smażenia
    olej z orzechów włoskich

    Przyrządzenie:
    Nastaw piekarnik na 190 stopni.
    Do rondelka wlej piwo i wino. Gdy zacznie się gotować, dodawaj plasterki masła.
    Na rozgrzanym oleju podsmaż polędwiczki ze wszystkich stron na rumiano, na wysokim ogniu, szybko. Przypraw solą i pieprzem.
    W misce zamieszaj razem orzechy, żurawinę i kandyzowaną skórkę z cytryny. Dodaj olej z orzechów włoskich i miód balsamiczny ostry i zamieszaj raz jeszcze. Powstałą masą obłóż mięso, w naczyniu żaroodpornym.
    Polej polędwiczki sosem piwnym i posyp je z wierzchu solą i pieprzem.
    Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 20 minut.
    Polędwiczki podawaj pokrojone i polane sosem z pieczenia.
    Polecam podać je z mini zapiekanką z ziemniaków:
    Obrane ziemniaki pokrój na bardzo cienutkie plastry – najlepiej w robocie kuchennym. Zamieszaj je razem ze śmietaną, musztardą, gałką muszkatołową, startym serem ementaler, solą i pieprzem. Układaj w małych foremkach i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stoopni, około 1 godzinę.

    Smacznego!:)

    Do przepisu użyłam miodu balsamicznego ostrego ze strony:
    http://www.swojskiespecjaly.pl/pl/p/Miod-balsamiczny-ostry-200g/12

    Z wyrazami szacunku i pozdrowieniami.

  5. avatar Alicja pisze:

    Troszkę inny bigos
    1 kg białej kiełbasy
    1kg pieczarek
    1kg młodej kapusty
    ketczup pikantny
    Kiełbase pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni na drugiej patelni podsmażyć pokrojone pieczarki,pokrojone w plasterki.Kapuste poszatkować i sparzyć wrzątkiem.Wszystko razem wymieszać dodać ketczup do smaku,posolic,popieprzyć.
    Proste,szybkie danie,ale przepyszne,polecam

  6. avatar Dorota pisze:

    Gołąbki lwowskie

    8 liści kapusty włoskiej
    1 kg ziemniaków
    1 duża cebula
    ½ szklanki kaszy manny
    przyprawa Kamis do ziemniaków, czosnek granulowany, odrobina suszonego tymianku lub inne zioła wg upodobania
    sól,pieprz kostka rosołowa
    smalec swojski domowy ( swojskie specjały )
    4 plastry boczku wędzonego tradycyjnego

    Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce jak na placki. Przez chwilę odsączać na sitku.
    Kaszę mannę zalać szklanką wody i zaparzyć . Do sparzonej kaszy dodać 2 łyżki domowego smalcu i wymieszać.
    Cebulę drobno posiekaną zeszklić na 2 łyżkach domowego smalcu.
    Boczek pokroić w kosteczkę ( ok. 1 cm ).
    Do odsączonych ziemniaków dodać kaszę, cebulkę i boczek .Wymieszać i przyprawić solą ,pieprzem oraz pozostałymi przyprawami.
    Liście kapusty włoskiej gotować dwie, trzy minuty w osolonej wodzie aż zmiękną. Po osączeniu ściąć twarde części głąbów, tak by nie podziurawić liści. Tak przygotowane liście nadziewać ziemniaczanym farszem, nakładać 1-2 łyżki farszu ,w zależności od wielkości liścia( nie zrażać się rzadką konsystencją farszu ). Starannie składać w kwadratowe paczuszki, tak, by nie wypływał farsz. Umieścić w dużym rondlu w ten sposób, by ściśle do siebie przylegały, dno wykładając wierzchnimi liśćmi kapusty. Dusić około 40 minut pod przykryciem z dodatkiem kostki bulionowej rozpuszczonej w ¾ szklance ciepłej wody.
    Gołąbki są najlepsze drugiego dnia .Pokrojone na grube plastry i podsmażone na złoto można jeść same lub z dodatkiem ulubionego sosu.Są pyszne !

    Produkty – składniki przepisu ze sklepu swojskiespecjaly.pl :

    http://www.swojskiespecjaly.pl/pl/p/Smalec-swojski-domowy/55

    http://www.swojskiespecjaly.pl/pl/p/Boczek-wedzony-tradycyjny-waga-0%2C8-1%2C2-kg/54

  7. avatar Zofia Warzocha pisze:

    BÓB Z KURKAMI
    30 dkg. bobu
    30 dkg. kurek
    10 dkg boczku wędzonego lub innej wędzonki(Swojskie Specjały)
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    3-4 łyżki śmietany (Swojskie Specjały)
    natka, mięta, sól, pieprz
    Kurki większe przekroić na pół.Bób zalej osolonym wrzątkiem, gotuj 10 min i odcedź. Przelej zimną wodą, obierz z łupinek. Na patelnię wrzuć pokrojony w paseczki boczek lub inną wędzonkę, kiedy się zrumieni dodaj pokrojoną w półplasterki cebulę, czosnek i grzyby, . Smaż, aż grzyby puszczą sok, duś pod przykryciem 10 minut, dodaj śmietanę.Dopraw solą, pieprzem, dodaj bób, zieleninę i zagotuj. Zamiast mięty można dodać bazylię lub oregano. Wedle smaku.

  8. avatar aleksija pisze:

    Szybko i swojsko ;-)
    A W A N T U R K A !!!

    porcja dla 1 osoby (dla kolejnych osób wszystkie składniki zwiększyć proporcjonalnie)
    1. chlebek orkiszowy SWOJSKIE SPECJAŁY – 1 kromka
    2. masło – 1 łyżka
    3. szyneczka z tłuszczykiem SWOJSKIE SPECJAŁY – 2-3 plasterki
    4. ser koryciński z czosnkiem niedźwiedzim SWOJSKIE SPECJAŁY – kawałek wg uznania
    5. jajeczko – 1 sztuka
    6. sól i pieprz do smaku

    Chlebek kroimy w kostkę , rumienimy na złoto z łyżeczką masła na patelni, dodajemy szyneczkę pokrojoną na paseczki, mieszamy, kiedy szyneczka się lekko zarumieni dodajemy pokruszony w palcach serek i mieszamy, kiedy serek się trochę rozpłynie wbijamy do całości jajko, dodajemy sól i pieprz do smaku (może być także szczypta słodkiej papryki w proszku)

    Wersja miejska: „wyrównujemy” składniki na patelni i opiekamy jako omlet z dwóch stron

    Wersja wiejska: robimy na patelni totalny melanż – AWANTURKĘ ;-)
    taka wersja to hit w naszej rodzince, polecamy!

    P Y C H O T K A !!!

  9. avatar Izabela Rx pisze:

    Zapiekanka z serem korycińskim z suszonymi pomidorami z dodatkiem czosnku i ziół.
    Składniki:
    40dkg. sera korycińskiego z suszonymi pomidorami z dodatkiem czosnku i ziół. ;
    0.5kg. lecza pieczarkowego lub paprykowego;
    1 puszka kukurydzy konserwowej;
    1 puszka fasoli konserwowej;
    2 puszki tuńczyka w oleju roślinnym, duże kawałki;
    2 jaja;
    200g. oliwek zielonych;
    Ryż długoziarnisty biały (dwie torebki po 100g.)

    Sposób wykonania:
    Do naczynia żaroodpornego wsypujemy uprzednio ugotowany ryż na miękko. Następnie dodajemy leczo, kukurydzę, fasolę, tuńczyka, oliwki. Wszystko razem mieszamy. Ser ścieramy na tarce, połowę wrzucamy do naczynia, resztę odstawiamy. Wbijamy dwa jaja i ponownie wszystko mieszamy. Tak przygotowaną zapiekankę wkładamy do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 220 stopni i pieczemy ok. 15min., po czym posypujemy po wierzchu pozostałą częścią startego sera korycińskiego i pieczemy jeszcze ok. 10min. do momentu aż ser się zapiecze. Zapiekankę można podawać do spożycia bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika, jak też po ostygnięciu.

    użyty ser: http://www.swojskiespecjaly.pl/pl/p/ser-korycinski-z-suszonymi-pomidorami-z-dodatkiem-czosnku-i-ziol/37.

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Nietypowa aranżacja biura - jak sąd…
Nietypowa ale praktyczna aranżacja biura może być jak najbardziej. Podoba mi się!
"nocne marki" - dozwolone po 22 :)
Ja bardzo późno chodzę spać, więc zanim zasnę co nie mam z tym...
Depilacja-co najlepsze?
Depilatory laserowe są bardziej precyzyjne niż IPL. Wielu ekspertów uznaje, że jest to najskuteczniejsza...
Torebka duża czy mała?
Małe torebki okazują się być świetnym dodatkiem stylizacyjnym. Dla przykładu mała torebka na łańcuszku...