Kofta z kurczaka

27 września 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

file1285608825

1 mała podwójna pierś z kurczaka
1 jajko
3 roztarte na miałko ząbki czosnku
3 łyżki pokrojonych drobno listków mięty
3 łyżki pokrojonej natki pietruszki
1/4 łyżeczki curry
pieprz mielony

1 łyżka majonezu ( to akurat mój wymysł – przekonałam się , że dodanie majonezu do kotletów mielonych sprawia , że nie są suche ).
Przyprawa ,,Z czosnkiem i ziołami na grilla ” Winiary
Zmiksować w malakserze czosnek i mięso .Wymieszać z jajkiem , miętą , natką pietruszki , majonezem i curry. Doprawić Przyprawą ,, Z czosnkiem i ziołami na grilla ” i pieprzem. Dobrze wyrobić.
Namoczyć patyczki do szaszłyków . Oblepiać masą mięsną patyczek na 1/3 długości tworząc wałeczek. Piec na grillu lub patelni grillowej obracając w trakcie pieczenia przez ok. 10 minut .
Podawać z sosami jogurtowymi , sałatami i pieczywem typu pita lub pieczonymi ziemniakami .
Mnie spodobał się sposób który gdzieś wypatrzyłam : kroję pomidory w kostkę , cebulkę w piórka i mieszam z kolorowymi sałatami . W pojemniku ( szklankach po jednej porcji- lub miskach całość )- wsypuję na dno trochę warzyw zmieszanych z sałatą , skrapiam olejem z sokiem z cytryny, posypuję odrobiną ,, Sosu sałatkowego czosnkowo- ziołowego ” i w taki pojemnik wstawiam upieczone kofty .



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz