Kasza jaglana z warzywami na oleju rzepakowym

8 kwietnia 2013, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny
Pokochaj, bo warto! Ja już dawno zakochałam się w nim, a akcja „Pokochaj olej rzepakowy” utwierdziła mnie tylko w moim wyborze!
Dlaczego olej rzepakowy?

Ma najkorzystniejszy skład kwasów tłuszczowych spośród olejów roślinnych. Codzienne spożywanie około 2 łyżek oleju rzepakowego całkowicie pokrywa zapotrzebowanie człowieka na kwas linolenowy (ALA).

Dla porównania: oliwa z oliwek zawiera mniej niż 1% kwasów omega 3, olej z pestek winogron i słonecznikowy jeszcze mniej. Olej rzepakowy zawiera ich około 10%.
Olej rzepakowy ma również idealny stosunek kwasów omega 6 do omega 3. Jest bogatym źródłem steroli roślinnych, witamin A, E i K.
Olej rzepakowy w diecie mamy i bobasa

Tłuszcze roślinne są bardzo ważnym składnikiem diety przyszłej mamy, mamy karmiącej oraz niemowląt.

Badania wykazują, że w Polsce aż 31% posiłków dla niemowląt nie zawiera dodatku tłuszczu roślinnego. Wiemy jednak, że obecność nienasyconych kwasów (NNKT) w diecie dziecka jest niezbędna dla jego prawidłowego rozwoju.
W oleju rzepakowym zawarte są cenne kwasy: alfa-linolenowy ALA (omega 6) i linolowy LA (omega 3), które mają ogromny wpływ na zdrowie dziecka.
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca podawanie niemowlętom i małym dzieciom 1-2 łyżek oleju roślinnego. Można dodać odrobinę oleju do zupki lub do sosu.
Przyszłym mamom zaleca się suplementację kwasów omega. Są dla niej ważne nie tylko ze względu na rozwój maleństwa, ale także pomagają zapobiegać depresji poporodowej. Podobnie mama karmiąca, powinna zadbać o odpowiednią ilość kwasów omega. Ich odpowiedni poziom w jej organizmie zapewni małemu ssakowi i jego mamie zdrowie i siły.
Więcej o akcji i samym oleju rzepakowym możecie przeczytać tutaj.Dziś przepis na kaszę jaglaną z warzywami. Pyszne, sycące i bardzo zdrowe danie dla całej rodziny! :)SKŁADNIKI:
szklanka kaszy jaglanej
3 szklanki wody
5-6 suszonych pomidorów

pęczek bazylii
1 mała cukinia
2 ząbki czosnku
pół papryki
4 łyżki oleju rzepakowego
łyżeczka tymianku
świeżo zmielony pieprz
ewentualnie sól

PRZYGOTOWANIE:
Kaszę dokładnie płuczemy, gotujemy, ale nie do zupełnej miękkości. Cukinię, pomidory i paprykę kroimy w bardzo drobną kostkę. Warzywa, przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek i olej dodajemy do kaszy (kasza powinna już wchłonąć znaczną część wody). Dokładnie mieszamy i zostawiamy pod przykryciem do podduszenia. Całość dusimy przynajmniej 20 minut na małym ogniu, być może trzeba będzie dolać jeszcze odrobinę wody. Gdy warzywa i kasza zmiękną doprawiamy pieprzem (ewentualnie solimy) i dorzucamy posiekaną bazylię.

SMACZNEGO!

Testowała:

Magdalena – Przytulia. Zafascynowana swoją rodziną, światem i jedzeniem :)
Prowadzi bloga: http://przytulia.blogspot.com/



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

2 komentarzy do Kasza jaglana z warzywami na oleju rzepakowym

  1. avatar womanizer pisze:

    Też kocham :) I moje serce też, bo dzięki omega-3 zawartym w oleju jest mocne i zdrowe :)

  2. kiedys nie przepadałam za kaszą jaglana , natomiast od pewnego czasu się zajadam ! polecam wszystkim !

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Motyle w obiektywie
Gdzie one latają o tej porze roku? Ja ich w moich okolicach nie spotykam....
Motyle w obiektywie
https://w.fotka.com/024/123/2e6b905b31.jpg https://w.fotka.com/024/123/9ea41a32b6.jpg https://w.fotka.com/024/123/830abd9232.jpg https://w.fotka.com/024/123/38604270b6.jpg https://w.fotka.com/024/123/ebb4908516.jpg Rusałka Kratkowiec - Araschnia levana. Wiosenna szata barwna.
Błąd lekarski?
Nie bardzo wierzę , że coś nie działa bo to taki organizm....
Multicooker: Philipsa czy Redmonda?
Ja nie mam i jakoś żyję ☺