Ma najkorzystniejszy skład kwasów tłuszczowych spośród olejów roślinnych. Codzienne spożywanie około 2 łyżek oleju rzepakowego całkowicie pokrywa zapotrzebowanie człowieka na kwas linolenowy (ALA).
Tłuszcze roślinne są bardzo ważnym składnikiem diety przyszłej mamy, mamy karmiącej oraz niemowląt.
Więcej o akcji i samym oleju rzepakowym możecie przeczytać tutaj.Dziś przepis na kaszę jaglaną z warzywami. Pyszne, sycące i bardzo zdrowe danie dla całej rodziny! :)SKŁADNIKI:
szklanka kaszy jaglanej
3 szklanki wody
5-6 suszonych pomidorów
pęczek bazylii
1 mała cukinia
2 ząbki czosnku
pół papryki
4 łyżki oleju rzepakowego
łyżeczka tymianku
świeżo zmielony pieprz
ewentualnie sól
PRZYGOTOWANIE:
Kaszę dokładnie płuczemy, gotujemy, ale nie do zupełnej miękkości. Cukinię, pomidory i paprykę kroimy w bardzo drobną kostkę. Warzywa, przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek i olej dodajemy do kaszy (kasza powinna już wchłonąć znaczną część wody). Dokładnie mieszamy i zostawiamy pod przykryciem do podduszenia. Całość dusimy przynajmniej 20 minut na małym ogniu, być może trzeba będzie dolać jeszcze odrobinę wody. Gdy warzywa i kasza zmiękną doprawiamy pieprzem (ewentualnie solimy) i dorzucamy posiekaną bazylię.
SMACZNEGO!
Testowała:
Magdalena – Przytulia. Zafascynowana swoją rodziną, światem i jedzeniem :)
Prowadzi bloga: http://przytulia.blogspot.com/
Też kocham :) I moje serce też, bo dzięki omega-3 zawartym w oleju jest mocne i zdrowe :)
kiedys nie przepadałam za kaszą jaglana , natomiast od pewnego czasu się zajadam ! polecam wszystkim !