Karp duszony w śmietanie
Jeszcze jedna propozycja na danie z karpia.
Czas : 30 minut
Składniki :
- 2 kawałki filetu z karpia ( ze skórą )
- 2 duże cebule
- 4 średnie pieczarki
- 4 łyżki pokrojonej natki pietruszki
- 1 mini kostka cebulowa
- olej
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka słodkiej śmietanki
- 2 łyżki mąki
- sól
- pieprz mielony
- 2 łyżki Sosu chili z cytryną
- maggi
Umyte kawałki karpia polać marynatą zrobioną z 2 łyżek oleju, sosu chili, rozkruszonej kostki cebulowej, szczypty pieprzu. Zostawić rybę na 30 minut. Wyjąć z marynaty i osuszyć ręcznikiem papierowym. Oprószyć mąką i smażyć na rumiano na oleju z obu stron.
Cebulę pokroić w plasterki, pieczarki też. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oleju i wsypać cebulę. Posypać szczyptą cukru i smażyć na rumiano mieszając . Dodać pieczarki i podsmażać aż się zrumienią . Zalać śmietanką i zagotować. Przełożyć do garnka z grubym dnem .Wsypać pietruszkę , skropić maggi i na małym gazie 2 minuty. Włożyć usmażone filety z karpia przykryć i zostawić na 10 minut . Potem chwilę ogrzewać na małym gazie. Doprawić sos do smaku.
Podawać z ziemniakami i surówką.