Mocno czosnkowa galaretka z kurczaka

3 lutego 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Wersję z czosnkiem robię na wyraźną sugestię Mamy i muszę przyznać , że jest doskonała .

Czas : 1 godzina + ok. 5 godzin aż zastygnie galareta

Składniki:

  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • włoszczyzna bez kapusty
  • 1 kostka bulionu drobiowego
  • Maggi w płynie
  • 4 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 3 szklanki wody
  • czosnek granulowany do smaku
  • pieprz mielony

Ugotować  wywar z kurczaka , warzyw  i kostki bulionowej. Wyjąć mięso i warzywa. Przecedzić. Odmierzyć 1/2 litra rosołu ( tyle powinno zostać z gotowania – jak by się wygotowało więcej to dolać wrzątku ), doprawić maggi , pieprzem mielonym, czosnkiem  ( dałam ok 2 płaskich łyżeczek ). W 1/4  szklanki zimnej wody namoczyć żelatynę , a potem rozpuścić ją w gorącym rosole . Kurczaka obrać. Mięso drobno pokroić. Do filiżanek ( miseczek , pojemniczków ) układać na dno mięso. Zalać rosołem z żelatyną. Zostawić do ostygnięcia i następnie wstawić do lodówki by zakrzepły.

Podawać do nich sok z cytryny lub ocet zależnie od upodobań.

Tu jest najprostsza wersja co dzienna bez natki pietruszki, dekoracji z marchewki, groszku, jajka itp. – co nie wyklucza ich dodania. Po prostu warzywa użyłam na prostą sałatkę, zieleniny świeżej w domu nie było akurat a o mrożonej natce zapomniałam.

Galareta smaczna w swej prostocie . Jak dla mnie nawet nie potrzeba do niej octu czy soku z cytryny – ale to już jak kto lubi .

A i jeszcze jedno- dałam czosnek granulowany bo robiłam na szybkiego  – jak jest świeży to oczywiście lepiej takiego dodać.

file1296720967



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz