Karp duszony w śmietanie

3 lutego 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Jeszcze jedna propozycja na danie z karpia.

Czas : 30 minut

Składniki :

  • 2 kawałki filetu z karpia ( ze skórą )
  • 2 duże cebule
  • 4 średnie pieczarki
  • 4 łyżki pokrojonej natki pietruszki
  • 1 mini kostka cebulowa
  • olej
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz mielony
  • 2 łyżki Sosu chili z cytryną
  • maggi

Umyte kawałki karpia polać marynatą zrobioną z 2 łyżek oleju, sosu chili, rozkruszonej kostki cebulowej, szczypty pieprzu. Zostawić rybę na 30 minut. Wyjąć z marynaty i osuszyć ręcznikiem papierowym. Oprószyć mąką  i smażyć na rumiano na oleju z obu stron.

Cebulę pokroić w plasterki, pieczarki też. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oleju i wsypać cebulę. Posypać szczyptą cukru i smażyć na rumiano mieszając . Dodać pieczarki i podsmażać aż się zrumienią . Zalać śmietanką i zagotować. Przełożyć do garnka z grubym dnem .Wsypać pietruszkę , skropić maggi i na małym gazie 2 minuty. Włożyć usmażone filety z karpia przykryć i zostawić na 10 minut . Potem chwilę ogrzewać na małym gazie. Doprawić sos do smaku.

Podawać z ziemniakami i surówką.

file1296720864



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz