- 1 kg kapusty kiszonej
- 300 g wędzonych żeberek
- 100 g wędzonego boczku
- papryczki chili
- 1 średnia cebula
- 2 średnie marchewki
- 2-3 ziemniaki
- 2-3 łyżki masła
- 1-2 łyżki miodu
- 1 lub 1,5 litra bulionu
- Kminek
- Kmin rzymski
- Sos sojowy Kikkoman
- Olej sezamowy
- Czarny pieprz
- Natka pietruszki
W garnku rozpuścić masło, zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać szczyptę kminku i kminu rzymskiego i smażyć mieszając co jakiś czas. Dodać obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę i nadal smażyć kilka minut na niewielkim ogniu. Wlać bulion, dodać 1-2 łyżki sosu sojowego i miód. Wrzucić wędzone żeberka i obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Garnek przykryć i gotować do momentu aż warzywa zmiękną a mięso odda swój aromat. Kapustę delikatnie odcisnąć z nadmiaru soku, pokroić na drobne kawałki i dodać do zupy. Gotować jeszcze kilkanaście minut. Doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie sosem sojowym. Wędzony boczek pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni. Przed podaniem dodać kilkanaście kropli oleju sezamowego. Zupę podawać z mięsem z żeberek, przesmażonym boczkiem, chili i pietruszką.