Jak zrobić chleb na zakwasie? | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Jak zrobić chleb na zakwasie?

4 października 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Chleb żytni na zakwasie. Tradycyjnie jako zakwasu używano kawałka wyrośniętego kwaśnego ciasta z mąki żytniej, pozostałego z ostatniego wypieku chleba.


Przepis na dwa bochenki:

450g mąki żytniej oraz trochę do posypania,
450 g mąki pszennej na chleb
1 łyżka soli
7 g suszonych drożdży
2 łyżki masła
600 ml ciepłej wody
1 łyżeczka nasion kminku lub gryki do posypania

Zakwas:

4 łyżki mąki żytniej
3 łyżki ciepłego mleka
1. Zakwas:

W małym naczyniu wymieszać mąkę żytnią z mlekiem. Przykryć folią przeźroczystą i odstawić w ciepłe miejsce na 1-2 dni do czasu, aż zaczyn nabierze kwaskowego zapachu.

2. Przesiać mąkę i sól do dużego półmiska i wymieszać z drożdżami. Zrobić w środku wgłębienie
I dodać masło, wodę oraz przygotowany wcześniej zakwas. Mieszać starannie drewnianą łyżką aż powstanie ciasto.
3. Przełożyć ciasto na powierzchnię lekko posypaną mąką i zagniatać 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Przykryć folią przezroczystą i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, by podrosło.
4. Zagniatać ciasto przez minutę. Podzielić je na pół. Uformować okrągłe 2 chlebki o średnicy 15 cm, ułożyć je na natłuszczonych blachach. Przykryć folią przezroczystą, posmarować tłuszczem i odstwić na 30 minut, by podrosły.
5. Rozgrzać piekarnik do 200C. Posmarować bochenki wodą i posypać kminkiem.
6. Piec 35-40 minut, aż chleby się przyrumienią ( gdy poklepie się je w spód, powinny wydać „pusty” odgłos). Wyjąć na drucianą podstawkę, by ostygły.
Rada:
Chleb żytni na zakwasie utrzymuje świeżość do tygodnia. Taki chleb można również przygotować bez użycia drożdży, będzie jednak o wiele bardziej twardy.

„Kuchnia środkowej i wschodniej Europy”  Warszawa 2000r.

Bułki pszenne

Składniki:

0,5 kg mąki pszennej razowej typ 2000
1 szklanka mleka lub wody
5 dkg drożdży
1 łyżka siemienia lnianego
1 łyżka cukru lub miodu
1 łyżka oliwy lub łyżka masła
Sól

Sposób wykonania:

Z mleka, drożdży, łyżki mąki i cukru zrobić rozczyn. Pozostawić w ciepłym miejscu na 15 minut.
Mąkę zalać rozczynem, dodać siemię lniane, sól, oliwę.
Ciasto wyrabiać aż będzie odchodzić od ręki. Uformować kulki. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Piec w piekarniku o temperaturze 120-150C około 30-40 minut.

Bułki żytnie razowe

Składniki:

0,5 kg mąki żytniej razowej typ 2000
0,7 l wody (wrzącej)
1-2 łyżki siemienia lnianego, kminku, kozieradki
1 płaska łyżka soli
1 łyżka oliwy

Sposób wykonania:

Mąkę podprażyć na blasze w piekarniku lub patelni (mieszać).
Do mąki dodać sześć nasion siemienia lnianego i sól. Całość zalać wodą, wymieszać drewnianą łyżką. Uformować  kuleczki obtaczać
W pozostałych ziarnach.
Kładąc na blaszkę bułeczki spłaszczyć i naciąć na krzyż.
Piec z obu stron po 20 minut w temperaturze 220C.

Domowy chleb na zakwasie

Składniki:

½  kg mąki razowej żytniej
½ kg mąki razowej pszennej
2 łyżeczki soli
1l ciepłej wody
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Uwaga!
Gdy dodamy 2 dkg drożdży chleb będzie bardziej miękki.

Zakwas:

1 szklanka mąki żytniej razowej
1 szklanka letniej wody
1 kromka chleba razowego( szybciej się zakwasi)
Pozostawić na 3 dni.

Sposób przygotowania:

Składniki połączyć na stolnicy. Zagniatać przez pół godziny. Uformować kulę i pozostawić w misce do wyrośnięcia przez 4 godziny. Można pozostawić na całą noc. Ciasto powiększy się o 1/3 objętości. Po tym czasie powtórnie wyrobić i dodać dodatki: czarnuszka, pestki dyni, słonecznika, orzech.
Następnie blaszki smarujemy olejem i obsypujemy mąką. Wkładamy ciasto do ¾ wysokości blachy i smarujemy jajkiem lub wodą. Obsypujemy ziarnami, wstawiamy do piekarnika o temperaturze 200 C i pieczemy  1 do 1,5 h.

Wasz Sklep Zdrowa Tradycyjna i Ekologiczna Żywność ul. Modlińska 310/312 Fort Piontek oraz ul. Koszykowa 20 Warszawa

www.waszsklep.com.pl

Zobacz również:

  1. Jak zrobić smaczny smalec
  2. Majonez na różne sposoby
  3. Jak zrobić gorącą czekoladę
  4. Na jesienne chłody grzańce i grogi
  5. Przepisy na staropolskie nalewki
  6. Gotujemy żurek na zakwasie



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...