Jak przygotować organizm na jesień, aby nie chorować?

12 września 2014, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

 

Organizm ludzki reaguje na zmiany pór roku: potrzeby żywieniowe zmieniają się wraz z warunkami atmosferycznymi, ciśnieniem, temperaturami, ilością słońca. Parametry fizjologiczne oraz biochemiczne naszych organizmów także zmieniają się sezonowo. Postępowanie uzależnione od pory roku umożliwia układowi odpornościowemu prawidłowe funkcjonowanie i zachowanie zdrowia, a w przypadku złapania infekcji, szybszy powrót do zdrowia.

Szczepienie na grypę czy przyjmowanie suplementów witaminowych nie zabezpiecza przed chorowaniem. Nie istnieje bowiem żaden „środek cud”, który wystarczy połknąć, by był zawsze w dobrej formie. Aby cieszyć się pełnią zdrowia, potrzebny jest regularny, zdrowy tryb życia oraz zrównoważone odżywianie. Nasz organizm zawsze dąży do osiągnięcia stanu równowagi, dlatego niezwykle ważne jest, by go wspierać.

4 kluczowe czynniki służące zachowaniu dobrego zdrowia jesienią

    1. 1. Profilaktyka (dieta, sen).

 

    1. Stymulacja układu odpornościowego (ruch, bańki, masaże).

 

    1. Unikanie szkodliwych substancji oraz działań osłabiających organizm (używki, słodycze, ciężkostrawne dania oraz produkty zawierające chemię spożywczą, leki chemiczne, promienie RTG, zanieczyszczenia).

 

    1. Naturalne metody leczenia infekcji, które nie obciążają organizmu, nie niosą skutków ubocznych (zioła, olejki eteryczne, inhalacje, przyprawy, czosnek).

Jak się odżywiać jesienią?

Jesienią pogoda jest zmienna, łatwo więc o przegrzanie i przeziębienie. Warto zatem spożywać:

 

    • dania zawierające warzywa (kotleciki warzywne, warzywa duszone, zupy)

 

    • kasze działające termostabilizująco oraz bogate w cynk (pełne zboża, kasza jaglana, kasza gryczana, fasolka mung, zielony groszek)

 

    • warzywa zawierające witaminy z grupy B (dynia, kiełki, cukinia, bakłażan)

 

    • owoce bogate w witaminę C (czarna porzeczka, owoc dzikiej róży)

 

    • tłuszcze nienasycone (nasiona i pestki)

 

    • przyprawy lekko rozgrzewające i działające antyseptycznie (kurkuma, imbir, oregano, tymianek, majeranek, czosnek)

 

    • bardzo ważne są produkty wzmacniające mikroflorę układu pokarmowego, czyli kiszone ogórki, kiszona kapusta, zakwas buraczany. Silna flora bakteryjna jest jednym z głównych filarów poziomu odporności.

 

    • jeśli nasze dziecko idzie w tym roku pierwszy raz do przedszkola lub żłobka, warto podawać mu dobrej jakości probiotyki z prebiotykami, najlepiej już pod koniec wakacji

Jesienią do picia najlepsze będą:

  • ciepłe herbatki ziołowe
  • kawa zbożowa z kardamonem i cynamonem oraz miodem

Przeważająca większość posiłków oraz napojów powinna być ciepła. Zimne sałatki i kanapki wychładzają organizm i mogą dominować wyłącznie podczas letnich upałów.

 

Jesienne infekcje zwalczaj naturalnie

 

Współczesne społeczeństwo przyzwyczaiło się do postrzegania infekcji jako zło, które należy zwalczać wszelkimi dostępnymi środkami. Nawet na drobne obniżenie samopoczucia psychofizycznego odpowiadamy paramedykamentami. Lekarstwa, które z taką łatwością przyjmujemy, często usuwają sam objaw, nie lecząc jego przyczyn, a poza tym obciążają organizm i nierzadko niosą ryzyko skutków ubocznych. Dlatego lepiej jest stosować leki homeopatyczne. Są one w pełni bezpieczne, pobudzają organizm do walki z chorobą, przy tym go nie obciążając.

Gdy poczujesz pierwsze objawy infekcji

Najważniejsza jest szybka reakcja na samym początku choroby. Pierwszego dnia podaje się do 3×1 dawkę granulek, a przez kolejne 2 dni 2×1 dawkę. Granulki rozpuszcza się pod językiem, a maleńkim dzieciom można rozpuścić je w kieliszku przegotowanej wody. Lek ten zapobiega rozwojowi infekcji.

 

ta

Naturalne metody łagodzenia objawów infekcji

 

W czasie infekcji ulgę przynoszą również:

    • natarcie stóp, górnej części klatki piersiowej oraz pleców (bez szyi) maścią rozgrzewającą (dla dzieci z alergiami wziewnymi stosować jedynie po konsultacji z lekarzem)

 

    • inhalacje z szałwii, olejku z drzewa herbacianego

 

    • położenie na noc przy łóżku rozgniecionych ząbków czosnku

 

    • przygotowanie kąpieli z dodatkiem 2 łyżek sody oczyszczonej (odkwasza)

 

    • postawienie baniek przed snem

 

    • naturalna witamina C (syrop z owoców dzikiej róży bez cukru)

 

    • przygotowanie kleiku lub budyniu z kaszy jaglanej

 

    • podanie do picia ciepłej herbatki z korzenia lukrecji, kopru włoskiego, kardamonu, imbiru oraz tymianku i odrobiny kurkumy

Podwyższoną temperaturę zwalczaj od 38oC

 

Warto pamiętać, że gorączka, która zwykle jest bardzo wysoka na początku infekcji, jest naturalną obroną organizmu i nie należy jej zbijać, jeśli nie przekracza 38˚C. Kiedy jest wyższa, warto robić okłady z zimnej, mokrej pieluszki na czoło. Właściwości przeciwgorączkowe ma również kwiat czarnego bzu oraz kwiat maliny, z których warto robić napary. Jeśli wysoka gorączka się utrzymuje i nas niepokoi, udajmy się do lekarza. W międzyczasie możemy podać dziecku paracetamol, najlepiej w czopku, ponieważ wtedy omijamy układ pokarmowy. Warto wiedzieć, że ibuprofen może wywoływać krwotoki z nosa oraz układu pokarmowego.

 

Kiedy gorączka rośnie, dominują uczucie rozbicia, bóle głowy oraz stawów, występuje suchy kaszel, można sięgnąć po Oscillococcinum lub Paragrippe 3–5 x dziennie po 1 tabletce pod język. Należy pozostać na ten czas w łóżku i skonsultować się z lekarzem.

 

Kaszel i katar

 

Przy każdym rodzaju kaszlu pomocny jest syrop Stodal. Dorosłym zaleca się podawanie 3×1 łyżka stołowa, a dzieciom 3×1 łyżeczka do czasu złagodzenia objawów. Przy uporczywym katarze, którego nie można w pełni wysmarkać, można przepłukać nos preparatem soli morskiej lub zastosować lek Coryzalia 3–4 x 1 tabletka pod język.

 

Pamiętajmy jednak, że przy przedłużających i nasilających się objawach chorobowych, należy zgłosić się do lekarza (najlepiej takiego, który potrafi leczyć naturalnie).

 

O autorce

 

Joanna Mendecka – dietetyczka, psycholożka, mama dwóch cudownych córek. Prowadzi portal www.mamowanie.pl, współautorka akcji „Dobry Żal” poporodowy, autorka działu żywieniowego w książce „Poradnik dla zielonych rodziców”. Udziela konsultacji rodzicom dzieci zdrowych oraz chorujących, będących na dietach z zakresu zdrowego żywienia, naturalnych metod pielęgnacji oraz wspierania odporności.

Tekst: dietetyk Joanna Mendecka

Konsultacja homeopatyczna: lek. med. Małgorzata Drabek



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

3 komentarzy do Jak przygotować organizm na jesień, aby nie chorować?

  1. avatar Hania pisze:

    Powinna tu być wymieniona pierzga pszczela!! Ona ma niesamowite właściwości na odporność! Brana regularnie dostarcza całą masę witamin i pozwala omijać przeziębienia z daleka. Ja ją biorę w tabletkach i efekty są świetne

  2. avatar bella pisze:

    vitmax to jeden z fajnieszych i pełniejszych suplementów na rynku

  3. avatar ula pisze:

    mi się bardzo dobrze sprawdza witamina d jako wspomagacz organizmu. biorę d-vitum forte, które ją zawiera w dużej dawce i widzę,że nie łapię już tak przeziębień czy kataru.

Dodaj komentarz