Jajecznica z cukinią i chili

10 września 2018, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Każdy z nas ma swój sprawdzony i ulubiony sposób na pyszną, poranną jajecznicę. Jeśli jednak nie lubimy monotonni tylko poeksperymentować w kuchni i poznawać nowe smaki to jajecznica z cukinią z dodatkiem ostrej papryczki chili spełni wasze oczekiwania. Do takiej warzywnej jajecznicy niektórzy dodają jeszcze pomidorki koktajlowe, pieczarki czy cebulę. Nasza wersja jest szybka i podstawowa, chrupkość cukinii i aksamitny smak masy jajecznej to świetne połączenie, które doskonale smakuje z tostami czy świeżą bagietką.

 

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1  cukinia
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • pół papryczki chili
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki mleka
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli kłodawskiej lub himalajskiej
  • szczypta pieprzu
Cukinię młodą (nie musimy jej obierać) kroimy na pół, wydrążamy pestki. Cukinię już dojrzalszą należy obrać ze skóry. Kroimy ją na małe cząstki i kładziemy na patelnię z olejem i masłem, smażymy kilka minut, dodajemy czosnek i chili. Jaja roztrzepujemy w misce i dodajemy przyprawy oraz mleko. Na patelnię z podsmażoną cukinią wlewamy masę jajeczną i chwilkę smażymy. Możemy podawać z natką pietruszki, bazylią lub szczypiorkiem.

zobacz również:

Jajecznica na różne sposoby



FORUM - bieżące dyskusje

Alkohol na imprezie
Ja bym postawiła na wino, które doskonale sprawdzi się podczas uroczystej kolacji. Na bardziej...
Jaki kształt paznokci?
Kobiety posiadające długie, wąskie palce, powinny wybierać kwadratową formę paznokci. Dla krótszych palców idealne...
Poduszki ciążowe
Poduszka dla ciężarnych jest polecana przy bólach kręgosłupa i problemach z zasypianiem oraz osobom,...
Laminowanie włosów
Laminowanie włosów to zabieg, który polega na wypełnianiu łuski włosa niezbędnymi dla jego zdrowego...