Indyk na Święto Dziękczynienia z ziołowym maśle z TABASCO

21 listopada 2012, dodał: 5tka
Artykuł zewnętrzny

Przepis na 12-14 porcji.

Składniki na farsz

2 łyżki masła lub margaryny

2 posiekane łodygi selera naciowego

1 posiekana zielona papryka

1 posiekana czerwona papryka

1 duża cebula

500g pokrojonej w paski ketmii piżmowej (okry)

1 łyżka oliwy z oliwek, np. Bertolli Gentile

200g pokrojonej w kostkę, hiszpańskiej kiełbasy

500g małych, obranych i przeciętych na pół krewetek

6 filiżanek grzanek (podsmażony chleb, pokrojony w kosteczkę)

1 szklanka bulionu z kurczaka

1 duże jajko

2 łyżki posiekanej, świeżej natki pietruszki

1 łyżka TABASCO® Original

7-8kg świeżego lub mrożonego indyka

Ziołowe masło z TABASCO

2 łyżki miękkiego masła lub margaryny

2 łyżki posiekanej, świeżej natki pietruszki

2 łyżeczki TABASCO® Original

Ciemne winogrona (opcjonalnie)

Świeże zioła (opcjonalnie)

Przygotowanie farszu:

Roztopić masło na patelni na średnim ogniu, dodać selera, paprykę i cebulę. Dusić ok. 5 minut,
a następnie dodać okrę. Podsmażać kolejne 5 minut, co jakiś czas mieszając, aż warzywa staną się miękkie. Gotową mieszaninę przekładamy do osobnej miski. Ponownie rozgrzewamy patelnię i dodajemy oliwę, a gdy będzie gorąca, wrzucamy kiełbasę i porządnie podsmażamy. Usmażoną kiełbasę dodajemy do miski z warzywami.

Na tłuszcz, który pozostał po smażeniu, dodajemy krewetki i smażymy na średnim ogniu, aż staną się lekko różowe. Przekładamy całość do osobnej miski, dodajemy grzanki, bulion z kurczaka, jajko, natkę z pietruszki, TABASCO i dokładnie mieszamy.

Przygotowanie indyka:

Rozgrzewamy indyka do 325 stopni Celsjusza. Czyścimy indyka z podrobów i wycinamy szyję. Indyka płuczemy pod bieżącą wodą, dobrze odsączamy i osuszamy za pomocą papierowego ręcznika.

Przygotowanie ziołowego masła z TABASCO:

Mieszamy miękkie masło, posiekaną natkę pietruszki i sos TABASCO w małej misce. Delikatnie odzie  skórę od piersi i ręką, równomiernie smarujemy mięso indyka pod skórą. Zaszyj szyję, wypełnij  indyka farszem i zaszyj też drugi otwór. Zwiąż razem nogi indyka, a skrzydła zawiń z tyłu ptaka. Tak przygotowane mięso ułóż w brytfannie, piersią do góry.

Piecz około 3 godzin, co jakiś czas smarując tłuszczem, aż soki wypływające z indyka staną się jasne,
a po przebiciu mięsa termometrem, będzie miało ok. 90 stopni Celsjusza. Tak przyrządzonego danie wyjmujemy na półmisek i pozostawiamy go na 15 minut by odpoczął, a sos przelewamy do sosjerki.

*Gotowego indyka dekorujemy okrą, winogronami i świeżymi ziołami. Jeżeli pozostało trochę niewykorzystanego farszu, można go umieścić w brytfannie, przykryć folią aluminiową i wstawić do pieczenia na 45 minut przed końcem pieczenia indyka. Tak przyrządzonym farszem można udekorować potrawę.

file1353498945



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz