Grillowe ucztowanie z Galeo

12 kwietnia 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Słoneczne, wiosenno-letnie dni są idealnym okresem na przygotowanie wspaniałej, grillowej uczty w gronie rodziny, znajomych i przyjaciół. Kwitnące kwiaty, zielone drzewa i piękna pogoda są najlepszym zaproszeniem do rozpalenia grilla i oddania się rozkoszom podniebienia jakie oferują przysmaki z rusztu. Właśnie z myślą o takich okazjach Galeo przygotowało aromatyczne mieszanki grillowe, które pozwolą nadać wszystkim przygotowywanym potrawom niezapomniany smak i wspaniały aromat.

Mięsne przysmaki z rusztu

Centralnym punktem każdego wspólnego grillowania jest soczyste i aromatyczne mięso z rusztu. Karkówka, żeberka lub pieczony stek – każde z tych dań ma swoich zagorzałych zwolenników. Mieszanki Galeo dedykowane tym potrawom mogą służyć zarówno jako kluczowy składnik marynaty lub bezpośredni dodatek do mięsa.

Prawdziwym „królem” wśród pieczonych mięs z rusztu jest jednak soczysty stek. Krwisty, średnio- lub dobrze wypieczony, jest prawdziwą dumą każdego kucharza i wspaniałym przysmakiem, który można przyrządzić na kilka różnych sposobów, umiejętnie wykorzystując pikantne i aromatyczne dodatki. Przyprawy Galeo oferują wygodną bazę dla przygotowywania grillowanych mięs, proponując mieszanki o klasycznie korzennym jak i soczyście pikantnym smaku.

Grillowe dodatki

Każde, nawet najbardziej aromatyczne i smakowite danie mięsne traci część swoich walorów bez odpowiednich dodatków, które są idealnym urozmaiceniem grillowego menu. Charakterystyczny smak musztardy czy ketchup’u znany jest każdemu miłośnikowi mięsa z rusztu. W tym sezonie warto jednak spróbować ciekawego rozwiązania, jakim jest sos tzatziki, który idealnie komponuje się z pieczonymi potrawami, wzbogacając ich smak i aromat. Dzięki Przyprawie do sosu tzatziki Galeo przygotowanie takiego dodatku stało się prawdziwą kulinarną przyjemnością.
Trudno wyobrazić sobie także wyobrazić prawdziwą ucztę bez kolorowej sałatki ze świeżych warzyw, doprawionej oliwą i aromatycznymi przyprawami, które można odnaleźć w Przyprawie do sałatek Galeo.

Przepisy na grillowe przysmaki:

Tzatziki

(Danie dla 4 osób)

Składniki:

250 g zielonych ogórków
100 g serka homogenizowanego
100 g maślanki lub jogurtu
2 łyżeczki Przyprawy do sosu tzatziki Galeo

Sposób przygotowania:

Ogórki zetrzeć na drobnej tarce, dodać przyprawę, wymieszać z serkiem i maślanką. Odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce. Podawać do grillowanych mięs.

Karkówka w marynacie grillowej

Składniki:

10 plastrów karkówki
1 cebula
3 ząbków czosnku
¾ szklanki oliwy
2 łyżki stołowe octu balsamicznego
Przyprawa do karkówki Galeo

Sposób przygotowania:

Umyć i osuszyć karkówkę. Cebulę i czosnek przecisnąć przez praskę do czosnku lub bardzo drobno posiekać. Oliwę wymieszać z octem balsamicznym, dodać cebulę z czosnkiem. Plastry karkówki moczyć w marynacie i posypać każdy z obu stron Przyprawą do karkówki Galeo. Ułożyć mięso w dowolnym naczyniu i zalać pozostałą marynatą. Wstawić na noc do lodówki. Osączyć z zalewy i piec na grillu z obydwu stron.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Motyle w obiektywie
Gdzie one latają o tej porze roku? Ja ich w moich okolicach nie spotykam....
Motyle w obiektywie
https://w.fotka.com/024/123/2e6b905b31.jpg https://w.fotka.com/024/123/9ea41a32b6.jpg https://w.fotka.com/024/123/830abd9232.jpg https://w.fotka.com/024/123/38604270b6.jpg https://w.fotka.com/024/123/ebb4908516.jpg Rusałka Kratkowiec - Araschnia levana. Wiosenna szata barwna.
Błąd lekarski?
Nie bardzo wierzę , że coś nie działa bo to taki organizm....
Multicooker: Philipsa czy Redmonda?
Ja nie mam i jakoś żyję ☺